Студенти в UK - 16

• 15 278
  • 209
  •   1
Отговори
# 150
  • SO 15
И ние сме в същото положение.От септември миналата година работи в Англия и там е осигурена.Тука ще плащаме,както каза Flash.

# 151
На мен в Нап ми казаха, че трябва да се подадв някаква декларация, че работи в Англия и се осигурява там. Така нямало да и се прекъсват здравните тук. Не знам колко съм разбрала, но попитайте , защото моята още е студент и не ми се е налагало все още да се сблъсквам с този въпрос

# 152
Декларация 7 в НАП, че ще се самоосигурява здравно,
Според мен тази декларация е че лицето е безработно тук в България и така се дължат и плащат само здравни осигуровки.
Под самоосигурява значи ,че се дължет не само здравни осигуровки,а и такива за трудов стаж и пенсиониране.

# 153
  • Бургас
Преди две години, когато се борех със здравните осигуровки ми казаха, че не може да работи на официален трудов договор и да се осигурява във Великобритания, и същевременно да се води безработен в България и да му плащам здравни осигуровки. Поне така беше при нас. Имам чувство, че във всеки град е различно, не че звучи логично да е така.

# 154
Преди две години, когато се борех със здравните осигуровки ми казаха, че не може да работи на официален трудов договор и да се осигурява във Великобритания, и същевременно да се води безработен в България и да му плащам здравни осигуровки. Поне така беше при нас. Имам чувство, че във всеки град е различно, не че звучи логично да е така.

И моят опит е такъв. И за мен е логично, защото не става дума за безработен човек. Иначе дъщеря ми дълго време я спамиха с напомняния да си плати, аз ходих да се разправям няколко пъти, ама след Брекзит нямало процедура да я свалят от отчет, ама пък и никакви санкции нямало. Накрая и тя отиде, казали и същото, но после се рови в нета, намери някакъв член и я отписаха и вече не е осигурена тук, но и не я търсят.

# 155
  • Варна
Това може да е полезно на някой, ще го копирам.
За мен - докато може, ще и поддържам правата и тук. Здравните осигуровки са задължителни и доброволни Simple Smile)) за мен е нонсенс, но според закона не е Simple Smile) И щом според ЗЗО в случая лицето, не се задължава да се осигурява, не виждам защо да не го прави 'доброволно' Simple Smile Дявола чете евангелието Simple Smile)

Въпрос
Здравейте! Въпросът ми е : в момента живея и работя в Англия , а предишният ми личен лекар във Варна каза,че мога да бъда здравноосигурявана и в България при подаване на правилните документи в НЗОК или НАП, но аз не знам кои са тези документи - ако може да ми съдействате, за да ползвам здравните ми права в България, когато се прибирам? Благодаря!

Отговор
Основен принцип на европейското право в сферата на социалната сигурност гласи, че гражданите се осигуряват само в една държава - тази, в която упражняват легална трудова дейност. В Европейския съюз не се допуска двойно социално и здравно осигуряване. Също така според чл. 33, ал. 2 от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) не са задължително осигурени в НЗОК лицата, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност подлежат на здравно осигуряване в друга държава членка.
Това е валидно и за Великобритания, защото европейските регламенти се прилагат чрез Споразумението за оттеглянето на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия от Европейския съюз и Европейската общност за атомна енергия.
В правомощията на Националната здравноосигурителна каса влиза изискването на официалния европейски формуляр S041 (предишен формуляр Е104), служещ за доказването на завършен здравноосигурителен период във Великобритания. Имайте предвид, че Великобритания издава този формуляр само на лица, които се прибират окончателно в техните страни.
Полученият формуляр се предоставя от Вас в Националната агенция за приходите (НАП). Въз основа на данните, посочени в документа, месеците без данни за здравно осигуряване в България ще бъдат покрити и ще бъде коригиран здравноосигурителният Ви статус.
НАП е институцията, в чиито законови правомощия е събирането на здравните осигуровки и респективно признаването на документи от чужбина, свързани с доказване на здравноосигурителни периоди. На официалната интернет страница на НАП, в секция „Българи в чужбина“ са посочени видовете документи, които НАП признава.
При временен престой в България (ваканция, екскурзия, кратко посещение) може да ползвате здравноосигурителни си права като британско здравноосигурено лице. За целта следва да разполагате с валидна Глобална здравноосигурителна карта, издадена Ви от Великобритания. Тази карта се ползва при спешни и неотложни медицински ситуации или при обострени хронични болести, като има за цел покриването на медицинската услуга.  Състоянието се определя дали е спешно или неотложно необходимо на място, от лекуващия лекар, а не от пациента. Картата се приема само в болници и лекарски практики, които имат сключен договор с НЗОК.
Ако става дума за планирано лечение или планирани медицински процедури, може да кандидатствате във Вашата британска здравноосигурителна компания за издаването на формуляр S2. Това е официалният формуляр, който се издава при планирано лечение, като за процедурите и необходимите документи за кандидатстване може да се обърнете към  Вашата британска здравноосигурителна компания. Формулярът покрива извършването на планираното лечение или процедура.
Вариант е и да заплатите медицинската процедура или услуга, като с оригиналните фактури и касови бонове бихте могли да кандидатствате за възстановяване на направените разходи след окончателното Ви завръщане във Великобритания.

