Сериалите на НВО - Домът на дракона ВТОРИ СЕЗОН и Игра на тронове - 47

• 32 463
  • 736
  •   1
Отговори
# 420
Няколко думи за проблемите от даването на сюжетната линия на Нетълс/Копривата/ на Рена.
Скрит текст:
Рена и Копривата са твърде различни и много неща трябва да променят сценаристите. Те двете заслужават свое собствено екранно време. Темите, които се представят чрез образите им са прекалено различни. Копривата е в най-ниската социална класа. Тя е израснала бездомна и е трябвало да прави много неприятни неща, за да оцелее. Докато Рена е член на кралското семейство, дъщеря на принц, внучка на най-богатия човек в Уестерос. Само защото Рена се играе от чернокожа актриса в сериала, не означава, че те са взаимозаменяеми. Всъщност Рена има кръвта на Валирия.  Докато Нетълс е различна. Расизмът и предразсъдъците, с които тя се сблъсква в историята,  не присъстват при Веларионите, които се възприемат като хора от Валирия.

Някои хора смятат, че Нетълс е дъщеря на Деймън, но в годините, когато тя се ражда, той се бие при Stepstones.  Именно нейната изобретателност и интелигентност са ѝ помогнали да се сдобие с дракон. Интересно е да се отбележи, че всички останали драконови семена стават ездачи на дракони, които са имали предишен ездач, но само Нетълс успя да опитоми напълно див дракон, който е доста голям и стар/излюпен е, когато крал Джахерис е бил млад/. Овцекрад е и най-опасният дракон по време на търсенето на драконовите семена. От всички дракони, за които е направен опит да бъдат яздени, той убива повече, отколкото другите, взети заедно. Но той е и последният дракон, който е бил язден. Това търпение от страна на Нетълс, която разбира, че да го храни е по-добре, отколкото да се приближи до него случайно, е наистина важно качество, защото показва, че тя е доста интелигентна и наблюдателна  и се учи от грешките на останалите.
Да, има вероятност тя да има някаква по-далечна връзка с Валирия, но всички други хора, които стават ездачи, имат кръвта на Валирия, а думи от блога на Мартин показват, че може би не е необходима таргска кръв, за да яздиш дракон.
Цитат
My dragons are creatures of the sky. They fly, and can cross mountains and plains, cover hundreds of miles… but they don’t, unless their riders take them there. They are not nomadic. ......... Think about it. If dragons were nomadic, they would have overrun half of Essos, and the Doom would only have killed a few of them. Similarly, the dragons of Westeros seldom wander far from Dragonstone. Elsewise, after three hundred years, we would have dragons all over the realm and every noble house would have a few.
Как би било възможно всеки благороднически дом да има по няколко дракона, ако повечето от благородническите домове нямат драконова кръв. Може би авторът намеква, че човек би могъл да язди дракон по други начини, несвързани с драконовата кръв, и Копривата и нейната изобретателност биха могли да бъдат такъв пример. Защо Мартин ще пише за нея, ако тя е като всички останали драконови семена? Трябва да има нещо специално в нея.Всъщност в този блог пост, към който беше даден линк няколко коментара по-рано, си личи критиката на Мартин към решението да махнат Нетълс и колко било нелогично да има дракон в Долината.

Нетълс също така накарва Деймън да постави под въпрос мисленето си, че Таргариен са нещо повече от другите хора и той се жертва, за да я защити. Плюс това липсата и отново избелва Ренира. Въпреки факта, че Нетълс лоялно се е борила за каузата ѝ, ревността на Ренира заради близостта ѝ със съпруга ѝ, я кара да поръча убийството ѝ. Ренира никога не би поръчала убийството на Рена. Нетълс е изкуплението на Деймън. Той спасява едно бездомно, неугледно момиче за сметка на себе си. Деймън, който не го е грижа особено за другите, които нямат кръвта на Валирия.  Много ми харесват и намеците за съдбата на Копривата, която отива да живее в Долината и е почитана от Burned men- най-опасното племе в Долината, което се съюзяваше с Тирион в първи сезон.

Рена е твърде различна и има съвсем различна съдба. Тя заслужава да бъде последната таргска жена, която е успяла да излюпи драконово яйце преди Денерис.Плюс това защо Рена трябва да получи дракон рано?Не е нужно Рена да участва в битка на гърба на дракон, за да бъде интересна.  Нима тя е нещо по-малко само защото няма такъв?Тя може да лавира между различните домове в Долината.В сериала Деймън уби Рея Роис, така че можеше да представят Ройс като не толкова склонни да помагат на Ренира и the Blacks, което би обяснило бездействието на Долината във войната. Рена можеше да има някаква дипломатическа роля в обединяването на Долината. Не всички битки се печелят от дракони. Думите също могат да бъдат мощно средство. В Долината има много сюжети за нея. Жалко че толкова неща орязват от там. Напомня ми как промениха историята на Санса, която вместо да се превърне в политически играч в Долината, я омъжиха за Рамзи.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:33 от jennifer3

# 421
Овцекрад е и най-опасният дракон по време на търсенето на драконовите семена.
Канибал е най-опасният.

# 422
Скрит текст:
Цитат
Диалози няма и в книгите. Става въпрос за едни сухи исторически хроники.
Има някои диалози, някои реплики в книгата. Не е както в основните книги, но проблемът е, че дори и малкото реплики, които ги има, не ги слагат в сериала. Когато коронясват Егон, Ренира казва, че или ще има короната, или главата на полубрат си. Когато Емонд се връща в Кралски чертог след смъртта на Люк, Ото и Алисент го критикуват за случилото се, казвайки му, че само едното око си е загубил, как може да е толкова сляп. Сцената с Кръв и Сирене и първия зелен съвет са доста подробно написани, но отново не се използват, а сценаристите правят промени, които само влошават качеството.  

Нямам проблеми, когато актьорите импровизират. Понякога могат да имат хубави идеи, но когато идеята не струва, като тази на Ема, трябва да има някой, който да каже "не". Например Том, актьорът, които играе Егон, има много хубави идеи. Не гледам много интервюта, че повечето от коментарите на актьорите и сценаристите ме дразнят, но Том много добре познава персонажа си и искрено се старае в изграждането на образа му напук на сценаристите, които все искат да го очернят. Например щяло да има само една-единствена сцена между Егон и Хелена, когато те се срещат на стълбите след смъртта на Джахерис и нищо не си казват. Та Том и Фия /Хелена/ убеждавали да има поне още една, докато не успели да извоюват сцената, когато Егон търси Джахерис, за да го доведе на заседание на малкия съвет, а вижда Джахера и Хелена.

Между другото не ми хареса и появата в епизода на Силви, която подклаждаше огъня на недоволство. Мизария има всякакви агенти. Първо Диана, с която придворната дама на Ренира се свърза, сега изглежда и Силви работи под нейните напътствия. Диана и Силви работят на едно място и се познават. Тоест Силви се оказа, че не и дреме за Емонд и го очерня. Добре, ако Силви и Диана са агенти на Мизария и Мизария има толкова много пипала в града, а и в публичния дом, а  Емонд го посещаваше много редовно след смъртта на Люк, защо тогава не го убиха там. Ще му сложат отрова в млякото, което пиеше, и готово. Толкова бе уязвим там. Защо бе нужно цялото това усилие да се прониква в двореца?  Въобще какво се случва?

В IMDB оценката на последния епизод продължава да пада. Вече е 6,3. Това е един от най-ниско оценените епизоди от двата сериала.
https://www.imdb.com/title/tt26947923/?ref_=ttep_eps_rec

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 10:34 от jennifer3

# 423
Това чоплене ми е прекалено. За мен темата вече става неприятна за четене. След всеки епизод се засилвам да пиша коментар, но като вляза и ми се отщява.

Защо въобще на Силви да й дреме за Емонд?!
А и последния път там, Емонд доста неприятно я обиди. Защо трябва да му е длъжна с нещо?

