Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 137 835
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 60
След тази година трябва да мина на сух режим за много дълго време. Завиждам на тези, чиито деца поне знаят какво искат, че моето вчера снесе ново 20 😄 Направих се, че не я чувам.

# 61
  • София, Лагера
Сега пък аз се психирах Flushed бяхме на фризьор и си говорихме с фризьорката за матури. Нейните клиенти споделят, че матурата по МАТ е била много лесна.
Ние тук във форума не сме представителна извадка, защото очевидно сме по-ангажирани родители, но във фризьорския салон ходят всякакви хора. Малък, квартален салон в Лагера, не е нещо фенси.
Айде да идва утре!

# 62
  • София
Стига сте се психирали. Ако детето е изкарвало на пробни изпити по 30т., а сега очаква 50, също ще му се е сторила лесна.

# 63
Многократно съм казвала, че ако моите деца кажат, че нещо е било много лесно, обикновено нищо не са направили Grinning
Та нека излязат резултатите първо

# 64
  • Пловдив
И аз благодаря за темата Санака.
За Пловдив момче иска Английската с английски, енергоспестяващ е. Моите предпочитания са за МГ с английски. Иначе по-нагоре по темата между Хуманитарната и Търговската, и двете като местоположение са в центъра, което си е плюс от гледна точка на градския траснпорт. Нивото в Хуманитарната е една идея по-високо от Търговската(справка резултатите от ДЗИ), но водещо е какво иска детето.

# 65
  • София
Като ги погледнах и аз задачите , а и после решенията си помислих същото, че матурата е много лесна , но от гледна точка на дъщеря ми не е точно така,  за доста неща не се е сетила, а иначе ги знае и освен това дори се е отказала да решава 22 задача, на която също можеше и знаеше да напише нещо, а от първия модул грешка от недоглеждане, не била видяла правилния ъгъл , който е трябвало да изчисли, изчислила си другия , ей така от притеснение всичкото, та ще има и доста такива деца и съответно резултати.
Каквото е късмет това ще е, да са здрави само.

# 66
Благодаря новата тема и за анализа на преразказа, без да съм експерт имах същото усещане и на сина ми, че не е много лек. Повече нищо не питам за изпитите или кой какво е писал, какво беше предната тема "Мачът е свирен".
Има смисъл от равносметка по-късно какво е било полезно и кое не от подготовката, но още е рано. Ще питам този въпрос след като минат страстите по класиране.

Да, попитам друг въпрос, ако детето ви не е с първи език английски къде научава английски до proficient (сега му казват C 1/2) ниво?  В ЕГи ще учат до  B1.1 по учебен план.  В Немската казаха, че учат английския на доста по-високо ниво, въпреки програмата.
Ясно е, че английският ни заобикаля и може да се гледат филми, да се четат книги и тн. Това супер помага пасивното научаване и разбирането, а създаване на текст и изразяването как се наваксва в школи не знам.

И втори въпрос забравя ли се бързо испанския език, ако не се практикува?
Немският се забравя, ако не се практикува.
За Френски не знам. Май не много, съдейки по познати от ФЕГ, поне 5+ г след завършването си все още търсеха активно възможности във Франция и Канада, за работа и университет.

По-късно ще пусна резултатите от анкетата. Нямаше много нови гласове.

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 11:35 от toplomliako

# 67
Да, забравя се. То няма къде да се практикува реално

# 68
Записвам се и аз в темата. Имам познати деца и в 1 АЕГ и във 2-ра и в Испанската и в НЕГ. Допитвайки се до тях само се обърквам още повече. Моята дъщеря е артистична личност - пее, танцува и озвучава филмчета. И с всичко това се занимава професионално и дори й се плаща. Обаче и в училище се справя отлично. Завърши с пълно 6, очакваме много добър резултат и от матурите. Не знам накъде ще избере да тръгне. Идеята за гимназията е да научи добре два езика. Но кои? Тя английски не е учила на школа. Само в училище (32-ро) АЕ, НЕ, но говоримо се справя добре с него (като всички нейни връстници). В НЕГ не ще, въпреки че е на 5 минути от вкъщи.
Доколкото знам от познати, а и от личен опит, за съжаление втория език в езиковите гимназии е по-скоро проформа...В този смисъл и предвид, че дъщеря Ви говори английски, може би е по-добре да изберете гимназия, различна от английските
Абсолютно сте права. Голямата ми дъщеря завърши 11 клас в 22-ро АЕ/ИЕ. Английският е на много, много добро ниво, но испанския го учи предимно на школа, въпреки че от миналата година имат повече часове.

