В 7 г.с пулса на бебето ми е 179 това нормално ли е ?

• 2 200
  • 26
  •   1
Отговори
# 15
Минавам да кажа, че не е вярно, че никой АГ няма са назначи изследвания в 7 г.с. На мен след установяването на пулс в 6 г.с. репродуктивният АГ, който ми проследи бременността до пулс, ми даде списък с препоръчителни изследвания, които да пусна същата седмица.

Това, че протоколите в България са на някакъв минимум от прегледи и изследвания, за мен не означава, че това е златен стандарт. Например, по протокол за проследяване на бременност в България нито една ФМ не е задължително изследване.. и понеже съм имала като адвокат такива случаи, ще ви кажа, че не всеки АГ ще препоръча ФМ на пациентките си, освен ако не е излязло нещо от БХС и това ще е напълно по протокол!

След 2 години репродуктивни проблеми при такива, които “следват протокола” ми е дошло до гуша от коне с капаци, които си тикват кутийките и не полагат елементарно усилие да положат една идея завишена грижа към пациентите си. Една репродуктивна в Щерев така ни загуби 18 месеца от живота с безмислени процедури, защото не ми беше пуснала елементарни изследвания. И на всичкото отгоре, когато проактивно предлагах да пуснем нещо различно като изследване, защото чета, че може да е причина за неуспешните опити, а тя не го прави, се цупеше и казваше, че тя е специалистът и да не й се бъркам в работата Wink.

# 16
  • Варна
Малко се бъркат нещата. При бременност след репродуктивни проблеми и наложителна терапия ще се напускат всякакви изследвания, но това не е масовият случай. И не мисля, че в другите държави е различно.

# 17
  • София
Какви точно бяха тези изследвания точно в 7 г.с.? Дали ги помниш?
И нека уточним, че тук коментираме естествена бременност.
При такава след репродуктивно лечение проследяването е по-различно, но и там зависи от конкретния случай. Обичайно вече повечето изследвания на жената са направени в хода на лечението и понякога спокойствието на бъдещата майка е далеч по-важно от изследванията в седмица, когато трудно може да се направи нещо, когато природата реши, че тази бременност не е добра.
ФМ е съществена при ин витро зачеване, наследствени заболявания и при предишни заболявания и операции. БХС и ФМ са напълно различни изследвания. При всяко положение и двете се правят след 11-12 г.с., а не в 7 г.с.
Феталната морфология (фетална ехокардиография) представлява високоспециализирано изследване, което се извършва с ултразвук. Това е ултразвуково изследване на всички основни части на бебето, което служи за оценка на развитието на плода. Нормално ли се развиват органите и системите, като най-вече се наблюдават главата, мозъка, лицето, гръбначния стълб, сърце, бъбреци и други.
Биохимичният скрининг представлява скрининг за хромозомни аномалии, при което се изследват определени маркери в кръвта. Целта на изследването е да се установи до колко висок е рискът от синдром на Даун, синдром на Патау, синдром на Едуардс, монозомия и други.
Съгласно задължителните прегледи при бременност, ФМ не е включена, но е силно препоръчителна. БХС се прави при съмнения за определени проблеми и към него обикновено се насочват пациентки, при които при ФМ нещо изглежда притеснително.

# 18
Аз съм с естествена бременност. Simple Smile

[/b]
Какви точно бяха тези изследвания точно в 7 г.с.? Дали ги помниш?
И нека уточним, че тук коментираме естествена бременност.
При такава след репродуктивно лечение проследяването е по-различно, но и там зависи от конкретния случай. Обичайно вече повечето изследвания на жената са направени в хода на лечението и понякога спокойствието на бъдещата майка е далеч по-важно от изследванията в седмица, когато трудно може да се направи нещо, когато природата реши, че тази бременност не е добра.
ФМ е съществена при ин витро зачеване, наследствени заболявания и при предишни заболявания и операции. БХС и ФМ са напълно различни изследвания. При всяко положение и двете се правят след 11-12 г.с., а не в 7 г.с.
Феталната морфология (фетална ехокардиография) представлява високоспециализирано изследване, което се извършва с ултразвук. Това е ултразвуково изследване на всички основни части на бебето, което служи за оценка на развитието на плода. Нормално ли се развиват органите и системите, като най-вече се наблюдават главата, мозъка, лицето, гръбначния стълб, сърце, бъбреци и други.
Биохимичният скрининг представлява скрининг за хромозомни аномалии, при което се изследват определени маркери в кръвта. Целта на изследването е да се установи до колко висок е рискът от синдром на Даун, синдром на Патау, синдром на Едуардс, монозомия и други.

