Трудно ли е във ФМИ (СУ)?

• 817
  • 1
  •   1
Отговори
Тъй като догодина завършвам, се чудя къде да кандидатствам. Идвам от провинциална обикновена гимназия с профил Природни науки, но нещо май ме дърпа към компютрите. Чудя се дали е толкова трудно и дали ще мога да се справя без да имам никаква представа от програмиране, но пък математиката ми върви. Но като гледам тези от математическите гимназии как се подготвят от 8ми клас и започвам да се съмнявам в себе си. Съвет?

# 1
Тъй като догодина завършвам, се чудя къде да кандидатствам. Идвам от провинциална обикновена гимназия с профил Природни науки, но нещо май ме дърпа към компютрите. Чудя се дали е толкова трудно и дали ще мога да се справя без да имам никаква представа от програмиране, но пък математиката ми върви. Но като гледам тези от математическите гимназии как се подготвят от 8ми клас и започвам да се съмнявам в себе си. Съвет?
Аз съм студент във фми по Информатика. Аз идвам също от провинциална гимназия но с икономически профил. Аз реално още от 7ми клас знаех какво искам и си се подготвях. 4 години общо, 2 от които сериозно. Съветвам ако си твърдо решен на фми да запишеш курсовете им по математика, които се обявяват някъде януари, началото на февруари. В сравнение с другите университети изпита е с по-голяма сложност. 16 задачи, които изискват до голяма степен добри знания. Хубаво е да имаш познания от профилираната подготовка тъй като има задачи от нея-4. 1 със а,б,в,г. 2 с изцяло описано решение и 1 където само отговора трябва да присъства. Това е горе-долу. Фми предлага 4 специалности в областта на информатиката- Компютърни науки, Софтуерно инженерство, Информационни системи и Информатика. Най-лесно се влиза в информатиката, но специалността се изкарва най-трудно поради взискателни професори и адски многото математика. Най-трудната специалност във фми заедно с компютърните науки. Баловете за момчета в специалността Софтуерно инженерство са много високи и на първо класиране е почти невъзможно да се влезе с изпит. Другите 3 специалности са с по ниски балове и позволяват с оценка над 5.50 да се влезе. Отсега казвам Информатика-лесно се влиза, а 90% се отказват след 1ви курс, защото не могат да смогнат на математиката и взискателността. Информационни системи-тук също се влиза сравнително лесно, както и се изкарва най-лесно сравнение с другите 3 специалности, но тук се набляга на създаването на бази данни и други Информационни системи както и тяхната поддръжка. Компютърни науки и Софтуерно инженерство-тук се влиза най най трудно, особено в Софтуерно инженерство(баловете на 1во класиране за момчета обикновено надскачат максималния който може да ти даде изпита) в компютърни науки също се влиза с висок бал. Ако си момче на изпита ти трябва минимум 5.70, за момичета са по ниски баловете и е абсолютно възможно да се влезе с изпит. Аз съм момиче изкарах 5.80 на изпита, не влезнах 1во желание Софтуерно инженерство, а на 2ро Информатика. На 2ро калсиране влизах 1во желание, но реших, че информатиката е по- подходяща за мен. ФМИ се изкарва с много упоритост и учене. Трудно е, при това много, но по-добре 1 година във фми отколкото 4 който и да е друг български вуз. Погледни стари теми от изпита и прецени дали е по-силите ти.

Общи условия

Активация на акаунт