Още малко нерви и дебати до най-добрите РЕЗУЛТАТИ! - Седмокласна 30.06.-07.07.2024

• 138 796
  • 2 225
  •   1
Отговори
# 165
Аз искам да напиша нещо по повод "ориентираните" и "неориентираните" какво им се учи. Извинете за дългия пост и моля админите да изтрият мнението ми, ако се счете за "нерелевантно"!
Скрит текст:
Според мен са изключение децата, които на тази крехка възраст знаят какво им се учи. Изключение правят изкуствата - там изкуството и талантЪТ просто напират, което е супер.

Моят големият до 6 клас се интересуваше активно от история, физика, биология и химия. (историята се дължеше на невероятния учител, който имаше в прогимназията). Искаше да учи в НПМГ. В началото на 7 клас му казах, че ако все пак иска да учи някоя от тези специалности, то трябва да ходи на курсове на НПМГ, за които трябва да го запиша в началото на 7 клас (в последствие се оказа, че даже сме закъсняли и вече нямаше места в курсовете.  Добре, че дойде Ковид-а и уроците станаха онлайн, където нямаше ограничения какъв брой деца ще се съберат в класната стая.) Хлапето мисли, мисли, чуди се и накрая буквално на лотария избра биология. Учи цяла година, барабар с БЕЛ и МАТ, яви се на всички олимпиади и накрая се изстреля в Космоса. Приеха го одма с биология. Но преценихме, че ако иска да се занимава с рисърч, то в БГ трудно би станало и избрахме немската заради лайстунга, който е с профил био и хим с идеята да продължи образованието си в немско. В 10 клас се преориентира. Сега иска химия, оказа се, че там му е страстта и силата. И гаджето му е химичка, и това оказва влияние. Сега ще бъде 12 клас, аз нямам никаква идея следващите 12 месеца какъв акъл ще му дойде. Утре заминава на пробен университет в немско с насоченост Биотехнологии, което е био + физика... (без химия).

Един от най-близките му приятели е от семейство на хора на изкуството. Момчето изведнъж от нищото реши в 7 клас да се запише на курсовете мо Био в НПМГ, може би заради интересите на приятелчето му. Изкара невероятни резултати на олимпиадите и го приеха на червен килим. Супер фокусиран младеж! Сега по собствено желание ходи на допълнителни курсове по био и хим и отсега и съм сигурна, че от него ще излезе прекрасен лекар.

Другият негов приятел е от "неориентираните" - не знае къде и какво иска да учи. Но е пълен отличник в НЕГ, невероятен математик,  всичко му върви, здраво учи, много е умен и фокусиран! Той също е в Лайстунг, но не е сигурен дали био и хим са му бъдещето. Вероятно ще учи нещо техническо в Германия, ама още и той не знае.  Време има.

Аз в гимназията бях с профил физика и асрономия. Учеше ми се в университета психология (като на 80% от момичетата тогава). Но пък гаджето ми учеше финанси и аз под негово влияние записах финанси в УНСС. Драх гащи по скамейките 6 години, като успоредно с това работих в търговска фирма по специалността. Беше мъка, не беше моето амплоа това. Завърших ЧР на 28 години, после и някаква Организационна психология (която не завърших) и до ден днешен това работя. Много си обичам работата, смея да кажа. че съм добра в нея, но моята страст е географията и предполагам като ми пораснат децата, ще се ориентирам към туоператоството.

Аз много пътувам (като хоби) и обикновено гидовете ми са с какъв ли не бекграунд, но географи май няма.

В кариерата ми като ейчар вече 24 години съм се нагледала на какви ли не career swithes. Сега не е като едно време - каквото си избрал, това ще е за цял живот. Сега много се промотира lifelong learning и всякакви възможности за промяна на кариерния път и надграждане.

