КГБ = Клуб на Готините Баби - 222

• 32 004
  • 759
  •   1
Отговори
# 255
Воден, село някъде, евакуират се сами кой как може хората ,че пожарът навлиза в селото  и не е ясно какво ще остане от живота им . Много боклуци правим, едно стъкло , парче от нещо, дори пластмасова бутилка с вода става лупа. Не винаги е нарочно.
 Но повечето е от човешка дейност или бездейност, немърливост, не е мълния от небето виновна.
 И все доброволци опират пешкира, четох за едно младо момче в критично състояние в болница заради доброволчество да гаси пожари. Не  е за всеки и  това. Оборудване,  опит, навици да се пазиш.
 А тези хора, дето страдат - няма организация ,държава да ги изведе на сигурно място.

Жал ми е за природата ,горите ,но те се възстановяват, с времето. Настръхвам за хората, гранично село, впечатли ме ,че първо мигранти ги нападнали, притеснили ,сега  и това, да ги прогони от домовете.

Това не си представям.
 Имаше едно меме - снимка на човек и тигър ли беше,  лъв ли.  И отдолу - най-страшното животно на планетата, до него е тигър.
 Човекът е рушител на вселени.
 Как да се учим на човещина, човечност, отговорност, подчинение пред законите на природата, тя е върховен началник - не знам.
 Някъде валя   и помогна да се потушат пожарите , някъде  - не. Някъде е по-гъсто населено и има доброволци, някъде няма  и хората са сами. А са преден пост, "граничари" на държавата и  утре там ще е пустош.
 Онези горе да се дърлят за парите , дето им дават, не е за друго ,кой да се облажава  е.

# 256
  • Вила Великула
Фло, не бери грижа за Кюфте. Докато ни няма, съседката го храни и пои, а като идва жената, която плеви отвреме на време по двора - и тя му слага. А тои и без това е толкова дебел, че нищо му няма.
Борянка е писала заедно с мен. Това с огъня е наистина страшно, но и има нещо много важно - българина не се научи да си прави застраховки. Наистина сме беден народ, но застраховките от този тип са доста изгодни. Не дай боже да се наложи да я ползваш, но все пак е някаква сигурност.

# 257
  • София
Здравейте,момичета!
 Няколко дни не можах да пиша,че си имах гости-Жоро и Вики.Вчера ги изпратих.Вики отиде при другата баба,при мен ще дойде през август.Сега се прибрах,завряла съм от горещина.Прогнозата е да захладнее-дано познаят!Страх ме е,че може да не вали,но да раздуха огъня и да стане по-лошо с горите.Сватята е побликувала снимка на големия си син,на пожара е  цялото поделение.Дано няма човешки жертви.
 Янче,с малко си се отървала.Можело е да стане голяма беля.
 Айша,много хубав репортаж си написала.Четох с удоволствие и се смях много.
  Днес не ми е ден за писане.От половин час пиша и бриша и нищо не е на лице.
  Дано следващия път да се отчета.

