Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 155 093
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 760
И доста осъзнат АI...
Културно многообразие, възобновяеми енергийни източници Imp

# 2 761
  • София
Отговарям без да съм татко Мецан - AI ще каже, че има теория, че романските езици развиват това, а германските - онова, но има и противоположни теории.
Преди известно време ме поканиха за тестер тук, за обобщаващите въпроси и отговори към теми във форума (това вече май е достъпно за всички) и беше отчайващо безполезно.
Направо страшно се разочаровах, аз по принцип съм фен на високите технологии.

# 2 762
От сайта на Данибон излиза, че в АК днес са поканени малко над 70 деца. Това и предишни години в било в подобен диапазон, или? На мене множко ми се виждат.
Мисля, че обикновено канеха около 20ина резерви. 70 и на мен ми се струват много…
Ако данните предоставени на Дидева са верни, излиза, че са поканили приблизително един и същ брой момчета и момичета.

# 2 763
  • София
Добър е, защото го понаучих.  Simple Smile

# 2 764
Испанската гимназия е място за отличниците на София със свободолюбив дух. Деца с високо ниво на английски, с избор на 2-ри и 3-ти нов език. Учителите ги уважават и дават всичко от себе си. Директорката е супер.
Знаят, че светът е отворен за тях. С 3 езика можеш навсякъде и да учиш и да работиш, а подготовката ти ще е на ниво. Взимат си всички езикови сертификати без проблеми.
В Щатите масово избират испански или френски, но не немски. Разбираемо 🙂

# 2 765
Ако използва Хиронова формула ИИ, за да сметне лице на правоъгълен триъгълник не ми го хвали. Grinning

# 2 766
Аз му казах да използва Хероновата формула! Иначе той веднага каза, че триъгълниът е правоъгълен и има по-лесен начин. Хайде стига вече 😄 за вас нищо, ама аз ще го отнеса,😄 освен това моят ии казва, че не се учи от хората, с които говори, защото не знае какви са 😄
Приключвам по въпроса.

# 2 767
Да. Пропуснала съм 1во. Бях писала 32 и трих

Испанският е лесен и модерен това е причината с две думи.

Има възможности за висше образовение в Испания, но се кандидаства наравно с всички местни, което си е сериозна конкуренция. Не помня критериите ама май сходни с Германия бяха. Има някои добри университети на пръв поглед в дадени сфери. Разходите за живот са сходни като с Германия. Пак се намирали трудно квартири. Таксите били 1000-2000Е. Има тема за университети в Испания, който се интересува да прочете. Аз съм бегло запозната и не твърдя за изчерпателност или коректност.

В Испания има безработица сред младите хора. В някой сфери е low cost, както писаха и други. Там се все пак откриват европейски офиси на Американски компании.

Май образованието в Италия е по-достъпно особено за медицина. Сега не съм гледала данни, но Италия преди беше топ контрагент на България. Може да не е сега не знам. Всяка година излиза такъв отчет на БНБ, забравих му името.

Има обаче италианци идват да карат платен стаж тук, понеже нямат възможности там. И немски студенти идват тук също на стажове. Има и доста кубинци работещи постоянно в България.

Германия е също е в стагнация и това оказва влияние и тук. В някои сектори заплатите са сходни с тези в България, а в Германия има сериозни данъци.

Има отдръпване на американски компании от Европа, понеже те искат да имат гъвкавост за съкращения. Причината е, че поради EU законодателство трудови права на служители и работници са сериозно защитени.
Ирландия има ръст след Брекзит. Но пък там доста вали ☔

В капитал има статия за живота в Европа - Гърция и Испания.
https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/gradove/2024/07/12/4 … da_izbirash_grad/

Така, че ще видим как се развие в бъдеще интереса към чуждите езици спрямо възможностите за живот и обучение навън и употребата им тук (изключвам кол центрове и преводи). Хората стават все по-мобилни и отворени за промяна.

Тенденциите според мен във времето са вървяли така:
(и руски паралелно до към 1990г)
Френски
Немски
Английски
Испански
Азиатски
(сега Немски пак е на мода донякъде, заради немските университети)

Питайте пак ChatGPT 😂 за до изясняване на трендовете и причините.

Сега децата си избират училища по следните критерии:
1. Къде ще учат по-готините
2. Къде е по-лесно, ама по-престижно
3. Къде може да учиш после по пример на по-големи приятели или братя и сестри
4. Тези със състезателен дух, търсят:
- къде ще научат повече езици
- кои са първи на матури
5. Доверяват се на някой авторитет на тях или точно обратното искат сами да наложат позицията обратна на някой друг
6. Други тийнейджърки си причини 🙂

# 2 768
Може ли да ви приземя с един практически въпрос? Съжалявам, ако е коментирано вече, но не мога да насмогна днес. Много е писано. Какъв статус се вижда в инфоприем на дете, което е подало заявление за 2ро класиране? При нас виждам "заявил участие" срещу паралелката от първото класиране, но  като цъкна на Второ класиране не се визуализират желанията. Така ли трябва да бъде?

# 2 769
Giada, да. Второ класиране ще го видим в таба, като излезе на 19ти.
Реално желанията и подредбата остават същите, както на първо. Евентуално ще има промени в бала (надолу) и класирането (нагоре).

# 2 770
Гледам, че имаше дискусия защо е желана Испанската. На мен ми е интересно защо е толкова желан АК.

# 2 771
Гледам, че имаше дискусия защо е желана Испанската. На мен ми е интересно защо е толкова желан АК.
Ми ако има наистина 70 поканени резерви, което прави грубо към 1/3 от випуска, явно не е чак толкова желан Simple Smile

# 2 772
Тази година имам интересно наблюдение, че баловете в държавните училища се вдигнаха а в Американския са доста по- ниски от миналата година. Значи минала година от 59% - 85 място прието дете, а 53% - 186 място. Тази година с 49% беше на 100 място в колежа. И ако е вярно, че са поканили 70 резерви , то бала им там ще е още по- нисък.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 22:19 от tochica78

# 2 773
Заповядайте в новата тема и дано я напълним само с добри новини!
Добавила съм и анкета.

# 2 774
И на мен ми е много интересно какъв е този небивал интерес към испанския език. Разбрах, че някои момчета са какъвто бях и аз и искат да стават професионални футболисти в La Liga, но едва ли всички са такива, а за момичетата е изключено 😂 . Да, испанския е много разпространен, но в Средна и Южна Америка, където не са особено развити страни и с тях поне ние, европейците, почти нямаме нито бизнес отношения, нито някакви други взаимоотношения. И в България, и в Европа няма много испански корпорации, нито в Испания има световна фондова борса, нито е от държавите с най-висок стандарт, нито е най-привлекателната дестинация за висше образование. Нищо лошо не искам да кажа, а просто наистина се чудя.
Отговарям конкретно за нашият случай. Баща й живее в Испания, а и тя от малка харесва езика.

Общи условия

Активация на акаунт