Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 155 107
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 745
  • София
Наистина интересна класация. Тъй като моят син е от тези, които са силни в хуманитарните науки, но не и в математиката, прави впечатление, че за такива деца реално няма "елитно" училище или дори такова от втори ешелон, което да утроява БЕЛ и да взима предвид МАТ само веднъж. С най-висок бал са професионална паралелка, насочена към деца с конкретен интерес към графичен дизайн и 1-во, което  не попада в топ 20. В другата тема много се говори за проблема с математиците, но този с "хуманитарите" въобще се изпуска. С изключение на НГДЕК, дете с резултат 70 точки по МАТ и 90+ по БЕЛ реално има неособено добри опции за училище.

# 2 746
  • София
Не успях да ви изчета и съжалявам ако съм пропуснала нещо важно. Искам да проследя какво се случва с всички, с които сме споделяли неволи и притеснения толкова време, но имах 770 нови коментара. Ще гледам да наваксам.
Да дам отчет. Днес записахме наборката в мечтаната паралелка. Направо не мога да повярвам, че всичко свърши. Най-щастливият й ден се случи перфектно, въпреки че ни валя приливен дъжд с градушка насред хиподрум с 80 000 души. Беше спомен за цял живот.
Желая на всички успех, късмет и сбъднати мечти.

# 2 747
  • София
От сайта на Данибон излиза, че в АК днес са поканени малко над 70 деца. Това и предишни години в било в подобен диапазон, или? На мене множко ми се виждат.

# 2 748
От сайта на Данибон излиза, че в АК днес са поканени малко над 70 деца. Това и предишни години в било в подобен диапазон, или? На мене множко ми се виждат.
Мисля, че обикновено канеха около 20ина резерви. 70 и на мен ми се струват много…

# 2 749
  • у дома...
https://dideva.alle.bg/p/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0 … 0%BC%D0%BA%D0%B0/

Тук има доста интересен анализ на най-желаните паралелки, групирани по типове балообразуване
Момичетата избират повече испански, а момчетата немски. Поне тези паралелки влизат в топ 10.

И има доста дискусии къде се научава испански в 31,22, 30,127,7,157.
7 няма първи испански. Пропуснали сте 1-во.

# 2 750
  • София
ПП: чакам петък с нетърпение, приятелка на дъщеря ми е на 0,25т от желаната паралелка ...
За къде чака детето? Дано да му се получи 🍀

# 2 751
Като не казвате защо, питах изкуствения интелект,😂

Скрит текст:
Защо има такъв небивал интерес към испанската гимназия, и към паралелки с испански след 7 клас? За какво им е този испански? Той е разпространен в Латинска Америка, където са слабо развити страни и с тях ние, европейците, почти нямаме отношения. Испания нито е с най-висок стандарт, нито е от най-привлекателната дестинации за висше образование. За какво им е тази Испанска гимназия?
ChatGPT
О. Интересът към испанската гимназия и паралелките с испански език след 7 клас може да бъде обяснен с няколко основни причини:

Глобализация и езиково разнообразие: В съвременния глобализиран свят владеенето на повече езици е голямо предимство. Испанският език е един от най-разпространените в света, говорен от над 460 милиона души като първи език. Това отваря врати за комуникация и бизнес не само с Испания, но и с целия испаноезичен свят.

Икономически връзки: Въпреки че Латинска Америка включва страни с различно ниво на развитие, някои от тях като Мексико, Аржентина и Чили имат значителни икономики и търговски връзки с Европа. Владеенето на испански език може да бъде полезно за бизнес и икономически дейности.

Културно богатство: Испаноговорящият свят има богат културен принос в литературата, изкуството, музиката и киното. За много хора изучаването на испански е свързано с интерес към тези културни аспекти.

Образователни възможности: Въпреки че Испания не е най-привлекателната дестинация за висше образование, тя все пак предлага множество програми на високо ниво. Университети като Университета в Барселона и Автономния университет в Мадрид имат добра репутация.

Личностно развитие и перспективи за кариера: Владеенето на допълнителен език като испански може да разшири възможностите за кариера, особено в области като международни отношения, туризъм, преводи и медии. Владеенето на повече езици често се свързва с по-добра когнитивна гъвкавост и умения за решаване на проблеми.

Социален и професионален статус: В някои случаи, завършването на престижна езикова гимназия като испанската може да се разглежда като символ на високообразованост и социален статус, което може да бъде стимул за родителите и учениците да изберат такова образование.