Скрит текст:
"Пенсиониран учител и млад компютърен специалист живеели в съседни къщи.
И двамата били запалени градинари и често си говорели за своите растения, обменяли идеи и опит. Но отглеждали растенията си по съвсем различен начин.
Бившият учител много обичал своята градина, но никога не се престаравал в грижите за цветята и насажденията, понякога с дни не ги поливал, а оставял дъждът да напои земята. От време на време махал някой упорит плевел от градината, но на практика не полагал кой знае какви грижи и сякаш разчитал повече на природата и нейните закони.
Докато младият инженер се доверявал изцяло на специализираните градинарски издания и следвал стриктно всички препоръки: поливал растенията редовно, слагал специални подхранващи торове и не оставял и една излишна тревичка в лехите си.
На пръв поглед и двамата имали хубави градини, но цветята на младия мъж били по-пищни и зелени, докато при учителя всичко изглеждало доста по-семпло и обикновено.
Една нощ се разразила буря със силен вятър и проливен дъжд. На сутринта двамата съседи се срещнали, докато оглеждали какво се е случило в градините им след бурята. Младият инженер, който бил изключително горд с грижите, които полага за насажденията си, с изненада установил, че всичките му растения са изтръгнати от корените и са напълно унищожени, а цветята на „небрежния“ учител са просто леко наклонени към земята, но здраво стоящи на местата си.
– Просто не мога да си го обясня – казал той и се приближил до оградата, която разделяла дворовете им. – И двамата отглеждаме почти еднакви видове растения, но на практика аз се грижа много по-добре за тях. Поливах ги повече, плевих ги, слагах им специални торове... Кажи ми как си обясняваш този парадокс?
– Няма нищо парадоксално в това, приятелю – усмихнал се незлобливо възрастният учител. – Ти наистина обръщаше прекомерно внимание на цветята си, но по този начин те спряха сами да се борят за себе си. Ти ги улесняваше във всичко и те загубиха естествената си способност да оцеляват при по-трудни условия. Защо мислиш, че вятърът не е изтръгнал моите цветя? Защото аз не ги поливах и подхранвах прекалено много и оставях корените им да си търсят допълнително влага в почвата. Така те са развили по-силни и дълбоки корени, които сега ги държат здраво в земята.
– Впечатлен съм от тази теория... наистина ме накара да се замисля – казал младият съсед.
– Знаеш ли, това са основни природни закони – продължил учителят. – Прекомерната грижа невинаги е най-добрата. Най-силни и издръжливи стават тези, които получават постоянно, но умерено внимание. Може би си забравил, но аз 40 години съм бил учител. И съм наблюдавал възпитанието и израстването на хиляди деца. А децата са като цветята... те се нуждаят от любов така, както цветята – от светлина и топлина. Но ако им дадеш всичко наготово, се препъват при първата житейска буря, защото не се научават да се справят сами. Най-важното нещо са здравите устои, а те се създават с борба."
От интернет

# 258
  • София
Привет!
Днес съм гневна, защото България гори.  Кой я запали? Дали от не загасена цигара или умишлено за да се построят там фотоволтаични системи от които ще печелят една шепа корумпирани управници.
 България гори! Кой ще я спаси?  Няма тежка и високо проходима техника да гаси горските пожари. Евро атлантиците дариха стотици БТР-и за Украйна, а те са идеални за превоз на хора и техника точно при такива условия на пожари и бедствия. На всичкото отгоре бяха собственост на Гражданска защита /Утре е нейния празник/ и изпълняваха  функции по защита на хората и населените места. Затова сега служебният премиер Димитър Главчев призова фермерите да вадят тракторите, но трудно ще заменят   БТР-ите . Дано дойде спасение от Господ, но заслужили ли сме?
Пипи, съгласна съм с тебе за застраховките, но това е само за домовете на населението, което няма навика "да дава пари за нищо". Загубихме богатството от  гори , пасища, диви животни,птици. Спирам за да не ви натоварвам. Хубава вечер .

# 259
  • София
Ооох, момичета, България гори, ама около мен любов се разрази.
Един от моите студенти ме уговаря от седмица, да го сватосам с една от студентките. Мислих ден, два, па се престраших. Абе вълнувах се, сякаш за мен се отнася. Емоция си е. Разказах на избранницата за какво иде реч, тя е голяма сладурана и майтапчийка. Посмя се, че й е излязъл късмета, макар и на тия години - 70+ и каза, че  дъщеря й, която живее в чужбина иска да я вземе при себе си, за сега поне за 6 месеца, а ако свикне и за повече. Отнесе се с уважение към ухажора и му изпрати поздрави. Честно казано, след разговора с нея ми беше малко смешно. Повъртях се, посуках се, па му се обадих.  Разказах какво са планирали децата й, предадох поздравите. Той помълча малко и въздъхна...Толкова силно, че го чух и аз. В този момент ми стана тъжно. А той каза съвсем тихо, че едва го чух:  И на мен снощи ми заявиха, че повече не бива да стоя сам и настояват да ме вземат със себе си - и те са в чужбина. И завърши философски - е, не било речено! Жал ми е, защото това е много често срещано явление. Родителите остаряват, остават по един и тогава децата без да се интересуват тия възрастни хора какво мислят, какво искат, как ще се чувстват, взимат решението и не оставят шанс за оспорване и съпротива. Искат отговорът да е ДА. Как ще се пресади едно дърво, живяло 70 - 75, че и повече години на едно място и изведнаж - изкореняват го и го повличат далеч от неговата си земя. И още ми е тъжно, че чак на рев ме избива. И няма да забравя тази тежка въздишка.
Е, момичета, споделих моите емоции и вълнения от тези дни. Тази история я започнах с усмивка, а я завърших с много тъга.
А вие, какво мислите?

