Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 65 938
  • 856
  •   2
Отговори
# 150
И пак няма как да знаеш какво ще стане.
Може пък да се юрнат да купуват точно защото това би показало, че биткойна е заплаха за долара, щом искат да го забранят. Тоест в дългосрочен план да сметнат, че ще бие долара, тъй като такива административни забрани хората намират начин да ги заобикалят.
Рузвелт като е забранил притежаването на злато 1933 г. да не би да е паднало златото?

По принцип всяко правило от типа "Ако стане Х, то ще стане У" е полезно, когато работи винаги.
Ако работи само понякога, не ти е много полезно, то даже не може и да се нарече "правило".
Могат много лесно да се намерят примери, които опровергават всяко ужким правило от типа "ако компания Х изкара добър тримесечен репорт, акциите й ще се качат" или "ако изкара лош репорт, акциите й ще паднат" - тоест това не са правила, които можеш да ползваш за нещо полезно. Нито ураганите, нито заседанията на Фед-а, общо взето нищо.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 10:29 от chris78

# 151
Виж сега, в живота нищо не е сигурно на 100%. Теорията на риска казва, че нулев риск няма. По-точно има, но само ако нищо не се прави (ако нямаш акции рискът да загубиш от спада на борсата е нулев). Та на теория си прав, че не е сигурно. Още повече не се знае колко ще спадне биткойнът, но с достатъчна доза сигурност знам, че би паднал при такава хипотеза. Сега например защо скочи?

# 152
Добре, Китай забрани биткойна на 21.09.2021 - ето ти новината:

Това е втората икономика в света (по ППП може и да е първата даже, според някои оценки).
Да приемем, че другарят Кси ти е шурей и ти е пошепнал на 20.09, че утре ще забранява биткойна. Ти го шортиш и мислиш, че ще спечелиш?

Може ли да познаеш какво става в дните след това - и можеш ли да обясниш защо? Хайде на бас, че не можеш (никой не може).
Скрит текст:

# 153
Аз казах за Тръмп, Китай ми е сложна материя.

# 154
Еми то биткойна не се търгува само в Китай или само в САЩ, той се търгува по цял свят. И когато най-голямата държава по население и втора по икономика го забранява и ти викаш не знам какъв ще е ефекта?
Но ако първата по икономика, но далеч не първа по население го забрани, знаеш?
Сигурен съм, че ако получиш информация лично от Тръмп, че другата седмица ще го забранява, няма да се осмелиш да го шортиш, защото както сама казваш е в голяма степен несигурно какъв ще е ефекта.

# 155
ОХ, добре. Нека събитията нямат НИКАКВО значение, все ми е едно. Нито инвестирам в биткойни, нито съм активен трейдър.

# 156
Събитията сами по себе си имат малко значение, обаче като съвкупност, разбира се, имат фундаментално значение.
За биткойна например ако се окаже, че е по-полезен като пари (средство за разплащане и средство за запазване на стойността) отколкото златото, доларите и другите криптовалути, вероятно ще продължава да расте в дългосрочен план.
Ако ли не - може и нула да стане.
Но отделни събития от рода на Тръмп казал нещо, Голдман Сакс казали друго нещо, нямат стойност да предскажат дневните движения в цената му - сама виждаш от няколко примера по-горе.

При акциите е същото - фундаментът има значение, разбира се. Апъл нямаше да стане най-голямата фирма в света, ако не измисляха и не маркетираха умно продукти, които хората да искат и са готови да плащат скъпо.
Но да предскажеш утре с колко ще мръдне акцията на Апъл, следейки днешни новини от типа "доставките на айфони за тримесечието в Европа се предвижда да са 49.9 милиона броя вместо 50 милиона" е безмислено. Можеш на практика да провериш предсказателната стойност на такива новини - понякога цената реагира според както ужким се очаква според новината, понякога реагира обратно. Тоест, предсказателната им стойност е нула.

