В момента чета ... 90

• 47 824
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
На какъв език четете поредицата за Корморан Страйк? На мен първата книга просто ми беше ужасно скучна (преведена я четох, по-скоро прескачах, не можах да я чета като фентъзи поредицата ѝ).
Договорите за изключително права на някои автори са много строги и ограничаващи и никое издателство, държащо на името си, няма да си позволи да рискува. На български език преводач е Надя Баева, доказан професионалист с дългогодишен опит.

За мен най-рискова в стилистично отношение книга на Роулинг е "Вакантен пост", която също харесвам (и екранизацията също намирам за много добра).

# 166
Май ще трябва пак да опитам с тази поредица… харесвам като цяло преводите на Надя Баева, може тази книга да не ме е намерила в точен момент или просто това конкретно творчество на Роулинг да не ми е допаднало … след време, като приключа с много фентъзи книги, които съм набелязала.

# 167
  • София
Едвам приключих с първата книга аз, към другите въобще няма и да посягам. 😃

# 168
  • Mediterraneo
Повечето за Корморан ги слушам в Сторител, някои съм чела, на бг.
Вакантен пост е една от любимите ми книги на Роулинг!

Аз изслушах трета част на Хрониките на Клифтън- Най- добре да си остане тайна и много ме грабна, затова веднага започнах следващата. Не знаех, че е част от поредица, когато започнах третата, няма да се връщам на първите две, подозирам историята, има достатъчно препратки към миналото на всички замесени, за да си изградя някаква представа. Но определено ще продължа до края на Хрониките.

# 169
Седем книги са “Хрониките”. Преди време много ги харесах, после с една друга книга авторът малко ме поизгуби. В някакъв момент бих се върнала все пак към творчеството му, има доста добри творби, чела съм някои в оригинал, след това - втори път и преведени.

# 170
Прочетох “Криминален клуб Марлоу” и да си кажа много ми хареса. Леко четиво, без кървави сцени и бруталности. Четох я на плажа и много ми хареса. Нямаше някакви невероятни обрати или нещо нечувано за криминален роман. Хареса ми “убиеца”, напомни ми за един епизод на “Касъл” и честно казано атмосферата ми беше подобна. Определено ненатоварваща и интересна.

# 171
  • в сърцето на един мъж...
Гея, поправка, аз даже не съм подхващала Луиз Пени. Няма причина, не ми е дошла музата.

Аз я пробвах, ама изобщо не можах да се спогодя. Ще се пробвам пак Simple Smile
Чета "Последното послание" на Бьогле. Като се има предвид, че е писана 2020 година, нещата, които описва много застрашително приличат на това, което се случва сега в момента. И не говоря за ковид епидемия, а за всички тези конфликти и изостряне на обстановката. Много впечатляващо ми подейства

# 172
Гея, поправка, аз даже не съм подхващала Луиз Пени. Няма причина, не ми е дошла музата.

Аз я пробвах, ама изобщо не можах да се спогодя. Ще се пробвам пак Simple Smile
Чета "Последното послание" на Бьогле. Като се има предвид, че е писана 2020 година, нещата, които описва много застрашително приличат на това, което се случва сега в момента. И не говоря за ковид епидемия, а за всички тези конфликти и изостряне на обстановката. Много впечатляващо ми подейства
Сложих "Последното послание" в кошницата от сайта на Хеликон, чудих се, чудих се, накрая погледнах, че "Нишка" на Виктория Бешлийска е на пре-ордер и я поръчах и нея и Бьогле, нищо общо като жанрове, но пуста краста не ме оставя на мира. Та сега ще тъча пак на два-три стана то е ясно SatisfiedSatisfied

# 173
На мен вече ми стана едва ли не навик да чета няколко книги едновременно. Понякога и това е удачно, особено ако едната е твърде кървава.