# 424
Разбира се,че не е длъжна.Шае да не би да беше вярна на Тирион.Всеки си гледа интереса.Аз пък се радвам на мрежата на Мизария,както и на Варис.Това са обикновени хора,но пак могат да променят нещо и нещо зависи от тях.Челите книгите знаят,
Скрит текст:
че точно те ще сложат края на войната.Малкият незначителен човек,понякога е по силен и от "боговете".

# 425
Между другото не ми хареса и появата в епизода на Силви, която подклаждаше огъня на недоволство. Мизария има всякакви агенти. Първо Диана, с която придворната дама на Ренира се свърза, сега изглежда и Силви работи под нейните напътствия. Диана и Силви работят на едно място и се познават. Тоест Силви се оказа, че не и дреме за Емонд и го очерня. Добре, ако Силви и Диана са агенти на Мизария и Мизария има толкова много пипала в града, а и в публичния дом, а  Емонд го посещаваше много редовно след смъртта на Люк, защо тогава не го убиха там. Ще му сложат отрова в млякото, което пиеше, и готово. Толкова бе уязвим там. Защо бе нужно цялото това усилие да се прониква в двореца?  Въобще какво се случва?

Сценаристки похват е, използват вече познати на зрителя персонажи, за да прокарат сюжетна развръзка и да не объркват с нови. Не мисля, че ще имат по-сериозни роли в последствие.
Иначе и аз не знам защо гледам. Може би заради my baby Seasmoke😅 Качествен материал е имало за максимум два сезона, разтягане на цялото нещо в четири е мъчение за всички. Вече много личи, че на въвлечените в продукцията им е писнало на куче. Бълнуванията на Деймън са страшно досадни, сцената с Ренира и МизЕрия абсолютно ненужна и също досадна, всичко е пълнеж от немай къде, логистиката куца ужасно (особено ме радва как МизЕрия винаги е в течение на нещата в реално време, сигурно дрънва по един телефон през блокадата😄). Пророческите включвания на Хелена са дразнещо детински. Алисънт, реагираща с възмущение на предложението на политически брак - "К'о? Не! Сакън! Абсурд! Никога!" - и споглеждаща се със сър Крисмас беше много смешно, все едно са влюбената двойка на годината. На моменти актьорската игра също е на комично ниво, особено Джейс, също безизразната Ренира и понякога Емонд.

ренира ще я погне само от ревност, не от ревност и от страх, че ще я предаде
алис реките да бъде любовница и на деймън, и на емънд ми се струва неадекватно - нали е вещица, вижда в бъдещето уж (вижда ли го или го създава, не е ясно) и т. н. - дори не знам защо помогна на деймън като отрови стария тъли

Емонд може съвсем да го пропуснат в тоя контекст😆 Очаквам всичко.

# 426
Можеше да разширят малко света, да покажат повече от другите родове. Както е в GoT. Тука кратки сцени с Джейсън Ланистър, лейди Арин и Креган Старк, колкото да не забравим, че ги има. Далтон Грейджой и Тирелите само ги споменаваме. Борос Баратеон все едно, че не съществува вече.
Съсреточили са всичко в Таргите, правят по-камерна история, ОК, ама ако има действие. Но при положение, че 2/3 от сезона е пълнеж и ни занимават нонстоп с безумните видения на Демън, можеше пък да запълнят време като обърнат повече внимание на другите дестинации.

# 427
Е, това би означавало повече актьори с повече реплики (и съответно по-високо заплащане), още локации и реквизит, а изглежда се опитват максимално да спестят от това.😅Бюджетът е отишъл основно в специалните ефекти тоя път...

# 428
Тука кратки сцени с Джейсън Ланистър, лейди Арин и Креган Старк, колкото да не забравим, че ги има. Далтон Грейджой и Тирелите само ги споменаваме. Борос Баратеон все едно, че не съществува вече.

