Бременност. Нова работа

• 2 329
  • 43
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Не става въпрос за споделяне, а за нарушения в някои случаи.
Като споменатото "домашно лечение" в чужбина, за което и аз като работодател явно в очаквала да плащам.
Ако има друга система да се проследи доколко са реални диагнозите, ок. В противен случай има нагли служители, които взимат фалшиви болнични и после се хвалят къде са ходили.
Личните неща не се правят с фалшиви болнични, а в отпуск или по друг начин.
Най-малкото е, че при искреност можех да я пусна и без документ, водейки я хо или нещо друго.

# 16
Ами съжалявам, но не би трябвало да е работа на работодателя да решава доколко е истинска диагнозата. Откъде накъде ще знае здравословните проблеми на служителите? Това си е вмешателство. И да търси дали са истински или измислени? Ужас

# 17
  • София
Сериозно ли!?
Тя нарушава закона, очаква да ѝ плащам болнични по време на разкрасяването ѝ, точи касата, нарушава служебния процес с нейната "болест", да не говорим кой носи отговорност при евентуални нещастие с нея в чужбина, докато уж си лежи у тях, лъже ме в очите. И се очакващ да я оставя да представлява клиентите ни? И да работи в юридическа кантора с утвърдено име?
В закона пише кое лечение как се провежда и какви права и задължения имат и болният, и работодателят му, и лекарят му, и т.н.

Ако пък става дума за бременна служителка, диагнозата я освобождава от нощни смени, извънреден труд, командировки, уволнение и др.

# 18
Ами хубаво, но диагнозата все пак е нещо лично и не бива да се споделя.

# 19
  • Sofia
Понякога информацията е полезна.
При постоянен договор диагнозата бременност дава допълнителна защита за служителя.
Не е точно така. Самият болничен поради бременност не дава защита.
Бременната трябва да съобщи писмено на работодателя, че е бременна като представи амбулаторен лист от АГ и получи входящ номер от ЧР. Това може да се случи веднага щом разбере, че е бременна и няма нищо общо с болнични и диагнози.

А за вторият случай с корекциите - това е просто фалшив болничен, независимо каква е диагнозата и дали е видима или не. Дори да не се вижда диагнозата, в този случай болничният пак щеше да е фалшив. Не мисля, че е работа на работодателите да следят дали самата диагноза е истинска или не.

# 20
  • София
Работодателят е оператор на лични данни по отношение на служителя си и има достъп до такава.
У нас няма механизъм, който да държи диагнозата в тайна. Единствено задължава работодателят да не я разпространява.
Лично или не, това е положението.
Няма как да се определи с някаква норма кога е лична работа на служителя и е тайна и кога е в интерес на служителя (освен да се опишат всички възможни случаи и заболявания поотделно).
А и на работодателят обикновено изобщо не му пука каква е диагнозата, стига да не го мятат по върбите.

Брин, говоря за болнични при рискова бременност преди 12 г.с. Това няма общо с темата, защото авторката е в изпитателен срок и няма защита, независимо от срока на бременността.
Има плюсове и за двете страни.
При онкологично заболяване, да речем. Защо работодателят да не е наясно, че служителят ще отсъства продължително време, вместо да разчита за текущата работа на него?

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 19:17 от Fever Ray

# 21
  • Sofia
Работодателят е оператор на лични данни по отношение на служителя си и има достъп до такава.
У нас няма механизъм, който да държи диагнозата в тайна. Единствено задължава работодателят да не я разпространява.
Лично или не, това е положението.

Брин, говоря за болнични при рискова бременност преди 12 г.с.
Така е Fever. И аз това казвам. Работодателят е администратор на лични данни. Просто казвам, че за мен не е много редно.
Но заради този един-единствен ред в болничния, ми беше много трудно връщането на работа. Имах чувството, че вече всички знаят защо не съм била на работа. А това беше последното нещо, което исках - състрадателни погледи, одумвания или пък подпитвания. Не бях готова да говоря за това, защото всеки път рухвах. Избягвах погледите на другите и се опитвах да съм по-ниска от тревата. Ако знаех, че "диагнозата ми" не се знае от работодателя (демек от всички ръководители над мен), щеше да ми е много по-лесно да се върна на работа.

А защо трябва да е рискова бременността преди 12гс, за да е защитена жената?

АГ ми каза, че мога веднага да уведомя работодателя. А щом е писмено уведомен с амбулаторен лист (тоест доказана чрез ехограф вътрематочна бременност с пулс) и е получен входящ номер, бременната вече се счита за защитена. Но не ме съветва да го правя преди 12гс., именно защото не се знае какво ще се случи с бременността.
Тоест, не ти е нужен болничен, за да си защитена. Достатъчно е работодателят да е писмено уведомен.

