Студенти в Нидерландия - 22

• 55 617
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
Момичета ,на тема самолетни билети за Коледа сме. На България Еър билетите са невъзможно скъпи.Не ми се иска с нискотарифните компании заради многото отменени полети.Остава като вариант пътуване с прекачване.Някой да сподели дали неговото дете е пътувало така.

# 616
Дъщеря ми пътува веднъж през Брюксел. -до Брюксел с влак. Това също е опция.

# 617
  • София
Момичета ,на тема самолетни билети за Коледа сме. На България Еър билетите са невъзможно скъпи.Не ми се иска с нискотарифните компании заради многото отменени полети.Остава като вариант пътуване с прекачване.Някой да сподели дали неговото дете е пътувало така.

Синът ми пътува така тази Коледа. През Германия беше, май Щутгарт. Не помня, че мъжът ми купува билетите. Между прекачванията имаше по 3-4 часа. Достатъчно, за да се ориентира на непознатото летище, а и да има буфер за малко закъснение на първия полет, ако има такова. Добре се получи. Малко беше напрегнато да го мисля, но се налага да се съобразяваме с финансите.

Това, което забравих да напиша в предния пост е за стипендията по Еразъм при стаж. Стипендията се полага на студенти, които са на стаж извън страната, в която се обучават при условие, че заплащането по време на стажа е не повече от 600 Евро. Кандидатства се в университета (в случая BUAS). Заплатата на сина ми е по-висока и затова стипендията не му се полага

# 618
3-4 часа между полет със сегашните проблеми идват малко. Колко по-евтино излиза с прекачването?

# 619
  • Габрово
Дами, въпрос относно здравните осигуровки/застраховки за работещи - от ваш опит какво избират да плащат децата ви? Най-базовото (най-евтината застраховка), или тази, която е една стъпка нагоре? И защо? Simple Smile

# 620
Момичета, днес сключих Medical Assistance с Булстрад - премията за година (до 10.000 Евро) е 162 лв. Препоръчаха ми я познати, които използват същата за Германия.
Иначе на интро лекцията са им раздали да попълнят въпросници дали искат да се запишат при джи пи и дали имат застраховка. Чудя се каква е тази инициатива от унито. Може би тези, които са маркирали, че не са застраховани направо ще ги класифицират в кошчето 😂

# 621
  • София
Днешният полет на Wizz за Айндховен излетя към 17.30 ч. вместо 12 ч. Час и половина седяха само в самолета докато тръгнат. Дано всичко е наред вече на Айндховен. Лошото е, че кацат късно и няма да могат да се предвижат с влака до Леуварден. Дали ще затворят летището за през ноща при тази ситуация? Някакви идеи, къде могат да седят на друго място, ако затворят? Радвам се, че поне пътува с още едно дете и няма да е сама.

# 622
  • София
3-4 часа между полет със сегашните проблеми идват малко. Колко по-евтино излиза с прекачването?

Ако въпросът е към мен - не знам. Както казах мъжът ми купува билетите. С детето уговарят дати, часове, маршрути. Знаем, че е рисковано. Но то и с директен полет няма гаранции.
Помните ли как преди последната Коледа имаше вълна от отмени полети от Айндховен. Тогава полетът на сина ми беше един от малкото, които излетя и той успя да си хване връзката и да се прибере по план.

# 623
На гарата в Айндховен има багажни отделения с различен размер. Там могат да си оставят багажа и да търсят решение за нощта. Нямам представа дали се затваря летището. До гарата се достига с автобуси N 400, 401. Таксуват се на първа врата при качване с дебитна/кредитна карта, и при слизане - на втора врата. Проверете от тук да им резвирате хотел, Airbnb.

# 624
  • София
Дами, въпрос относно здравните осигуровки/застраховки за работещи - от ваш опит какво избират да плащат децата ви? Най-базовото (най-евтината застраховка), или тази, която е една стъпка нагоре? И защо? Simple Smile

При моята е най-базовата. Почти точно толкова и превеждат като Healthcare allowance  обратно. Но планът има самоучастие над 800 евро. Не съм сигурна при кои случаи или винаги.
Затова успоредно аз й плащам AON start+,  която би следвало да покрие непокритото от самоучастие на другата и допълнително има други екстри. Дано не ни се налага да добиваме опит....

# 625
Затваря летището в Айндховен за през нощта. Най-лесният вариант е Тюлип на самото летище - често е ползван от децата.
Моята докато работеше избираше не съвсем най-базовата, а да речем стъпка или две нагоре. Покриваше й се точно, самоучастието й беше около 370 евро.

# 626
  • София/Велико Търново

Пътувахме до Амстердам с LOT през Варшава с около час престой. Гейтовете на които сменяхме бяха един до друг. Беше си съвсем прилично пътуване. С прекачване в Белград има полети от и за Амстердам на сръбските авиолинии в прилични часове също.

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 09:33 от Valka

# 627
Здравейте! Синът ми ми изпрати файла с документа, който трябва да се преведе и подаде в НАП- става въпрос за това, че е приет безусловно. Малко ме притеснява, че няма никакъв печат , а просто документ , който всеки може да си сътвори Simple Smile Така ли трябва да бъде? Благодаря предварително!
Здравейте! Преди около седмица подадохме преведен документа за безусловен прием в НАП, който от университета ни изпратиха на имейла. Няма печат. На място синът ми попълни декларация, че документа е от електронната система на университета и служителката го прие и заведе в системата на НАП. Нямаше никакъв проблем.

# 628
,Здравейте , някой от вас летял ли е през Дортмунд за Нидерландия ,за Грьонинген  ? Какъв маршрут  избирате  после и с какъв транспорт се придвижвате ? Ние летим на 29.08 със сина ми и още едно момче ! Благодаря !
Здравейте! Синът ми пътува през Дортмунд,  но той е в Енсхеде. От летището до централна жп гара има директен автобус, който не спира никъде в града, тръгва от летището и спира на гарата. На всеки кръгъл час тръгва от летището,  а на всеки половин час от гарата. Има влак за Енсхеде през един час, като тръгва в и 53, т.е. 09.53, 10.53 и т.н. Обикновено тръгва от 31- ви коловоз, но за всеки случай, да провери на таблото. Билет от зелените автомати. В момента са 27.5 евро до Енсхеде.  От червените автомати също може да си купи, но са точно двойно по-скъпи.

# 629
Минавам само да кажа ,че синът ми отлетя навреме от Румъния за Айндховен  .До последно бяхме притеснени с така създалите се проблеми с летището и софтуера им,но всичко мина по план график.Полета беше  в 6.50 сутринта , а те  отлетяха 10 мин по-рано. Дай Боже да стигне жив и здрав !Хем се радвам,хем душата ми отново плаче,пак е далече и ще го мисля !!!!
Пожелавам на всички майки,повече вяра и спокойствие в мислите.Всички знаем поговорката  , ''Каквото мисли майка , да не става ''!!!Успех и на първокурсниците!!!

Последна редакция: чт, 29 авг 2024, 12:14 от pali78

Общи условия

Активация на акаунт