Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 158 220
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 1 140
А не трябва ли по-скоро да има медицинска комисия в определен ден и час и децата, които имат нужда от медицинско за професионална гимназия да минават от там. Много знае личен лекар за коя гимназия какво е противопоказно. И когато чакат още 10 болни за преглед, документи и "само да попитам/ да оставя" колко пък обстойно ще прегледа детето?
Тази сутрин нашето РУО са публикували баловете на детето за всяко желание, съседното още не са готови. Надявам се до края на деня и те да излязат. До тук всичко е точно.

# 1 141
При нас ЛЛ предложи да мине очен преглед точно преди учбната година, защото видимо няма нищо, но за работа на компютър е по-добре да се провери обстойно. Та Септември ще гледам да го отметнем.

# 1 142
dessitka13, съжалявам

Когато си проверявате работата на преразказа са длъжни да ви покажат по кои критерии са отнетите точки, примерно 23.3.  Може да има нещо друго освен запетайките. На мен ми казаха по кой критерий, не съм проверявала какво значи изобщо, госпожата каза учениците знаят критериите наизуст или проверете не знам къде, сигурно в модела на МОН.

Може да е несправедливо не знам, но трябва да го аргументират. Еднотипни грешки се наказвали само 1 път
По БЕЛ беше страхотна госпожата и знаеше подробно всички точки и аргументирано обясняваше.

Ние имахме несправедливо отнемане по Мат. Ама голяма работа. Няма какво да се направи. Поне разбрах откъде са рязали, докато някои и това не са успели да разберат, даже не са им показали точките на подточка.
По Мат беше от друга планета все едно.
Има много подробен ключ как се оценява и те по него гледат, освен в случай на грешки 😂 този ключ в супер ценен ако някои го има моля да ми пише, за да знаеш кое как се разписва и кое как се оценява. Ключа показва ако имаш този ред на разлагане 1т, ако имаш това доказано еди колко си. Не мисля, че всички учители знаят тези критерии за оценяване.
Предният път като го споменах, някои ме посъветва да не се казва, че МОН четяли тук. Ако четат да го публикуват.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 12:04 от toplomliako

# 1 143
  • София
Не подценявайте прегледите. Всеки профилактичен преглед е от полза. Наборката беше на 7 когато си разби носа в Палермо. И понеже щяха да я шият с упойка й направиха пълен преглед. Откриха дупчица в сърцето, която от тогава следим. За 7 години, колкото и да беше преслушвана от ЛЛ, шумът не беше чут. Затова винаги е добре да те види специалист.  

И ние не прередихме. Каза, че ще чака второ класиране и каквото се падне. Ще е щастлива и в НПМГ, и във ФЕГ.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 10:53 от etomira

# 1 144
  • София
А не трябва ли по-скоро да има медицинска комисия в определен ден и час и децата, които имат нужда от медицинско за професионална гимназия да минават от там. Много знае личен лекар за коя гимназия какво е противопоказно. И когато чакат още 10 болни за преглед, документи и "само да попитам/ да оставя" колко пък обстойно ще прегледа детето?
Ама разбира се! Що да не създадем още един паразитен държавен орган и да накараме и без това изнурените деца и родители да висят с часове на опашка за медицинско? Joy Я пий едно бело, нищо, че е рано! Laughing

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 11:17 от sanaka

# 1 145
Ходих да видя какви са грешките - оказа се че една от задачите има посочени два отговора. Верният е А - и е отбелязах с X , а има отбелязан и втори отговор в случая Б с V. Всички останали отговори, сина ми е отбелязвал с X. И той твърди че не е имал задача с два отбелязани отговора. Задачата е изключително лесна и ми е трудно да повярвам, че точно на тази задача е имал съмнения за отговора. Хипотетично, някой може да е дописал отметката и тази задача не се признава автоматично.
Мисля, че някои проверители са объркали дали оценят НВО или отчитат на РИК Joy То с тия избори се побъркаха хората.. та покрай невалидните бюлетини, няма да се учудя, ако не са пренесли практиката и за НВОтата...
Иначе прозрачност, налЕ.

А не трябва ли по-скоро да има медицинска комисия в определен ден и час и децата, които имат нужда от медицинско за професионална гимназия да минават от там. Много знае личен лекар за коя гимназия какво е противопоказно.
Да бе, направо да кандидатства после и с точки от УЕЛК. (училищна ЕЛК)

# 1 146
  • София
При нас ЛЛ го прегледа, преслуша, провери зрението и т.н. и ни издаде медицинското, без да обикаляме допълнително никъде. Има и някаква такса, при нас беше 10 лв.
При нас нищо не прави, само егн поиска и 20 лв., нищо, че сме най-бедната област.

Медицинското, издадено от ЛЛ, не би трябвало да се заплаща. Два пресни случая от тази година около мен го доказват, а и моят ЛЛ го потвърди, когато го попитах. Ще е странно това да важи само за медицинското за работа, а за училище да се заплаща.

# 1 147
Имам обяснение защо се издават набързо медицинските. Сещаме се в последния момент - седмица, две или месец предид а ни трябва вече за прикачване и записване. А за добър очен се чака, за други специалисти - също. Много ясно, че ЛЛ даже един вид ни правят услуга, давайки сега медицинското. А после всеки може да си вземе направление за всичко, което иска да се изследва на детето допълнително.

# 1 148
Късмет на децата!
Дано нещата с оцеките се оправят!
Аз също имам горчив опит с грешна диплома в 11(сега 12ти) клас и проверявам всичко.

# 1 149
Аз също мисля, че профилактични и всякакви прегледи трябва да се правят навреме, а не ей така да висим по кабинетите.

# 1 150
Моята фамилия се греши най-редовно и по навик си чета (даже на глас) по два пъти кое как е написано.
Ама ей на, има всякакви ситуации и не винаги можеш да покриеш всичко.

Подпитах няколко пъти за корекции, не ме отразиха.

На офталмолог се ходи у нас от 5 годишна, защото си има фамилна обремененост. И да не беше, пак бих я завела, като гледам на какъв дармадан си правят очите с тия телефони и таблети.

# 1 151
  • Варна
Всичко е наред вече!
Имаме си нова диплома с правилните оценки!
Даже вече са отразени и в системата.
Камък ми падна от сърцето, благодаря за стиснатите палци .
Успех на всички деца😊

# 1 152
Санака, деца със заболявания, които са противопоказни носят в професионалната гимназия медицинско, че са клинично здрави и се записват. Представи си епилептик, записан за машинист, кранист, тракторист

# 1 153
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
За медицинското, нашата лекарка направи обстоен преглед, включително на очи и на цветоусещане, но тя си държи на профилактичните и винаги са си прегледи. Не сме го плащали, каза, че ученическото не се заплаща, извади ни и здравно-профилактичната карта, че да не се редим пак, при нея е много сложно с часовете, много трудно се хваща час, а без се чака с часове.
Ние още не сме взели и дипломата, защото когато са ги раздавали бяхме на море, а сега вече 2-3 ден класната не отговаря на съобщенията на синковеца.

# 1 154
ЛЛ нали трябва да е запознат, ако детето има хронично състояние / заболяване?

Общи условия

Активация на акаунт