Студенти в Нидерландия - 22

• 55 688
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
  • София
И моята получи enrolment letter за 2-рата година и го преведохме, но още не го е занесла. Хвана ме яд на нашата администрация сега като ви чета и за мокрите печати. Може ли цяла Европа да приемат и издават документи на английски език, а нашите тука да не могат да ги приемат без превод на български. Ега си и тия две изречения...вече има и приложения за превод, безплатни, ако не могат да си го позволят.
Па и мокър печат ще искат. От 20 години унитата в Европа не слагат мокри печати, аман!
На мен ми направиха жест от фирмата за преводи (верно, че ми е и малко приятелка, де, по-точно сестра й Simple Smile), но не ми взеха пари поради това, че текстът е на 99 % като миналогодишния и е точно 2 изречения.

Последна редакция: чт, 15 авг 2024, 20:44 от bibi

# 451
За Нидерландия удостоверяването не е всеки семестър, а веднъж годишно.
За Мария трябва да се провери, защото ако правилно си спомням, детето е завършило извън България (Турция). Това със здравните се прави, ако детето се прибира и ползва здравно осигуряване в България.

Ред. Искам пак да похваля НАП в София на Цариградско. Сега бях там, всичко протича бързо и професионално, няма връщане и размотаване, показват къде точно какво да се попълни на бланката (нямат конкретна за нашия случай), пълномощното само за сверка. На жената до мен й го обясниха подробно какво да донесе и попълни. Единствено всеки път се чудя кое меню да избера за билетче (все съм в грешка), но това е друг проблем.
Дали е възможно преведеният документ да бъде качен в сайта на НАП с ел.подпис?

# 452
Здравейте. Какви документи трябва да се носят в общината при издаване на BSN номер?

# 453
[/quote]

Може през Системата за сигурно ел.връчване ,подписана с ел.подпис и адресирана до съответната НАП.Ел.подпис трябва да е дедето.

# 454
  • София
Здравейте. Какви документи трябва да се носят в общината при издаване на BSN номер?
Документ за самоличност, многоезичен акт за раждане, договор за наем.
Не помня дали и писмото за условен прием се носеше.

# 455

Може през Системата за сигурно ел.връчване ,подписана с ел.подпис и адресирана до съответната НАП.Ел.подпис трябва да е дедето.
[/quote]
Много благодаря,  а някаква декларация освен преведеният документ за прием трябва ли да се подава?Търсих в системата на НАП декларация за промяна на обстоятелства, но не намирам образец.

# 456
Много благодаря,  а някаква декларация освен преведеният документ за прием трябва ли да се подава?Търсих в системата на НАП декларация за промяна на обстоятелства, но не намирам образец.
[/quot

Сканирате преведения документ ,че лицето е студент от дата,до дата.Подписвате PDF файла с ел.подпис на детето и подавате и 2 та файла.PDFфа и ел.подписания през https://edelivery.egov.bg/

# 457
Здравейте,

Търсим квартира за Амстердам за момиче. Някой знае ли нещо? Или да търси съквартирантка?
Благодаря.

# 458
Здравейте. Кой мобилен оператор препоръчвате да се използва в Нидерландия?

# 459
По ваше предпочитание е. Разгледайте плановете телефония и интернет, може и предплатена карта (трябва BSN, за да се включи договора). Моята твърдо отказва да вземем холандски номер и вече 5та година ще е само с българския - Виваком, висока тарифа, плащам справедливо ползване до 30лв максимум, обикновено 10-15.

# 460
  • София
Здравейте. Кой мобилен оператор препоръчвате да се използва в Нидерландия?
Здравейте,
препоръчвам https://www.budgetthuis.nl/mobiel
Моите деца го ползват вече две години. Има план за 24 евро на месец, безсрочен. който се прекратява с месечно предизвестие, включва неограничени минути, смс и интернет в Холандия. Всички комуникации с тях са онлайн, необходим е адрес, на който пращат сим-картата. В ЕС 26 БГ, разговори и СМС пак неограничено.
Големите оператори не предлагат такива планове, предплатените излизат доста по-скъпо

# 461
За Нидерландия удостоверяването не е всеки семестър, а веднъж годишно.
За Мария трябва да се провери, защото ако правилно си спомням, детето е завършило извън България (Турция). Това със здравните се прави, ако детето се прибира и ползва здравно осигуряване в България.

Благодаря Червенокоска ❤️Точно така.Ние не живеем в България и синът ми не е ползвал и няма да ползва българско здравеопазване.

# 462
  • Бургас
Моят студент почва от септември стаж, трябва ли да прави здравна застраховка или това не се води работа, ако трябва- има ли някакви срокове

# 463
  • София
Моят студент почва от септември стаж, трябва ли да прави здравна застраховка или това не се води работа, ако трябва- има ли някакви срокове
Ако получава приход от стажа си, дори и съвсем минимален, трябва здравно. По принцип би следвало да получи писмо от тяхната трибуквена служба (не се сещам как се казваше в момента), която оценява обстоятелствата и необходимостта лицата да сключват здравна застраховка (тази задължителната). Обикновено в рамките на 3 месеца след началото на договора.

# 464
  • София
Ние дойдохме още на 9.08 ,за да оправим стаята и да се разходим. Нищо не видях от Айндховен, защото брат му се разболя и е страшно приключение да посетиш лекар. По стечение на обстоятелствата моят студент вече обясни поне 10 пъти какво му има на брат му,  знае къде е спешното и един лекар, който се съгласи да го прегледа и съм му много благодарна.
В Нидерландия, ми обясниха в спешното, имало личен доктор, фемили доктор и спешното. По принцип първо при личния, после може да те прати на фемили,  а спешното е събота и неделя и нощеска.
Прегледаха го след 3 дни 39.5 и зловеща кашлица , не било нищо особено. Над 42 градуса вече било за тях. След 5 дни от същото и влошаване,  пак там. Нищо. С 3300 зора намерихме фемили доктор във Велдховен,  който съдейства. Та с ЕОЗК или без е трудно да се добере до лекар, а до такъв дето да ти изпише антибиотик е 6ца от тотото. Не разчитайте само на ЕОЗК , а намерете личен лекар на място в случай на нужда.
Това исках да ви кажа.
Успех на всички деца и родители! За всички ни ще е трудно,  но нали уж за хубаво...!

Общи условия

Активация на акаунт