# 174
...накрая погледнах, че "Нишка" на Виктория Бешлийска е на пре-ордер и я поръчах и нея ...
Като я прочетеш, ще ми е интересно да споделиш впечатления. Най-малко от месец насам тече усилена рекламна кампания за тази книга, авторката публикува и откъси от нея във фейсбук и признавам, че ми звучи интересно. Обаче се въздържам да я купя, защото имам чувството, че тя вече няма с какво да ме изненада, чела съм "Глина" и "Сърце" и очаквам отново същия номер и в "Нишка" - дълги и въздействащи описания на природни картини/бедствия/обреди, връщане към корените в миналото и непременно една силна жена, понесла цялата земна мъка на плещите си. Ще чакам отзив.
Чета "Евангелие на отровното дърво" и въпреки големия обем, ми върви много бързо - историята е интересна и леснопроследима, разказана от името на една майка и нейните 4 дъщери, като авторката умело влиза под кожата на всяка от тях и наистима създава пълноценна картина от характери и гледни точки. Дотук ми харесва много.

# 175
  • Разпиляна във въображението
Започвам "Кера" на Веселина Кожухарова. Предложиха ми я в Библиотеката на мястото на  "Нямата рече 2 - Кръвта вода не става" на Галина Танева, която все още не бяха върнали.

# 176
  • в сърцето на един мъж...
Ами то човек понякога сам изненадва себе си Simple Smile Аз също от време на време си купувам от различни жанрове и ги чета едновременно Simple Smile
За "Нишка" има много противоречиви мнения Sad Та не съм сигурна дали бих си я купила.

# 177
Аз имам мнение само за другите ù две книги, защото съм чела само тях, но ги намирам еднотипни, незадълбочени и разчитащи на въздействие чрез умело боравене с думите, но идеите в тях са плитки и доста, доста наивни. И двете книги всъщност са преразкази - Глина е своебразен прочит на "Струна невеста", "Сърце" преразказва мита за цветето Чудото на монаха" + волна програма на тема Второ българско царство. За един път бива, за два пъти - категорично не, затова и "Сърце" ми се видя скучна и я четох с досада. В "Нишка" ме привлича съвременната героиня Мария, ако правилно помня, но подозирам, че подобно на повечето героини в съвременните български романи, ще фукне към някое село да търси себе си и ще се намери. В "Глина" читателите биваха занимавани с грънци от Бусинци, тук явно ще е с килими от Котел и само като си представя как описва сръчните пръсти, пребягващи през стана, как се втъкават слънчеви лъчи, тежки облаци и тучна зеленина в нишката, направо ми се отщява да я подхващам. Надявам се да не съм права и наистина този път Воктория Бешлийска да е написала нещо различно. Знам, че е хейт, но не задължавам никого да споделя мнението мии очаквам "Нишка" скоро да е в топ продаваните книги по книжарниците. Ще чакам отзиви на читатели, които нямат комерсиален интерес, каквито, уви, не са блогърите, буктокърите и професионалните читатели.

# 178
Не разбирам защо искреното мнение, когато дадена книга не е харесана, се възприема все като хейт. “Глина” не харесах и нямам никакво намерение други нейни книги да чета. Може да е брилянтен филолог - това го признавам, красиво реди думите, но за мен - до тук е, книгата ме загуби някъде още преди да я преполовя.

# 179
  • София
Уха, Райна, браво! Обожавам сочния, цветистия и словесно богат хейт! Heart

За протокола: не съм и не възнамерявам да чета нищо от Виктория Бешлийска. Просто не ме привлича тематиката.

П.П. Феникс, права си. Ако човек изкаже категорична позиция на нехаресване на нещо , веднага бива обвинен в хейт.
Майсторство на блогърите и инфлуенсърите  на хранилка е така да пишат ревюта, че да не стане ясна позицията им и харесала ли им е дадена книга или не. Вечно обтекаеми и с неясно мнение Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 17:54 от Happy Mijjj

Общи условия

Активация на акаунт