Инвестиции - къде, как, какво? - Тема 4

• 65 977
  • 856
  •   1
Отговори
# 165
Към акции на сините чипове. В момента Пепси и Джонсън и Джонсън са на много добри цени с по около три процента дивидентна доходност. Вдигат си дивидентите всяка година от над 50 години средно с по пет-шест процента за JNJ и с по около 6-7 за Пепси. Аз лично си взех и Монделез. Също на ниска цена, заради високите цени на какаото. Но дългосрочно са супер компания. Милка, Тоблерон, Орео, Филаделфия са техни марки и ги има в почти всеки супермаркет и бензиностанция.

От по-консервативните начини за пасивен доход - дивидентите, към кои компании бихте ме насочили, знам че някои отпускат (почти) всяка година, на база брой притежавани акции.

# 166
Тъй като имам само дивидентни позиции, почти всички изброени ги притежавам, включително ЕТФ-а. Последните две седмици сериозно надградих Пепси и J&J позициите.
Само Монделез ми е на watch list засега.

Имам и един стандартен MSCI World (A1XEY2), който плаща дивиденти.

# 167
Моят залог за 2025г.:
1. Шелли груп(Алтерко) - компания, която ми донесе много, компания която прави ръст от 40-50% в продажбите си всяка година, компания с нулев дълг и EBITDA margin >26% последните години, както и ROCE > 50%; Компанията заемаща над 60% от портфолиото ми.;
2. Софарма - предстои да видим резултатите от досегашните инвестиции(Цитизин в САЩ, както и закупените патенти за производство и дистрибуция на медикаменти на 10 пазара)
3. Смарт Органик - Новата фабрика в Божурище вече е с акт 16  и ще подкрепи нарастващите продажби в Германия и Румъния;
4. Wiser Technology(Бианор) - към края на 2025 се надявам да се усети интеграцията и синергията от вливането на 7-те IT Service компании(SaaS);
5. HR Capital - силноto развитие на онлайн хипермаркета Ебаг продължава;
6. БФБ АД - ЕС започва да узрява за силата и значението на капиталовите пазари за икономиката, а БФБ има толкова много да догонва(в добавка енергийната борса е 100% собственост на БФБ);
7. ФНИ България - Офис сградата във София тех. парк(Синерджи тауър) ще привлече още наематели, а с това и цената на акцията ще върви на север;
8. Илевън капитъл - силно подценена поради разпродаващ в момента голям фонд;
9. Доверие ОХ - при спиране на военните действия в Украйна златото ще поеме надолу, а ДоХ ще стане интересна Wink
10. Импулс Гроут & Hydrogenera - Компанията  за зелен водород от портфолиото на Импулс се подготвя за листване на БФБ.

Доходността ми от началото на 2024г. е + 37,5%

Успех с инвестициите!

Последна редакция: вт, 24 дек 2024, 05:29 от kokopapa

# 168
За повечето от тези нямам мнение, не ги познавам.
Но 2-3 ми направиха впечатление:
- Зелен водород е глупост на зелените политици. Без държавна подкрепа няма как да проработи икономически. Физичните и химични закони политиците не могат да ги променят, могат само да се опитват да ги заобиколят със субсидии, забрани и глоби, но дългосрочно това няма как да работи
- Че златото щяло да падне като/ако свърши войната в Украйна, е просто хипотеза, неподкрепена с нищо. Да не би да се е качило заради тази война? Качва се заради други фактори (например обезценяване на фиатните пари), които си вървят независимо от войната в Украйна.

# 169
@chris78 Изказах лично мнение за акции, които притежавам и без да препоръчвам нищо. Ще си позволя да ти отговоря, съзнавайки че се отклоняваме от темата, но поста ти е към мен - надявам се да разбереш казаното.

1. Факт е, че преживяхме поредното ужасно горещо лято - лято през което възрастните ми родители в Плевен, които са доста корави, се принудиха да си вземат климатик заради непомнените жеги и повярвай ми - причина за тях не са "зелените политици". Като заговорих за Плевен, да ти кажа че за от както съм роден не помня Плевен да е бил на воден режим с месеци и за това отново не са виновни "зелените политици". Покачването на зехтина и рекордната цена на какаото, не са в следствие на някакви спекулации или на "зелени политики", а се дължат на климатичните промени, които променят и ще променят начина ни на живот.  Имаме нужда от лидери, които ще вземат трудни и скъпи решения - дали това ще е отказ от фосилни горива или тяхното ограничаване с квоти , не мога да преценя защото не съм специалист, така както не смятам и че Асан от Столипиново може да се изказва дали е добре да приемем еврото или не.
2. За "метала на страха" - златото, ще напомня какво казват едни от великите инвеститори : "В интервю за CNBC Чарли Мънгър веднъж казва: "Смятам, че златото е чудесно нещо за зашиване в дрехите, ако сте еврейско семейство във Виена през 1939 г., но според мен цивилизованите хора не купуват злато.

Бъфет също не е сред почитателите му. На въпрос за ценния метал Бъфет отговаря така: Ако си купите една тройунция злато, след 100 години пак ще си имате една тройунция злато. Земеделската земя обаче ще произвежда блага 100 години и пак ще си я имате. Ако инвестирате в индекса Dow Jones пък, ще получавате дивиденти в продължение на 100 години."