# 156
Flash*, точно това имах в предвих и аз когато писах.
Благодаря ,че го сподели.

# 157
  • Sofia, Bulgaria
Докато мърдам, тя ще има платени здравни осигуровки и личен лекар тук, в България.
Да не се налага, но е по-бързо да се качи на самолет и тук да стигне до специалист, отколкото да разчита на такъв в ОК.
След като се дипломира, подадох Декларация 7 в НАП, че ще се самоосигурява здравно, на всеки 3 месеца внасям сумата. Осигуровката е върху МРЗ.
Всяка година минава профилактични прегледи, изследвания, зъболекар също задължително. Така сме всички у дома.
Това лято имаше 6-7посещения при лекари, хирургична интервенция / маха бенка/ , изследвания.
Същото се отнася и за брат и, щото и той скитосва по Европа.

Точно затова искам да не й прекъсват здравните права тук - по-лесен достъп до специалисти. В профила й в НАП има директно препратка към онлайн плащане на база МРЗ. В момента по 37.23 лв/мес. В един момент може да е по-добре да си направи здравна застраховка към някой здравноосигурителен фонд вместо да плаща на НАП. Ще проверя. Благодаря за коментарите.

# 158
Цитат
В момента по 37.23 лв/мес. В един момент може да е по-добре да си направи здравна застраховка към някой здравноосигурителен фонд вместо да плаща на НАП. Ще проверя. Благодаря за коментарите.
Доколкото ми е известно , не е възможно да имаш допълнително здравно осигуряване,  без да си здравно осигурен.
На мен в НАП София ми обясниха,  че няма как да се осигуряваш и тук и в УК. При завръщане, ако е постоянно св предоставя документ за периода на здравно осигуряване в УК и се възстановяват правата тук.
За периода на ваканции в България,
спешна медицинска помощ е безплатна (дано не се налага), а стоматологичната помощ през ЗК е смешно малко,  та не ми се струва рентабилно.
И последно в УК също осъществяват профилактика, поне спрямо моите деца, включително преглед при офталмолог.

# 159
Flash,
цитирам те в тази част: "Основен принцип на европейското право в сферата на социалната сигурност гласи, че гражданите се осигуряват само в една държава - тази, в която упражняват легална трудова дейност".

При нас ситуацията е следната: работи на трудов договор в БГ от години, после започна и в УК фирма онлайн, които си изплащат всички дължими в УК данъци и т.н. Уж живее основно в БГ, но ако сумираме времето на пребиваване в БГ и в УК, не е ясно кое е повече.

И аз като теб "прочетох евангелието" и за мое спокойствие, въпреки че го осигуряваха в УК, не му спрях осигуряването в БГ.

# 160
Здравейте!И аз смятам, че да имаш тук здравни осигуровки е най-добре. Ако разчиташ на тамошното здравеопазване може да останеш без такова или със закъснение.И май самоосигуряване е най-добре .

# 161
Здравейте, да сменя темата с молба за помощ. Синът ми завършва магистратура в Нидерландия, но финалният му стаж е комбиниран с 5 месеца в Глазгоу. Тъкмо преборихме холандската мъка с квартирите и сега пак, в непознатата Шотландия. Пък е и спешно, от началото на февруари. От университета обещаваха съдействие, но се оказа, че само го мотаят и днес му казаха сам да си намира. Моля за помощ, всякаква информация ще ни е от полза.

# 162
Здравейте, да сменя темата с молба за помощ. Синът ми завършва магистратура в Нидерландия, но финалният му стаж е комбиниран с 5 месеца в Глазгоу. Тъкмо преборихме холандската мъка с квартирите и сега пак, в непознатата Шотландия. Пък е и спешно, от началото на февруари. От университета обещаваха съдействие, но се оказа, че само го мотаят и днес му казаха сам да си намира. Моля за помощ, всякаква информация ще ни е от полза.

https://www.studentroost.co.uk/locations/glasgow

https://m.spareroom.co.uk/flatshare/?search_id=1341523445&
Въведете името на града, за да търсите.

Можете да потърсите направо в Гугъл с ключови думи:
student accommodation glasgow
И да прегледате резултатите.

# 163

roni-ro, вчера ви писах на лични с предложение. Проверете.

# 164
Привет, имам сигурно тъп въпрос Simple Smile
След получаване на офертите, синът ми трябва да посочи един уни за фърм чойс и един за иншуранс, доколкото разбрах, нали е така?
Гледам в UCAS, че срокът за получаване на оферите е 14.05, вчера синът ми получи от Импириъл първата си оферта  Simple Smile Какво ще се случи, ако и останалите университети отговорят толкова рано, веднага ли ще трябва да направи избора си? Питам, защото кандидатства и в друга държава, там най-рано май месец ще има отговор, а чета тук за депозити? Все още като че ли ЮК му е втори вариант и то само 2 от 5-те университета, в които пусна.

Общи условия

Активация на акаунт