Студенти в Нидерландия - 22

• 55 790
  • 737
  •   1
Отговори
# 225
  • La casa de Mickey Mouse
Подготвила съм една стабилна аптечка, в кутия, с каквото съм се сетила. Ще пътуваме с кола и мъжът ми каза, че щели да ни приберат за трафик на лекарства Simple Smile или най-малкото ще ги изхвърлят, а аз дадох сумати пари и отделно искам да ги занесем.

Който е пътувал натоварен до гуша, през Унгария, да сподели моля дали ровят и има ли проблем. За някои имам рецепти,  но за други не.
Не много на място, но каква е причината да се носят толкова лекарства? Все пак отиват в нормална европейска държава ме в Африка?

# 226
Подготвила съм една стабилна аптечка, в кутия, с каквото съм се сетила. Ще пътуваме с кола и мъжът ми каза, че щели да ни приберат за трафик на лекарства Simple Smile или най-малкото ще ги изхвърлят, а аз дадох сумати пари и отделно искам да ги занесем.

Който е пътувал натоварен до гуша, през Унгария, да сподели моля дали ровят и има ли проблем. За някои имам рецепти,  но за други не.
Ние изпратихме детето със самолет и пътувахме с мъжа ми да докараме основния багаж с кола. Колата беше бетер гастарбайтерска- то не бе тиган, сушилник и подобни дреболии, които бяха пореден " етаж" багаж на задната седалка. Викам си " ще ни разкостят" унгарците. Виждала съм какво правят с гастарбайтерите и си ни представих как товаро- разтоварим. На границата ни погледнаха през прозорците и попитаха " истински българи или турци". Мъжът ми отговори, че сме българи и носим на бъдещата студентка багажа и само ни пожелаха приятен път.
А относно лекарствата- аз пътувам винаги и навсякъде( дори и като съм само с ръчен по летищата и проверяват всичко) с торба лекарства, ама торбище🙂. Никога не са ми правили проблем, че ходя с тях. Дори и в страни със строги правила, където винаги внимавам все пак за разрешените по списък, пак си нося в ръчния поне 5- 6 вида по няколко таблетки.Само в Австралия( където има още по- специални рестрикции за влизане) ме сложиха на отделна пътека за проверка, заради това, че обявих, че нося лекарства.  На ваше място, поне за антибиотик и ако носите нещо специално и регулирано( кортикостероиди, противоепилептични, по- сериозни за главоболие и т.н) е добра идея да има рецепта с вас. Повечето лекарства без рецепта може да се купят от дрогериите в Нидерландия. Но ако детето си знае специфични бг комбинации( примерно спазмалгон) и му действат, вземайте си директно.Освен това, винаги е удобно всичко да ти е на една ръка разстояние- вдигаш температура, заболи те корем, схванеш се, кашляш, повръщаш и затова ако не носят от България, там да си напазаруват своевременно.
Използвам тук да напиша, че имам един билет за полета на Уиз от Варна до Айндховен утре. Бях го купила за всеки случай за прилична сума, че можеше да се наложи детето да лети до Нидерландия и да се наложи да търся спешно билети на безумни цени. Понеже вчера заключихме, че няма да го използва, ако някой има спешна нужда от точно такъв полет- ще му дам кода на резервацията . Предполагам може да се плати някаква такса за смяна на име.

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 21:39 от apfelstrudel

# 227
  • столицата
Аз също при пътуване си нося лекарства. А на детето си спратнах аптечка, с антибиотици, противовирусни, термометър и т.н. Разболя се точно една вечер преди първия изпит. Било  й е толкова зле, че нямала сили да си изкара куфара изпод леглото, а повечето лекарства бяха там. Та нека си имат, да не се налага да търсят да пазаруват, като се разболеят.

