Студенти в Нидерландия - 22

• 55 635
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • София
И аз да пожелая успех на първокурсниците!
Моята като стара пушка вече и като видя, че първата и лекция/упражнение е чак на 9ти по обедно време, си премести полета на 9-ти 😁 сутринта.
Имат самоподготовка първата седмица от учебната година- задания да четат, да гледат, да пишат...
Та още малко ще си имам момиче вкъщи. Ще яде български домати. 😁

# 631
Успех и от мен, и  бърза адаптация на първокурсниците!

# 632
  • София
Ще яде български домати. 😁
Направо е за завиждане!
Моят син е там от 1 седмица и вече пише на баба си "пазете ми плодове и домати, че тук не са вкусни".
Пробвахме домати от всички супермакети, в които влизахме, имаха вкус на репи.
Откъде може да се купят вкусни плодове и зеленчуци в Айндховен не знам.

# 633
  • Пловдив

Това, което забравих да напиша в предния пост е за стипендията по Еразъм при стаж. Стипендията се полага на студенти, които са на стаж извън страната, в която се обучават при условие, че заплащането по време на стажа е не повече от 600 Евро. Кандидатства се в университета (в случая BUAS). Заплатата на сина ми е по-висока и затова стипендията не му се полага

Ще съм благодарна да разкажете по- подробно.

# 634
  • Sofia
Направо е за завиждане!
Моят син е там от 1 седмица и вече пише на баба си "пазете ми плодове и домати, че тук не са вкусни".
Направо е за завиждане!
Това с доматите си се оказа проблем. Синът ни една година мисля не намери. Каза, че имало някакъв БГ магазин, но си бяха купували кебапчета, боза .. не знам дали има и зеленчуци там. Ще го питам и ще пиша пак Simple Smile

# 635
  • София
Според дъщеря ми - най-добрите домати там са в Лидл, на клонка. Не са като тези тук, но "стават".

# 636
Моята дъщеря си купува много хубави плодове, зеленчуци и всякакви пакетажи  в Айндховен, от турски магазин. Много хубаво е зареден с кашкавали, сирена и прясно месо - всичко е много евтино и качествено.

# 637
Благодаря за изчерпателния отговор ! И ние така пътуваме , използваме и групов билет до 5 човека за 50 евро , илиза доста изгодно !
 Взехме директния автобус удобен и бърз е струва 10 евро .
Може би е по- евтино с градския и метрото , но ние си бяхме натоварени и предпочетохме бързия !
Сега пътуваме за Грьонинген ,и до този момент направихме бързи и безпроблемни връзки , пак си купихме груповия билет от 34 евро
Дортмунд също е опция малко - по- скъпо и с един час повече в сравнение е Айндховен ! Ние сме от Русе и летим през Букурещ ! Полета беше на време !  quote author=lilypetrova link=topic=1670097.msg48477577#msg48477577 date=1724876684]
,Здравейте , някой от вас летял ли е през Дортмунд за Нидерландия ,за Грьонинген  ? Какъв маршрут  избирате  после и с какъв транспорт се придвижвате ? Ние летим на 29.08 със сина ми и още едно момче ! Благодаря !
Здравейте! Синът ми пътува през Дортмунд,  но той е в Енсхеде. От летището до централна жп гара има директен автобус, който не спира никъде в града, тръгва от летището и спира на гарата. На всеки кръгъл час тръгва от летището,  а на всеки половин час от гарата. Има влак за Енсхеде през един час, като тръгва в и 53, т.е. 09.53, 10.53 и т.н. Обикновено тръгва от 31- ви коловоз, но за всеки случай, да провери на таблото. Билет от зелените автомати. В момента са 27.5 евро до Енсхеде.  От червените автомати също може да си купи, но са точно двойно по-скъпи.
[/quote]

# 638
  • Deutschland/HE
За домати да купуват дребни домати на клонка, чери, коктейл или кампари. Има едни едри на клонка (като яйце), те са абсолютно безвкусни. Понякога има месести домати (на немски е fleisch), но и те не винаги са вкусни, а цените им обичайно са доста високи.

# 639
  • София

Това, което забравих да напиша в предния пост е за стипендията по Еразъм при стаж. Стипендията се полага на студенти, които са на стаж извън страната, в която се обучават при условие, че заплащането по време на стажа е не повече от 600 Евро. Кандидатства се в университета (в случая BUAS). Заплатата на сина ми е по-висока и затова стипендията не му се полага

Ще съм благодарна да разкажете по- подробно.

Синът ми каза, че е получил информацията за тази стипендия (помощ) на личния си профил в университета, когато е кандидатствал за стаж. Т.е. всеки студент, когато му дойде време за стажа и отбележи това в университетския си профил получава пакет от информация, която включва и тази стипендия. Няма отделен линк само за стипендията.

# 640
Дъщеря ми харесва чери доматите, но тя и тук не си падаше по градинските домати. Плодове и зеленчуци харесва от турския магазин.

# 641
  • София
И моите момичета натискат на чери домати. Дъщеря ми понякога купува готовите салати в Jumbo в края на деня след лекции, когато са намалени. Твърди, че биват. Откриха един пазар в Тилбург и един в Делфт. Особено Делфтският е много добър и обикновено ходят в събота там на пазар и после ядат някаква риба от заведение/сергийка наблизо. Купуват си основно плодове, зеленчуци, сирена от пазарите. Като цяло храната не е драма и като качество, и като цена, когато си я приготвят те. Едната е влюбена в една доматена супа от кантината. Казва, че за 3,50 евро яде два пъти. Simple Smile

# 642
Да споделя, сега говорих с Виваком, за 120 дни трябва минимум 50% от времето да са на територията на България, за да се запазят условията на договора. След това започват да ги таксуват като роуминг.
Та да проуча кои мобилни оператори и планове използвате вие?

# 643
  • Sofia
Привет, моя син е към А1 и си го ползва само него цяла година. Вече към края започна да начислява допълнителна сметка, но никога не е било повече от 6-9 лева. Ние сме доволни и за сега ще си продължи пак с тях

# 644
  • София
Роумингът е евтин - бях качила преди време цените точно на Виваком. До 10 лв. на месец най-много вдига цената.
Моята си кара с българския номер плюс предплатена карта с нидерландски, като вторият е само да прави поръчки от сайтове и да получава пратки.

Общи условия

Активация на акаунт