На море в Турция - тема 84

• 60 602
  • 753
  •   1
Отговори
# 720
Аз съм била в Мармарис края на септември - началото на октомври. Водата в морето беше много топла, но в басейните студена.
Усещаше се идването на есента, определено.
За хора, които обичат да се пържат като раци би било голям проблем.
Ние предпочитаме по-прохладното време. Дори и по-хладна вода. Затова ходим май или края на септември. Но това сме ние. Всеки според собствените си предпочитания.
Ако трябва да избирам между май и края на сезона - избирам май. Е, водата в морето е доста по-студена, но както казах за нас това е +.
Тази година заминаваме на 28 септември за Сиде. Нямаше как май, защото бяхме с бебе на 3 месеца към онзи момент.

# 721
Здравейте, в събота летим за Турция, ще почиваме в AQUASIS DELUXE RESORT & SPA 5*. Искахме със самолет да пътуваме и понеже ни е за първи предпочетохме с туроператор, тъй като пишеше в офертата и договора, че ще има представител, който да ни изпрати на летището. Избрахме Ориент 99 заради многото положителни отзиви. Резервацията е направена преди повече от 7 месеца, и в офертата и в договора, а и по телефона преди 2 седмици ни обясниха, че полета ще бъде или сутринта, или на обяд......да ама не. Вчера получихме документите на отиване излитаме в 18:25 ч. (според туроператора), но на сайта на летище София полета е записан в 18:45 ч. Не е много ясно защо ТА не знае кога е полета, ама първия ден от мечтаната ни прекрасна почивка замина. По нощите ще се разнасяме по летищата. Представител на Ориент 99 на летището при заминаване няма да има както се оказва, също не става ясно защо. Вероятно "прекрасния" час на полета е извън работното им време. Идеята да не организирам почивката ни сама, а да ползвам туроператор вече ми изглежда все по-глупава. Представям си като ни изтърсят в хотела в полунощ каква ще е забава, няма да е зле да си понатъпча малко солети в ръчния багаж. Та с тия словоизлияния, освен да ми проличи колко съм разочарована от тази "организация" и въпросния туроператор, бих искала да попитам някой от пътувалите с тези чартърни полети да сподели от личен опит има ли нещо в ръчния и/или багаж което е бил сложил и е възникнал проблем. Освен обичайното което съм изчела, има ли нещо, което не е позволено да нося.....примерно чудя се дали в чекирания багаж мога да нося дезодоранти, аналгин, прахчета ОКИ. Външна батерия за телефон, зарядно в ръчния багаж....дали ще ми изхвърлят солетите от ръчния багаж, които както се оказа, ще ми трябват, съдейки по коментарите в букинг за хотела и липсата на хранения след 21:00 ч. Направо ми замина целия ентусиазъм за това пътуване. Но пък според наглата служителка от туроператора може всички останали пътници в самолета да са във възторг от този късен полет.....предполагам хората с малки деца най-много ще се "радват".

# 722
  • София
Външната батерия не я слагайте в ръчния багаж. Дезодорант, лекарствата, които сте изброили може спокойно да си вземете в чекирания. Лекарства тип оки или пък за хронично състояние, ако са ви необходими, може и в ръчния.
Солети и храна също може да си вземете в ръчния 🙂

# 723
Поради зачестилите случаи на изместен полет, тъй като ТА ползват чартъри, много хора наблюдавам тук, в тази тема организират сами полетите си. За да получат хубава цена, закупуването става рано... както и трансфера до летището.
Лошото с чартъра е, че както може да загубите първия ден от почивката си, така може да загубите и последния, ако ви организират да напуснете в 4 сутринта...

# 724
Ми да ви кажа губим и последния ден, полета за връщане е в 11:30 ч. от Бодрум, като сложим 2 часа по рано, че трябва да сме на летището, и 2 часа трансфер от хотела до летището, изобщо си се чудя на акъла защо се наиграх така. Не съм чак толкова смотана, щях да се оправя и сама вероятно, ама викам хайде като за първи път, да ми е уредено и организирано. Ще ми е за първи и за последен път.

# 725
  • Варна
Ми да ви кажа губим и последния ден, полета за връщане е в 11:30 ч. от Бодрум, като сложим 2 часа по рано, че трябва да сме на летището, и 2 часа трансфер от хотела до летището, изобщо си се чудя на акъла защо се наиграх така. Не съм чак толкова смотана, щях да се оправя и сама вероятно, ама викам хайде като за първи път, да ми е уредено и организирано. Ще ми е за първи и за последен път.