След това цялото излияние, за което се извинявам, искам да кажа: гимназията помага, но не определя пътя на човек. Важни са личностните качества, целеутремеността, не-мързела, упоритостта. Според мен е важното е: "Каквото и да искаш да правиш, да се страеш да го правиш добре , със старание и със сърце".
И имаме мноооого време да се ориенираме какво искаме да правим! Важното е да е със сърце ида не се жалят усилия. А сърцето понякога променя желанията си, но тогава пак важи по-горното правило: прави нещата качествено.

Ноеми, съгласна съм с вас, наистина, но ...примерите за неориентирани деца, които давате, са за деца, които учат, амбициозни са (от написаното) и са в добри училища. Масовката обаче не е такава сякаш - и като ученици, и като училища, и като качество на преподаване. Ако неориентиран попадне в среда с неучещи и слабо мотивирани деца...ами откъде да дойде този ориентир. Затова повече родители май се борим за среда, с надеждата тя да оформи интерес и отношение в някакъв момент. Средата потапя, средата и изстрелва. Това са моите субективни наблюдения през годините.

# 166
Честита ни нова темичка!
Нека да е на късмет на всички деца!

При нас притесненията двойно, предстоящите резултати при двете девойки и операцията на едната, точно в утрешния ден.
Предпочитах да излязат на 02.07, обаче при нас винаги всичко е накуп 😔.
Надявам се всичко да мине по вода, стиснете и вие едни палчета.
За резултатите съм вече ...каквото стане, то е "свирено", само се моля детето ми да е живо и здраво.

Исках да ви попитам проверката на работите колко дни е, защото ако започва на 02.07, не знам дали ще успеем да отидем. Очаква се , ако всичко е наред на 02.07 да ни изпишат.
Бързо възстановяване  ви желая и много, много здраве!!!

# 167
Малечка, успешна операция и най-скоро у дома!
Имах усещане за нещо днес, мислех, че вераятно ще изстрелят резултати късно днес, но уви.

# 168
  • София
Malechka, стистати палци и от мен! Всичко ще е наред! Flowers Four Leaf Clover

Успех и късмет утре и на детето, което щеше да се явява на изпит за промяна на оценката! Flowers Four Leaf Clover

# 169
Malechka, успех на вас и бързо възстановяване!

Аз да се включа с един малко глупав въпрос - завършвайки езикова гимназия, нивото на владеене на език е В2 или С1?🙄

# 170
Мисля на Jenap детето утре се явяваше на изпит.
Знаете, че ние сме самостоятелна форма на обучение и знам какво е с изпити - така бяхме 5,6 и 7 клас, сигурно сме минали около 39-42-43 изпита за трите години.
Затова стискам палци и пожелавам успех на детето ❤️

# 171
  • София
Общо.

# 172
Нали дискутирахме колко са седмокласниците, ето тук има подробна информация по градове:
https://dideva.alle.bg/p/%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-% … 0%B0%D1%81%D1%82/

Малечка, всичко да мине леко и бързо да се радвате на резултатите!

# 173
Ох, изчетох ви! 🙂
Благодаря за новата тема - много спретната и дано е късметлийска!🍀
Малечка, всичко да минава без проблеми. 🙏
Чета ви за реденето на желанията, но при нас греда - слагам в спойлер.🙄
Скрит текст:
Значи, за това, което се иска, високобаловото - ще го видим през крив макарон.🫣
 Дано се закачим за резервата му, но.... на деца много вяра да нямаш. 😁 Кой знае какви точки ще видя утре!
Следват компромисни варианти на исканото, където вероятно ще се закачим Отма.
И, сега иде моята дилема.
Чилякът си ги е наредил високобалови желани, по - нискобалови желани и компромисни желани - в този ред.
Склони да сложим, въпреки бала, езикови високобалови, НТБГ и други опции към които се опитваме да го насочим, НО някои от тях са с по - висок бал от неговите желани, но явно компромисни училища - според отзивите, които получих.
Системата обаче види ли, че балът стига за неговите желани компромиси, щом си ги е написал човекът напред, ще го класира там и кел файда, че сме писали и други, за които по чудо вземе да изкара бал, но човекът ги забил назад, за цвят. 🤦😁
Страшна работа!
Как ли не разговарях - не ще и не става да ги запишем преди компромисните желани.
Други такива има ли и как процедирате?
То да не знаеш какво искаш кофти, ама и така пак кофти.
Толкова учене преминах през живота си - то смяна на кариера ли не беше, то дисертация защита ли не беше - такова чудо " на нокти" не съм била.
Барем да пиех! 😂

