Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво е лечението на хламидия и колко дълго продължава?
Как се диагностицира хламидията?
Какво представляват резултатите от изследването за хламидия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво е лечението на хламидия и колко дълго продължава?
Лечението на хламидия обикновено включва прием на антибиотици като азитромциклин или доксициклин за около 10 дни. Важно е лечението да се комбинира с партньора, тъй като хламидията е полово предавана болест. За бременни жени се препоръчва да изчакат първо поради силните антибиотици, които се приемат, и второ, защото всяка инфекция може да бъде опасна и да доведе до спонтанен аборт. След приключване на лечението се препоръчва контролно изследване за потвърждаване на изчистването на инфекцията.
-
Как се диагностицира хламидията?
Хламидията се диагностицира чрез кръвни тестове за антитела (IgG, IgA, IgM), тестове върху влагалищен секрет и PCR тестове. Тестовете за антитела помагат да се определи дали тялото е имало предишна инфекция с хламидия и е образувало антитела срещу нея. Тестът за IgA проверява за настояща инфекция, а PCR тестът е най-точният метод в момента и включва изследване на цервикален секрет при жените и уретрален секрет при мъжете под микроскоп.
-
Какво представляват резултатите от изследването за хламидия?
Резултатите от изследванията за хламидия се интерпретират въз основа на нормалните стойности на антитялата IgG, IgA и IgM. Високият титър на IgG може да показва текуща инфекция, докато високият титър на IgM може да предполага скорошна инфекция. В случай на съмнение за хламидия се препоръчва PCR тест за по-точен резултат. Резултатите от изследване за хламидия включват IgG и IgM антитела. Положителните резултати показват наличие на инфекция. Важно е да изчакате 30-40 дни след лечението, преди да направите контролно изследване.
-
Къде мога да направя PCR тест за хламидия във Варна и колко струва?
-
Как се предава хламидията и какви са възможните последствия?

Мерси за отговорите!
Гинекологът ми ме изпрати да се изследвам, че имал някои съмнения. Ама аз искам да съм сигурна, че ще получа адекватен резултат още при първото изследване и затова се допитвам какъв метод да избера и какво Ig да проверя. Мерси!