Студенти в UK - 16

• 15 278
  • 209
  •   1
Отговори
# 180
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Сигурно не ме помните, прелетях за кратко в началото на темата. Hug

Вече имаме студент в УК, приет е по първото си желание и направо не ходи по земята. Simple Smile Simple Smile
Вече получи уелкъм имейл от общежитието с детайли за следващите стъпки, пратили са му линкове за клипове и форуми за запознаване със другите студенти, но още няма Кас код за да подаде за виза. А издаването самата виза ще отнеме три седмици и вече сме на ръба за пристигане преди да започнат занятията.
Какво са вашите спомени, колко време им трябва да изпратят този код?

# 181
st. Dobri,честито,браво на момчето!
За съжаление при нас беше много отдавна и нямаше кодове.
Сподели каква специалност,увиверситет.

# 182
Честито! Много успехи на студента!
Обикновено визите са готови много по-рано от посочения срок.
Позабравила съм, но нашата май излезна за три дни или в рамките на седмица, нещо такова.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 11:13 от De_si_slava

# 183
Машинен инженер, първото му желание беше Ливърпул и се изпълни. Hug

Събирам багажи, оправям бумаги и ... Абе знаете. Отлитат децата.

# 184
Машинен инженер, първото му желание беше Ливърпул и се изпълни. Hug

Събирам багажи, оправям бумаги и ... Абе знаете. Отлитат децата.
Браво! Честито на младежа!
И моят син учи тази специалност, но в Лондон и приемът въобще не е лек.
Успех!

# 185
  • Варна
st. Dobri Честито!!!
Няма по-хубаво от щастливо от успехите си в учение и работа дете! И по-горди родители ... хаха Така де Simple Smile)

И аз не мога да съм от помощ, моята дъщеря не е минавала през визи.
Но пишете по институции, университет и т.н. за всичко което не е ясно и/или ви притеснява.

Тя тази есен ще подава документи за сетълд статут от присетълд, а догодина есента ако иска може да кандидтства за гражданство.

Успех!

# 186
st. Dobri Честито!!!
Няма по-хубаво от щастливо от успехите си в учение и работа дете! И по-горди родители ... хаха Така де Simple Smile)

И аз не мога да съм от помощ, моята дъщеря не е минавала през визи.
Но пишете по институции, университет и т.н. за всичко което не е ясно и/или ви притеснява.

Тя тази есен ще подава документи за сетълд статут от присетълд, а догодина есента ако иска може да кандидтства за гражданство.

Успех!

колко години трябва да учи там, за да подаде за присетълд и после за сетълд?
не знам дали ще иска, но всяка информация е полезна.

получи циркулярно писмо, че трябва да изпълни това и онова и у дома е пожар.

за да получи кас, искат да качи академичните си документи и да е готов да ги покаже в оригинал там.
той няма документи, всичко е в укас.

без кас, не можеш да кандидатстваш за виза - пак драма.

нямаме писмо за плащане на такси, бащицата е на тръни, твърди, че ако не се плати таксата - губиш мястото. но как да платиш, като не знаеш нито точна сума, нито на коя сметка да ги преведеш.

изобщо, стресът расте, вместо да изчезва.

# 187
  • Варна
Моята щерка е 2001 набор, последния който кандидатства, учи и се ползва с възможностите като ЕС гражданин преди Брекзит. Затова и условията за статут са различни от тези, които действат сега и за всички започнали това приключение след този набор.
Единствената привилегия от едно гражданство би била правото да гласува. Мисля, че тя го иска Simple Smile

Сигурна съм, че този хаос ще се подреди тези дни. Всичко е измислено, ще се убедите в това съвсем скоро.
Надявам се и тук някой, който има към момента студент в УК да се включи с малко разяснения.
И пак - пишете мейли и питайте, питайте ... няма глупави въпроси!!!

# 188
Hug всичко ще е наред.

# 189
  • Варна
St Dobri, получаването на CAS номера беше най-стресиращото за мен от цялата процедура по кандидатстването. Още няма много инфо в нета. За да се издаде,  трябва да сте отговорили на всички условия в офертата. При сина ми имаше изискване за попълване на UKVI въпросник, но нямаше инфо къде е този въпросник. Доста мейлове писа сина ми към университета. Аз намерих клипче за попълване на CAS shield, но нямахме линк. Така и не разбрах дали посредникът, чиито услуги ползвахме, беше пропуснал да препрати мейл или просто в даден момент му дойде времето, но след доста кореспонденция получихме линка и нещата потръгнаха.
Дописвам: при кандидатстване за визата имаше вариант за плащане на по-голяма такса, за да се издаде по-бързо. След като получите потвърдителния емейл, ще трябва да попълните данните за e-visa, за да се генерира share код.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 22:11 от Viki_76

# 190
  • Варна
Сигурно не ме помните, прелетях за кратко в началото на темата. Hug

Вече имаме студент в УК, приет е по първото си желание и направо не ходи по земята. Simple Smile Simple Smile

Честито и от мен! Много успехи и сбъднати мечти!

# 191
Simple Smile Simple Smile Simple Smile Благодаря, момичета! нещата се задвижиха неочаквано бързо.

Борим се с административни въпроси, настаняване на студента, билети за самолети и настаняване за нас, докато сме там... сложно се избира хотел в град, който не познаваш. Simple Smile

За тези, които още не са минали през сагата, наречена студентска виза.

Пратиха кас стейтмънт на третия ден и с номера в него вече подадохме за виза.
Процесът е дълъг, пише се много и всякакво (за разлика от нашите ЕТА) и не може да се завърши, докато не се платят таксите за здравно осигуряване за целия период, през който ще учи. Sad
Има вариант да ги върнат по-късно, с представяне на европейска здравна карта (подадохме и за нея), при условие да не работи, дори почасово.

Не се наложи да качва никакви документи, нито дори ИЕЛТС сертификата, всичко си вземат направо от университета.

За студенти от България не се изисква ваксинация за туберкулоза.

Не поискаха и доказателства за наличие на достатъчно пари за издръжка. На сайта на университета намерихме бланка на писмо, че баща му ще поеме всички разходи, но не се наложи да го представяме.

Получихме оферта и вече потвърдихме общежитието.

Остава да си намерим хотел за дните, когато и ние ще сме с него и да опаковаме багажа.

# 192
st. Dobri, честито на студента и от мен, пожелавам хубави студентски години да има!

За хотел мога да препоръчам Premier Inn- имат хотели в големите градове, в някои от градовете и по няколко хотела дори на различни локации в града -  чисто, бюджетно, закуската в Beefeater към хотела е много добра.

# 193
  • Варна

Остава да си намерим хотел за дните, когато и ние ще сме с него и да опаковаме багажа.

Здравейте,
 бих ви посъветвала да погледнете и Airbnb в района на общежитието. На нас миналата година ни беше супер удобно! Цената за 3 души беше еднаква ако бяхме взели хотел (дъщеря ми до последно беше при нас докато изчистим и обзаведем стаята в общежитието). Имате всичките удобства за по-дълъг престой - печка за готвене, пералня, хладилник...и честно казано за нас си беше  като почивка.

# 194
Честито на приетите студенти и успех!
Следя какво пишете за ситуациите около студентите ви в условията след Брекзит с интерес .Предстои ни втори студент в бъдеще,но ще видим къде ще избере да учи .

Общи условия

Активация на акаунт