Студенти в Нидерландия - 22

• 55 792
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
За Грьонинген ние ползвахме тази агенция - Klantenservice 050Vastgoed. Щерката ги изнамери от обяви във фейсбук. Доволни сме - точни и коректни.
Късмет на всички.

# 271
Здравейте,и ние имаме същия проблем,сина ми е приет в Гроьнинген,но никакъв напредък с квартирата- регистрации, такси, но нищо. Приемаме всякакви идеи
Здравейте,  в началото на седмицата получихме писмо от университета,  в което е записано, че таксата се заплаща до 01.09.До 01.10 трябва да представи адресна регистрация в университета. Доколкото разговарях с моя син, плащанe към университета може да се направи и през Revolut.Все още нямаме успех с квартирата. Детето иначе спокойно....Всичко щяло да се нареди.
Успях поне билет да купя, като агентите ми обясниха, че било на косъм да останем без билет, толкова пътуващи имало.

# 272
  • Габрово
Момичета, опитвам да се ориентирам в темата с грантовете в DUO, прочетох основната информация в сайта, обаче все пак ми останаха няколко въпросчета.
1. Доходите на родителите - не видях има ли горна граница, над която отказват грант и каква е тя?
2. Какво се случва, когато договорът изтече? Автоматично ли спира изплащането или трябва да се подава някаква информация към DUO?
Знам, че е писано и дъвкано стотици пъти, обаче с търсачката не откривам отговори на всичките си въпроси (сори, че сигурно ще изнервя някои от вас...) може и на ЛС, за да не пълним темата...

# 273
Има граница. Не я знам каква е точно, но при дъщеря ми изчисления съплиментари грант беше ... символичен, да речем. Не бяхме обявили обаче деца под 18г за съответните години и тя подаде отново допълнителни уверения за двете си сестри (с баща й сме разведени, но пак ни искат и на двамата). Съветът на ДУО е да се подава при всякакви случаи.
Травъл продукта се спира (по смомен импровизирам мисля ми каза, че трябвало да подаде нещо), защото има доста глоби. Съплиментари не знам точно дали не се отпуска на годишна база. Ще я питам да провери, но сега се мести от един град в друг и е някакво щастие да я целна.

# 274
# 275
Точната сума за получаване на максимален грант е : € 36,592.92 за доходи за 2022г. общо.
https://duo.nl/particulier/supplementary-grant/how-much-is-it.jsp
Най-сигурно е да се ползва калкулатора, който са публикували.

# 276
Здравейте, не знам дали не се повтаря вече обсъждано, но да попитам. Детенце е с ТУЕС, иска в университет в Холандия, но не приложен, а сайънс-тригодишен. Казаха ни, че с техникум като ТУЕС може само приложен, с малки изключения, като по желаните изискват изпит математика. Ако изкара една година в нормален бълг.университет ще може без изпит. Някой минал ли е по този път?

# 277
Има университети, които ще приемат и без изпит по математика. Напишете кои са желаните дестинации. Според мен дори след една година в България в Нидерландия пак ще гледат завършеното средно образование, тъй като това е последната диплома. Но тъй като имат автономия, всеки решава според кандидата, трябва да се види каква специалност и къде иска детето. От година за година има някои разлики в приема.
Аз съм писала за познато дете от ТУЕС, преди 2 години минаха по тоя трънлив път. Ако искате и на лично съобщение може да ми пишете.

# 278
  • София
Здравейте, чета в по-стари теми, че има проблеми с плащането с български дебитни карти. Разполагаме в Виза и Мастъркард към ПИБ и Виза към Банка ДСК вързани към левови сметки. Дали ще имаме проблеми?
Дъщеря ми ще е първокурсничка. Заминаваме на 20.08. На 21.08 има букнат час в общината за BSN и веднага после ще си извади и нидерландска сметка.  Отделно има и револют.

# 279
Всичко от заведения до транспорт плащах с виза на ДСК (м. януари т.г.) Но при чекиране в ГТ една карта таксува един човек. Т.е. ако сте трима, се таксуват  3 карти.

Последна редакция: пт, 26 юли 2024, 17:55 от Шарлот

# 280
  • София
С картата на ПИБ не е имал проблеми.

# 281
Преди имаше проблеми, вече мисля на 99% всичко е оправено. Дъщеря ми даже спомена, че скоро ще започнат да преминават на Мастъркард, което съвсем ще елиминира ако има нещо проблематично.

# 282
  • София
Моята имаше проблем миналата година с плащането на пералня и сушилня в студентския комплекс, където е нейното студио - приемаха само нидерландска карта. За такси през uber - също само с нидерландска. Навсякъде другаде плаща без проблем с Мастъркард.

# 283
Ако детето, ще кандидатства компютърни науки и е от професионална гимназия каквато според мен е ТУЕС, от това което съм проверявала не може без изпит. Университетите, които нямат тест за кандидатстване искат минимум 4.50 на допълнителен изпит по математика, материала е различен от изучавания в гимназиите в БГ, изключвам МГ и паралелките с профил математика. Аз намерих онлайн курс, който продължава 3 месеца и приключва с изпит, някои от университетите искат и матура по МАТ или физика.
Днес на плажа, четох две статии, за сериозни съкращения в международни софтуерни фирми, не че  чета подобни неща  за първи път, но се замислих какво ги чака тези деца с КН, включително и моите.
При част от изследователските университети  няма опция за кандидатстване от професионална гимназия.

chervenokoska_2 ако си открила без изпит сподели го:), че хич не е ниска цената за курса.
Малкият ми син е с профил физика, химия и биология, обикновена гимназия, не професионална, но не става, искат си МАТ второ ниво, с брат му който завърши МГ, нямаше проблем, но то беше преди 4 години.

Доста гледах, може и нещо да съм пропуснала,  най-добре е да  проверите в сайтовете на университетите.

# 284
Маастрихт можело все още, но не се споменава при кандидатстване дипломата за професионално образование. Не зная от следващата година как ще е. Математиката за изпита е доста сложна.

Общи условия

Активация на акаунт