Това, че протоколите в България са на някакъв минимум от прегледи и изследвания, за мен не означава, че това е златен стандарт. Например, по протокол за проследяване на бременност в България нито една ФМ не е задължително изследване.. и понеже съм имала като адвокат такива случаи, ще ви кажа, че не всеки АГ ще препоръча ФМ на пациентките си, освен ако не е излязло нещо от БХС и това ще е напълно по протокол!
След 2 години репродуктивни проблеми при такива, които “следват протокола” ми е дошло до гуша от коне с капаци, които си тикват кутийките и не полагат елементарно усилие да положат една идея завишена грижа към пациентите си. Една репродуктивна в Щерев така ни загуби 18 месеца от живота с безмислени процедури, защото не ми беше пуснала елементарни изследвания. И на всичкото отгоре, когато проактивно предлагах да пуснем нещо различно като изследване, защото чета, че може да е причина за неуспешните опити, а тя не го прави, се цупеше и казваше, че тя е специалистът и да не й се бъркам в работата
.