Огромно количество хора не са чели книгите и без това не могат да запомнят/разпознаят половината персонажи от без това малкото хора в сериала. В англоговорящите групи във фейса за втори сезон коментарите са от сорта -
- Тази русата на която убиха бебето е сестра му на Егон, защо убиват нейното бебе, то какво общо има? КАК ТАКА СА ЖЕНЕНИ???
- Чакай малко, защо на Деймън децата са черни, като той е женен за Ренира?
- Тез чернокосите деца на Ранира от кой са, че нещо не можах да проследя връзката
и т.н. А ти ми говориш да вкарат още 50 различни човека. Аз, която съм чела част от книгите съм като Деймън -  бъркам Бракени с Блакууд, кой Ланистър къде отива и т.н.
Направили са си и сметка с Троновете - те трябваше да презаснемат целия първи епизод, защото така го бяха намъдрили, че половината тестова аудитория нищо не разбра. Виждат, че масово аудиторията е проста, и ако трябва да се придържат  само към книгите, ще имат 15 пъти по-малко гледаемост, от колкото ако "обслужват" максимално голяма/тъпа аудитория, която може да запомни общо 5 човека, защото тик-ток им е проял мозъка и повече от 15 секунди информация не могат да поемат наведнъж.

Иначе дойдох да пусна една картинка де Grinning Ако Ото се върне в Чертога

# 429
Троновете имаше много повече герои и сюжетни линии и пръскаше от популярност и гледаемост.
Основната аудитория на този сериал е от същите фенове. Те са запознати с родовете. Хората се кефят дори само като се спомене някое познато родово име от GoT. Нямаше да изгуби сериалът, ако се беше показало малко повече от другите къщи.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 19:43 от The One True King

# 430
Троновете имаше много повече герои и сюжетни линии и пръскаше от популярност и гледаемост.
Основната аудитория на този сериал е от същите фенове. Те са запознати с родовете. Хората се кефят дори само като се спомене някое познато родово име от GoT. Нямаше да изгуби сериала, ако се беше показало малко повече от другите къщи.

Троновете вкараха повечето сюжетни линии много бавно, не изтърсиха наведнъж всички домове в 1 и 2 сезон. Всеки нов сезон "навлизаше" по един главен дом общо взето, или нова локация. А тук са минали само 16 серии, от които първите 5-6 бяха предистория на предисторията и половината персонажи от тогава вече са мъртви...
Иначе да, можеше да ни спестят няколко часа раждания в 1 сезон, и 5 серии друсащ Деймън и мрънкаща Ренира, за сметка на нещо по-интересно.

# 431
И това с достигането и задържането на възможно най-голяма публика го има, разбира се, както и че двете с проточването на сезоните имат една цел - кинчи. Ясно е, че сериалът е основно машина за пари, но е много дразнещо, че вече не си дават абсолютно никакъв зор да създадат качествен продукт и съвсем я карат през просото. На едно ниво с безконечните Марвел простотии е - средновековната версия на пуцане, погледи тип индийски сериал и карикатурни образи с по две реплики на епизод.

# 432
На “сър Крисмас” се израдвах много😂

# 433
Троновете вкараха повечето сюжетни линии много бавно, не изтърсиха наведнъж всички домове в 1 и 2 сезон.
Първи сезон беше доста по-сбита история, да, но във втори вече имаше сумати локации и сюжетни линии - Кралски чертог (с един куп герои там), Бран и Зимен хребет, Джон отвъд Вала, Денерис в Есос, Аря и Тивин в Харънхъл, Теон на Железните о-ви, Станис на Драконов камък, лагерът на Ренли, лагерът на Роб... А сигурно и пропускам някоя.

# 434
  • София
Аз харесвам актьорската игра (с малки изключения).

Установих обаче какво ме дразни в Ренира. Гласът на Ема Дарси. Като заговори Алисънт е радост за ушите. Щом Ренира си отвори устата - стържене, (на моменти пискливо), което никак не внушава респект. Знам, че тя не е виновна за това, природна даденост е, обаче не ми се връзва с ролята. Малката Ренира имаше къде къде по-плътен и приятен тембър. Да не говорим за химията с Деймън. Наелекризиращо беше, хем уж са роднини и трябва да е гнусно.

Гледам. Харесвам сериала общо взето. Но е далеч от интригуващ, за съжаление. Бавно действие. Излишни сцени. Липсващи сцени. Но се гледа, не е съвсем зле.

Давам му 3,6 по "Чернобил". 😂
Not great, not terrible.

Общи условия

Активация на акаунт