Колебания къде да продължа. Моля за съвети!

• 1 743
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте! Пише ви момиче, което тъкмо приключи 2 курс в университета и има нужда спешно от съвет. Уча Публична администрация в Пловдивски университет. Но имам големи колебания дали да не се прехвърля в Бизнес мениджмънт - една от другите две специалности в нашия поток. Длъжна съм да кажа, че до 10.07.2024 е срокът за преместване в друга специалност. Когато записах преди две години, го направих с идеята, че искам просто диплома за висше образование, без оглед на това дали ще работя по специалността след дипломирането си. Дори не бях гледала какво мога да работя евентуално след това. Но в последните няколко седмици след много размисли стигнах до извода, че е много важно да се реализирам по специалността, защото не бих искала да съм учила 4 години напразно (бакалавър). Затова искам да ви попитам коя специалност предлага повече възможности за реализация - Публична администрация или Бизнес мениджмънт? Всъщност колебанията ми се появиха, след като се срещнах с едно момиче на поправителен изпит и тя ми сподели, че никой от завършилите Публична администрация от последните випуски не работи по специалността си. Затова си мисля, че би било добре да се прехвърля в Бизнес мениджмънт, а и съм чувала добри отзиви за специалността. Съжалявам, че не поразпитах мои колеги, с които имахме общи лекции през тези две години. Държа да кажа, че ако се преместя, няма да се налага да полагам никакви приравнителни изпити, нито пък нещо ще ми се анулира, защото с Бизнес мениджмънт имахме досега едни и същи дисциплини и сме се явявали на едни и същи изпити. Ще се радвам много, ако ми дадете съвети, защото наистина се колебая много.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 14:50 от siana.dimitrova

# 1
  • София
Ако се прехвърлиш тази специалност, после .. при магистратура би имала възможност да запишеш и другото, щом в някои отношения се припокриват? И ако е така, то магистратурата даже би била в рамките на 2 семестъра... /само догадки/

Много ми хареса това, че.. в началото идеята ти е била една, а после.. си се усетила и искаш друго. Желая ти успех в реализирането!

Каквото и да избереш, е много важно, освен знанията в университета и сама да търсиш материали, да искаш да се развиваш - било то стажове, работа, да имаш и практика, освен теория.

# 2
Ако се прехвърлиш тази специалност, после .. при магистратура би имала възможност да запишеш и другото, щом в някои отношения се припокриват? И ако е така, то магистратурата даже би била в рамките на 2 семестъра... /само догадки/

Много ми хареса това, че.. в началото идеята ти е била една, а после.. си се усетила и искаш друго. Желая ти успех в реализирането!

Каквото и да избереш, е много важно, освен знанията в университета и сама да търсиш материали, да искаш да се развиваш - било то стажове, работа, да имаш и практика, освен теория.

Да, ще мога да запиша магистратура Бизнес мениджмънт след бакалавъра. И да, тя би била 2 семестъра. Но въпросът е, че се виждам повече като мениджър в Бизнес организация, отколкото като служителка в държавната администрация. Не знам дали обаче и в двете специалности не излизаш управленец, като в Публична администрация това може да се прави на всички звена в държавната администрация, докато в Бизнес мениджмънт - на всички равнища в Бизнес администрацията, но само и единствено там. Защото това е, което съм чувала.

# 3
Какви са ти идеите за бъдещето? За мен и Публична администрация, и Бизнес мениджмънт - все тая. Аз не бих правила хамалогии, по-скоро бих записала магистратура или специализация в област, в която бих искала да се развивам. С Публична администрация можеш да правиш същото, вярвай ми.

# 4
Но въпросът е, че се виждам повече като мениджър в Бизнес организация, отколкото като служителка в държавната администрация. Не знам дали обаче и в двете специалности не излизаш управленец, като в Публична администрация това може да се прави на всички звена в държавната администрация, докато в Бизнес мениджмънт - на всички равнища в Бизнес администрацията, но само и единствено там. Защото това е, което съм чувала.

Малко да те приземя все пак. Никъде няма да ти постелят червения килим и да те поканят да управляваш "на всички равнища". Особено това с равнищата в бизнеса е голям смях Simple Smile В държавната администрация пак имаш някакъв шанс да те наемат (не за мениджър, разбира се), но в бизнеса почти сигурно ще очакват по-скоро да имаш умения по специалността. И след време може да се издигнеш до мениджър без да си учила за това. Евентуално с някоя магистратура / МВА. Неслучайно никой от завършилите не работи по специалността, защото няма обявени позиции за начинаещи мениджъри. Може би за секретарки...
Да се качиш направо на стълбичката на мениджмънта можеш или с връзки, или ако започнеш свой бизнес. В държавната администрация може да те намета на най-ниско стъпало и даваш нагоре според качествата си.