Повечето случай със самолет при платени 7 нощувки реално пълноцените дни са 5 . С автобус при платени 7 нощувки реално пълноцените дни са почти винаги 7 ама пък  като се прибави по 1 ден за път дните общо стават 9

# 726
Точно така е. Но ние догодина ще сме със самолет заради бебето и отсега започнах да чакам ранните записвания. Излизат ноември нали?

# 727
  • София
Октомври още има цени по принцип при всички агенции. Даже правят уж някакви оферти покрай ЧП. Иначе вече има цени за някои хотели напр. Акватур.

# 728

За жалост е така. И ние така тази година за сефте решихме със самолет с ТА до Анталия. Всичко хубаво, но полета като ти е в 17:00 часа и докат се настаниш в хотела става 21:00-22:00 часа. Обратно полета за връщане беше в 13:00, от хотела ни взеха в 08:00, а полета се осъществи към 16:00ч. Та следващия път най-вероятно с автобус или личен транспорт. Тва със самолет не стига, че даваш повече пари (800лв беше разликата при нас), ами и ти се губят първия и последния ден.
За догодина мислим ако ще е с автобус да е Бодрум, Мармарис или Фетие. И вместо да дам 700-800лв повече, ще избера по-скъп хотел или повече нощувки.

# 729
Вижте сега, с автобус СЪЩО губите 2 дена, но не от почивката, а от живота ви Simple Smile
Втората година автобуса ни се запали на магистралата... не, че и с лична кола това не може да стане, пази Боже... на никой не го пожелавам...
Обаче когато сме с автобус се пристига между 8 и 10 преди обяд - гривните и ползваш ЦЯЛ ДЕН ВСИЧКО Simple Smile
На тръгване идва и те взема автобуса след 16 часа и отново ползваш ОБЯД и следобеден ПЛАЖ Simple Smile

Ако трябва да ги степенувам лично аз, и ако парите не са критерий:
1. Самоорганизиран полет и трансфер
2. Личен автомобил или комбинация с друго семейство
3. Чартър с риска за загубени дни
4. Автобус на ТА.. слагам го на последно място, защото освен, че губиш два дена от живота си, получаваш и тормоз, за който е нужен близо един ден за възстановяване...
Някои ще кажат - да, в автобуса лягам и заспивам и не го мисля... е, да, за тези, които им е удобно да са 20+ часа в сгънато състояние... лично аз предпочитам хубав матрак Simple Smile Може и да не е Магнифлекс... но да е матрак Simple Smile
Дори с личен автомобил е по-комфортно, защото кога, къде и как определяш ти...
Ще допълня, че с личен транспорт правиш почивка, спиш в легло и печелиш кратка екскурзия Simple Smile Така загубения ден го преобразуваш в туристически...
В един голям автобус всеки хърка, киха, пърди, някои пушат електронни цигари, климатика не е по-твой вкус и т.н. и т.н. не бих си го причинил трети път.
!!! Октомври в България не е топло и от 50 човека пътуващи винаги има някой болен, който да подсмърча. Има случаи, когато пристигаш и на втория ден си с температура... риск е Simple Smile
Второто ни пътуване с автобус беше заради дъщерите ми и последния момент на тръгване... невър агейн Simple Smile

Ох, и даааааа, това, което ще ми липсва в Ол инклузивите са нощните партита... Така беше в Хайдарпаша, не можaх да се откъсна от танцьорките Grinning Grinning Grinning

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 14:58 от Navy

# 730
  • София
В годините съм пробвала различни варианти за пътуването към Анталия - с чартър, с турските авиолинии и прекачване в Истанбул и директно - с AnadoluJet и с pegasus. За мен най-добрите варианти са Pegasus и Turkish airlines.
Pegasus са много коректни и точни като за нискобюджетка. С турските авиолинии идва по-скъпо, но пък комфортът е голям. Имат много полети от Истанбул към Анталия и три от София към Истанбул, така че това дава голяма свобода да си определиш часа на пътуване. Една година пътувахме с вечерния полет към Истанбул, след това нощувахме там (за своя сметка) и на сутринта хванахме първия към Анталия - бяхме в хотела в Алания още за закуска. На връщане тръгнахме от хотела след като се наобядвахме и същата вечер се прибрахме в София.  Допълнителен бонус е, че при толкова много полети на ден дори да променят нещо в разписанието, има много алтернативи. Чартър не бих си причинила отново.

