Мнения за неелитни училища след седми клас в София - Тема 10

• 53 953
  • 747
  •   1
Отговори
# 15
Природните науки учат 1 час повече или физика, или химия, или биология. Не е кооойй знае колко повече. Както и хуманитарният профил учи 1-2 часа повече Бел или история. Горе-долу, това означава "профил".
Предимството е, че ако детето е старателно, ще му остава свободно време за занимания или курсове по интереси, спорт, или просто свободно време за приятели.
  И аз видях, че за София, езиците държат по-голям бал, не знам защо (но мен ме устройва) Simple Smile
В днешно време, децата от най-малките класове владеят на добро работно ниво английския. Може би целта е да отидат да учат в чужбина, за в бъдеще, или да научат някакъв екзотичен чужд език - еврейски, японски, корейски или нещо от сорта.

# 16
  • у дома...
Профилирането става след 10 клас. За природни науки профилите биха били биология и химия, плюс езика. Примерно 5 часа биология, 5 часа химия и 5 или 6 часа немски. За ДЗИ се избира един от тези три предмета. Най-просто казано.
11 и 12 клас в училището на дъщеря ми профил природни науки учат 7 часа биология, 6 часа химия и 7 часа първия език, в случая испански. Дъщеря ми е чуждоезиков профил и учи 9 часа ИЕ, 8 часа АЕ и 5 часа история.

Последна редакция: нд, 07 юли 2024, 18:50 от Просто_майка

# 17
  • София
Природните науки учат 1 час повече или физика, или химия, или биология. Не е кооойй знае колко повече. Както и хуманитарният профил учи 1-2 часа повече Бел или история. Горе-долу, това означава "профил".
Ами, не, изобщо не означава това "профил". Профилите се изучавт във втори гимназиален етап и в същия се изучават предимно профили. Ако профилът е природни науки, това означава, че в 11-ти и 12-ти клас тези деца задължително ще учат химия и биология с поне 5-часов седмичен хорариум всеки от тях /респективно физика, ако това е единия профил/. Ако е чужди езици, със същия хорариум ще учат двата чужди езика. Профилите са 3 или 4 - всяко училище определя колко да са. Първите два се определят с ДПП, а останалите - 1 или 2 - се избират в 10-ти клас.

# 18
Възникна ми следният въпрос към тези от Вас, които имат деца в ПГТК в Студенски град.
Разбрах, че учат на 2 смени - как се сменят - на класове или на срок?

# 19
@Monza - в ПЧМГ също е доста трудно влизането и не ни достигат точките по БЕЛ.

@rumka833 - радвам се, че сте намерили вариант. Ние още веднъж ще обсъдим с баща му и него разликите между програмиране, компютърни системи и СХТ и ще решим изглежда.

@Lena - Правец, едва ли. Аз се чудих за математическата в Благоевград, за там ще му стигне балът. Баба му живее там, има братовчедки в училището. Но … това означава, че през седмицата няма да може да ходи на барабани, няма да може да ходи при учителката си по математика, а баща му каза, че иска да го държи под око и не е съгласен. 🙄. И … на 90% отпада като вариант.

Очевидно ние хич и не сме подготвени за утре. Голямо мислене още ни чака. Най-вероятно най-рано във вторник ще подам, защото утре се прибираме от почивка ( то голяма почивка, смятам балове на плажа 🙃), но и медицинско не сме извадили.

Все пак да попитам - знаете ли как се кандидатства в различни градове? Дали първо ще ми даде да редя желанията за София, после за Благоевград или заедно се редят?

# 20
Всяко РУО си има отделно класиране. За първо класиране може да наредите желани училища в различни области.

# 21
А и в мат.гимназия частна учителка по математика най-вероятно не му е нужна на детето..

# 22
По принцип е така, second. Но учителката е за вдъхновение и задълбочаване на знанията.  Аз съм завършила СМГ, и по време на цялото ми обучение съм ходила при нея по веднъж в седмицата, не защото ми е било трудно или е трябвало да наваксвам   - решавахме задачи от стари руски сборници и олимпиади и си спомням с умиление. Искам да обърна внимание, че аз изобщо не го карам да прави това - той сам каза, че иска да продължи да работи с нея, което не очаквах. Изградиха силна връзка. И ще го подкрепя. ☺

С дъщеря ми примерно не се получи така - във втори или трети клас се опитах на курс в СМГ да я запиша, даже при бившата ми класна, но не се получиха нещата. Отдава и се, но пламъчето го няма. Учи сега в училището по изящни изкуства. Синът ми го бях оставила, даже и не съм споменавала  СМГ и последните две години  покрай учителката си се запали. Да е жива и здрава жената и на мен и на децата е голямо вдъхновение. 💐

Тинки - благодаря.

# 23
  • София
Май и аз утре няма да съм готова. Наши съм и с двама.
Мисля да вляза на всяко дете в профила и да реда.
Показвам у нас, финално казват да или не и вторник подавам

# 24
Здравейте Hug

Моля да ме извините, ако е коментирано и съм пропуснала.
Въпросът ми е относно 35-то - виждам, че има по 2 езикови профила с прием по 2 класа за всяка, по един с квота и по един без квота. Тук идва питането - с каква цел се прави това? Децата в последствие разпределят ли се момичета/момчета между двата класа или има един с по-висок и един с по-нисък бал и съответно единият е момичешки почти изцяло Rolling Eyes ?

Благодаря!

# 25
Колко трябва да е процентът на момчетата, за да не е момичешки класът? Разпределении не би следвало да се прави.

# 26
Колко трябва да е процентът на момчетата, за да не е момичешки класът? Разпределении не би следвало да се прави.

1-2 момчета на клас е момичешки клас. 20-30% момчета е ок, според мен.

Ако не се прави разпределение, се изхожда от хипотезата, че имаш "силен" и "слаб" клас за двата езикови профила, според мен. Изглежда ми нелогично училището да иска да раздели по този начин, вместо да иска да вдигне общото ниво, и се чудя има ли някаква по-дълбока логика/причина зад това решение.

# 27
Всички училища имат паралелки с по-висок и по-нисък бал. Това не значи, че тези с по-нисък завършват с по-ниски дипломи накрая. Който, каквото постигне.

1-2 момчета има само в училища като фризьорските, излишно се филмирате.

# 28
  • София
Не е така. В по-високобаловите без квоти класовете са момичешки. Напр. в 22-ро масово са по 3-4 момчета в клас.

# 29
Не е така. В по-високобаловите без квоти класовете са момичешки. Напр. в 22-ро масово са по 3-4 момчета в клас.

Миналата година са по 7-9 момчета в класовете на 22-ро.

Общи условия

Активация на акаунт