# 69
  • София
Топло мляко, по старта система само 91 НЕГ и 164 ГПИЕ ( в София конкретно) почваха в  9 клас втория език английски от В1-В2. После дойдоха промените и  се въведе това  безумно В1.1 (особено за английския) за финал в 12 клас.  То е малко или много условно, обаче, учителите все пак се напасват към общото ниво, а то като цяло при английския е високо, единици са неучилите го до 9 клас деца. Това, което си прочела за високо  стартово ниво в НЕГ и сега, е за  паралелките на немския отдел.  На тях заради немската програма МОН не им се бърка, та съответно официално си действат както беше някога за всички. Но ако нещо не се е  променило и английският се води от едни и същи учители и в двата вида паралелки, то въпреки   ограниченията на МОН и  в ДСД не се излиза с В1.1. Виж резултатите от тази матура през последните  3 години в  НЕГ и  164 ГПИЕ.  Те показват, че масово децата имат по близо 100 точки , което означава, че определено са над това ниво.  Но независимо по какъв учебник като ниво   и в кое училище учат английския като втори, децата си ходят на английски навън, по мои наблюдения най-вече в АвоБел. Затова и най-често срещаният случай за деца с два сертификата за С1/С2 за два разл. езика, единият от които е английски,  в края на 12 клас  е в ЕГ с първи език немски, испански или френски. Обратното не е невъзможно, но е доста по-рядко срещано - да завършиш  АЕГ или АК, а да имаш С1 (С2 пък съвсем) по немски, испански, френски...

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 11:59 от пенсионирана русалка

# 70
Благодаря

Това, което споделих, че английския се учи на по-високо ниво в НЕГ е от разговор с ученици на отворените врати и ставаше въпрос за ДСД.

Резултатите от матурите ги гледах.

# 71
  • София
Благодаря

Това, което споделих, че английския се учи на по-високо ниво в НЕГ е от разговор с ученици на отворените врати и ставаше въпрос за ДСД.

Резултатите от матурите ги гледах.

Значи се случва точно това, което написах по-горе: официално (на теория)   се учи   по разпоредбите на МОН, неофициално (на практика) си се кара по старому, понеже учителите действат според общото ниво.  По старата система дъщерите ми в 12 клас парадоксално бяха  по английски  с учебник за С2, а по немски  - за С1. Laughing И  при тази конфигурация пак си ходеха повечето на  английски навън заради трениране на съответния изпитен формат, но поне  не им беше скучно в училище...Явно ВЪПРЕКИ  измислиците на МОН нещата не се променят драстично.

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 12:09 от пенсионирана русалка

# 72
Здравейте учителката по математика на сина ми писала на децата, че днес излизат резултатите? Някой чул ли е нещо
Тези слухове психясват хората всяка година.
Срока е 2.07, така че резултати очаквайте на 02.07.
В почивни дни, резултати не излизат.

# 73
  • София
Да и после МОН реши, че предлагането на по-високо ниво на езика е "в разрез с образователните изисквания". Smirk

# 74
  • София, Лагера
Да, попитам друг въпрос, ако детето ви не е с първи език английски къде научава английски до proficient (сега му казват C 1/2) ниво?  В ЕГи ще учат до  B1.1 по учебен план.  В Немската казаха, че учат английския на доста по-високо ниво, въпреки програмата.
Ясно е, че английският ни заобикаля и може да се гледат филми, да се четат книги и тн. Това супер помага пасивното научаване и разбирането, а създаване на текст и изразяването как се наваксва в школи не знам.
Мога да кажа за Лайстунга - да, високо е входящото ниво на английския в 9 клас. Моят син учеше само немски в основното; ходеше на някакви леки уроци по английски само. Когато реши, че иска да продължи в Лайстунг (заради биологията изобшо записа НЕГ), през целия 8 клас ходи на Британика и настигна входящото ниво по АЕ. Не е непостижимо.

Топло мляко, не мисля, че ставаше дума за ДСД. И аз бях на отворените врати.

Общи условия

Активация на акаунт