# 731
Здравейте на всички, започнам да мисля за море 2025година,но искам сама са го организирам. Миналата година бях за първи път в Турция по точно Алания и ми хареса. Сега искам Сиде пак в Анталия,и започвам с въпросите. 1Кога мога да закупя билети от Пегасус например за 26.04 до 3.05 .Как да си резервирам хотел директно аз съм си харесала Турция Джакарта мисля че така беше.Може ли от сега или първо да чакам билети.Става въпрос за 2 възрастни и 14 годишна девойка. Ще се радвам на вашите съвети и напътствия

# 732
Ами самолета?  Както Hatred писа - основно са нискотарифки с нагъчкани максимално седалки, че да побере повече пътници. А висенето на летища - де не мислиш, че никой не киха и не спи по пейките, или че климатикът ще е по твой вкус. Това не ти е частния самолет, дето сте 5 човека с екипажа.
А, и това което навсякъде се прокламира, че нискотарифките пестят от всичко, но не и от сигурност, дано да е така. Писах преди как бяхме на полет дето пилотът или не искаше или не можеше да кацне. За разлика - веднъж хващахме чартър от БГ ТО - и полетът ни беше перфектен. Но си мисля, ако се съди по стюардесите на чартъра бяха към пенсионна възраст - то е вероятно и пилотите да са били бая опитни.  Иначе и машината беше на възраст.

Както и да е,  във връзка с повдигнатите въпроси за различна тема, която да пише за по-интересните почивки в Турция, знаете ли наистина къде може да се вземе информация - защото тия самоорганизирани почивки са нещо като за богоизбрани. Е, някой резервирал къща на плажа за 2 семейства и като тръгнах да питам през кой сайт - аааа, ами то другото семейство са турци и те направиха резервацията. Друг пък пътник ми обясняваше, че бил един месец в хотел със закуска на плажа и колко супер било всичко и много евтино, места в чартърите - като тръгнах да питам подробности - ами, той собственика на един от големите ТО му братовчед.   
Та, ако се изтупа човек в Емералд, да речем и поиска да наеме имот на плажа за 3 или 5 седмици в Турция все си мисля, че ще удари на камък, че няма да свършат никаква работа, само ще си изгуби времето с тях. 
Та да - ако някой знае ли има ли някъде събрана информация, която може да подпомогне организирането на такава почивка или пък ТО или ТА в БГ, които могат да помогнат с напр. места в чартъри, ако е някоя дестинация дето няма редовни полети, линкове с хубави плажове в Турция и линкове с хубави заведения/ресторанти.  Защото сега всички пътища водят към букинг, а истината е другаде.

В един голям автобус всеки хърка, киха, пърди, някои пушат електронни цигари, климатика не е по-твой вкус и т.н. и т.н. не бих си го причинил трети път.

# 733
  • somewhere over the rainbow
Здравейте на всички, започнам да мисля за море 2025година,но искам сама са го организирам. Миналата година бях за първи път в Турция по точно Алания и ми хареса. Сега искам Сиде пак в Анталия,и започвам с въпросите. 1Кога мога да закупя билети от Пегасус например за 26.04 до 3.05 .Как да си резервирам хотел директно аз съм си харесала Турция Джакарта мисля че така беше.Може ли от сега или първо да чакам билети.Става въпрос за 2 възрастни и 14 годишна девойка. Ще се радвам на вашите съвети и напътствия
Отговарям само на втория въпрос, защото не се занимавам със самолети. Може да си резервирате пак през агенция, оферта със собствен транспорт.

# 734
  • Beyond the Frontiers
3 от големите фирми с чартър вече пуснаха оферти за 2025. Малко хотели са още, но има.

Не знам защо коментираме чартърите само, самолетите закъсняват - няма никакво значение редовни, нискотарифни или чартърни са.
Пролетното разписание се сменя - пак няма значение, с кого летиш.
Ако някой си мисли, че ще купи билети година по-рано и няма да има промени е невероятен оптимист. Два пъти в годината авиокомпаниите официално преразпределят маршрути и полети.

Програмите със 7 нощувки са на практика 8 дни. От тях в най-лошите случай се "губят" 2, т.е. остават 6 дни. И то ако полетът на отиване е късен, а на връщане ранен.

Dream, за какво точно ви трябва представител на нашето летище? То има, ама за какво ви е? Чекиране, проверки всеки си минава сам.
И да, колкото и странно да звучи има хора, които предпочитат късни полети и не са доволни като са сутрин например.

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 19:41 от Galactic Voyager

Общи условия

Активация на акаунт