Студенти в Нидерландия - 22

• 55 701
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • София
И понеже сме на тема финансиране, да попитам и аз нещо. Дъщеря ми ще е втори курс от септември 2024 г. Ще кандидатстваме за помощи за наем и тъй като си е в БГ в момента до края на август, бихте ли ми казали какви документи е добре да подготвим, за да не се налага да пращаме после? Не е работила предходната година, в случай, че има значение.
Благодаря! Flowers HibiscusFlowers HibiscusFlowers Hibiscus
Помощта за наем не е част от финансирането от DUO. За нея ни трябваше само договорът за наем - дори не помня дали го приложихме или само преписахме каквато трябва ( чист наем и разходи за общи части). Може и сега да пуснете - от България. Чака се да те одобрят около 3 месеца.

# 166
  • София
Чист наем, имате предвид без разходите за ток, вода и други? Колко е сега границата, за да се даде и ако е с други наематели, в една обща къща става ли или май не?

# 167
Ако говорим за Supplementary grant ако не е част от финансирането на DUO защо минава през тях? В условията е описано задължителен доход на родители.
Има си условия за лица до 23г и над 23г какъв да е наема - разликата е сериозна. Става и в обща къща. За лица до 23г изискването за наем е до около €450 (без режийните). Максималният отпуснат грант може да е 457.60

# 168
  • София
Сега ( 2024 г.) границата е до 454,47 евро при възраст от 18 до 23 г. - без ток, вода, газ. Но помощта е предимно за студия, както и за някои студентски комплекси в заварено положение.
Червенокоска, помощта за наем коментирам аз, а не грантовете. При нея не се гледат доходи на родителите. Ето тук пише повече:
https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen  

Последна редакция: пт, 12 юли 2024, 15:44 от Sunny bunny

# 169
Грешката е изцяло моя. Да не подведа някой - аз пиша за съплиментари гранта. С другия нямам опит.

# 170
  • София
Аз за грантовете още нямам опит Blush

# 171
Аз съвсем се обърках. В новото общежитие където е щерката пише е може да получи rentallowence . Трябва ли да роботи или може да кандидатства и без да е работила?

# 172
  • София
Може без да работи. Моята дъщеря е така.

# 173
Детето си кара лятото, а аз стоя и проучвам Спиди. Ами че те са по-евтини от чекиран багаж в нискобюджетна авиокомпания. 😎
И това от врата до врата. Няма свали го, влачи го по влакове. Поне на хартия всичко изглежда чудесно. И за 4-5 дни уж пристигало.
Обаче! Накъде студентски колет без луканка, лютеница и сиренце? Стриктни ли са в тази забрана??? 🥸🥸🥸
- Parcels containing food in any form are not accepted, such as dairy and meat products, canned food, eggs, etc., unless the food is properly packaged and long expiration term;

# 174
  • София
Пращах 2 пъти колет със Спиди.  Сирене в метална кутия и лютеница имаше. Но имайте предвид, че пада яко хвърляне - едната кутия се беше отворила и изтекла саламурата наполовина. Бурканите бяха във фолиото с големите балончета и нямаше жертви.
Също така единият път дъщеря ми не получи имейл, че е тръгнал куриерът към нея, добре, че следяхме на сайта на DPD къде е пратката и тя остана вкъщи да я чака. Защото ако не си там, я препращат в някакъв склад и става трудно пренасянето после.

# 175
  • Кюстендил
И ние пращахме веднъж със Спиди до Грьонинген. Позволиха ни да изпратим само един буркан лютеница, сиренеи кашкавал можеше и повече. Всичко пристигна цяло до адрес партньор на Спиди. Младежът трябваше да отиде от офиса на фирмата, зо да го вземе.

# 176
На мен пък ми върнаха лютеницата и чая,нищо че бяха купени.(Чая защото е билка) Домашно пройзводство не дават. Всичко да е купено и с етикет.
Това беше първата година, после вече си намери български, турски, руски магазини и там имаше всичко. Сега с времето е отвикнала да яде тези храни и не се сеща.

# 177
  • София
Със Спиди не може да се изпраща стъкло.
Сирене, кашкавал, луканка във вакуум няма проблем.

# 178
А по пощата има ли забранени неща?

# 179
В Български пощи ми взеха за малка кутия (от обувки) с лекарства - 37лв.
Без сиропи. Тя нямаше и 500гр.

Общи условия

Активация на акаунт