Доказани причини за погрешно прилагани инвитро практики на жени след 43 години

• 4 356
  • 70
  •   1
Отговори
С HIER и индивидуализиран протокол, експертите по фертилитета на CHR са помогнали на почти 48-годишна пациентка да зачене със собствените си яйцеклетки и да роди здраво бебе , демонстрирайки, че бременността при жени в много напреднала майчина възраст е възможна. С нисък яйчников резерв, силно индивидуализираното извличане на яйцеклетки (HIER) подобрява резултатите от IVF, като избягва преждевременната лутеинизация.
Тук може да прочетете за цялото пручване. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5857093/
А ето и видео с постигнатите резултати.
https://youtu.be/VP9n5b9CPqk?si=yVpzQ0guj5AKqgm4

Ето още един случай, при който  жена на 47 години е забременяла, с две думи: тези са пробвали най-различни начини и са правили много изследвания, но не се получавало! Тя си мислила, че вече е в менопауза и не се почувствала добре и  отишла на преглед подозирайки, че има проблеми, рак и тн,но се оказало , че всичко е наред и е бременна!
https://youtu.be/-8ZzA_6A3tk?si=SN1mfucbacc5tQNs

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 07:06 от Kira55

# 1
  • София
Имам дете, родено от ин витро на 48. Не бих рискувала обаче със собствена яйцеклетка. Гизипески, емоционално, здравословно и т.н. нямаше да се чувствам добре. Имам и други деца от ин витро преди това и съм наясно какъв е рискът след 43. Най-малкото има 2 аспекта: 1. безотговорно е; 2. парите, които трябва да се дадат за пренатална изследвания, могат да се насочат към детето.

# 2
Имам дете, родено от ин витро на 48. Не бих рискувала обаче със собствена яйцеклетка. Гизипески, емоционално, здравословно и т.н. нямаше да се чувствам добре. Имам и други деца от ин витро преди това и съм наясно какъв е рискът след 43. Най-малкото има 2 аспекта: 1. безотговорно е; 2. парите, които трябва да се дадат за пренатална изследвания, могат да се насочат към детето.
Това си е индивидуално решение, но все пак е факт, че изваждането на яйцеклетките по- рано при тези жени дава шансове за оплождане и здрав ембрион, а не стимулация както казва докторът до презрели яйца.
Много ви моля, ако някой знае къде, в коя клиника в България  или в други страни в Европа, или съседна на Българиятрета държава се предлага този протокол, да пише.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 08:00 от Kira55

# 3
  • София
Ако яйцеклетките са извадени по-рано, ама с години, тогава е съвсем различно. Просто по-рано после би изисквало доотглеждане на яйцеклетките и съответно още разходи и най-вече несигурност за качеството, а от качеството на генетичния материал зависи не само износването на бременността, а и здравето на детето, което е най-важно.
Последно правих стимулация на 43-44 г. 3 броя стимулации и нито една качествена яйцеклетка. Иначе вадеха, че и пари ми вземаха, но после "аууу, ами те не стават, всички са с аномалии". При бременност с такава яйцеклетка, последиците могат да не са много приятни.
Иначе всеки има право да си прави експерименти със собственото си здраве, стига да не е с това на децата си.

# 4
Ако яйцеклетките са извадени по-рано, ама с години, тогава е съвсем различно. Просто по-рано после би изисквало доотглеждане на яйцеклетките и съответно още разходи и най-вече несигурност за качеството, а от качеството на генетичния материал зависи не само износването на бременността, а и здравето на детето, което е най-важно.
Последно правих стимулация на 43-44 г. 3 броя стимулации и нито една качествена яйцеклетка. Иначе вадеха, че и пари ми вземаха, но после "аууу, ами те не стават, всички са с аномалии". При бременност с такава яйцеклетка, последиците могат да не са много приятни.
Иначе всеки има право да си прави експерименти със собственото си здраве, стига да не е с това на децата си.
Не знам как точно са го направили с подробности, но са го направили и е имало резултати

# 5
  • София
Възможно е, не отричам. Казвам, че е рисково и подобни експерименти за сметка на собственото дете не е най-доброто нещо. Не лекарят, който прилага практиката, ще отглежда детето, а 50+ годишните му родители.
Целта на репродуктивната медицина не е точно дете на всяка цена, а минимизиране на рисковете за детето и майката.

