Студенти в UK - 16

• 15 265
  • 209
  •   1
Отговори
# 195
Не знаех, че възстановяват такси за здравно осигуряване след представяне на европейска здравна карта.
st. Dobri, откъде е тази информация? Къде мога да прочета повече?

# 196
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Не сме го пробвали, попаднах на страницата и си я запомних.

https://study-uk.britishcouncil.org/why-study/about-uk/health-welfare

По-долу на страничката

# 197
Благодаря

# 198
  • Сливен
Здравейте момичета. Синът ми ще кандидатства тази година и аз упорито чета. Това което сподели Добри е вярно. Всичко е описано подробно на сайта на gov.uk за студентска виза. Препратката към заплащането на здравните вноски коментира в кои случаи се възстановяват. Също така пише, че и за студенти от България не се изисква доказване на паричната сума за издръжка на студента.

# 199
  • Варна
Момичета, дипломите бакалавър от Англия, трябва ли да се легализират в България?

Сина на приятелка завърши в ОК, строителен инженер, прибра се, работи, реши да направи магистратура и са ги вкарали в приключение тук.
Аз малко попрочетох, ама това, че дипломата е издадена в страна по Лисабонската конвенция, страна членка на Европейския съюз, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия или Швейцария, не означава ли, че няма нужда от легализации и заверки? А само от превод за да се ползва тук където е необходимо?

пп -
попрочетох и на някой може да му е от полза.
Да, естествено дипломите от Англия са признати тук, и в ЕС и с тях може да се кандидатства за съответна длъжност.
Разлика има само, ако човек реши да продължи образованието си тук в България.

В UK:
Бакалавър без placement (Honours) е 3 години = 360 UK кредита = 180 ECTS.
Ако има placement year, тя обикновено носи 60 UK credits = 30 ECTS (които не винаги са академични, но често се признават).
Програмите са по-фокусирани, с по-малко „общообразователни“ дисциплини.
След това често хората продължават с Master (1 година) → общо стават 240 ECTS.
В инженерните специалности често има и MEng – интегрирана магистратура (4 години) = около 240 ECTS директно.

В България и повечето от ЕС:
Бакалавърът е 4 години = 240 ECTS.
Повече общи предмети, „фундаментални“ дисциплини и задължителни курсове.
Магистратурата е 1.5–2 години, върху тези 240 ECTS.

Излиза, че UK Bachelor (Hons) = 180 ECTS, което е малко под нашия бакалавър.
Но UK Bachelor + Master = 240 ECTS → което вече е сравнимо и се признава без проблем като „завършено висше образование – магистър“.

За да се запише в Бг магистратура според българските държавни изисквания са необходими :
за професионален бакалавър → минимум 180 ECTS, 3 години;
за бакалавър → минимум 240 ECTS, 4 години.

В конкретния случай на сина на приятелката ми, той има 315 UK кредита = 157.5 ECTS.( 2 UK кредита = 1 ECTS)
Недостатъчно за признаване на степента, и невъзможност да запише магистратурата която искаше.

Всеки университет 'точкува' различно се оказва.
Погледнах дипломата на моята дъщеря, Бакалавър с placement, 240 кредита и изрично в дипломата и пише, че
Credits awarded are the equivalent of ECTS credits (European Credit Transfer Accumulation System). 6 ECTS credits are equivalent to 120 study hours.
Т.е. в нейния случай, ако реши, може да получи Да от НАЦИД.

Станах досадна... но на някой може да му е от полза.

Последна редакция: чт, 21 авг 2025, 15:57 от Flash*

# 200
Момичета, дипломите бакалавър от Англия, трябва ли да се легализират в България?

Станах досадна... но на някой може да му е от полза.
Изобщо не е досадно. Много важно е да сме наясно как работи системата (всяка една), за да й реагираме правилно.

# 201
  • Варна
Така е... все още се опитвам да разбера, защо в този russell университет/ Саутхемптън/, строително инженерство, 3 години, завършват само с 315 ук кредита, което е по-малко от стандартното...

