В момента чета ... 90

• 47 796
  • 743
  •   1
Отговори
# 255
Дано да ви хареса " Библиотеката..." , момичета!
Аз се влюбих първо в черната котка на корицата. Слабост са ми. Имах мой котик чер, който за съжаление вече е звездичка. Но любовта ми към тях остава.
Ален Мак,  нова библиотека винаги е хубаво нещо. А пък, ако от тук си се насочила към някоя книга и ти е легнала на душата, какво по-хубаво!
А " Разум и чувства" на Джейн Остин ли е или някоя друга с подобно име?!

# 256
Цитат на: eovin***
На Еднорог, Джоана Тролъп. Май Irene в другата тема я беше намерила в Хеликон и споделила тук. То библиотека нова супер, винаги е радост, но място няма Simple Smile)))

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 21:25 от alen mak

# 257

Втората ми среща с автора, след “Хляб по водите”, засега върви обещаващо.

# 258
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
"Богат, Беден" е невероятна книга. Благородно завиждам на тези, които
тупърва ще я четат, Том ми е любимия персонаж за разлика от Руди, който не можех да го дишам.

# 259
  • в сърцето на един мъж...
Цитат на: eovin***
На Енорог, Джоана Тролъп. Май Irene в другата тема я беше намерила в Хеликон и споделила тук. То библиотека нова супер, винаги е радост, но място няма Simple Smile)))

А това е от модерната серия "Джейн Остин", в която даже Вал Макдермит пише книга по нея Simple Smile И Александър Макол Смит. Много са готини.  Има и една по "Гордост и предразсъдъци" също.

# 260
Чета един забавен текст на Еко за библиотеките (такива , каквито са били преди 40+ години “Как се създава организация в обществена библиотека”) и срещам следното: “Добре е библиотеката да възпрепятства кръстосания прочит на няколко книги, понеже това предизвиква кривогледство.”
Моят поглед трябва да се е вързал вече на морски възел значи 🤭. “Как се пътува със сьомга” е свеж сборник с интересни истории, удобен за четене, между други творби, защото са кратки текстове и може да се чете на части така.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 00:08 от fenyx

# 261
Завърших Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката. Глътка свеж въздух - приятно, позитивно четиво, без да е претенциозно.

Блага е идеята, че препоръчана с внимание книга може да бъде твой гид и опора в моменти, в които губиш посоката и смисъла. Споделям я.
Още по-мило е, когато книгата върви с бонус - малък подарък, който има силата на талисман и ти дава усещането, че някой иска да те усмихне и зарадва.

Въобще, много лежерна и фина препоръка от Мичико Аояма - да разчиташ на книгите, да се облегнеш на препоръките на хората, които ги обичат и именно с препоръките си, ти дават и още нещо - и от себе си, и от необятните възможности въобще.

И два цитата, които ми харесаха, пак за силата на думите и как понякога те могат да мотивират всеки по различен начин:
Навярно си мислите, че причината е в книгата, но най-важното е как вие сте я възприели. Сама по себе си книгата не притежав такава сила.
*
И още един, специално за културолозите, самозабравили се, че те са писали Върви, народе възродени:
Когато си купя книга, ставам част от процеса и като читател. Не само хората, които работят в книгоиздаването, поддържат този бранш; всичко зависи най-вече от читателите. Книгите принадлежат на всички: на създателите, на продавачите и на читателите. Според мен именно това представлява обществото.

Оформлението на книгата е чудесно. Грешките, разбира се, са налице. Типично. Явно и тази редакторка повече е писала във фейсбук, отколкото да си е изпипала текста преди да се пусне за печат. Както се казва: ама, четете ги тези книги, недейте само да се хвалите, че ги издавате.

Последна редакция: ср, 24 юли 2024, 09:29 от Аня

# 262
  • София
Вчера получих "Нишка" на Виктория Бешлийска и ще си я прочета, надявам се с удоволствие:-)  Авторката ми е много приятна. Не блести с оригиналност, но е с толкова хубав изказ. Хареса ми "Глина" първо, "Сърце" още повече и се надявам и третата й книга да ми допадне. Прочетох няколко страници назад, че някои от вас не я харесват. Други пък не са я чели, но са съгласни с отрицателните мнения. Вкусове различни. За мен определено авторката е положително явление в нашата литература. И реших да я похваля, и така да допринеса поне донякъде за баланса в позициите. Wink

# 263
Започвам Ловът от Луси Фоли и се надявам да е с темпо и остроумие, каквито имаше в Апартаментът.

# 264
  • Чукарландия
Започвам Светлина между два океана - М.Л.Стедман. 🤗
След това ще изгледам и филма.
Прочетох Бъчърс Кросинг - Джон Уилямс.
За жестокостта като начин на живот в една ранна Америка.
Хареса ми, но и ме натъжи.

# 265
Реших да прочета 4-те книги за инспектор Батъл - той също е детектив на Агата Кристи, но не е известен като Поаро и мис Марпъл. Не съм ги чела до сега.
Първата ме изненада с това, че се оказа позната - "Тайната на имението" е адаптирана като история на мис Марпъл (от епизодите с Джулия Маккензи) - Имението Чимнис. Не харесвам адаптацията - всъщност мисля, че е ужасна (признавам си, че не харесвам повечето епизоди с Макензи, както и някои с другата мис Марпъл от този сериал - Джералдин Макюън). Но доколкото знам, адаптацията е много неточна (и главните герои са съвсем други, а Батъл изобщо го няма), затова няма да я зарежа.

# 266
  • в сърцето на един мъж...
Хм, предизвикахте ми интереса с  "Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката". Обичам подобен тип книги, вероятно ще си я взема

# 267
# 268
  • София
ябълка_66, моля те да споделиш отзиви после.
Много го харесвам Сарамагу, особено фантастиката му. Тази не посмях да си я взема.

# 269
  • София
Хронологично, стигнах до 4-я роман на Самюел Бьорк: "По-бяла от сняг" (2022).
Поредицата за Миа "Лунен лъч" и комисар Холгер Мунк. След началните 105 стр. мога да "подскажа" на любопитните само това, че най-вероятно - макар да са изтекли събития и време от 3 романа - това е нещо като Origin-история. Т.е. май е времето и случая, когато Мунк кани младата студентка от Полис-академията в екипа си, започвайки тягостен случай с двойно убийство.
Не знам дали нататък в четивото ще има "мостове" към предишните книги, но съм склонен да приема вече (че както в някои филмови поредици) тази за Първо разследване, за Началото.
Понеже съм "минал" предишните, не мога да преценя какво ми липсва (или не) в образите, колко са пълни (или пък по-контурни). Пък и ми остават близо 3/4-ти от романа. Да, някак по-щрихово, по-пестеливо се разгръщат (за да не е спойлер) проблемите на Миа, а тъй не ми е досадно, дето уж знам какво става в това време в живота й.

Общи условия

Активация на акаунт