# 22
  • София
Бременността се регистрира като такава в 12 г.с. Преди това няма как да се регистрираш документално. До 12 г.с. и болничните не са с диагноза "бременност", а "заплашващ аборт" или друга диагноза.
За другото те разбирам, но в случая защо всички са знаели? Работодателят няма право да разпространява информацията, нито експертите от ЧР. Т.е. никой друг не бива да знае, камо ли да коментира, вкл.с теб. На много места дори специалистите ТРЗ изобщо не коментират с работодателя, а само комуникират с НОИ. Ако има изтекла информация, имаш право да търсиш от кого,защо, как и да бъдеш обезщетена.

# 23
  • Sofia
Бременността се регистрира като такава в 12 г.с. Преди това няма как да се регистрираш документално.
Няма такова ограничение в кодекса на труда. Можеш да получиш документ от АГ в момента, в който бременността е установена чрез ехограф. От там нататък това е достатъчно, за да уведомиш работодателя и да си защитена.

За моя случай нямам идея кой е знаел и кой - не. Няма как да знам кой на кого и какво е казал. Само казвам, че заради това мъничко изречение, аз не се чувствах добре на работното си място. Чувствах някаква вина или срам, които нямаше да изпитвам, ако бях сигурна, че другите не знаят историята ми. Щеше да ми е много по-спокойно, което пък щеше да ми помогне да превъзмогна случката много по-бързо.

# 24
В другите страни си има закони за медицинската информация и само тези, на които им е работа, я научават. Дори някоя сестра да отвори досието на пациент в нейната болница, който не е неин пациент, се наказва. А пък камо ли някой да казва на шефа от какво е болен служителят. Достатъчно е, че квалифицирано медицинско лице казва, че има нужда от болничен и това е. Сега я си представете, че някой има да кажем болест, предавана по полов път, трябва ли шефът да го разбира това? Трябва да се промени законът и да не може работодателят да разбира диагнозата, даже и да иска

# 25
  • София
Навсякъде е различно.
У нас засега е така. Аз не споря, че не е напълно ок, но, докато работодателят плаща част от болничния, ще е така. Когато отпадне като негово задължение и остане само за сметка на служителя, тогава вероятно и достъпът ще бъде различен.

Брин, така е, но повечето АГ отказват регистрация преди 12 г.с. и става затворен кръг. Иначе принципно си права.

# 26
Не виждам връзката с плащането. На работодателя не му трябва да знае подробности, за да плаща. Медицинско лице е казало, че има нужда от болничен, толкова. Дори в много страни ако си болен за няколко дена, не се иска болничен, а просто се обаждаш. То и за една настинка няма нужда да ходи човек по лекари.

# 27
  • Sofia
Брин, така е, но повечето АГ отказват регистрация преди 12 г.с. и става затворен кръг. Иначе принципно си права.
Да, тези по здравна каса. Но те отказват регистрация за следене на бременност. Това няма общо с уведомяването на работодателя.

На мен винаги са ми давали (на частно) амбулаторен лист след установяването на бременността. В него изрично си пише за наличие на бременност, дали е вътрематочна и дали има пулс, коя е гс. Има си подпис и печат. Този официален медицински документ е достатъчен работодателят да бъде уведомен. Не се изисква нищо друго - нужно е само да му го представиш и да си поискаш входящ номер. Не се изисква никаква допълнителна регистрация на бременната от АГ.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 20:03 от Brin de muguet

# 28
  • София
Не виждам връзката с плащането. На работодателя не му трябва да знае подробности, за да плаща. Медицинско лице е казало, че има нужда от болничен, толкова.

Т.е. носи ти болничен за постелен режим, а в същото време праща снимки от плажа и ти му плащаш като поп.

За останалото съм съгласна, но при коректни отношения, а понякога не са. Коректният служител няма да има нужда от болничен, нито работодателят ще го спре да се забавлява, стига да си свърши работата и да не го мами.

Брин, така е, но конкретно за болничните става дума и за отсъствие от работа. Бременната има право и да излиза свободно за прегледи и изследвания, когато е уведомила по реда, без да носи други документи или да се налага да пуска отпуски или болнични.
Смесиха се леко нещата с болничните и с уведомленията. Simple Smile

# 29
Нали се говореше за тези болнични и излизане в чужбина? Не го ли въведоха. Иначе, да това не е редно разкрасяване в Турция, няма какво да коментираме, ама пък и да си толкова нагъл да пускаш и снимки това не го разбирам.
Иначе в Германия моя колежка имаше "паднал клепач", първо това не го плаща Касата, защото не е в крайна форма да пречи на зрението и второ болничен в този случай не се полага. Ясно и точно. В България злоупотребата с болнични е пословична, за което имат вина и докторите. Бях чела за голям работодател, да не ви подведа няма да кажа кой, който беше инициирал среща с личните лекари да им обясни вредата за фирмата от тези болнични и, че не е редно да ги дават ей така безпроблемно.  Но и в Германия наблюдавам личен лекар от Източна Европа как раздава болничните, като "бонбони".

Общи условия

Активация на акаунт