# 19
  • София
Понеже спомена, че репродуктивният специалист ти е назначил изследванията.
Репродуктивното лечение може да е последвано И от естесвена бременност, не е задължително да е ин витро.
И все пак, би ли споделила конкретните изследвания, които ти назначиха в 7 г.с.?

# 20
Понякога репродуктивните проблеми остават неоткрити. Тоест има ги, но диагноза няма, жената се води здрава. Забременяването е като уцелване на всички числа от тотото, когато по някаква случайност всички хормони са били наред (за момента).
Другото, което исках да напиша е, че далеч не винаги на ембриона му има нещо, за да се стигне до аборт. Организма на майката няма как да "сканира" генома му, че да го отхвърли, ако нещо не е наред. Достатъчно е да има проблем с някой хормон, с кръвотока към плода и доста неща, които са доста по-стабилни след 12та седмица.
БХС и ФМ ще са в един ден при мен, доколкото разбрах. На ФМ се гледа и кръвотока през плацентата и пъпната връв.

# 21
  • Sofia
И дотук никой не спомена що за изследвания се правят в 7гс.

Не съм писала, че до 12гс загубите се дължат само на хромозомни или генетични аномалии, а че в повечето случаи е така. Организмът на майката може и да не "сканира" ембриона, но повечето хромозомни аномалии са до такава степен несъвместими с живота, че
още вътреутробно ембрионът спира да се развива. Много са малко хромозомните аномалии, при които може да се стигне до живородено дете. И именно затова на БХС се прави скрийнинг само за някои синдроми.

# 22
Аз с първата бременност бях на първи преглед в началото на 6г.с. Стандартно въпроси, първа бременност ли е, има ли аборти, хронични заболявания, семейна обремененост, какви кръвни групи сме, оплаквания (кървене, друго), разбира се възрастта. Ако на всичко отговора е не и възрастта под 30, рядко лекар ще назначи излишни изследвания.
Ако не смятате лекаря за “вашия”, посетете друг, но липса на изследване не е непременно небрежност, нещо трябва да ги налага. Нито пък купища изследвания са застраховка. Затова са лекарите да преценят кога, какво.

# 23
Аз с първата бременност бях на първи преглед в началото на 6г.с. Стандартно въпроси, първа бременност ли е, има ли аборти, хронични заболявания, семейна обремененост, какви кръвни групи сме, оплаквания (кървене, друго), разбира се възрастта. Ако на всичко отговора е не и възрастта под 30, рядко лекар ще назначи излишни изследвания.
Ако не смятате лекаря за “вашия”, посетете друг, но липса на изследване не е непременно небрежност, нещо трябва да ги налага. Нито пък купища изследвания са застраховка. Затова са лекарите да преценят кога, какво.
На 35 съм и имах леко кървене

# 24
  • Sofia
На 35 съм и имах леко кървене
Ако няма някакви придружаващи здравословни проблеми, няма да изпишат изследвания в 7гс само заради възрастта.

Аз с последната бременност бях на 41г. с леко кървене. Следих се при двама АГ, единият от които много търсен специалист Рискова бременност.
Още от положителния тест за бременност си пуснах сама ЧХГ, прогестерон и щитовидните. На прегледа в 6-7гс АГ (Високорисковата бременност) ми предписа Прогестерон и разни други неща за моя случай (тромбофилия и др.), но не ми е пускал никакви изследвания на този етап.

Това, че една бременна е на 35г, не означава, че само заради това трябва да й се предписват някакви изследвания (не знам какви). Ако има разни придружаващи здравословни проблеми - тогава, да според състоянието й.

# 25
  • София
При последните ми 2 бременности бях съответно на 40 и на 47.
Кървенето пък в тази седмица се овладява основно с прогестеронови препарати.
От първия пост в темата вече са минали 3 седмици. Как са сега нещата? Спря ли кървенето и още ли посещаваш същия лекар?

# 26
При последните ми 2 бременности бях съответно на 40 и на 47.
Кървенето пък в тази седмица се овладява основно с прогестеронови препарати.
От първия пост в темата вече са минали 3 седмици. Как са сега нещата? Спря ли кървенето и още ли посещаваш същия лекар?

Кървенето спря след 2 часа , смених вече съм при друга.

Общи условия

Активация на акаунт