Студенти в Нидерландия - 22

• 55 807
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
В бланката на ЕЗОК има пълномощно, като подавахме първия път преди 5 години сина ми беше попълнил данните и аз отидох да подам без него. Сега не знам може ли, но не пречи да се опита с принтирани бланки и като са тук децата да попълнят няколко и ако се налага да се ползват. Според мен е на късмет, според служителя в банката ще стане ли или не, че като не знаят какво да правят и директно е не.

# 241
За кой град търсите? Няма ли тук, в темата, отзиви за коректни агенции, към които да се обърнете?

Привет, търсим в Айндховен през всички агенции коментирани тук. За съжаление без успех до сега. Споделих за въпросния сайт а надежда да съм полезна на други какво могат да очакват.

# 242
  • София
Преди малко в ПИБ първо ми отказаха без копие на лична карта, после ми казаха, че с пълномощно, в което изрично е упоменато, че може да послужи пред тях, може без копие на лична карта. Аз имам пълномощно. Чете някъде, че за лица над 18 години може и с акт за раждане и явно пълномощното го замества. Но от който клон е подадено, там може да бъде получено.
Иначе мултикукър и еърфрайър аз не харесвам и няма да купувам, но минифурна като нищо ще трябва, само дето не знам къде ще я сложи в тая теснотия.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 14:51 от Сойка

# 243
Относно европейските здравни карти ,
щерката е здравно застрахована в Недерландия  и застрахователя   издава и ЕЗОК. Не си прави в БГ.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 15:40 от kavas

# 244
  • София
Nova,
Проверете на сайта на plaza newnewnew - виждам налични 1 студио и 1 апартамент с 2 спални  https://plaza.newnewnew.space/en/availables-places/living- … teerd-op=prijs%2B

# 245
Хора,
Дойдоха ли си децата ви?
Дано няма още чакащи полети към България!

# 246
На мен за ЕЗОК... поискаха пълномощно, акт за раждане и копие от личната му карта... бях останала с впечалението, че пълномощно е необходимо при получаване, а не при подаване, но го поискаха.... Получих картата на 15-ия ден, но датата на издаването  й беше от деня, следващ деня на подаване на заявлението.
. Пълномощното се иска на подаване и в бланката се вписват данните от него в графа - кой ще го получи готовата карта. После й го пращам с препор. писмо. Датата е винаги деня след подаването. Отнема две седмици.

# 247
Здравейте.Отдавна следя темичката,благодаря на всички за споделеното тук.Дъщеря ми е приета в Лайден-Английска литература и култура.Намерихме квартира в Хага.Лети на 19 август с организиран полет от Унифай.Има ли други дечица ,които учат в Лайден или Хага и са първа година.Ще ми е приятно да се запознаем.

# 248
  • На дивана, под юргана
Преди малко в ПИБ първо ми отказаха без копие на лична карта, после ми казаха, че с пълномощно, в което изрично е упоменато, че може да послужи пред тях, може без копие на лична карта. Аз имам пълномощно. Чете някъде, че за лица над 18 години може и с акт за раждане и явно пълномощното го замества. Но от който клон е подадено, там може да бъде получено.
Иначе мултикукър и еърфрайър аз не харесвам и няма да купувам, но минифурна като нищо ще трябва, само дето не знам къде ще я сложи в тая теснотия.

Аз подадох за сина ми, като показах снимка от телефона си на личната му карта. Според мен сверяват данните и изписването на латиница на името от нея.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 23:40 от tigar-migar

# 249
За ЕЗОК, на мен ми казаха, че това пълномощно е за пред НЗОК, не е за пред банката, че те били само куриери.
МС лети за Айндховен с един 20кг. куфар, ръчен багаж и 10кг. кабинен. Всичко друго ше си купува на място, ако има нужда, защото в общежитието би трябвало да имат всичко необходимо. Ще сложа лекарства, някакви, но не много. Повечето ще са хранителни добавки, за леки неразположения и хомеопатичните му лекарства. Не бих предписвала аз антибиотици.