Успешна 2025!!!

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 16:36 от kokopapa

# 170
Дали се затопля не мога да преценя, на мен в момента ми се вижда студено както всеки декември. Научен консенсус няма - като изключим огромната пропаганда, която водят тези, които правят пари от това.
Но аз не съм учен-климатолог. Да допуснем, че има затопляне. Да допуснем и че е предизвикано от човека. И как това променя закона за запазване на енергията, и факта, че за произведеш 'зелен' водород вкарваш много повече енергия, която после получаваш от него?
Вятърните турбини също може да се нарекат зелени в кавички, няма да обсъждам нашироко защо са кавичките, но да кажем, че произвеждат зелена енергия. И какво се печели напоследък в тази индустрия?
Печелеше се докато политиците я подкрепяха, сега напоследък видяха, че тази подкрепа е на висока цена за обществото (отклоняване на данъци, вдигане на цената на тока и т.н.) и намалиха подкрепата и какво стана с акциите на водещите фирми в областта? Ето Вестас например - от над 200 в началото на годината сега е под 100 (преди няколко години и 300 беше минала):

С водорода според мен ще е същото - може и да може да се спечели, това ще е ако правителствата надуват сектора със субсидии и регулации. В един момент ако/като спрат - ще стане като Вестас и другите - Орстед, Сименс и т.н.
Колко още субсидии мислиш ще наливат европейските бюрократи в подобни работи - докато токът стане 1 евро ли? В Германия например сега е времето, когато хората си получават писмата за годишната индексация на тока за бита - и ето какви снимки качват в Туитър:

Другата тема е за златото.
Естествено, че не се умножава само докато спи - аз се изказах само относно твърдението, че щяло да падне ако/като свърши войната в Украйна. Въпреки че не се умножава, цената му се вдига докато хората продължават да го търсят. Чарли Мънгър (лека му пръст) знам, че не го обичаше. Въпреки това много хора го обичат. Ето например как се движи внос/износът на злато в Индия - това е в $ нет за месеца. Ноември 2024 е $14.85 млрд:

Ако Индия и Китай продължат да купуват злато, защото вече не харесват долара, какво ли ще става с цената му - и дали ги е грижа има ли война в Украйна или няма?

Горното също са само мои лични мнения, а не инвестиционни съвети. И от мен успех на всички през 2025!

# 171
Нека не забравяме, че Бъфет е син на конгресмен и от малък се е мотал в брокерските къщи. Богатите хора лесно правят пари, въпросът е в постигането на началния капитал, който те имат от ранна възраст. Но и той все обръща лопатата, преди смятал, че Епъл била по-неконкурентна от Майкрософт, а после купува акции Епъл, а не Майкрософт. Той играе на сигурно, защото не му трябват пари и си ги държи по 100 години. След 4-5 години на мен като ми потрябват пари, ще тегля и няма да могат да ми стоят по 20 г във фонда.  Американците все плюят по златото вероятно, защото не могат да го контролират и притежават цялото, но каквото и да казват такива неща тип ресурс не могат за загубят стойност. За една година златото се е повишило с 26%, а любимата на Бъфет Кока кола с 6%, не ми се изчислят и дивидентите и. Е, не е всяка година е толкова успешна.
Но ако Бъфет смята, че цивилизованите хора не купуват злато, значи е голям сухар. Ако стана милионерка, веднага бих си купила пирона на Картие или имат сега една нова огърлица. Ама аз съм по живота. Grinning
Но относно войната в Украйна, силно се съмнявам всичко да спре току така, Блакрок и Блакстоун са купували земя с ресурси в Домбас и Донецк - цялата война е за ресурси. Въпреки, че видяха, че Путин е питбул, вероятно пак ще напъват тайничко. Там се касае за много пари. И да, през последните 2 години в дните на военни конфликти цената на златото подскачаше допълнително, не мога да кажа за по-предните години.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 00:47 от Regalia43

# 172
@Regalia43 Всъщност всичко зависи от хоризонта на инвестицията. Последните 3-5-7години(при Ковид шок +няколко военни конфликта), може и тезата ви да е вярна, защото Кока кола е спокойна и защитна акция, но ако погледнете например от 1990г. до днес и то без дивидентите на Кока кола Wink , то тя размазва златото, като Шиши - ДПС и КТБ MoneyMoneyMoneyLaughing

Както виждаш, от сравнението което направих заради теб(Кока кола е отгоре в синьо, а златните фючърси са отдолу) и то отново казвам БЕЗ ДИВИДЕНТИТЕ, Кока кола е поскъпнала в пъти повече за последните 34-35години, докато доходността на златните фючърси е далеч назад. И за да не разводнявам повече темата, само уточнявам - това е моя залог за 2025, кажете и вашите. Аз смятам, че след промяната в Сирия, ако администрацията на Дони успее да постигне някакво успокоение  на на конфликтите в Украйна и Израел, то едва ли индийските сватби ще успеят да удържат цената на златото и тя ще коригира надолу., т.е. без да задълбавам в глобалната политика вярвам че на 31.12.2025г. златото ще е на по-ниска цена от днес.