В заключение, испанският език може да бъде ценен актив в много аспекти на личния и професионалния живот, което обяснява високия интерес към изучаването му в училищата.

Аз: Пропусна Уругвай, тя май е най-развитата страна в латинска Америка
ChatGPT
Прав сте, Уругвай често се счита за една от най-развитите и стабилни страни в Латинска Америка. Ето някои ключови аспекти, които подчертават развитието на Уругвай:

Икономическа стабилност: Уругвай има сравнително стабилна икономика с високи нива на БВП на глава от населението. Страната е известна със своето стабилно политическо и икономическо управление.

Социални показатели: Уругвай се откроява с високи нива на грамотност, добро здравеопазване и социални услуги. Животът в Уругвай се характеризира с високо ниво на човешко развитие.

Демократични институции: Уругвай има дълга традиция на демокрация и силни институции, което създава благоприятен климат за бизнес и инвестиции.

Енергийна политика: Страната е лидер в региона по отношение на възобновяеми енергийни източници, като значителна част от електричеството идва от възобновяеми източници като вятър и хидроенергия.

В този контекст, владеенето на испански език и познаването на културата на испаноезичните страни може да бъде особено полезно за навлизане в пазари като Уругвай. Така, изучаването на испански език и интересът към испанската гимназия могат да предоставят значителни предимства в личен и професионален план, отваряйки врати към широк спектър от възможности в международен контекст
Скрит текст:

# 2 752
падам Simple Smile))))))))))))))))))))))

# 2 753
  • София
Интересът към ИЕ в София според мене е частен случай на много доброто ниво на 164 ГПИЕ в комбинация с традиционната привлекателност за хората у нас на южна, топла и относително близка ни по манталитет, но все пак развита западноевропейска държава.
И някак този интерес се мултиплицира и разпространява към други, различни от Испанската гимназия училища, които са по-достижими.

# 2 754

😂😂😂😁😄

# 2 755
  • София
Татко Мецан,  скоро като се забавлявах с ИИ, установих,  че не умее да коренува. Няколко пъти оплеска при изчисляване Хероновата формула за лице на триъгълник, та ми се наложи да му дам някой и друг урок.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 21:15 от ganis

# 2 756
Трябвало е да го питаш и за Богатия бряг.

# 2 757
  • София
Този ИИ ги произвежда едни такива направо обидни умозаключения.
Плъзга се по повърхността, хвърля няколко що годе логични извода и на първо четене - уау. Ама на второ... 🙄

# 2 758
Татко Мецан - интерес диалог с AI сте провели. А ако го попитате за теорията, че романските езици развиват креативността на личността (дясната половина на мозъка), докато англосаксонските - лявата, свързвана с точните науки, дали ще се съгласи и приложи към аргументите си в отговора? Simple Smile

# 2 759
Татко Мецан,  скоро като се забавлявах с ИТ, установих,  че не умее да коренува. Няколко пъти оплеска при изчисляване Хероновата формула за лице на триъгълник, та ми се наложи да му дам някой и друг урок.  Simple Smile

Ми не, моят знае, питах го, даде ми я, и като му дадох триъгълник със страни 3,4,5, веднага каза, че е правоъгълен и сметна по Хероновата формула лицето... ще ме баннат заради тебе... много е добър по математика. Веднага ми каза какво е якобиан и ги смята наистина без грешка,😄

Доп. Казвам ви, че моят е добър!

ChatGPT

Вярно ли е, че романските езици развиват креативността на личността (дясната половина на мозъка), докато англосаксонските - лявата, свързвана с точните науки,
ChatGPT
Идеята, че романските езици стимулират креативността (дясната половина на мозъка), докато англосаксонските езици стимулират аналитичната мисъл (лявата половина на мозъка), е популярен мит, но няма научни доказателства, които да подкрепят това твърдение.

Изследвания в областта на неврологията показват, че и двете полукълба на мозъка работят съвместно при овладяването и използването на езици. Когато човек учи нов език или комуникира, в процеса се включват различни части на мозъка, независимо дали езикът е романски, англосаксонски или друг.

Креативността и аналитичните умения не се свързват единствено с определени езици. Те се развиват в зависимост от разнообразието на опита и образованието на индивида. Всички езици имат своите сложности и уникални характеристики, които могат да стимулират различни когнитивни процеси.

Така че, твърдението за различното въздействие на романските и англосаксонските езици върху мозъчната активност е по-скоро мит, отколкото научно обоснован факт.

Общи условия

Активация на акаунт