# 228

Който е пътувал натоварен до гуша, през Унгария, да сподели моля дали ровят и има ли проблем. За някои имам рецепти,  но за други не.
Не много на място, но каква е причината да се носят толкова лекарства? Все пак отиват в нормална европейска държава ме в Африка?
Принципно сте права, не са в Африка... Но е хубаво да са подготвени, дори и заради шашавото работно време на холандците...
Аз изпратих сина си преди четири години с подобни запаси, като другите, пишещи тук. Наложи се три-четири пъти, но винаги успявахме да се справим с наличното.
Естествено, температура се вдига в събота вечер 😕
Отделно, помагаше на съквартирантите българчета, при нужда.
Просто, детето беше по-спокойно, като си има нужното...
И да, в дрогериите има неща за  много болежки, ама като не работи...
Допълвам, че нямахме личен лекар, щот' моят е дебела глава и хвана година Ковид.
Оправят се децата.
Извинете ме, дълго стана!
Успех и късмет на всички дечица, търпение и спокойствие на родителите желая!
Бъдете здрави!

# 229
  • София
Моята миналата година също замина с торба лекарства, но слава Богу не й се наложи да ползва голяма част от тях, та от една страна започнах да мисля, че беше излишно, но пък от друга наистина като им е зле, няма кой да принесе с водичка до възглавницата. Мамините  🤗

Дописвам- греяната ракия много помага, точно за климата там е. 😂 Към лекарствата добавете литър домашнярка и едно джезве+ ноу хау DIY!

# 230
И им обяснете, че ракията няма срок на годност😊Една бутилка за малко да бъде изхвърлена, защото не намерил къде пише срока на годност а я носи на купон, добре че се обади.

# 231
  • София
Много ви благодаря !
За лекарствата и аз съм така, ходя на почивка като на война - с мобилна аптечка.
Почти всеки път мъжът ми ми се кара, защо така , но е имало немалко случаи да потрябват и да признае, че е имало смисъл.
Взех неща, които изписаха лекарите, които там няма да му дадат ( а и тук) без рецепта, както и неща, които знам, че при него работят при настинки.
Тук всичко давам аз, обяснявам кое за какво е, но кой ти слуша, просто пие, та сега ми каза , че трябва да му напиша туториал кое за какво е Simple Smile

Че ще се взима и от там е ясно, но както казахте винаги се разболяват в петък следобед или в събота , когато няма лекар на лесно или не работи аптека.

Отделно ме е накарал да разпиша как се готвят основни манджи - мусака, ориз, супа, леща.
Обаче не пиша количество , защото как да преценя колко е за 1 човек, като моята мярка е "на око" Simple Smile
То там има някаква фурничка, дето е мирковълнова , ама уж и като обикновена фурна работела, та не знам какво ще може да се готви в нея. Отдено е с размери за тава 30/30 вътре и ще се учи в движение.

За ЕЗОК картите да ви кажа, неговата изтича на 19.09.2024. Накарах го да подаде за нова, защото ще е там като изтече. Не можело от сега, 20 дена преди изтичане може най-рано. Ако искаме нова сега, трябва да се анулира старата в Районната здравна каса, после във FIBank да се подаде за нова, но 24 часа след подаването за анулиране. Излиза за 15 календарни дни, които започват да текат от деня следващ подаването. Още има време, ако решите да действате по тази схема.

# 232
ЕЗОК може да се заяви/получи с пълномощно.
Вкъщи ползваме и считам за безценен уред за малки домакинства (студент) мултикукър. Има разновидности - под налягане, с горещ въздух, с функция запичане.... Разглеждах Амазон Нл - правят постоянни промоции и предлагането в някои случаи е на по-добра цена в сравнение с Бг.
Относно лекарствата децата там не са в семейна среда, за да разчитат при болест друг да се погрижи. Затова е добре да имат основни медикаменти под ръка, въпреки че че не са в Африка.

# 233
Вчера подадох за подновяване на ЕЗОК в ПИБ - девойката ми каза, че може и с акт за раждане (не ми поиска пълномощното). Дали е възможно в определен клон или навсякъде, не съм питала. Моята ще си я вземе сама, като си дойде.
Преди 4 години отиде с пълна чанта лекарства. Равносметката е, че унищожихме 99% поради изтекъл срок на годност. Единствените, които ползва (от България) са но шпа, аналгин и ериус, както и специфични изписани от гинеколожката й. Всичко останало не й се е наложило да използва, като нурофен, витамини и спрейове за нос си купува от дрогериите и магазините.
Мултикукър й купих от МедиаМаркт(нашия Техномаркет) - имат на отлични цени.
Започна да се пренася по малко. Гардеробът и бюрото се продадоха за отрицателно време, остана й диван и огледало - накрая ще ги подарим на втората употреба.  Другата седмица финализира и предава ключовете.
Получила е покана за двудневно събитие за пре-мастър и мастър специалностите в UvA. Не е решила дали ще ходи, защото на първия ден се прибира от България и няма да може да участва, обмисля дали си струва да плати 40 евро само за втория ден.

