Студенти в Нидерландия - 22

• 55 791
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
Признавам си, че без изпит не съм открила още някое дете да е успяло. И че е сериозен, сериозен е, но дъщеря ми се справи без допълнителни уроци - подготвяше се сама, само след пробния отиде на единична консултация. Писала съм го няколко пъти през годините, тя беше 2020 випуск=Ковид=последните излезли по старата система. Завършила е НЕГ с математика и информатика, но не мисля, че това може да се равни на СМГ. Като й видяха хорариума я задължиха за изпит - тогава не се изучаваха интеграли, други разлики не знам, тя си следеше. Матура не са й искали по математика, физика също не са й искали, но пак повтарям - нейната диплома е от старите и пишеше всички предмети.
Беше голяма истерия, защото издържа почти всички модули на пробния с над 80, дори със 100%, но имаше два с 40, а това не се допуска на истинския изпит. Откри и две грешки при проверката и оспорва - признаха си, че са сгрешили. За всяка специалност ти искат определен изпит и ти дават избор къде да я държиш. Тя си избра OMPT, като искаха ниво D. Даже още пазя пробните задачи някъде по мейлите.
Общо взето за съжаление професионалните училища в момента не са много благоприятна позиция за Нидерландия, но има някои унита допускат кандидатстване.

ред. За все още търсещите стая в Грьонинген, това съобщение виждам публикувано във Фейсбук:

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 16:37 от chervenokoska_2

# 286
Здравейте и благодаря за новата тема, момичета! Червенокоска, благодаря за цялата полезна информация за Грьонинген,  която ми даде миналата година. Дъщеря ми успешно завърши първата година в RUG computer science. Искам да попитам родители на деца, завършили бакалавър computer science в Холандия,  накъде се насочихте за магистратура? Успех на всички настоящи и бъдещи студенти! И ако има някой, който ще учи в същата специалност в University of Groningen,  винаги може да ми пише, за да се свържат.

# 287
Моето момче си продължи с магистратура в Нидерландия.

# 288
Да, това също е вариант.  Въпреки, че тя иска да има евентуално някакво надграждане като университет. Но просто не съм убедена  доколко е реалистично и опция кандидатстването за магистратура в топ университети като  Ècole , или Politechnico di Milano или университета в Амстердам....

# 289
  • София/Велико Търново
Здравейте, не знам дали не се повтаря вече обсъждано, но да попитам. Детенце е с ТУЕС, иска в университет в Холандия, но не приложен, а сайънс-тригодишен. Казаха ни, че с техникум като ТУЕС може само приложен, с малки изключения, като по желаните изискват изпит математика. Ако изкара една година в нормален бълг.университет ще може без изпит. Някой минал ли е по този път?

Проблемът не е в професионалната гимназия, а в разликата в хорариума на общообразователните предмети. Синът ми завърши Софтуни Будител (преди Светлина). Имаха факултативни часове по БЕЛ и Мат с което допълваше хорариума. В Еразмус го приеха без проблем, в UvA му поискаха да държи допълнителна матура по философия или история. Беше доста настоятелен след първоначалния им отказ. Така, че не се отказвайте. Вижте първо хорариума в ТУЕС.
Кандидатства самостоятелно след като от юнифай му казаха че няма шанс за тези два университет с професионална гимназия.

# 290
Нямам спомен някой да е споделял опит за кандидатстване със SAT-math. Има ли подобна опция?
Вероятно може да се провери в конкретния университет, секцията за кандидати от US.

# 291
Violet22, нека погледне Data science в UvA. Програмата е едногодишна.

# 292
Valka, в изследователските университети, които преглеждах, дори няма опция за кандидатстване с диплома от професионална гимназия, но аз гледам само за специалността компютърни науки.

# 293
Тази година познат на сина ми от ТУЕС беше приет в ТУ Айндховен,изпит има за всички,незавсимо от гимназията и задължителна матура по МАТ, Ун в Твенте,се кандидатства по документи ,в Маастрихт също ,за комп специалности става въпрос.

# 294
  • На дивана, под юргана
Здравейте, чета в по-стари теми, че има проблеми с плащането с български дебитни карти. Разполагаме в Виза и Мастъркард към ПИБ и Виза към Банка ДСК вързани към левови сметки. Дали ще имаме проблеми?
Дъщеря ми ще е първокурсничка. Заминаваме на 20.08. На 21.08 има букнат час в общината за BSN и веднага после ще си извади и нидерландска сметка.  Отделно има и револют.

С дебитните карти обикновено няма проблем. С кредитни карти обаче, не става навсякъде. С Револют мисля, че също няма да има никакъв проблем. Вариант също е да си открие студентска сметка в нидерландска банка, която е без такси.

# 295
Аз също много се притеснявам с тези съкращения в ИТ сферата как ще се реализират децата като завършат. Тук чета, че повечето и стаж не успяват да си намерят, за работа не знам. Няма да е лесно.
Моята дъщеря също мисли за магистратура вече, като иска естествено университета да е на по-високо ниво от настоящия /ТУ Айндховен/. Та бихте ли споделили надеждна класация на унитата или конкретни университети, които са по-добри в магистратурите в областта на комплютърните науки и по-точно AI?

# 296
Трябва да гледате самите програми по ИИ какво покриват. Има значение класацията също, но спорвд мен направлението е по-важно. Специално за ИИ дъщеря ми отхвърли страшно много унита точно по тази  причина. Може да се видят швейцарските (искат висок успех и много много учене) и немските.
При нея изключително водещо беше желанието не прпсто за ИИ (тя завърши такъв бакалавър), желанието й е невронни мрежи.
Иначе класация вижте QS.

# 297
Здравейте, сина ми е приет в Гронинген за първа година, но не можем да си намерим квартира. Някой случайно да освобождава стая или да ми помогне с информация. Ще бъда много благодарна. Успех на всички през новата учебна година!

# 298
  • София/Велико Търново
Охлювче, няма такова нещо като диплома за професионално образовение. Всички гимназии в България изадават диплома за средно образование, а професионалните издават допълнително удостоверение за професионална квалификация, което е отделен документ. Като подаваше в стъдилинк, синът ми избра опцията диплома за средно образование, а не диплома за средно-специално (мисля, че такова нещо отдавна няма), въпреки, че за неговата програма имаше изискване за academic level. Моят съвет е, това с професионалните гимназии да не отказва децата да кандидатстват в изследователските университети по принцип, да проучат всички останали изискавния и да опитват.

# 299
Затова писах, че е най-добре  да се провери. На малкия му предстои тази есен кандидатстване та след морето, ще проверявам отново.

Общи условия

Активация на акаунт