Студенти в Нидерландия - 22

• 54 805
  • 737
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Мълчим и  тайно си поплакваме. Поне аз. Много ми е трудно, а и на студента явно му е тегаво в началото, като се има предвид, че прекара 1 седмица сам в стаята си с температура и кашлица.
Безкрайно съм благодарна на една дама от тази тема, която ми съдейства и детето и му занесе антибиотика, който спаси положението!
Мисля си за сесията на TU/e през ноември - има 2 седмици , в които релано са в сесия.
Дали 1-та седмица учат, 2-та са на изпити или няма таква схема?
Мисля си , ако е така, да му взема билет да се прибере и да учи тук 1 седмица и да си иде за изпитите?
Едно време беше така при нас в СУ - 1 месец сесия, 1-та половина учиш , после са изпитите.

Последна редакция: пт, 06 сеп 2024, 17:29 от Сойка

# 691
  • Sofia
Дано по-малко боледуват децата, защото без личен лекар е ужас. Моя син миналата година не можа кой да го прегледа.
Относно изпитите - има нещо като сесия, но имаха и проекти през другото време и групови и индивидуални. Направи ми впечатление, че не е точно като при нас.
Успех на всички деца.

Ако някой сподели как да изпратя мед в Айндховен ще бъда благодарна. От Спиди не отрязаха .

# 692
Някой скоро изпращал ли е колет с Арамекс? В Нидерландия кой куриер поема пратките на Арамекс? На Спиди е DPD.
Чудя се с кой куриер да пусна колет със Спиди или Арамекс.
Арамекс ползвам, много съм доволна.FedEx ги предават там.

# 693
Здравейте и аз се завърнах от Грьонинген , синът ми е първа година студент в консерваторията.Имахме известни притеснения, относно студиото в Sugarhome ,което бяхме наели , но  се оказа не лош вариант ! С помоща на съседните магазини втора употреба и Action  се получи уютно и удобно място .  Взе си и колело под наем чака 4 дни и нещата си наредиха , иначе изминавахме по 12 км на ден  напред - назад  . Той не беше много ентусиазиран да ходи да учи извън България , но  Грьонинген ни посрешна с целия си блясък , разбира се прекрасното време помогна за адаптация  и сега постепенно започва да свиква ! Почти всичко свършихме за 3-4 дни ,Община, банка / с нея има проблеми с акаунта си ABN- Amro / два пъти ходи на място , не може да сканира българската лична карта / , вече има Digdi и подадохме в DUO за заем и  в социалното за Rent allowance  . Успех на всички първокурсници и  не само ! Повече положителни емоции за всички родители !

# 694
  • София
Мълчим и си тайно си поплакваме. Поне аз. Много ми е трудно, а и на студента явно му е тегаво в началото, като се има предвид, че прекара 1 седмица сам в стаята си с температура и кашлица.
Безкрайно съм благодарна на една дама от тази тема, която ми съдейства и детето и му занесе антибиотика, който спаси положението!
Мисля си за сесията на TU/e през ноември - има 2 седмици , в които релано са в сесия.
Дали 1-та седмица учат, 2-та са на изпити или няма таква схема?
Мисля си , ако е така, да му взема билет да се прибере и да учи тук 1 седмица и да си иде за изпитите?
Едно време беше така при нас в СУ - 1 месец сесия, 1-та половина учиш , после са изпитите.
В двете седмици са разпределени 3 изпита. Може да са през 2-3 дни, може да са в поредни дни, може да са в началото на периода,а може и в края.
Всъщност той още сега може да си види датите за изпитите в студентския си профил.