# 260
Фло, тъжно е .
Не ми се коментира.

Нинка,права си.
Държавата я няма .
В Мини"Марица-Изток",където работех има БТР-и и се ползват като тежката артилерия -в екстремни условия.
Зимно време за извозване на хората до багерите и станциите,за превоз на материали и т.н.
Сега са изпратени на пожарите ,както и тежка минна механизация-огромни булдозери за направа на просеки,натрупване на земна маса за прекъсване на огъня и т.н.
Дано помогнат!

# 261
Здравейте, момичета ! Изчетох ви подробно, явно днес е кофти ден за всички. Да ви светна и моята тъпотия за деня. Към 13.30, в жегата хукнах към службата. Колегите се обадиха, че някакъв кретен строшил бариерата на служебния паркинг. Какво се оказва? Бариерата е електронна, отваря се дистанционно. Някой от колегите е оставил бариерата вдигната и един софийски гъзар, с големия джип влиза ,,за малко,,. На излизане установил, че бариерата е спусната и вместо да влезе в сградата, да попита някой как да се измъкне,  решава, че ще е най - удобно да я строши. С ритници, с дърпане, бутане, докато я потроши напълно. Скочили са хората от първия етаж, наши наематели, други съседи също, но копелето, понеже е баровец, не му пука. Качва се на колата и изчезва. Софийски джип Шевролет, С 3321СН, черен. Глупака не е виждал бясна пловдивчанка, живяла 40 години в Перник. От 13.30 до 16ч. съм се занимавала с кретена. Викане на ченгета, ходене в полицията, писане, въртене на телефони и на Владая го закопчаха. Оказа се друсан. Сега е в софийските арести, после ще дойде при нас, ако се окаже осъждан, хич няма да му е весело. Утре вместо да пазя диванАТА, имам среща с фирми, които правят такива бариери. Ако щетата е за над 3 000 лв., сладурчето ще отиде към НК, освен, че ще покрие щетите. Та за пръв път откакто съм на този пост и правя ремонти, ще се чувствам безкрайно щастлива да чуя висока оферта.
Днес ми беше чуден ден. В жегата от 12 ч. зъбар,  след 2 извъртяни кариесчета, благата вест за бариерата и  всичко това гарнирано с яка жега.
Софийския гъзар ще помни кога е пил кафе в Перник, обещавам ви го. Айде, че написах цял роман, явно още ме държи.

# 262
Днес е адска жега! Стари хора си спомнят, че последно такива температури е имало вчера...

През пустинята вървят две безопасни игли.
- Адска жега е! - оплаква се едната.
- Ами, като не си се разкопчала!

Определение за жега:
- Жега е – когато край теб минава жесток пич, ухаещ и изглеждащ добре, а ти си се вторачила само в ледените капки влага, стичащи се по "изпотеното от студ" кенче бира, което той държи в ръцете си.

Толкова е топло, че дори в Габрово са забелязани работещи климатици!

Такава жега е, че някои звънят на бившите си, за да усетят някакъв студ.

- Не ти ли е топло в тая жега с тия дълги панталони?
- А, аз отдолу имам къси.

Егати и жегата - отварям хладилника и гледам как едната бира пие другата.

Страшна жега! Кравите почнаха да дават сухо мляко.

40°... за едни е голяма жега - за други - слаба ракия.

# 263
Фло, тъжно и сложно е....., но и децата оправдавам. Живот ... Знаеш ли, миналия ден малкият син  се скара на ММ затова че правеше нещо в жегата и каза - стига бе хора, спрете се, пазете се! До вчера се разправяхте вие с баби и дядовци, сега правите същото. Та мисълта ми беше, че и децата се тревожат и както родителите смятат, че каквото и да направят, го правят за доброто на децата си, така и те смятат, че това да не са сами е по добро. Уффф май много объркано и разхвърляно го обясних. Дано сте ме разбрали.
Между другото влязох само за пожелая лека нощ с един залез от Русе, след този, както Ениса точно го е нарекла кофти ден.