Последна редакция: нд, 30 юни 2024, 23:06 от *FIORE*

# 174
Аз искам да напиша нещо по повод "ориентираните" и "неориентираните" какво им се учи. Извинете за дългия пост и моля админите да изтрият мнението ми, ако се счете за "нерелевантно"!
Скрит текст:
Според мен са изключение децата, които на тази крехка възраст знаят какво им се учи. Изключение правят изкуствата - там изкуството и талантЪТ просто напират, което е супер.

Моят големият до 6 клас се интересуваше активно от история, физика, биология и химия. (историята се дължеше на невероятния учител, който имаше в прогимназията). Искаше да учи в НПМГ. В началото на 7 клас му казах, че ако все пак иска да учи някоя от тези специалности, то трябва да ходи на курсове на НПМГ, за които трябва да го запиша в началото на 7 клас (в последствие се оказа, че даже сме закъсняли и вече нямаше места в курсовете.  Добре, че дойде Ковид-а и уроците станаха онлайн, където нямаше ограничения какъв брой деца ще се съберат в класната стая.) Хлапето мисли, мисли, чуди се и накрая буквално на лотария избра биология. Учи цяла година, барабар с БЕЛ и МАТ, яви се на всички олимпиади и накрая се изстреля в Космоса. Приеха го одма с биология. Но преценихме, че ако иска да се занимава с рисърч, то в БГ трудно би станало и избрахме немската заради лайстунга, който е с профил био и хим с идеята да продължи образованието си в немско. В 10 клас се преориентира. Сега иска химия, оказа се, че там му е страстта и силата. И гаджето му е химичка, и това оказва влияние. Сега ще бъде 12 клас, аз нямам никаква идея следващите 12 месеца какъв акъл ще му дойде. Утре заминава на пробен университет в немско с насоченост Биотехнологии, което е био + физика... (без химия).

Един от най-близките му приятели е от семейство на хора на изкуството. Момчето изведнъж от нищото реши в 7 клас да се запише на курсовете мо Био в НПМГ, може би заради интересите на приятелчето му. Изкара невероятни резултати на олимпиадите и го приеха на червен килим. Супер фокусиран младеж! Сега по собствено желание ходи на допълнителни курсове по био и хим и отсега и съм сигурна, че от него ще излезе прекрасен лекар.

Другият негов приятел е от "неориентираните" - не знае къде и какво иска да учи. Но е пълен отличник в НЕГ, невероятен математик,  всичко му върви, здраво учи, много е умен и фокусиран! Той също е в Лайстунг, но не е сигурен дали био и хим са му бъдещето. Вероятно ще учи нещо техническо в Германия, ама още и той не знае.  Време има.

Аз в гимназията бях с профил физика и асрономия. Учеше ми се в университета психология (като на 80% от момичетата тогава). Но пък гаджето ми учеше финанси и аз под негово влияние записах финанси в УНСС. Драх гащи по скамейките 6 години, като успоредно с това работих в търговска фирма по специалността. Беше мъка, не беше моето амплоа това. Завърших ЧР на 28 години, после и някаква Организационна психология (която не завърших) и до ден днешен това работя. Много си обичам работата, смея да кажа. че съм добра в нея, но моята страст е географията и предполагам като ми пораснат децата, ще се ориентирам към туоператоството.