За зелени политики и намесата на държавата не ми се спори(на едни им се струва студено, а на други децата не виждаха сняг с години) - соларите също бяха много скъпи в началото и се налагаше масово Китай да субсидира произвидството, но вече себестойността им падна и навлязоха масово, дори чувам за популярни в Германия балконни електроцентрали, които все по-често се ползват от домакинствата. Вярвам, че посоката е правилна, както и лично със семейството си изпитахме замърсяването на Стара Загора от мините и тецовете, колкото и да го отричат. Искаме или не природата ще ни накара да променим начина си на живот, за съжаление по трудния и болезнен начин.

Хубави празници и успешни инвестиции!

п.п. Има толкова много възможности за правене на пари - За мен криптото е щуротия(дигитализиран/кодиран пощенски запис), но за други то е шанс да направят добри пари, трети повярваха в БЕТЛ, а четвърти флипват имоти - разкажете вие на какво залагате за 2025 и защо, нека темата е полезна.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 07:41 от kokopapa

# 173
Kokopapa, съгласна съм за Криптото с теб. Това са единствените ми кофти инвестиции - Bitcoin, Doge coin, Shiba + акциите свързани с тях като Coinbase и Microstrategy. И ако пак Биткойнът падне на 16 хиляди както преди 2 години, не ми се говори. Точно затова имам лошо предчувствие за Тръмп, който казва, че криптото ще се вдигне. Точно защото го казва, имам чувството, че може да стане обратното. Междудругото ъпдейт - инагурацията ще е на 20 януари.
Имам гадното чувство, че не само златото ще падне, но и целият стоков пазар малко след като се качи на власт. Но на пролет вероятно пак ще направят някакви военни помии и тогава златото пак ще се качи. Предположения.
За Кока Кола - да, но 90-та година съм била на 5 години, не мога да се възхищавам на стари лаври. На сегашния живот бих заложила повече пари на златото, отколкото на Кока кола. Също така ми дава някакво спокойствие, че може и да не печелиш много от него, но няма и да затънеш, както с Биткойн, например. Не знам на какво да залагам през новата година, мисля малко да си почина и да го ударя на живот. Ако златото падне, ще купя още малко. Трейдинга, ще гледам да не го отварям много, защото се изкушавам да купувам някакви тъпотии. Grinning
Желая на всички весели празници и успешна нова 2025!
Благодаря на всички в темата за информацията и споделените мисли! Бъдете здрави и богати! Simple Smile

# 174
Инвестиране във физическо злати в момента добра идея ли е? Цената му само за 3 години се е покачила с 6000лв (за 100гр.)
Честно казано искам да защитя парите си по някакъв начин от инфлацията…

# 175
Aз лично предпочитам кюлчета, ама няма голяма разлика. Въпросът е кога да се купи и в момента хич не е лесно да се каже накъде ще върви златото.

# 176
Aз лично предпочитам кюлчета, ама няма голяма разлика. Въпросът е кога да се купи и в момента хич не е лесно да се каже накъде ще върви златото.

Приятел който диверсифицира част от инвестициите си и в злато, ми каза че за касетка за съхранение - банките вече искат 500лв за наем. Това е адски голям годишен  разход за съхранение!

# 177
Винаги има нюанси. Първо, много хора държат касетки не специално заради златото си, а заради всички важни документи, заради бижута и прочее. И тогава излиза, че за златото не се плаща нищо допълнително.
И после 500 лева може да е много ако имаш злато за 10 000 ( 5% ), но ако имаш за 100 000 са 0,5%, което не е проблем. А ако са още повече? Има и по-евтини касетки и изобщо не може да се смята толкова директно.

# 178
Винаги има нюанси. Първо, много хора държат касетки не специално заради златото си, а заради всички важни документи, заради бижута и прочее. И тогава излиза, че за златото не се плаща нищо допълнително.
И после 500 лева може да е много ако имаш злато за 10 000 ( 5% ), но ако имаш за 100 000 са 0,5%, което не е проблем. А ако са още повече? Има и по-евтини касетки и изобщо не може да се смята толкова директно.

По принцип сте права и все пак ми се видя много - не съм проверявал лично. От друга страна веднъж сме тарашени от крадци и знам колко прецизни са в намирането на ценности, та инвестиция в злато без сигурно съхранение(което си се оказва не малък разход) за мен е риск. За инвестиционната ми сметка също плащам около 30лв месечно  - такса за съхранение на книжата в ЦД, но там все пак влизат и дивиденти и т.н. и някак не ми е тежал този разход - 500лв за касетка за спящо златце и надеждата след време някой да го е по-страх от мен, за да му го продам по-скъпо, а и този голям спред купува-продава също обира не малка част от печалбата... не е моята инвестиция Simple Smile

# 179
Златото не е инвестиция, а диверсификация и застраховка.
А аз сейф все едно имам, със или без злато. Делим си го двама души и цената е съвсем тънка. Много по-малко от написаното от теб, но в по-сигурен сейф.

Общи условия

Активация на акаунт