До утре мили момичета 😘

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 06:43 от kasss

# 264
  • Вила Великула
Добро утро, момичета. Станала съм и пия кафе, вашето ще го очакваме от Нинка.
Аз прочетох нещо важно и бързам да го споделя с вас, не зная дали сте видяли това съобщение от БГ-Мамма?
Скрит текст:
Във връзка с изпълнение на новите глобални изисквания за разпращане на имейл съобщения, поетапно се въвежда автоматична проверка на валидността на указаните имейл адреси.

Молим да се уверите, че вписаният в профила ви имейл адрес* съществува и имате достъп до входящата поща.
В случай че имейл адресът е вече невалиден (пощенската кутия е деактивирана, препълнена, не приема писма от bg-mamma.com или сте загубили достъп до нея), то за да продължите да използвате регистрацията си тук, е необходимо да актуализирате указания в профила си имейл адрес с реален и валиден такъв.

Поетапно ще бъде въведена автоматична проверка, като при засичане на невалиден адрес потребителят ще бъде приканен да актуализира и потвърди имейл адреса си, преди да може да продължи да ползва пълнофункционално платформата.

* Указаният имейл адрес се използва за валидиране на регистрирания профил, за неговото възстановяване в случай на забравена парола, за упражняване на правата ви, свързани с обработката на лични данни, и за получаване на заявените от вас известия** за нови теми, отговори и лични съобщения.

** Можете да проверите и, ако желаете, да промените настройките си за имейл известия от секция Настройки - Имейл известяване.
Хубаво е да си проверите, за да не ви бъде спрян достъпа. Надявам се това да не е с цел да започнат да ни заливат с мейли за реклама.
Оставям ви и започвам да се приготвям, че в 9,00 имам среща с кмета на Общината.
А каква мускулна треска имам на дупето от вчера, не е истина. Днес и утре ще я лекувам с още голяма доза физическа работа.

# 265
  • София
Добро утро, мили приятелки!
Днес специално избрах кафето да е късметлийско за да забравите вчерашния, а и другите дни в които сме имали лоши преживявания:

Днес е голям ден за нас българите, защото:
18.07. - е рождения ден на Васил Иванов Кунчев - Левски!

Той беше безстрашлив. Той беше готов
сто пъти да умре на кръста Христов,
да гори, кат Хуса или кат Симона
за правдата свята да мре под триона.
Смъртта бе за него и приятел и брат,
зашил беше тайно в ръкава си яд,
на кръста му вярно оръжье висеше,
за да бъде страшен, кoга нужда беше.
Той не знайше отдих, ни мир, нито сън,
обърнал се беше не дух, на огън.
Думата си цяла лейше в едно слово,
понявга чело си мръщеше сурово,
и там се четеше и укор и гняв,
и душа упорна, и железен нрав.. ...
Иван Вазов
Как ли се чувства сега Левски, като ни гледа отгоре? Какво ли мисли за тези за които отдаде живота си?
Колко ли въпросителни слага след нещастния си народ.
 Поклон!
Сега прочетох, че Пипи е писала за физическата работа която отново я чака и днес. Пипи, поспри се малко. Тези дни не се работи. Момичета пазете се. и нещо за което си мечтая сега и да ви напомня:

Хубав ден.

# 266
И от мен добро утро! 
Нинка, благодаря, че напомни! Поклон пред  героизма на Левски! 
Енисса, успех в борбата с баровеца!
Касс, красив изглед!  Не съм била в Русе, което си е голям минус.  Не дойдох на срещата заради липса на подходящ транспорт.  Все пак се надявам, че някога ще посетя този красив град.
Тану, вицовете  си ги бива. Много точно описание на значението на думата жега.
Гъбка,  унищожението ни не е само от глупостта на политиците ни. Всичко е планирано  с цел  да ни няма. Нужна им е територията ни.
Пипи, спорна работа!
Фло,  мъжете по-трудно понасят самотата. На сестра ми съпругът каза след нейната внезапна смърт , че жена без мъж може да се справи, но без жена мъжът е като  изгубен.   Затова и този твой "студент" е пожелал да си има компания.

Хубав ден на всички!

# 267
Тези студенти ще са много по-добре заедно , отколкото натресени при децата си. Пък като остане един - да го прибират.
Още повече ,че децата са си далеч и  самостоятелни.
Лоша съдба е сам. Особено стар.
Ама кой както си избере живота.
Аз каквото свърших до сега - това за днес ,довечера  ако нещо пипна.
 Сядам си ,чета ,зяпам.
 Левски няма , един е  и отдавна  легенда и знаме ,не се раждат лесно такива.

