Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 137 878
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Еми, нищо не можем да направим срещу тази тенденция. Многократно повтаряме във всяка тема, че се реди според желанията, независимо от бала, но повече от това не можем да направим. За някои е важно детето да е класирано по първо желание.

# 91
  • София
Определено не става дума  за сравнително точни  прогнози само за първите 100-200 деца. А и тези пресмятания НЕ отменят необходимостта от подредба по реда на желанията и от упоменаването на достатъчно желания..

# 92
  • София
Колкото по-надолу се отива в диапазона на приемния бал, толкова повече отклонения от прогнозата може да има, но определено може да е доста близо до истината за много повече от 100-200 деца. Практиката го доказва.

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 12:58 от sanaka

# 93
Ако не ме лъже паметта, когато аз кандидатствах, имахме право на четири желания. Е това вече би било ужас. Ако спомените ми са верни, не знам как сме се оправяли

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 13:09 от bonniem

# 94
  • София
Noel, сподели впечатленията на децата около теб от езиковите гимназии, би ми било интересно.
Според мен всеки език се забравя, ако не се ползва. Аз съм жив пример. В началото като започнах работа не ми трябваше толкова, сега нямам време да го поддържам. Та съм на ниво колкото да се оправя на екскурзия, а бях с B2 и на английски, и на френски.

# 95
Бих искал да се съглася, но доколко разбирам ако кандидатстваме за първи английски в няколко училища, на база прогноза може да се насочим към уще с по реалистична възможност за прием. При бал напр. 400, очевидно първа и втора английска са невъзможни, колкото и да ни се иска. По добре да впиша друго уще на първо място, с бал по близък до нашия, отколкото да изброя 5паралелки от елитните гимназии и да е приета съгласно 7желсние. Мисля че детенце няма да се чувства много комфортно от факта. Грижа ме е как ще приеме нещата.
Зависи какво целите.
- Ако училището мечта е 1ва/2ра английска бих сложила него на първите места и след това всички останали, с по-реалистичен прием на база ориентира от предходните години. Никой не може да предвиди желанията на тазгодишния набор със 100% сигрност. Може изненадващо много деца да се насочат към първа антарктическа гимназия и тогава вие да имате шанс за 1ва/2ра английска.
- Ако обаче целите непременно прием на първо класиране, тогава редът е друг.
Разликата между двете класирания е само 1 седмица.

Имам позната, чието дете преди няколко години изкара много нисък бал, което само по себе си ограничаваше избора. Независимо от препоръките как да редят желания, те все пак подредиха в обърнат ред. На 1во място сложиха най-малко желаното училище, след това следващите. В резултат детето бе прието по първо желание без никакъв шанс за промяна на второ. За трето класиране бяха останали малко места в реалистичните спрямо бала училища и въпреки преподреждането на желанията остана по първото си желание. Много ненужна драма за дете и родители поради грешка в подредбата водена основно от неразбирането на родителите.

# 96
Noel, сподели впечатленията на децата около теб от езиковите гимназии, би ми било интересно.
Според мен всеки език се забравя, ако не се ползва. Аз съм жив пример. В началото като започнах работа не ми трябваше толкова, сега нямам време да го поддържам. Та съм на ниво колкото да се оправя на екскурзия, а бях с B2 и на английски, и на френски.
Ами точно това е проблема - на един му харесва, на друг не, споделят се и хубави впечатления и лоши, така че е субективно, а за нас и объркващо. На моята дъщеря й казали в никакъв случай не отивай в 91 НЕГ и тя тотално го е отхвърлила, а защо - защото на някой не му харесвало там.

# 97
  • при моите любими
Не знам каква е тази мания да се каже, че детето е прието на първо класиране. Голямата преди 2 години искаше Испанската, след излизане на резултатите имаше бал 452. След статистиката стана ясно, че шансът и клони към минимален за там, но въпреки всичко писахме всички 4 паралелки. Приеха я по 5то желание. Записа се още на 1 класиране и дори не поиска да чака 2ро. Беше ясно че няма да падне до нейния бал. Детето не съжалява, че е опитала, записвайки тези паралелки. Изобщо никой не се е интересувал на кое по брой желание е приета. Нея още по-малко я вълнуваше това.

# 98
На мен ми се струва голяма еснафщина да кажеш "Приет/а е по 1 желание" вместо "Ще учи това, за което мечтаеше" или каквото там друго подобно може да се формулира.

# 99
Има един такъв уклон да се кандидатства, избират гимназии, ред на класиране и тн в услуга на чуждото мнение и не толкова с практическа насоченост. Всеки има своите основания, разбира се.
Радвам се, че чух доводите в подкрепа на Испанската гимназия. Звучат основателни..
 А от къде съдя за лошото ниво на образование в Испания....може да проверите ранкига на Европейската комисия за университетско образование в Европа.., а и множество доклади, в които Испания е на абсолютното дъно, след БГ...Страната иначе е страхотна, начина на живот също!  Това по никакъв начин, обаче, не обезмисля достойнствата на гимназията като организация и среда..Различни теми са

# 100
  • София
Аз други ранкинги гледам /ако изобщо се влияем от ранкинги/, според които испанските университети са много далеч от дъното, но всеки гледа каквото намери за добре.

# 101
На мен ми се струва голяма еснафщина да кажеш "Приет/а е по 1 желание" вместо "Ще учи това, за което мечтаеше" или каквото там друго подобно може да се формулира.
Моето до скоро искаше природни науки в МГ и Английска + още 2-3 училища, за които катастрофално не би стигнал балът. Да, реално можем да изброим около 15-20 желания, за които балът й ще е 100-200 под минималния. Съответно ще влезе на първото реалистично. Но ще бъде разочарована, че не е приета там, където иска. Затова аз й обясних, че въпросните 6-7 училища, са наистина хубави, да, но няма особени шансове за тях, защото там приемат с много добър и отличен успех. Първата реакция беше "Тогава няма да уча никъде щом не ме искат". И тогава вече аз отговорих, че я искат, но в други училища, в които може и с по-нисък бал да се влезе и, че човек трябва да избира между това, за което има възможност не само да влезе, но после и да усвои. И да, колкото по-висок е балът, толкова повече възможности има. Така се насочи към това, което е по силите  й. При деца, които са с високи балове и става въпрос за малък недостиг, да могат да си позволят да напишат това, което искат и да стискат палци на второ класиране да успеят, ако не стане още на първо. Трето е лотария.

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 18:04 от Mama Ru

# 102
Момичета, изпуснах ви Flushed Хайде още малко остана!

Аз не съм се вълнувала досега така за изпити. Съвсем искрено го казвам. Дори за моите собствени. Понеже нашите ме накараха да кандидатствам, където не искам. Големите ми деца - набора има кака и батко - бяха упорити и постоянни, общо взето не са ми докарвали излишни вълнения.. А сега съм доста на тръни, явно ми дойде и на мен момента да се пържа Smirk

Малко остана Simple Smile

# 103
  • София
Изобщо не ни е от значение на кое по ред желание сме приети , пишем си първото мечтаните макар да знаем че нямаме шанс за там и после от 10то надолу вече с по реален шанс , водя се само от желанието на детето като аз предварително съм и обяснила в кое училище какво и колко се учи. И накрая сме си сложили и такива дето пак стават за нея , но да кажем не са и цел.

# 104
Здравейте благодаря за новата тема, много хубаво заглавие на темата. Още малко остана до излизането на резултатите, дано да се справили добре децата ни, но най -добре да са ни живи и здрави!

Общи условия

Активация на акаунт