Бременност. Нова работа

• 2 314
  • 43
  •   1
Отговори
# 30
Да Ви кажа ли с хубавите ни закони как научи брат ми за това, че НЯМА да става вуйчо. Счетоводителката на работодателя ми се оказва майка на негова съученичка. Майката казва на дъщеря си, че съм си пуснала болничен с диагноза “заплашващ аборт”, дъщерята се обажда на брат ми и го пита няма ли да се похвали. Брат ми се обажда на мен радостен, получава рев по телефона и новини за настъпил спонтанен аборт, за който знаехме само аз и мъжа ми. За капак работодателя ми обжалва болничния ми, щото видите ли бил фалшив! Та ме разкарваха по ТЕЛКове и комисии, да обяснявам как съм била бременна и как вече не съм. И накрая комисия за защита на личните данни каза, че нямало било проблем 🤞🏻

# 31
Ужас, нагледен пример защо на работодателя не му влиза в работата какви болести има служителят

# 32
Да Ви кажа ли с хубавите ни закони как научи брат ми за това, че НЯМА да става вуйчо. Счетоводителката на работодателя ми се оказва майка на негова съученичка. Майката казва на дъщеря си, че съм си пуснала болничен с диагноза “заплашващ аборт”, дъщерята се обажда на брат ми и го пита няма ли да се похвали. Брат ми се обажда на мен радостен, получава рев по телефона и новини за настъпил спонтанен аборт, за който знаехме само аз и мъжа ми. За капак работодателя ми обжалва болничния ми, щото видите ли бил фалшив! Та ме разкарваха по ТЕЛКове и комисии, да обяснявам как съм била бременна и как вече не съм. И накрая комисия за защита на личните данни каза, че нямало било проблем 🤞🏻

За такива ситуации единствения отговор е манталитет, ако ще топ университет да си завършил и да си на добра длъжност, като счетоводител.  Що за простотия, като се започне от работодателя, счетоводителката как пък знае коя си, пък дъщеря й, да се обади на брат ти за такова лично нещо. Хората нямат ли си техен живот.

Ако се инициира петиция или въобще някакъв начин това да се  промени, защото диагнозата няма място в болничния представен пред работодателя, с удоволствие ще подкрепя.

Много съжалявам за случилото се Бла бла бла, малко ти е било стреса от преживяното, та и с простотиите на хората да се занимаваш и обясняваш, за такова нещо.

# 33
То манталитетът че е проблем, проблем е, но не винаги човек избира с какви хора да работи и какви хора ще му виждат болничния. Но ако работодателят няма как да научи диагнозата и за лекарите и другите медицински лица има наказания, ако я споделят без основателна причина, никога няма да се стигне до нещо такова. Аз тук като ходя на лекар и като ми дадат лист с това какво са ми правили, на него има указания за медицинските лица ако остане при тях, да не го изхвърлят в обикновения кош, че някой външен може да го види. Може да ги накажат за неправилно изхвърляне на такива документи,  та какво да говорим за това да казват на шефа какво му има на човека и защо му трябва болничен.

# 34
  • Пловдив
Момичета, изобщо не сравнявайте с чужбина. Там болничен току-така не дават, камо ли да се издаде болничен без причина. Дъщеря ми скоро роди в Англия- един ден болничен не са й дали, защото всичко е било ок. Тук обаче не е така- и без проблем болничен се издава.
Ако вие сте работодателят и плащате първите дни от болничния, а същевременно виждате снимки в социалните мрежи от морето/басейна/чужбина няма да сте съгласни. Монетата винаги има две страни.

# 35
  • Sofia
Ама тук не оспорваме самия болничен. Редно е да не е фалшив, а истински такъв.

Проблемът е, че на този болничен пише диагноза. А аз не съм съгласна да ми разнасят здравословното състояние на работното място. Но за съжаление нямам избор - работодателят винаги знае какви са ми били оплакванията и болежките. Ми не е ок.

Последна редакция: ср, 17 юли 2024, 13:22 от Brin de muguet

# 36
Момичета, изобщо не сравнявайте с чужбина. Там болничен току-така не дават, камо ли да се издаде болничен без причина. Дъщеря ми скоро роди в Англия- един ден болничен не са й дали, защото всичко е било ок. Тук обаче не е така- и без проблем болничен се издава.
Ако вие сте работодателят и плащате първите дни от болничния, а същевременно виждате снимки в социалните мрежи от морето/басейна/чужбина няма да сте съгласни. Монетата винаги има две страни.