# 695
Здравейте и от мен😊
Моята студентка си отиде края на август след едно прекрасно, но кратко, според мен, лято от 3 седмици у дома. Малко семейна разходка, после море с приятели от Холандия, които ни дойдоха на гости и хайде обратно към Бреда🤗
Беше доброволка в кемпа, който посреща новите деца 1 курс- едно доста уморително, но забавно мероприятие, според нея😊 Каза ми, че новите деца са страхотни и са се сприятелили веднага😊🙂🥰
И от понеделник започна втората година. Нямаше търпение още от тук😉 Въпреки ранното ставане🤣 Чак се опулих като сподели😆
Желая на всички ви успешна година и много здрави и щастливи деца🥰😍🤩😘

# 696
  • София/Велико Търново
Моят първокурсник сякаш се чувства добре в Амстердам. Свиква със самостоятелния живот. Със съквартирантите се разбират добре за сега, дано все така да е.  Разходи се до Айндховен да се види с приятели, идваха приятели и при него. Първите впечатления от университета са добри, но не виждам чак огромен ентусиазъм. Следващата седмица ще пътувам по работа натам и нямам търпение да го видя след три седмици и да видя как са нещата на терен. За съжаление не се очертава прибиране до Коледа.

# 697
Здравейте и от мен. Писах само веднъж миналата година, но ви четох периодично. Дъщеря ни вече посвикна в Гронинген. Дилема си е за мен все още дали избра най-правилното. Но каквото е - нейно си е.
Голяма трудност беше липсата н хладилник в квартирата. Намираше си втора употреба, но не може да го пренесе. Вече се сдоби с хладилник, пообзаведе си стаята и всичко си влиза в релси. Самостоятелна е. Работи последните три лета в Златни пясъщи и така или иначе сме свикнали да не се виждаме често.
Успех на децата по пътя, който са избрали.

# 698
При моята девойка нещата стартират ударно - каза, че програмата е изключително тежка и трудна. Не е като да не го очакваше, все пак магистратура си е.
Каза, че карането на колело в центъра на Амстердам е някакъв ад. Навърта сериозни километри и вероятно ще мине на вариант електрическо.
Явно е много рано да пусна новата тема (според правилата) и ме резнаха. Та - отивам в  заслужен отпуск, ще не съм поочивала въобще тази година и ще се пробвам в някой от следващите дни да пусна темата.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 09:21 от chervenokoska_2

# 699
  • Варна
Здравейте,и ние изпратихме нашата първокурсничка ,обзаведохме я с всичко необходимо от Action,Юск,Лидл,голямо пазарене беше,бяхме наели кола както при първото ни посещение през февруари.Познаваме града вече.Накупихме всичко от там,нищо да не и липсва,уреди,посуда,завивки,чаршафи,хавлии и т.н.По два-три пъти ходихме в гореспоменатите магазини.Напълнихме и хладилника,трайни продукти също малко,да не мъкне,че не кара колело.Девойката тръгна от тук само с един куфар,тежащ 17 кг.Стаичката и е малка,с общи санитарни части и кухня,но поне има хладилник и мивка в стаята.Днес си сготви първата манджа,вкъщи почти не вкусва готвено,никога не е готвила,но и замирисало там някъде и си сготви картофи с грах.Аз само се моля да е здрава,не тъжим толкова,чуваме се всеки ден.С баща и сме били на младини из чужбина и знаем колко е хубаво да опознаваш други места и хора.Казвам си,че за добро е там,да свикне и да се наслаждава на  живота ,да се оправя сама.Това за мен стои на първо място.Първата седмица сама май не беше добре.Нещо не и понасят общи санитарни части,мръсно и е,ще се мести от февруари в самостоятелно студио.Отначало не посмяхме,че ни е скъпо,но ако наистина стане със субсидията,ще дойде като сумата сега,като няма да пътува.От общежитието изпълняват желанията ни почти на секундата,трябваше ни допълнителна секция,казаха да не купуваме,сглобиха веднага още една в стаята.Управителя е българин,младо момче,още на първото ни посещение се запознахме та знаехме,къде я пращаме.Каза че иска да се мести в студио-готово,от февруари ще гледат да я преместят.
Втората седмица -вече с лекции в унито,запознавства,малко лекции но много самоподготовка,учи много,поне така казва,много скапана горката,явно уморена от емоциите ,но щяла да се справи.Днес вече звучеше бодро,отдадена на пране,чистене и готвене,неща които вкъщи не е пипала.
Ами това е за тези две седмици ,купих и билети вече за Коледа до Варна,много пари,но няма за кога да чакаме май вече,не падат а скачат.

