Голямото РЕДЕНЕ и ПЪРВО КЛАСИРАНЕ – седмокласна 08.07.-15.07.2024

• 156 604
  • 2 774
  •   1
Отговори
# 2 070
# 2 071
Моля ви да ми дадете разяснение и дори съвет относо трето класиране.
Явно ще се пренареждат желания. Колко голям е рискът?
Къде се виждат при трето паралелките, в които има незаети места и реално има ли добър избор?
И могат ли в заявлението да се редят желания за училища, които не са предявени преди?

По-добре ли е все пак да се запише детето на 1-во класиране и после да се изтеглят документите за участие във 2-ро?

Случаят е, че сега е драма след първо класиране. Шансовете при второ са за същото училище, но друга паралелка.
Детето е повлияно от коментари на приятели и наистина дава назад за приетото училище (на първо класиране).

Отново се стига до тази дилема дали да оставиш един тийнейджър да се наложи, без да е обективен и добре ориентиран или да се натисне малко по волята на възрастните и с фасони да се запише там, където те вярват, че ще му се получи.
При всички положения, вариантът за промяна ще премине през 3-то класиране.
Абсолютно същата история и при нас! Ще подаваме  за второ класиране,но шанса да попаднем в същото училище е голям,понеже горните двете паралелки са също там. Едва ли ще ги прескочим. Почти съм сигурна че подаваме и за 3 -то класиране и да се надяваме ,че ще останат места в Гимназията по туризъм и Електро техникума във Варна, защото точно там иска.
Гледам сайта на Дидева какви места.остават  за 3 -то класиране,има ги тези гимназии ..но предвид космическите балове тази година даже не знам дали ще ни огрее слънцето.
Офф голяма мъка.
В поралелка Промишлен дизайн е приет,има ли поне реализация  тази профессия?
Велина, привет!Вие сте във Варна  като нас, нали? А къде е тази паралелка промишлен дизайн?

# 2 072
Някой има ли мнение за 125 Боян Пенев ,приети сме там и се чудя да чакаме ли второ класиране за Търговско банковата

Категорично чакате. Не се подвеждайте. 125то много отдавна е едно голямо квартално училище, което лежи на стари лаври.

# 2 073
То ако децата имаха право да избират от всички училища, за които им стига бала логично е първото класиране да е само за първите 30-50 по бал, които ще са приети във всички училища вкл и такива, за които не са чували. За това идеята е да се наредят паралелките според желанията, съобразено с реалните възможности за класиране и да влезеш само в едно от тях иначе за децата с нисък бал драмата ще продължи цяла година докато останалите деца се наместят.

И аз попаднах на този пост и съм в шок. Аз също цяла година почти не съм се интересувала от детайлите на класирането - ние си имахме конкретна цел, но много висока. Май месец по празниците седнахме с детето и разгледахме другите опции и какво би искала да учи, ако не стане първото ѝ желание, а аз почнах да чета за класиранията и за щастие попаднах тук.
Това е топ въпрос и топ отговор на авторката. Жалко за детето, ако е разчитали на този начин на класиране
Скрит текст:

Стана ми жал за това дете. Да се надяваме, че все пак 4 желание е било по-желано наистина от 7, 9 и 12.
Но пък идеята е много новаторска - класираш се едновременно на всичките места, за които ти стига бала, а после избираш едно.
Честито на всички, които са се класирали на желаните места и успех на останалите на второ класиране!
Този стрес го минахме преди 3 г., но в момента гледам за близки деца и моля, ако някой си е запазил линка за сайта, в който имаше едни интересни графики за високобаловите гимназии - НВО 7 клас и сега резултати на НВО 10 клас, да го постне пак или да ми го изпрати. Беше нещо за очаквания и резултати след 3 г. Знам, че го мярнах в тази тема, но не мога да го открия сега, много пишете. Blush

Имаше го този момент през 2000 година, когато сестра ми кандидатства за гимназия. Едни 40-50 човека обраха всички паралелки и второто класиране стана истинско първо.

# 2 074
моят син след вчерашния ден става все по-убеден, че паралелката и училището, където е приет на първо класиране (които вмъкнахме в последния срок за промяна на желанията), са по-хубави от горната позиция, заради която искаше да участва на второ класиране..
 та, има шанс и да се запишем направо, вместо да подаваме за второ..

# 2 075
С колко средно очаквате да паднат баловете на второ класиране за топ гимназиите в София? Това, че тази година има струпвания във високия диапазон, означава ли, че се очакват по-малки разлики между двете класирания?
И мен ме вълнува този въпрос. Не съм сигурна, но по пътя на логиката ми се струва, че ще стане точно така. Нямам представа предвид високите балове тази година какво точно може да се очаква, ако има някой по - наясно със статистиките и прогнозите ще е полезно да сподели за всички, които чакаме второ класиране.

# 2 076
  • Sofia
Ако предишни години е могло в някаква степен да се прогнозира  , тази е по-трудно според мен. А и много зависи колко ще решат да се запишат на първо класиране и да не чакат второ. Тогава баловете могат да паднат повече, защото чакащите второ ще са по- малко. Да предположим, че тази година заради високитите балове, родителите се изнервиха повече и са готови да се записват още на първо. Тогава може да има по-голямо падане.
За някои паралелки традиционно мърдането е минимално. Пример ми е момчета 1 АЕГ в по- нискобаловите паралелки. Общо взето 1-2 т. В другата ни желана паралелка едната година балът падна с 1 т., а през следващата с 11.