# 250
  • София
За ЕЗОК, на мен ми казаха, че това пълномощно е за пред НЗОК, не е за пред банката, че те били само куриери.
МС лети за Айндховен с един 20кг. куфар, ръчен багаж и 10кг. кабинен. Всичко друго ше си купува на място, ако има нужда, защото в общежитието би трябвало да имат всичко необходимо. Ще сложа лекарства, някакви, но не много. Повечето ще са хранителни добавки, за леки неразположения и хомеопатичните му лекарства. Не бих предписвала аз антибиотици.
Simple Smile А на мен точно обратното. В НЗОК ми казаха, че пълномощното не им трябва, те ПИБ си го изискват Simple Smile

# 251
Добавям към нужните вещи импрегнант за дрехи и обувки. Има в Декатлон.

# 252
Аз приключих с Фонтис. За пореден път съм разочарован.

На дипломата липсват нива на софтуер, които съм постигнал. Нива няма, все едно софтуер не съм учил, а аз дори карах такъв стаж.

Трябваше да питам трима човека на живо, докато накрая не ми казаха през посредник, че били променили нещо си от програмата и вече важали само нивата от последните три семестъра и жената, която го каза на холандски, избяга.

Отново повтарям, че не съветвам никой да се записва във Фонтис.

# 253
Здравейте на всички,
Синът ми е приет студент в Грьонинген, в Hanse. От февруари месец търсим квартира, но за съжаление без успех.Има регистрация в kamernet.nl. Всеки ден пише  като излезе нещо ново, но нищо. Много започвам да се притеснявам вече.Не знам вече какво да правя. От Юнифай само се обаждаха да питат дали сме намерили квартира и това е.Отговорихме, че не сме и до там.
Моля Ви за съвети или ако сте намерили по-голяма квартира и детето ви търси съквартирант,  пишете.

# 254
[quote author=Ян@ link=topic=1670097.msg48316297#msg48316297 date=172138

Моята ще е в общежитие на DUWO и ще има само котлон. Платихме и някакъв стартов пакет с комплект чаршафи, завивка, възглавница и някаква посуда. Като идем там ще видим какво са и дали и ще донакупим. Със сигурност ще вземем някакъв мултикукър и кана за гореща вода. На сестра и преди 4 години само една кафе машина на капсули взех, но тя е кафеджийка, а и беше в напълно оборудвана квартира. Същевременно не искаме и да купуваме хиляда неща, че тя ще е в това общежитие само 1 година и после този багаж ще трябва да се мести. Иначе за рецепти и готвене изобщо не се притеснявам - готви по-добре от мен и с огромно удоволствие. Ама то Телец ......

Потвърждавам за лекарствата. Преди 4 години с голямата така се презастраховахме и почти всичко отиде на боклука с изтекъл срок на годност. Сега си носи едно противоалергично и в общи линии това е.
[/quote]
Мила Ян@чка, да не се притеснява момичето за храната. В Хагския има страхотен стол.Като отидох да си я взимам , лично му се насладих.Не е никак скъп. И не бързайте да взимате печки , микровълнови и неща дето после ще се чудите как да пренасяте. В вашето-нашето уни ексченджът е втората година, първи семестър и всичко се зарязва по приятели.По добре, по-малко багаж.Първият семестър е голяма лудница и са изтеглени най-тежките им предмети, почти не остава време за готвене.Вторият вече всички си намират работа и пак нямат време затова.
 Климатът в Нидерландия обаче, е по различен от този във Франция, където по спомени ти е другото дете. Преди да замине  отидох при лекарката в работата ни и разказах.Тя ми е съпричастна, защото и двете и деца учеха в чужбина.Направи ми списък на нещата които да вземем от аптеката и добре, че я послушах. Моето момиче в БГ почти не боледува, но времето в Нидерландия направо я съсипа.Може и стресът да е изиграл някакво значение.Та много голяма част от лекарствата ги използва.В куфарът и имаше два широкоспектърни антибиотика от различни групи,капки за нос ,очи и уши.Последните се оказаха много важни, защото направи силно възпаление с болки.Лекарства за разстройство ,главоболие и гърло.Една част от тях даде на приятели от БГ.В Хага има много силна българска група.Та си мисля, че е по добре да сте подготвени.

Общи условия

Активация на акаунт