# 6
Възможно е, не отричам. Казвам, че е рисково и подобни експерименти за сметка на собственото дете не е най-доброто нещо. Не лекарят, който прилага практиката, ще отглежда детето, а 50+ годишните му родители.
Целта на репродуктивната медицина не е точно дете на всяка цена, а минимизиране на рисковете за детето и майката.
Изпратила съм запитване до центъра в САЩ за цени, къде евентуално в Европа се предлага тази процедура и дали тези доктори ги извършват в други клиники извън САЩ.Като отговорят, ще пиша тук.

# 7

Сега добавям друга публикация , свързана с темата на д-р Силбер от Центъра за безплодие в Сейнт Луис, който споделя следното (преведено с google):
“Мини IVF дава яйцеклетки с по-добро качество
Mini-IVF беше разработено за първи път от Kato Ladies Clinic в Япония и след това усъвършенствано и популяризирано от нас в болницата St. Luke в St. Louis. Той се възползва от вашето собствено естествено повишение на FSH с гениално прост протокол, който се стреми към по-малък брой яйцеклетки с по-добро качество. Вместо огромни дози скъпи хормони, за да се опита да изстреля няколко яйцеклетки с лошо качество, той по-естествено извлича от дори по-старите яйчници техните най-качествени яйцеклетки с внимателно разработен протокол за минимална стимулация. Няма симптоми на големи хормонални колебания или хиперстимулация. По-лесно е за пациента и е много по-евтино от конвенционалното IVF.

Нашият подход към минимална стимулация (мини-IVF) ни позволява да извлечем точно толкова (или малко) яйцеклетки от жената, колкото и по-скъпите, конвенционални протоколи за стимулация, но яйцеклетки с по-добро качество и на по-ниска цена без по същество никакви усложнения. Можем да замразим ембрионите безнаказано (нашето замразяване не уврежда ембриона по никакъв начин) и след това да ги прехвърлим обратно при вас в по-късен цикъл, когато маточната лигавица е по-перфектно синхронизирана със стадия на развитие на ембриона, отколкото по време на стимулиран цикъл. Всичко това допринася за по-добри нива на успеваемост дори в най-предизвикателните случаи и при много по-малко разходи и влошаване за пациента.
Мини-IVF е трудно да се представи добре и много центрове не го правят. За пациента е по-лесно, а за лекаря по-трудно. Няма право на грешка. Има няколко причини за успеха, който имаме с тези много по-евтини техники за мини-IVF .

Успехът на този подход зависи не само от нов протокол за ендокринна стимулация, но и от безупречен метод за замразяване на ембриони като нашата система за витрификация и най-високо ниво на лабораторна система за пречистване на въздуха, за да се даде на яйцеклетките, особено от възрастни жени, възможно най-добрата среда за развитие.

С нашия мини-IVF подход за съхраняване на витрифицирани ембриони месец по месец при по-възрастни жени имаме забележителен процент на бременност дори при жени над 42-годишна възраст от над 50%. Но е необходимо голямо търпение от страна на пациента, за да извлече само няколко яйцеклетки наведнъж всеки месец, докато се съберат достатъчно ембриони, за да се гарантира размразяването и трансфера. В допълнение, ендокринологията на мини-IVF е много иновативна и изисква внимателно внимание към всеки отделен пациент, за да се избегне преждевременна овулация.
Разгледайте тази графика, показваща процент живи бебета на яйцеклетка с Mini-IVF в сравнение с конвенционалната овариална стимулация. Процентът бебета на яйце е 4 до 5 пъти по-голям при Mini-IVF на всяка възраст. Дори на по-висока възраст процентът бебета на яйце е четири до пет пъти по-висок, отколкото при хиперстимулация с висока доза. Моля, имайте предвид, че сега използваме Mini-IVF за всички пациенти, добра прогноза и лоша, защото на всяка възраст процентът бебета на яйце е 4-5 пъти по-висок.
         Винаги ли се използва Mini-IVF?

“Не, най-полезен е за възрастни жени и жени с нисък яйчников резерв. Все още има много пациенти, които са доволни от конвенционалната стимулация. Много от тези жени обаче предпочитат мини-IVF поради по-ниската цена и липсата на риск от хиперстимулиращ синдром. Дори по-младите пациенти предпочитат мини-IVF поради много по-ниската цена, липсата на риск от синдром на хиперстимулация и честно казано, по-добрите резултати.