# 268
  • София
Добър ден, дружки!
Окъснях да се явя при вас на раздумка, но от сутринта - приказки с Ромео и приятелка, а надникването в къщичката ни ми отне време, но затова пък много приятно изкарано време. Hug
БОРЯНЧЕ и аз мисля като теб за студентите, въпреки, че не е лесно на тези години да се напасват характери и навици. Все пак обаче, според мен "ползите" са повече - няма да са самотни, има да си разказват спомени, да преоткриват хубавото в оставащото пред тях време. Много е важна подкрепата на децата им. Да има разбирателство. Мисля си, че попадайки в семействата на децата си, може и да прехвърчат искри, а това не може да не тежи на възрастния човек, да го кара да се чувства като бреме. Тези дни все за това мисля.
КАГ и ти си права. В книгите пише, че жените по-лесно се приспособяват към живота след загубата, намират си занимания, споделят с приятелки, докато при мъжете не е така.
КАССС и с теб съм съгласна - децата се тревожат, по-лесно им е да контролират родителите си по-изкъсо, когато са пред очите им. Може би да не избързват и докато възрастните все още са с акъла си, да ги "управляват" дистанционно. Simple Smile
ГЪБКЕ, думите ти "тъжно е" даже е много красноречив коментар. Cry
ПИПИ, полезна информация. Ще накарам щерката да направи нужното. За Кюфтето вече съм спокойна. Grinning
НИНКА, никога не забравям тази дата. Водила съм внучките на паметника на Левски, да сложат цвете.
А зимната картинка ме обнадежди, че ей го колко остават - само 17 седмици. Заприлича ми на Пиротска. Simple Smile
ТАНУ, точно си по темата. Усмивки, усмивки, добро начало на дена! Hug Бива си те!
ЕНИСА, тоя не и предполагал с кого си има работа. Избери най-"осолената" оферта, Да види какви са цените на кафето в Перник!
Приготвяме се с внучката да отидем до Драгичево при племеника. Обещали сме им, че ще сготвим от нашия китайски. Simple Smile Отивам да поръчвам.

# 269
Малко смях, макар че не е много за смях, а българска  реалност. Прочетено във фейсбук:
Скрит текст:
 Бях на море с хора от Северозападна България. Уникални са:

- „Бах тоа песък още са нее сгреЯл!”

- „Таа водъ е лед, недей влаза да та не вадиме посиньиел!”

- „Фръгай тоа фас тукее и го зарови като лайно на куче…”

- „Де не фръгай тоа фас у краката ми, ша стана да маана да та прекина!”

- „Мола ти са рупай тоа кукуруз часка, че баш сиги ма нервираш…”

- „Бах таа водъ е на пикоч!”

- „Ша ма фанат за мрътвеца, 15 лева за чадър нема да дам!”

- „Свий тия въторе, не моа легна кат човек…”

- „Ако още един път тръснеш песък от таа авлия, ставам и ти троша канчето.”

- „Глей тия къ цапат като *уя ми!”

- „Как сичко коз бе! Контра на твойто сичко и ви ебавам путката майна те сиги те!”

- „Ша връа дира да ям нещо.”

- „Сакате ли бира, бе, уйове?”

- „Глей онаа какъв шипар аа! Маай още кебапчета и тизе, жено, ша та вада от назе с кран!”

- „Ей, кво са прайш, че четеш?! Ти некролог да прочетеш, ша зАспиш от преумора!”

- „Сакам си дОма, тука на тоа плаж не моо ма нарАнат.”

- „Глей ги онаа босчАтата къв задник е отпрала като каменополска биволица!”

- „Ба неговата майкя! Тука има повече ора от пАнаиро на Криводол!”

- „Склапи ги таа Уста, че мисла ка да ида да ѝ го вдена е на онаа тамее!”

- „А па тоа спасител е толко изтръпнал, че нема повече накъде.”

- „Дай ми геврек без песок, сам че си тура ако сакам.”

- „Четри лева мънинка бира! Що ви не заеба, я си носим рикия!”

- „Цецке, кво реве мЪнинкия? Ша стана да го дОбия!”

Facebook

Общи условия

Активация на акаунт