# 234
Потвърждавам, и аз изпратих сина си със солидно количество лекарства. Не е хронично болен, но се консултирах със специалист и той ми изготви списък с разни широкоспектърно лекарства - всичко отиде в коша след няколко години .  Май  ги купуваме  за наше успокоение . Боледувал е  там два пъти, но е факт - държавата е в пъти по развита от нашата, оказват адекватна помощ, не изписват на килограми антибиотици- на сина ми правиха Антибиограма и тогава предписаха  адекватно лекарство . Той беше с нещо урологично , пипнато от карането на колело по цял ден в дъжд и вятър .
И понеже ви споделях за сагата му с прибирането - вчера в късния следобед най сетне се добра до родна земя . Малко е ошашавен , но видимо доволен

Ние сме извън страната и общуваме предимно със снимки и съобщения . Най  сетне виждам усмихната муцунка . Нашата отпуска вече може да се нарече пълна .

# 235
  • София
Моята в началото беше с микровълнова и котлон, но не изкара така дълго. Държеше да си готви печени ястия, затова купихме там мини фурна от bol.com. От този сайт има опции за доставка, които са много удобни: поръчай днес, получи утре; получи в събота или неделя; получи вечер. От него могат да се поръчат и разни препарати на супер промоция. Купихме и рутер, защото в МедиаМаркт се беше изчерпал конкретният модел.
G.D., най-сетне - след толкова перипетии и ти да си отдъхнеш.

# 236
  • столицата
На мен за ЕЗОК на детето ми поискаха пълномощно, акт за раждане и копие от личната му карта. Последното го нямах, но явно го заявих с такъв тон, че решиха да не ми го правят на проблем. От прочетеното на сайта за ЕЗОК бях останала с впечалението, че пълномощно е необходимо при получаване, а не при подаване, но го поискаха. Това в клона на ПИБ до Народния театър. Получих картата на 15-ия ден, но датата на издаването  й беше от деня, следващ деня на подаване на заявлението.

# 237
Моят син, вече, може да издаде наръчник за еър фрайър - от кекс, брауни и крем карамел до мусака и кюфтета по чирпански - всичко във фрайъра. Оказа се най-полезната машинка, която му осигури разнообразна храна, че без фурна е тегаво.

# 238
  • София
chervenokoska, в кой клон на ПИБ става без пълномощно ваденето на ЕЗОК? Моята бъдеща първокурсничка свърши тая работа вече, но я бях накарала ако може да подаде и за сестра си, която е студентка във Франция и ще си дойде чак наесен за 1 седмица само. Казали са и, че само с пълномощно може.

Моята ще е в общежитие на DUWO и ще има само котлон. Платихме и някакъв стартов пакет с комплект чаршафи, завивка, възглавница и някаква посуда. Като идем там ще видим какво са и дали и ще донакупим. Със сигурност ще вземем някакъв мултикукър и кана за гореща вода. На сестра и преди 4 години само една кафе машина на капсули взех, но тя е кафеджийка, а и беше в напълно оборудвана квартира. Същевременно не искаме и да купуваме хиляда неща, че тя ще е в това общежитие само 1 година и после този багаж ще трябва да се мести. Иначе за рецепти и готвене изобщо не се притеснявам - готви по-добре от мен и с огромно удоволствие. Ама то Телец ......

Потвърждавам за лекарствата. Преди 4 години с голямата така се презастраховахме и почти всичко отиде на боклука с изтекъл срок на годност. Сега си носи едно противоалергично и в общи линии това е.

# 239
Ходих в ПИБ в Парадайс мол. Може и чист късмет да е било. Това обаче само за подаването. За взимане идея нямам. Едно младо момиче ме обслужи и през цялото време ми казваше - може и с акт за раждане. Това, защото пълномощното ми е отпреди 4 години и не е вписан конкретен текст за ЕЗОК. Не пречи да се опита в интерес на истината. Каза ми, че след издаване ще е при тях поне 2 месеца налична картата за взимане.

Общи условия

Активация на акаунт