Студенти в Нидерландия - 22

• 55 680
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
  • Русе/София
Привет.И моя син лети утре,дано всичко е наред.
Във фейса ми излезе обява в Грьонинген,за апартамент със стаи.Не съм сигурна колко е достоверен наемодателя,но пък може да помогне на някой.Успех на всички.

# 406
Хубаво е да се провери местоположението, защото при проверка е доста далеч от Грьонинген, по-скоро е в центъра на страната. Затова се и въздържах да я пусна тази обява.

# 407
  • София
А и е обява от роми.

# 408
Здравейте,лекарствата може ли в ръчен багаж или само в чекиран/таблетки/?

# 409
Зависи от количествата - може и в двата.

# 410
За реването не знам, ама съм бомба без закъснител преди заминаването .
Днес изпратихме багажа със Спиди, доста се бях притеснила, ама мацката искаше да отворим кашоните само за пред камерите.
Икея я чакаме деня след пристигането, ама тук бях чела ме има проблем с кашоните от мебелите. Май беше забранено да се изхвърлят в контейнерите. Така ли беше? И как се справяте?
И на нас ни предстои изпращане на колет. Можете ли да ми кажете колко време пътува до Нидерландия и кой спедитор изпращате. Благодаря!

# 411
Здравейте всички,започвам да чета и следя темата,много полезна информация успях да видя на 1-ва страница,благодаря на всички,които са писали,споделяли,много е ценно да имаш къде да прочетеш нещо,което те интересува.
Само не знам квартира как ще намерим,дъщеря ми ще бъде студентка първа година,от 2 месеца е започнала да търси и до момента нищо.

# 412
Здравейте! Синът ми от няколко дена е вече в общежитието в Леуварден. Проблем му е, че хладилника е малък за 4 човека и без камера. Той си е намерил малко хладилниче с камера за малко пари, но в договора пишело, че нямат право да внасят големи електроуреди, а той твърди , че гори много малко. Дали да рискува да го внесе или първо да попита? Какво ще посъветвате?
И още един въпрос- може ли препоръка за някой , който кара багаж до Леуварден - от онези с бусовете , но да е надежден Wink
Благодаря предварително !

# 413
  • София
Здравейте всички,започвам да чета и следя темата,много полезна информация успях да видя на 1-ва страница,благодаря на всички,които са писали,споделяли,много е ценно да имаш къде да прочетеш нещо,което те интересува.
Само не знам квартира как ще намерим,дъщеря ми ще бъде студентка първа година,от 2 месеца е започнала да търси и до момента нищо.
Ако споделите в кой град търсите, може някой да ви има предвид, ако се "отвори" нещо.

desichobanova79@gmail.com,
Малък хладилник не е голям електроуред Wink

# 414
  • София
На дипломата липсват нива на софтуер, които съм постигнал. Нива няма, все едно софтуер не съм учил, а аз дори карах такъв стаж.
Били променили нещо си от програмата и вече важали само нивата от последните три семестъра.
Промяната в дипломата само Фонтис ли касае или всички приложни университети в Нидерландия?

# 415
Здравейте момичета,напомням само че ЕЗОК е с валидност 1 година,та вчера подадохме в 99мин. за нова,нищо че вече 2 месеца си е тук 😂.След 2 седмици заминава,и на мен ми е едно ...ама нали сме в нова квартира,синко иска да си я понареди.Успех на всички,с търсенето на квартира!!!

# 416
И аз да напомня за така неприятния момент с НАП. Който има да внася осигуровки за летните месеци (за новоприетите студенти) и отделно да се занесе преведен документа за безусловен прием. Не е късно и септември да се направи.

# 417
И аз да напомня за така неприятния момент с НАП. Който има да внася осигуровки за летните месеци (за новоприетите студенти) и отделно да се занесе преведен документа за безусловен прием. Не е късно и септември да се направи.
Казаха ми в НАП, че им трябва удостоверение, че е записан, а не че е приет. И можело да се занесе и в декември (ако нямате пълномощно) като си дойде студентът, защото здравноосигурителните права се прекъсвали чак след 4-тия месец, в който не са плащани осигуровки.

# 418
За едно и също нещо става въпрос като документ - когато приемът стане безусловен се издава (холандците нямат термин удостоверение) Statement/Proof of Enrolment (или с подобно наименование). Съдържа студентски номер, имена, дата на раждане, специалност, срок на обучение за съответната учебна година.
Факт е, че може да се отнесе и доста по-късно и го оправят със задна дата. Важи за календарна година.
Споменавам го, защото масово пишещите тук имат пълномощни или децата им са си в България в момента и е подходящ момент.
Моята девойка след над час и половина закъснение снощи успешно пристигна за има-няма 10тина дни (успя да уцели и пристигането на българските гимнастички). Ще си почине активно, като няма много планове. Единствено ми се оплака, че отивайки в Амстердам й се е обострила зверски алергията (тя има към тревни) и от края на юни няма спиране. Ще направи консултация евентуално какво да смени като лекарства.

# 419
Ако споделите в кой град търсите, може някой да ви има предвид, ако се "отвори" нещо.

desichobanova79@gmail.com,
Малък хладилник не е голям електроуред Wink

В Неймеген ще бъде,но търсим дори в съседни градчета,дори ни посъветваха и в Германия да опитаме да намерим.

Последна редакция: вт, 13 авг 2024, 14:41 от Leno

Общи условия

Активация на акаунт