Процес

Mini-IVF е проектиран да набира само няколко (но висококачествени) яйцеклетки, като по този начин се избягват рисковете от хиперстимулация, намалява се броят на инжекциите и драстично се намаляват разходите за лекарства. Колкото и да е забележително, сега откриваме, че с протокола за мини-IVF с по-ниска доза всъщност получаваме повече яйцеклетки, както и яйцеклетки с по-добро качество. При много пациенти, които са имали ембриони с много лошо качество с конвенционални протоколи за стимулация на IVF, мини-IVF драстично подобрява качеството на ембриона им и води до бременност в иначе „безнадеждни случаи“. Този подход не е просто простодушно намаляване на хормоналната стимулация. Това е гениално замислен и напълно различен протокол за стимулация, който спестява на пациента много от сложността и разходите, свързани с по-конвенционалните IVF протоколи. Ето как работи:

На ден 3 от менструалния цикъл започвате с ниска доза Clomid (50 mg), но не спирате Clomid след пет дни, както обикновено е обичаят. Продължавате да приемате Clomid, докато ултразвуковото наблюдение покаже, че фоликулите са готови за овулация. Много ниска „бустерна“ доза гонадотропин (само 150 iu FSH) се добавя на дни 8, 10 и 12. Кломид не само стимулира собствената ви хипофиза да освобождава FSH естествено (чрез блокиране на потискащия ефект на естрогена), но когато продължите да приемате Кломид (нов подход), той блокира естрогенното стимулиране на освобождаването на LH и обикновено предотвратява преждевременната овулация. По този начин, с тази проста промяна в протокола, старомодният, евтин Clomid е в състояние да стимулира развитието на висококачествени яйцеклетки за IVF.

Друго предимство на този протокол е, че не е необходимо първо да приемате Lupron, за да потиснете хипофизата. Престоят на Clomid блокира естрогена от стимулирането на хипофизата ви да освобождава LH и този допълнителен ефект на Clomid ще предотврати преждевременната овулация. Това означава, че можете да бъдете предизвикани да овулирате само с проста инжекция или назално смъркане на Lupron. Това предизвиква по-естествен скок на LH и избягва дефекта, причинен от продължителния ефект на задействащия HCG. Това води до по-„естествено“ узряване на яйцеклетките.

Следващата стъпка е да се признае, че Кломид има временно отрицателен ефект върху матката (тъй като блокира естрогеновата подкрепа на развиващата се лигавица на ендометриума). Това е една от причините, поради които резултатите в миналото са били толкова лоши с употребата на Clomid за стимулиране на яйчниците. По-малко вероятно е ембрионите да се имплантират в такъв ендометриум. Но този проблем вече е лесно решен чрез използване на японския протокол за замразяване на ембриони, „витрификация“, който обсъждам другаде. Сега можем да замразим ембрионите почти безнаказано, използвайки този подход. След това тези ембриони се прехвърлят няколко месеца по-късно в ендометриума, който е по-добре възприемчив.

За случаи с лоша прогноза при по-възрастни жени с нисък оставащ яйчников резерв има огромно предимство на мини-IVF пред стимулация с високи дози. Такива пациенти обикновено дават много малко яйцеклетки, дори и с огромни мегадози гонадотропин. Ако имат останали яйцеклетки с добро качество, мини-IVF е също толкова вероятно да даде толкова яйцеклетки, колкото и даването на огромни мегадози гонадотропин, което в известен смисъл би „отровило“ тези яйцеклетки поради твърде високото ниво на FSH. Дори в най-лошия сценарий, ако изобщо не са останали добри яйца, поне можете да откриете това само с $1500, похарчени за лекарства вместо $7000 (цената на максималната доза).
Clomid предотвратява преждевременните скокове на LH само в 90% от времето, така че ние умело предотвратяваме преждевременните пикове на LH дори в тези случаи, като обръщаме голямо внимание на всеки отделен пациент, наблюдавайки много внимателно техния LH и използвайки както ниска доза GnRH антагонист, така и индоцин, когато е необходимо. Така никога не се сблъскваме с проблема, от който повечето лекари се страхуват, преждевременна овулация.”