# 157
Е, вчера имаше забележим спад на всички борси поради конкретен факт - ФЕД обяви план за лихвите през новата година, който се счита за неблагоприятен. И веднага хоп, индексите надолу.

# 158
Е Фед обяви намаляване на лихвите сега, плюс още две намалявания през 2025.
По коя формула предсказваш, че акциите ще паднат с 2% за един ден при намаляване на лихвите три пъти за следващите 12 месеца?
По никоя. У книгите пише даже обратното.

Сега ще кажеш, ама пазарът се е надявал, че Фед ще обяви, че ще ги намали 3 или 4 пъти догодина, та затова падна... което ще е просто все едно да кажеш "не знаем как ще реагират пазарите при каквито и да са новини от Фед".

Когато ги качва, става същото - уж пазарът трябва да падне, понякога пък той се качва, понеже въпреки че Фед вдига лихвите викат "Ето, Фед поема контрол и ще предотврати инфлацията/рецесията/кризата или каквото там". Друг път не вярват, че поема контрол и индексите падат.

Както виждаш, всичко е въпрос на сентимент на инвеститорите.

# 159
Ще е добре да падне още, за да се охлади ентусиазма. В момента някои компании се търгуват на абсурдни оценки. Една корекция с 15-20% ще е здравословна.

# 160
От страни изглежда все едно няколко големи риби като Ротшийлд и Рокфелер играят в комбина с ФЕД и те решават как да манипулират пазара. Никой обикновен човечец не си вади парите току така и то от всички акции, всички криптовалути и злато по едно и също време. Познавам хора, които от 8 години слагат пари в Биткойн, всеки влага голяма сума месечно и никой не ги тегли. Не познавам някой да продава биткойн, особено сега, когато очакват Тръмп. Apple какъв им е проблемът, че и те падат сега? По Коледа се купуват най-много продукти на Apple, от къде им намаля печалбата?
За събитията няма какво да се убеждаваме. Всеки си има позиция. Единствената дата, с която разполагаме в бъдещето е 22 януари 2025 - инагурацията на Тръмп. Ще видим дали около нея да има движения по целия пазар. Исках да ви попитам Quantum Computing свързана ли е с Гугъл и Нвидия? Ноември месец беше 3 долара, после стана 6, сега на големия спад падна на 14, но много бързо пак плува нагоре. Някой запознат ли е дали има договор с Гугъл?

# 161
Apple какъв им е проблемът, че и те падат сега? По Коледа се купуват най-много продукти на Apple, от къде им намаля печалбата?
Защо трябва да има причина, за да пада Апъл? Просто пада. Ти мислиш линейно - действие А води до следствие Б. Финансовите пазари не работят така, по-нагоре дадох много примери, но който иска нека продължи да се пита какви са конкретните причини дадена акция да се е качила или паднала.
Quantum Computing нямат нищо общо с квантовите, или никакви други, компютри. Това беше компания за напитки, която се ребрандира, за да се възползва от хайпа. Двама пича играят плейстейшън в офиса си и обират парите на инвеститорите, които купуват всичко дето им звучи секси според името си. По някое време ще духнат.

# 162
Toва за Apple беше реторичен въпрос. Simple Smile Аз съм си на мнение, че целият спад си беше манипулация, а не сентимент. Няма да си давам прогнозата за 22 януари, че ще ме разкъсаш Grinning .
Quantum Computing - Ти ме разби! Kaк двама с плейстейшъни обират парите? Гледам продават разни продукти - генератори, конвертори, резервоари, телекомски работи. Grinning Направо ми се срина ентусиазма. Да приемем, че си прав. Я, кажи ти какво купуваш тогава?

# 163
  • София
От по-консервативните начини за пасивен доход - дивидентите, към кои компании бихте ме насочили, знам че някои отпускат (почти) всяка година, на база брой притежавани акции.

# 164
Бих препоръчал фонд.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Acc
ISIN IE00BK5BR626

Общи условия

Активация на акаунт