И какво от това? Защо е работа на работодателя каква ми е диагнозата? Аз пък в САЩ имам sick days - изобщо не давам болничен, само се обаждам на шефа и казвам, че не съм добре и това е. Нито има нужда да ходя на лекар за едната настинка или хранително отравяне, нито нищо. И някои хора лъжат, да. И какво, откъде накъде шефът ще знае какво ми е?

# 37
  • София
Няма проблем да не пише диагнозата, а само режима - постелен, домашен, свободен и т.н. И да не се злоупотребява, защото рано или късно злоупотребите лъсват, а проверка се прави от компетентните органи.
Достатъчно е да пише постелен режим, а да качваш снимки от Тенерифе, за да се хване фалшив болничен.
Немалко хора изгоряха и със снимки от плажове и кръчми по време на хо.
Иначе при коректни служители, никой шеф няма да направи проблем да ги остави вкъщи 1-2 дни и без документ.

# 38
Няма проблем да не пише диагнозата, а само режима - постелен, домашен, свободен и т.н. И да не се злоупотребява, защото рано или късно злоупотребите лъсват, а проверка се прави от компетентните органи.
Достатъчно е да пише постелен режим, а да качваш снимки от Тенерифе, за да се хване фалшив болничен.
Немалко хора изгоряха и със снимки от плажове и кръчми по време на хо.
Иначе при коректни служители, никой шеф няма да направи проблем да ги остави вкъщи 1-2 дни и без документ.

В България няма как да си останеш вкъщи без да си отпуск или болничен. Няма я тази практика. При мен мога до 2 дни да отсъствам без никакъв документ, само се обаждам и това е много умен ход, защото иначе ще си взема болничен за цяла седмица, а реално не е нужно.

Болничните поне при мен в чужбина не са проблем и по телефона само съм се обаждала и са ми давали болничен, удължаване също не е проблем. Честно казано нямам ли нужда наистина, не искам болничен. А иначе личната ни лекарка и се носи славата, като на недаваща болничен лесно, явно преценява според човека и  "номера не минават".

# 39
  • София
И в България може. Зависи от работодателя. Вкл. при нас в кантората може. Може и хо да ползваш.

# 40
  • Пловдив
Няма как да коментирам диагнозата. Длъжна съм да я напиша и я пиша - такъв е закона. Ако го променят ще се съобразим с него.
Никога не съм искала болничен от подчинените си-достатъчно ми е да се обадят. Ако донесат-ок ,ако не -за мен е без значение. Факт е обаче, че при мен работят основно жени и по време на бременност е имало и такива, които не взимат и такива, които откровено си казват, че не искат да работят. Това все пак са работоспособни хора, чиито пари излизат и от вашия джоб. Съвсем друг е момента, ако това е тежък физически труд.

# 41
Какво значи не изисквате болничен? Пишете дните все едно са били на работа, в отпуск платен/неплатен? Реално ако няма представен болничен, за да изплатите средства, то тогава ги водите на работа. Обаче поемате огромен риск, защото ако въпросния служител претърпи инцидент в “работно време”’, ще се води трудова злополука. Тази “добрина” може да ви донесе доста проблеми.
На мен никога не са ми се случвали подобни махленски истории някой да си позволи да споделя из пространството подробности от болничен. Дори съм сигурна, че ако се случи, служителят ще бъде уволнен. Има си определени хора с достъп до тази информация, не е цялата фирма да минава на чете болнични.

# 42
  • София
Ако въпросът е към мен, остават хо, но при нас повече от половината работа е хо. Когато са много зле, нормално е да си вземат болнични.

# 43
Ако въпросът е към мен, остават хо, но при нас повече от половината работа е хо. Когато са много зле, нормално е да си вземат болнични.
Не, хо е ясен. За хо също си има подписано споразумение.
Дамата преди моя коментар е писала, че никога не изисква болничен, затова се чудя как процедира когато служителя не е на работа.
Няма как да коментирам диагнозата. Длъжна съм да я напиша и я пиша - такъв е закона. Ако го променят ще се съобразим с него.
Никога не съм искала болничен от подчинените си-достатъчно ми е да се обадят. Ако донесат-ок ,ако не -за мен е без значение. Факт е обаче, че при мен работят основно жени и по време на бременност е имало и такива, които не взимат и такива, които откровено си казват, че не искат да работят. Това все пак са работоспособни хора, чиито пари излизат и от вашия джоб. Съвсем друг е момента, ако това е тежък физически труд.

Общи условия

Активация на акаунт