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 21:14 от Kira55

# 8
  • София
Кира, ти самата на каква възраст си и колко процедури ин витро си правила? Питам по отношение на опита ти, понеже пише за търпение при жени над 42.
Колко търпение е необходимо (от текста)? Колко години? До колко години?
В коя страна е твоят опит (понеже и в България можеш да поискаш лекаря да приложи горните методи - има лекари, които го правят и не е нужно да търсиш по света)?
Това с безнаказаното (явно някъде е наказуемо) замразяване на ембриони и връщането им на следващ цикъл се практикува по принцип при проблеми с лигавицата
"Дори на 42" е различно от "над 43".
Не мога да схвана каква е идеята на темата ти.
Ти ли искаш да правиш ин витро и проучваш или се опитваш да "просветиш" други желаещи?
Защо приемаш, че е по-добре жена в предменопауза да се подлага на хормонална стимулация, рискувайки да роди дете с увреждане, предвид възрастта на яйцеклетките ѝ (можеш да провериш статистиките как се увеличава процентът с възрастта), вместо да минимизира този риск (и най-вече да минимизира времето в неуспешни опити и чакане) и да роди живо и здраво дете от ДЯ?
Пояснявам - на мен всяко родено дете от СЯ ми е коствало около 7 години време, без да споменавам финансовия аспект. С ДЯ забременях от първия опит (на много по-голяма възраст от предните пъти). Ако бях чакал още години, нямаше изобщо да го имам.
Понеже явно други не се вълнуват от темата, дай да я разширим малко с разясняване на смисъла ѝ.
Медицината е напреднала, но все още не може да излъже биологията.

# 9
Кира, ти самата на каква възраст си и колко процедури ин витро си правила? Питам по отношение на опита ти, понеже пише за търпение при жени над 42.
Колко търпение е необходимо (от текста)? Колко години? До колко години?
В коя страна е твоят опит (понеже и в България можеш да поискаш лекаря да приложи горните методи - има лекари, които го правят и не е нужно да търсиш по света)?
Това с безнаказаното (явно някъде е наказуемо) замразяване на ембриони и връщането им на следващ цикъл се практикува по принцип при проблеми с лигавицата
"Дори на 42" е различно от "над 43".
Не мога да схвана каква е идеята на темата ти.
Ти ли искаш да правиш ин витро и проучваш или се опитваш да "просветиш" други желаещи?
Защо приемаш, че е по-добре жена в предменопауза да се подлага на хормонална стимулация, рискувайки да роди дете с увреждане, предвид възрастта на яйцеклетките ѝ (можеш да провериш статистиките как се увеличава процентът с възрастта), вместо да минимизира този риск (и най-вече да минимизира времето в неуспешни опити и чакане) и да роди живо и здраво дете от ДЯ?
Пояснявам - на мен всяко родено дете от СЯ ми е коствало около 7 години време, без да споменавам финансовия аспект. С ДЯ забременях от първия опит (на много по-голяма възраст от предните пъти). Ако бях чакал още години, нямаше изобщо да го имам.
Понеже явно други не се вълнуват от темата, дай да я разширим малко с разясняване на смисъла ѝ.
Медицината е напреднала, но все още не може да излъже биологията.
Къде се прави това мини инвитро, в коя клиника в България? Би ли посочила !
Относно въпросите ти към текста тук е на английски статията , има и видео: https://www.infertile.com/fertility-treatments/ivf/mini-ivf/
Относно целта на темата, същата е повече от очевадна…Докторите постигат успехи при жени със собствени яйцеклетки на много по- голяма възраст от 43.. а относно донорството мога да кажа, че вече се е превърнало в такъв бизнес, че ставаш, не ставаш, изобщо в България не си дават зор..гледат да те претупат без дори да потърсят причината или да направят усилия защо не се случват нещата. предлагат ти донорска , за да ти вземат парите… Тези доктори са открили причината защото след 43 години се влошават яйцеклетките и са намерили начин да поправят грешките ,които повечето инвитро центрове допускат..разбираш ли разликата, тези доктори върху какво работят…да увеличат възрастта за една жена да има собствено дете и го правят..

# 10
Kira55,
Постовете ти са дълги, приличат на копирани от някъде статии, и са трудни за четене. Не разбрахме твоя опит какъв е с инвитрото и с посочените методи.