Последна редакция: сб, 07 сеп 2024, 15:45 от Geiza

# 700
  • София
Моята беше подала за опрощаване на смесения данък за 2024г още през март някъде и няколко пъти проверява в профила си- нищо. Пишеше, че отнема доста време да разгледат молбата. Сега изведнъж получава имейл, че била получила писмо юли месец с необходимите документи, които трябвало да представи до края на август. Имейлът гласи, че ако не реагира до 14 дни и сега, няма да разгледат молбата й.
Та обади им се по телефона и изпратиха на имейл писмото от юли. събра ги документите- 10 броя!!! В писмото пише, че трябва да ги прати на пощенски адрес без марка.
Да се чуди човек като са толкова дигитални защо пък по пощата да ги праща...
Някой правил ли го е това упражнение?

# 701
  • София
Как така искат по пощата? Моята на два пъти (за миналата година и за тази) добавя документи по същия повод, но не е било по пощата, на имейл ги прати. Говори по телефона и те й дадоха въпросния имейл (не е обявен никъде на сайта, само лично го дават).

# 702
  • София
Здравейте. Дали някой е изпращал колело по куриер и с кой? Дъщеря ми не може да намери за закупуване в Леуварден и ще трябва пак по наем да ползва. Чудя се мога ли да и изпратя нейното?

# 703
  • София
Моята първокурсничка също стартира в Хага. Мина първата седмица на ориентация. Доволна е за сега, харесва и много. Позапозна се с много деца - и българчета и от цял свят, не дава вид да и е мъчно. Този уикенд сестра и от Франция и беше на гости. Стартира вече и с първите задания, дано така и да продължи.

Имам следния въпрос към родители на по-големи студенти от гл.т. на настаняването. Моята успя да се вреди за общежитие към DUWO, много безпроблемно мина настаняването, чак не можахме да повярваме колко леко се получи, но договорът е само за една година. За тези, които са били в нашата ситуация, как процедирахте за настаняването във 2-ри курс - има ли някаква възможност да се остане и втора година в общежитие към DUWO и какво трябва да се направи в такъв случай? Ако не може, кога горе-долу трябва да се почне с търсенето на настаняване за 2-рата година? Чета, че доста второкурсници са в общежитията към XIOR, как се кандидатства там и кога трябва да започнем?

# 704
  • София
За тези на общежитие само първи курс, поне при нас в Делфт нямаше въpможност за повече чрез DUWO. Доколкото си спомням от екшъна по търсене на квартира, студентите започнаха да се оглеждат през февруари, моят през март, по усилено през април, като мина там съответния квартил и изпити. Помня, че големият зор по търсене беше тъкмо април, като доста хора си наеха тогава за от май-юни в Xior, дублира се с общежитието. Гледаше се и де що има ФБ групи, освен обичайните сайтове, та се регистрирайте и по групите да следите, като следите и в Xior на сайта https://www.xior-booking.com/#, какво излиза, да се регистрира. Някои първокурсници ходеха заедно по огледи за обща квартира, но ми се струва, че е по трудно така.  Моят ходи на огледи към края на април, наемът му беше от юни, тогава се освобождаваше място в квартирата, която намери и  се дублира за около два месеца с този на общежитието, който е до към края на юли, по принцип има някаква опция за преотдаване, но не се занимава с това, пренесе се някъде към края на юни, преди да се прибере.
Ян@ пожелавам на девойката така лесно да й се получи и второкурсното настаняване!

Последна редакция: нд, 08 сеп 2024, 18:36 от bora

Общи условия

Активация на акаунт