Студенти в Нидерландия - 22

• 55 661
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Явно е различно - при моята девойка миналата година го дадоха през септември, тя беше там.
Тази също още няма, нямат и другите от същата специалност в същия университет.
Може да има значение и начинът на плащане - ние плащаме на вноски, с кредит.

# 436
Ние също сме на вноски с кредит. Не е от това. Миналата и по-миналата година ги имах още в началото на юли.

# 437
  • София
Дъщеря ми днес е получила от общежитието искане да предостави документа преди 01.09. Сега писа на администрацията на университета. Да видим какво ще отговорят.
А аз проверих миналогодишния proof of enrolment - бил е от дата 02.09.

# 438
  • София
Аз имах големи приключения с това писмо, но с НОИ, не с НАП. НАП го приеха във вид, цветно копие от мейла. НОИ обаче (за наследствена пенсия) казаха, че друго, освен писмо с мокър печат не приемат... Детето два месеца обикаля университета, докато се разберат защо му е такова чудо. Спряха му пенсията от септември и я пуснаха със задна дата през януари, когаъо им занесохме писмо с МОКЪР ПЕЧАТ.
Сега, като се сетя, че пак ни чака същата процедура, лошо ми става...Та, ако някой ще си има работа с НОИ, да има предвид.

# 439
Явно е до университет. Ние също посочихме, че ще плащаме на вноски и до 2 дни ни изпратиха потвърждението,  че е записана.

# 440
  • София
Тилбург и Делфт им изпратиха енролмънтите преди 2 седмици ( за 2 курс), та сами си отметнаха тая работа. Лятото бая накъся. След 2-3 седмици летят пак наобратно. Cry
Положителното е, че ще идем с малката за 4-5 дни.

# 441
  • София
И моята получи enrolment letter за 2-рата година и го преведохме, но още не го е занесла. Хвана ме яд на нашата администрация сега като ви чета и за мокрите печати. Може ли цяла Европа да приемат и издават документи на английски език, а нашите тука да не могат да ги приемат без превод на български. Ега си и тия две изречения...вече има и приложения за превод, безплатни, ако не могат да си го позволят.
Па и мокър печат ще искат. От 20 години унитата в Европа не слагат мокри печати, аман!

# 442
За реването не знам, ама съм бомба без закъснител преди заминаването .
Днес изпратихме багажа със Спиди, доста се бях притеснила, ама мацката искаше да отворим кашоните само за пред камерите.
Икея я чакаме деня след пристигането, ама тук бях чела ме има проблем с кашоните от мебелите. Май беше забранено да се изхвърлят в контейнерите. Така ли беше? И как се справяте?
И на нас ни предстои изпращане на колет. Можете ли да ми кажете колко време пътува до Нидерландия и кой спедитор изпращате. Благодаря!
Изпратих със Спиди. Обявеното транзитно време е 4-5 дни. Изпратих на 10.08, а днес на 15.08 го очакваме.Снощи получихме мейл.
Ето линка - много детайлно е описано
https://speedy.bg/bg/

# 443
И при нас документа за втори курс го получи преди две седмици и сега в петък ще вземе превода и ще го подаде н НАП. А това, което Слънчева е описала, за съжаление е "нормалната практика" в нашата мила страна. Всеки тълкува и прилага закона както прецени, такова нещо като правила.....няма

# 444
За реването не знам, ама съм бомба без закъснител преди заминаването .
Днес изпратихме багажа със Спиди, доста се бях притеснила, ама мацката искаше да отворим кашоните само за пред камерите.
Икея я чакаме деня след пристигането, ама тук бях чела ме има проблем с кашоните от мебелите. Май беше забранено да се изхвърлят в контейнерите. Така ли беше? И как се справяте?
И на нас ни предстои изпращане на колет. Можете ли да ми кажете колко време пътува до Нидерландия и кой спедитор изпращате. Благодаря!
Изпратих със Спиди. Обявеното транзитно време е 4-5 дни. Изпратих на 10.08, а днес на 15.08 го очакваме.Снощи получихме мейл.
Ето линка - много детайлно е описано
https://speedy.bg/bg/
Бихте ли споделили за кой град е вашата пратка и към колко часа я очаквате? Благодаря!

# 445
И при нас документа за втори курс го получи преди две седмици и сега в петък ще вземе превода и ще го подаде н НАП. А това, което Слънчева е описала, за съжаление е "нормалната практика" в нашата мила страна. Всеки тълкува и прилага закона както прецени, такова нещо като правила.....няма
Простете за невежеството ми, защо е необходимо да се превежда и носи в НАП?

# 446
Mariya Oz, защото с този документ се удостоверява, че е записан/а студент/ка и за съответната учебна година не дължи здравни осигуровки. Преводът е необходим, защото следва документите да бъдат на български език или заверен превод.

# 447
Mariya Oz, защото с този документ се удостоверява, че е записан/а студент/ка и за съответната учебна година не дължи здравни осигуровки. Преводът е необходим, защото следва документите да бъдат на български език или заверен превод.

Доуточнявам - студентът не дължи вноски защото ще ги плаща държавата (Бг), а преподаването на същия документ в Нап, удостоверяващ записване, трябва да става всеки семестър. Щом държавата здравно е осигурила детето, може да му бъде издадена ЕЗОК, с което то пълноправно ползва всякаква здравна помощ в държавата (членка на ЕС).

# 448
За Нидерландия удостоверяването не е всеки семестър, а веднъж годишно.
За Мария трябва да се провери, защото ако правилно си спомням, детето е завършило извън България (Турция). Това със здравните се прави, ако детето се прибира и ползва здравно осигуряване в България.

Ред. Искам пак да похваля НАП в София на Цариградско. Сега бях там, всичко протича бързо и професионално, няма връщане и размотаване, показват къде точно какво да се попълни на бланката (нямат конкретна за нашия случай), пълномощното само за сверка. На жената до мен й го обясниха подробно какво да донесе и попълни. Единствено всеки път се чудя кое меню да избера за билетче (все съм в грешка), но това е друг проблем.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 10:48 от chervenokoska_2

# 449
Здравейте!
Бях приета да уча в Fontys ICT и от университета ми осигуриха квартира, за която имам договор, платих наем и депозит. Миналата седмица ме приеха да уча в TU Eindhoven - Computer Science and Engineering. Аз съм с ranking номер 747.
Заминавам в понеделник за Нидерландия и спешно търся квартира, защото от Vestide ми казаха, че не мога да живея в наетата. Моля, ако някой има информация за свободна стая, да ми пише.
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт