Бременност. Нова работа

• 2 307
  • 43
  •   1
Отговори
Здравейте! Бих искала да попитам нещо... Започнах нова работа. И една седмица след това разбрах че съм бременна! Кога евентуално имам право да си взема болничен?. И дали ще ме уволнят? И ще мога ли да взимам майчинство след това?

# 1
  • София
Болнични, свързани с бременността и при липса на проблеми се взимат след 12 г.с. При проблеми и болничен прием може и от по-рано.
Дали ще те уволнят - не на това основание, но е много вероятно да ти прекратят изпитателния срок. Майчинство се взима при наличие на ТД.

# 2
Прочети си договора, до кога си в изпитателен срок. Международна ли е фирмата? Големите компании са по толерантни от разни малки фирми. Ако изпитателния ти срок е 6 месеца, няма как да скриеш, затова открит разговор. И това е част от живота.

# 3
Ако ме уволнят?
Прочети си договора, до кога си в изпитателен срок. Международна ли е фирмата? Големите компании са по толерантни от разни малки фирми. Ако изпитателния ти срок е 6 месеца, няма как да скриеш, затова открит разговор. И това е част от живота.

# 4
Ако ме уволнят?

Ако изпитателтия срок ти е 6 месеца, можеш ли да скриеш корем на 6 м? Прочети си договора и се обади в Инспекцията по труда. Нямам представа дали в България стои в болничния диагноза? Варианта ти е също да скриеш няколко месеца и после болничен, по време на болничен няма как да те махнат нали?

# 5
  • Sofia
В болничните пише диагноза.
Болничните също така удължават изпитателния срок.
А по време на изпитателния срок имат право да те освободят по всяко време.
С други думи, докато си в изпитателен срок, макар и бременна, нямаш никаква защита.

# 6
А докато е в изпитателен срок и е в болничен може ли да я махнат? И нали има защита на личните данни, не мога да повярвам, че стои диагноза.

# 7
И аз това се чудя. Неочаквано забременях...  Дано шефката е разбрана. Ама незнам законите
А докато е в изпитателен срок и е в болничен може ли да я махнат? И нали има защита на личните данни, не мога да повярвам, че стои диагноза.

# 8
  • Sofia
1. Да, щом изпитателният срок не е изтекал, могат да прекратят договора по всяко време, включително и по време на болничен. По време на изпитателен срок няма защита.

2. Работодателят е администратор на лични данни на своите служители.

# 9
1. Да, щом изпитателният срок не е изтекал, могат да прекратят договора по всяко време, включително и по време на болничен. По време на изпитателен срок няма защита.

2. Работодателят е администратор на лични данни на своите служители.

Аз съм в чужбина и тук диагнозата стои само в моя екземпляр, за работодателя е само, че съм в болничен. Считам, че така е правилно, защото не е нужно да знаят диагнозата ми, тях реално ги касае само това, че няма да съм на работа. Явно на авторката остава да говори открито и дано работодателя да е добронамерен, предполагам има и опцията някой фиктивно да я назначи ако я махнат.

# 10
А ти какво искаш, да си работиш ако имаш една нормална бременност или просто да излезеш в болничен? Предполагам, че ако около 12г.с ги уведомиш и си работиш съвестно, едва ли ще те уволнят. Но ако разберат, че предпочиташ да си в дълъг болничен, вероятно и те няма да проявят разбиране.
В нашата фирма няколко пъти се е случвало колежки да забременеят по време на изпитателен срок, работиха си, никой не ги е освобождавал, даже и след майчинството се върнаха.

# 11
  • Sofia
Аз преди години направих аборт по медицински причини. И естествено излезнах в болничен.
Много държах в болничния да не пише, че съм била хоспитализирана заради аборт, защото не исках работодателят да знае, че правим опити за бебе. Беше ме страх да не ме уволнят заради това.
От болницата ми казаха, че няма как да не пишат диагноза в болничния лист.
Беше ми много гадно, като го предадох на прекия ми ръководител, но нямах никакъв избор.
Аз съм в чужбина и тук диагнозата стои само в моя екземпляр, за работодателя е само, че съм в болничен. Считам, че така е правилно, защото не е нужно да знаят диагнозата ми, тях реално ги касае само това, че няма да съм на работа.
И аз съм на мнение, че диагнозата не трябва да е видима за работодателя, но уви...

# 12
Честно казано, не знам защо в България работодателят трябва да знае за личните болести на служителите си. Това се надявам да се промени със закон, откъде накъде ще научават такава лична информация?

# 13
  • София
Понякога информацията е полезна.
При постоянен договор диагнозата бременност дава допълнителна защита за служителя.
А наша бивша служителка пък ми беше донесла болничен от ЛЛ, че е била с гастритна криза на домашно лечение, а тя междувременно пускаше снимки от Турция и се върна с корекции на устните и очите.

# 14
Ако служителят иска да сподели, това е негова работа и право. Но ако не иска, работодателят не би трябвало да може да разбере, това са лични неща

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 20:27 от Zimk02

Общи условия

Активация на акаунт