# 5
И моето мнение е като на Черна станция. Никой ръководител/ началник няма да те назначи за мениджър веднага.
Позната завършила "Публична администрация " започна по програма към малка община. Макар, че пътува всеки ден изработи си дните по програмата, назначиха я на постоянен договор и като обявиха конкурс за място в по-голяма община се яви и го спечели.  Тя просто беше натрупала опит. Сега е ръководител на отдел. Много упорито и амбициозно момиче излезе. Аз лично й се възхищавам.

# 6
Все тая и двете. Звучат като секретарка или офис мениджър в реалния свят...

# 7
  • София
По-добре обмислете някаква по-конкретна магистратура или втора специалност. Мениджъри не се назначават само с цел организация и управление, а се предполага поне нещо да отбират от дейността на отдела/фирмата, която ръководят.

# 8
Девойче, какъв съвет очакваш - на тебе ти е все тая какво учиш. Учи нещо, което ти е интересно и което после ще работиш с кеф. Много е хубаво мама и тате да те издържат, докато ти си играеш на студентка, ама животът бързо ще те приземи. Каквато и да ти е дипломата, ако не е подплатена със знания, хъс и упорита работа, за нищо няма да ти послужи. Като гледам с каква мотивация си тръгнала...
Мирише ми на пързалка.

# 9
Тия две неща винаги са ми звучали като едно и също, де факто- нищо. Ще кажеш, че се колебаеш между химия и геодезия.

# 10
Не са едно и също, има съществена разлика, но иначе съм на мнението на потребителките, че няма особено значение коя от тях ще учиш за бъдещата си реализация. Специално за икономическите специалности, защото и аз съм завършила такава, съм на мнение, че е по-добре в бакалавърската степен да избереш някоя не толкова тясно специализирана специалност, за да имаш после по-голям избор за работа. В магистърската степен вече може нещо по-тясно специализирано, ако преди да запишеш магистратура си поработила една-две години и имаш някаква идея къде точно искаш да се развиваш е плюс. В случая, щом новата специалност ти е по-интересна и не трябва да държиш приравнителни, аз бих се прехвърлила. Между другото и на мен в частния бизнес ми допада повече, от колкото в държавната администрация, а съм работила и в двете. Успех, каквото и да решиш.

# 11
Не са едно и също, има съществена разлика, но иначе съм на мнението на потребителките, че няма особено значение коя от тях ще учиш за бъдещата си реализация. Специално за икономическите специалности, защото и аз съм завършила такава, съм на мнение, че е по-добре в бакалавърската степен да избереш някоя не толкова тясно специализирана специалност, за да имаш после по-голям избор за работа. В магистърската степен вече може нещо по-тясно специализирано, ако преди да запишеш магистратура си поработила една-две години и имаш някаква идея къде точно искаш да се развиваш е плюс. В случая, щом новата специалност ти е по-интересна и не трябва да държиш приравнителни, аз бих се прехвърлила. Между другото и на мен в частния бизнес ми допада повече, от колкото в държавната администрация, а съм работила и в двете. Успех, каквото и да решиш.

Би ли споделила накратко каква е разликата между работата в частния бизнес и държавната администрация? Има ли разлика в сложността и натовареността на работата? Всъщност сега, като прочетох мнението ти, осъзнавам, че май повече се интересувам от това къде ще ми бъде по-приятно да работя, отколкото самата реализация. Наистина това е нещото, което най-много ме гложди, а не толкова шансовете за пробив в професията. И също би ли споделила в кой от двата сектора мога да срещна повече млади хора с иновативно мислене, защото това е важно за мен? Бих се радвала да работя в среда с млади, свежи и позитивни хора.

# 12
Като цяло може би в частния сектор има повече млади хора, но това не е правило, голяма доза късмет е на какъв колектив ще попаднеш. Аз преди 25+години работих около 2 години в счетоводството на местното подразделение на РИОСВ, бях в много готин младежки колектив. Преместих се в местния клон на голяма държавна фирма(която 7 години по-късно приватизираха), заради доста по-доброто заплащане. Там пък от години не бяха назначавани нови хора, заради очаквани съкращения, почти всички бяха по-възрастни от мен и 11 години бях "детето". Но пък имах прекрасни възможности за развитие, на всички курсове и обучения пращаха мен, за 11 години смених 5 различни позиции и научих много неща. После в частната фирма повечето бяха по-млади от мен. Относно естеството и натовареността на работата, има много голяма разлика както между две частни фирми едната от които магазин, а другата строителна фирма, така и в държавния сектор -не е едно и също дали си икономист в община, държавна болница, училище, прокуратура, социални грижи. Аз винаги като съм търсила работа съм се стремяла към някакъв баланс -важно ми е заплащането и социалните придобивки, но и да се чувствам комфортно на работа, да има някакви нормални колегиални отношения, не да се надцаквате постоянно. Конкретно в твоя случай, най-разумно е да завършиш едната специалност като бакалавър, а другата като магистратура и после да сравняваш офертите за работа. А ако пробваш и да поработиш някъде дори на половин ден, можеш да добиеш още по-добра представа.

Общи условия

Активация на акаунт