# 202
Събирам мнения и впечатления от университета в Ковънтри - в самия град, а и от филиала в Лондон?
Има ли деца, записани там, всяка информация ще ми е от полза

# 203
Здравейте,

Моля за препоръки за превозвач на багаж София-Лондон.

# 204
Здравейте,

Ние ползваме Габиели от Варна многократно. Пристигат за около две седмици. Имат офис и в София.

# 205
  • постоянно
Здравейте,

Използвам AzDostavyam Oswestry (FB) - пътуват всяка седмица от и до БГ . Коректни са, засега без никакви забележки.

Св Добри - виж в ЕЪРБНБ, Trivago, Booking . Travel Lodge са бюджетни хотели също.

Моят син ще учи в Дъръм - от събраното досега 2/3 от багажника ще е пълен . При все,че ще е с платено хранене първата година .Ако трябваше и кухненски натурии да носим = ремарке !

Късмет на всички студенти !

Последна редакция: пн, 15 сеп 2025, 16:47 от her_76

# 206
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Моля за малко помощ. Blush
Искам да изпратя забравени дрехи до УК. Как работят превозвачите? Превозват до Лондон и после пускат с куриер или трябва задължително да си го вземеш от складовете им?
Четох в темата, че Спиди имат някаква преференциална услуга за УК. Не мога да отворя сайта им, блокиран е за страната в която съм, може ли да дадете малко детайли?
Бащицата наш ще бъде в България скоро,  да знаем към кой вариант да се насочи.
И пощите са опция.

# 207
Миналата седмица изпратих подарък ,Спиди и Еконт ми отказаха с аргумента ,че не работят вече с Обединеното кралство.Останаха бг.пощи  и DHL-вторите са ми скъпички ,за това ползвах първите и о,чудо пратката беше в Лондон за 4 дни.
Дано се включи и някой друг с опит.

# 208
  • постоянно
Искам да изпратя забравени дрехи до УК. Как работят превозвачите? Превозват до Лондон и после пускат с куриер или трябва задължително да си го вземеш от складовете им?
Четох в темата, че Спиди имат някаква преференциална услуга за УК. Не мога да отворя сайта им, блокиран е за страната в която съм, може ли да дадете малко детайли?
Бащицата наш ще бъде в България скоро,  да знаем към кой вариант да се насочи.
И пощите са опция.
Св.Добри,
 доставчика, който споменах аз събира от адресс в ЮК ( таксата за това са допълнителни 10 паунда) , или доставяш на определени адреси из страната ( безплатно ). След това заплащаш такса на кг - ( беше по 2 паунда на кг ) , но ако колетът тежи по-малко от 10 кг , плащаш за 10 кг . Предполагам от БГ за ЮК процесът е същия . Пратете им запитване втв ФБ ако искате повече информация. Както казах аз ги използвам вече няколко години, без никакви проблеми.
Камионите им тръгват от Лондон в неделя и до една седмица сме ги получавали в Бургас от депо на Еконт по наше желание.

# 209
  • Варна
Бащицата наш ще бъде в България скоро,  да знаем към кой вариант да се насочи.
И пощите са опция.

Здравейте,
аз две години ползвам фирма Рива логистик - 0878/19-36-38. Много точни и коректни, използвам опцията доставка до адрес в Лондон. Свързват се с дъщеря ми по телефона и питат кога е удобно да доставят пратката. Даже миналата година й изпратих подарък фрайър и всичко пристигна без проблеми. Посъветвахаме плащането да се направи при получаването, тъй като тук се начислява ДДС и излиза по-скъпо. Намират се в гр.Гоце Делчев, а тъй като аз съм от Варна им пращам багажа по Еконт. Всяка седмица в събота има курс и до петък искат нещата да са при тях. Даже днес им изпратих два колета, че на 25.09 студентката тръгва за Лондон. Звъннете им по телефона ако имате въпроси, много са отзивчиви.

Последна редакция: чт, 18 сеп 2025, 12:38 от Molly05

Общи условия

Активация на акаунт