# 2 077
Моята госпожица също реши, че няма да участва във второ класиране,  доволна била. Мислех да пробваме на второ за ЕГ, категорично не иска там Astonished
Та записваме икономическа информатика в понеделник и ще подаваме документи за общежитие, понеже е в друга област.

По въпроса с четенето- чете само на английски.
И киндъл купихме, и пак валят едни поръчки на книги. А пък на английски цените са двойни и тройни. Сега ме изненада,че си поръчала книга за подарък след класирането- САМО за 65лв и понеже имало БД над 137, добавила още една....Спестявала ми 13лв доставка. Какво ми е икономично детето... Joy

# 2 078
Някой има ли мнение за 125 Боян Пенев ,приети сме там и се чудя да чакаме ли второ класиране за Търговско банковата
Е, чакате разбира се!
Възможно ли е бала да падне със седем осем надолу ,защото при тези високи балове ми се струва почти невъзможно

# 2 079
  • Варна
Скрит текст:
Моля ви да ми дадете разяснение и дори съвет относо трето класиране.
Явно ще се пренареждат желания. Колко голям е рискът?
Къде се виждат при трето паралелките, в които има незаети места и реално има ли добър избор?
И могат ли в заявлението да се редят желания за училища, които не са предявени преди?

По-добре ли е все пак да се запише детето на 1-во класиране и после да се изтеглят документите за участие във 2-ро?

Случаят е, че сега е драма след първо класиране. Шансовете при второ са за същото училище, но друга паралелка.
Детето е повлияно от коментари на приятели и наистина дава назад за приетото училище (на първо класиране).

Отново се стига до тази дилема дали да оставиш един тийнейджър да се наложи, без да е обективен и добре ориентиран или да се натисне малко по волята на възрастните и с фасони да се запише там, където те вярват, че ще му се получи.
При всички положения, вариантът за промяна ще премине през 3-то класиране.
Абсолютно същата история и при нас! Ще подаваме  за второ класиране,но шанса да попаднем в същото училище е голям,понеже горните двете паралелки са също там. Едва ли ще ги прескочим. Почти съм сигурна че подаваме и за 3 -то класиране и да се надяваме ,че ще останат места в Гимназията по туризъм и Електро техникума във Варна, защото точно там иска.
Гледам сайта на Дидева какви места.остават  за 3 -то класиране,има ги тези гимназии ..но предвид космическите балове тази година даже не знам дали ще ни огрее слънцето.
Офф голяма мъка.
В поралелка Промишлен дизайн е приет,има ли поне реализация  тази профессия?
[/quote]
Велина, привет!Вие сте във Варна  като нас, нали? А къде е тази паралелка промишлен дизайн?
[/quote]
В ПТГ Варна.

Последна редакция: сб, 13 юли 2024, 22:17 от Velina_p

# 2 080
  • София
Моето дете взе решение да остане във Френската. И помоли да не се обаждам. Затова ще изплача тук: много ни е мъчно, че няма да учи в нашето училище.

# 2 081
  • София
etomira, да й е на късмет на девойката Flowers Four Leaf Clover Ти си плачи тук, сестро.
И аз май приех избора на щерката, като си е навила на пръста, че ще е само ИЕ - преглъщам и гледам напред Hug

# 2 082
Здравейте! Детето ми кандидатства в две различни области /Не става въпрос за София град/. На първо желание е класирана в едната област, в другата област не е класирана въобще. Има желание да участва във второ класиране в областта, в която не е приета. Ако се запише в паралелката, в която е приета в едната област,  автоматично ли участва в другата област, в която не е приета въобще. Благодаря за отговорите!

# 2 083
Моето дете взе решение да остане във Френската. И помоли да не се обаждам. Затова ще изплача тук: много ни е мъчно, че няма да учи в нашето училище.
И аз не съм доволна от избора на нашата, но както някой тук спомена- хващам се, че искам тя да иска същото като нас.
Всяко детенце си има късмет, това ми е мантрата последния месец.
Да са здрави и доволни от решенията си сега!

# 2 084
Гени123, ние сме в същата ситуация. Понеже си иска първото желание в нашия град, още в понеделник задължително се записваме. Иначе се губи мястото.
После доколкото разбрах, в другата област, детето си стои като ""свободно" за второ класиране и на 19-ти ще се види прието ли е. Вече оттам нататък, ако е прието, се изтеглят документите от училището, където е записано и се записва отново в другата област.

Мен много ме изненадват мненията ви, че тайно искате децата да изберат каквото и вие... В смисъл на това не съм се и надявала никога. Моите деца са различни както от мен, така и едно от друго, съвсем по различен път ще вървят, много ясно. Все едната ми дъщеря избра рисуване, което е моята неизживяна мечта, но сега зави към инженерна специалност, което аз никога не бих си избрала. И т.н.

Общи условия

Активация на акаунт