Аз много пътувам (като хоби) и обикновено гидовете ми са с какъв ли не бекграунд, но географи май няма.

В кариерата ми като ейчар вече 24 години съм се нагледала на какви ли не career swithes. Сега не е като едно време - каквото си избрал, това ще е за цял живот. Сега много се промотира lifelong learning и всякакви възможности за промяна на кариерния път и надграждане.

След това цялото излияние, за което се извинявам, искам да кажа: гимназията помага, но не определя пътя на човек. Важни са личностните качества, целеутремеността, не-мързела, упоритостта. Според мен е важното е: "Каквото и да искаш да правиш, да се страеш да го правиш добре , със старание и със сърце".
И имаме мноооого време да се ориенираме какво искаме да правим! Важното е да е със сърце ида не се жалят усилия. А сърцето понякога променя желанията си, но тогава пак важи по-горното правило: прави нещата качествено.

Ноеми, съгласна съм с вас, наистина, но ...примерите за неориентирани деца, които давате, са за деца, които учат, амбициозни са (от написаното) и са в добри училища. Масовката обаче не е такава сякаш - и като ученици, и като училища, и като качество на преподаване. Ако неориентиран попадне в среда с неучещи и слабо мотивирани деца...ами откъде да дойде този ориентир. Затова повече родители май се борим за среда, с надеждата тя да оформи интерес и отношение в някакъв момент. Средата потапя, средата и изстрелва. Това са моите субективни наблюдения през годините.
Нашите седмокласни вълнения бяха миналата година и баш когато синковецът трябваше да напъва средата си оказа влияние...."Ами те другите нищо не учат, а с хубавки оценки, аз защо да се напъвам!" И така искаше лежерничко да му се случи НВОто! Не се борехме за училища в големия град, просто искахме да сменим средата, сменихме я с добри постижения и по двата предмета и се класирахме с първи бал при момчетата. Онзи ден го питам защо не гледа мач, след като е върл футболен фен, а той ми отговоря "Ти явно не разбираш сериозността от края на годината и че имам проекти, класни и т.н" Тази година новата среда промени доста от вижданията му за учене. В предишното училище липсата на конкуренция, възможностите да минаваш между капките почти го бяха провалили... Да са здрави, с късмет и да намерят своя път🍀Успех на всички бъдещи осмокласници утре 🍀

# 175
Всемогъщи, всезнаещи, моля помогнете!

Дайте малко информация относно това дали се учи интензивно английски в СМГ?Интересува ме за неучило досега английски дете дали се започва от нулата?

И как е духът в СМГ? Имат ли свобода на изразяване децата, шумно ли е в междучасията, има ли и веселба, купон, възможност за весело тийнейджърство (паралелно със здравото учене)?

# 176
Да задам един изключително важен въпрос - от колко сутринта утре(01.07) да се започва с рефрешването? Не за друго, а да се наспя като хората, без да ме тревожи мисълта, че евентуално рано сутрин може да са публикували резултатите и аз да изпусна този жизненоважен за нервите ми момент.

# 177
Да задам един изключително важен въпрос - от колко сутринта утре(01.07) да се започва с рефрешването? Не за друго, а да се наспя като хората, без да ме тревожи мисълта, че евентуално рано сутрин може да са публикували резултатите и аз да изпусна този жизненоважен за нервите ми момент.
Миналата година към 11 и нещо "няма въведени резултати" ми се просветли с едни хубавки точки 🍀😁

# 178
  • Бургас
Пък аз се настройвам да има резултати на 02,07 в 12 часа. Затова спокойно си планирам ден без емоции, да видим😀

# 179
Да си отидат хората на работа, да си изпият кафето, да си разкажат уикенда и тогава. Преди 11 и аз не го виждам. Пак да си кажа, според мен, най-вероятно утре в 16.

Общи условия

Активация на акаунт