# 11
  • Sofia
Кира, то отдавна се знае защо яйцеклетките се влошават след 43г., не са открили топлата вода. Яйцеклетките стареят. Никой не е открил метод да връщаме времето назад.

# 12
Kira55,
Постовете ти са дълги, приличат на копирани от някъде статии, и са трудни за четене. Не разбрахме твоя опит какъв е с инвитрото и с посочените методи.
Ами копирани са статиите, преведени с google преводач..имам няколко неуспешни инвитро в България и Турция, като имаш предвид че на първите две бях с добър АМХ и ФСХ 6 и нещо..ама поради неизвършени тестове на лекарите и трансферите не бяха премислени както трябва.
Не казвам, че връщат годините на яйцеклетките..то е ясно, но са открили причината защо след 43 процедурите са неуспешни и защо се влошават яйцеклетките при хиперсимулации, а че дори и след тези години има възможност да се роди здраво дете, но няма да стане както при класическото инвитро..Аз мисля, че тези статии са полезни
Моля, ако някой знае къде се прилага мини IVF в България да пише..аз видях една клиника в Северен Кипър - https://www.eurocareivf.com/treatments/mini-ivf-cyprus/

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 07:29 от Kira55

# 13
  • София
Абсолютно никой не отрича, че жените над 43 забременяват със СЯ. Даже и по естествен път забременяват. НО рискът от увреждания е значително по-голям и самото забременяване иска много повече време и пари, а над 50 тепърва да гледаш дете с увреждане не е опция за всеки.
Увреждането на яйцеклетките не е от хипер стимулацията, а от ЕГН-то.
Нямам намерение да правя реклама на клиники, прилагащи спорни практики и готови да вземат парите на жени, без после да мислят за последиците.
Самата аз последно прилагах подобни практики (в България) на 45-46 и се убедих в собствените си предположения след ПИД на ембрионите и бременност до 7 г.с. с последващо генетично изследване. Т.е. не чета в интернет, а споделям лични изживявания. Аз лично не бих гледала на сегашната ми възраст увредено дете и слава Богу се усетих да не слушам касичките за пари навреме, заради което се радвам на прекрасно и здраво дете на "преклонна" възраст.

Аз оставам с впечатление, че си готова да губиш време и пари, рискувайки здравето си и това на детето си, но да е с твои гени, понеже имаш притеснение да ползваш ДЯ (изследвана и проверена, което минимизира поне един от рисковете, защото ин витро не е свързано само с проблемно забременяване, но и с последващото износване, което е толкова по-рисково, колкото е по-възрастни жената).
Имай предвид, че много от докладваното успешни забременявания при процедура не преминават 12 г.с. и още по-малко стигат до края. Статистика. Достъпна е. Т.е. по-добре да се минимизират съпътстващите рискове, вместо да се вторачваш на всяка цена в СЯ.

Последна редакция: пн, 24 мар 2025, 07:43 от Fever Ray

# 14
Мини инвитро правят в България, но просто не го наричат така. В темата на 40+ доста момичета са казвали, че са били на различни комбинации от кломифен или летрозол плюс някакви мини дози инжекции. Аз лично също съм искала да опитам мини инвитро, но досега не са ми го предлагали. Поне лично аз това разбрах, че прилагат като протокол от тази статия, която давате. Иначе казват в тази статия също, че от класическите инвитро протоколи с тежки стимулации файдата е почти никаква като изначално почваш от 3 фоликула да речем и едвам добутваш примерно два да извадиш. Което влошава явно качеството на яйцеклетките, които са извадени. Всичките тези неща са коментирани в темата инвитро 40+. За жалост въпреки тези открития нещата са все така трудни. Може би единствено почва да се прокрадва една тенденция - виждам я, да се опитват лекарите на 40+ и изчерпан резерв да я карат по-кротко и дори да правят изцяло ЕЦ. И това в БГ, макар още да се дърпат, че щели да изпуснат фоликула и да дойде овулация, виждам все повече момичета по пункциите, които казват че са на ЕЦ.  Аз лично това разбрах от цитата ( не го протечох съвсем подробно признавам си), че за тях е смислено да се правят много по-леки протоколи, за да се запази максимално качеството на самата яйцеклетка, която вадят.

Общи условия

Активация на акаунт