В момента чета ... 90

• 47 805
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
"Калната река" е много добър роман, препоръчвам го и аз! За съжаление, на български език се намира малко, от преведените бих посочила Гао Синдзян (Нобел за литература), Дай  Сидзие и Шан Са. Прекрасни книги има от китайски автори!

# 226
  • София
Освен "Калната река" бих препоръчала и "Хиляда години молитви" от същата авторка.
Ето и ревюто ми (не съдържа линкове Grinning )

"Сравнително дълго четох този сборник с разкази. Това им харесвам на разказите, че по всяко време можеш да я оставиш книгата на пауза и да продължиш четенето след време със следващия разказ, без да губиш нищо от очарованието.
А специално Июн Ли е изключително талантлива авторка, чийто стил много ми допада - бих го оприличила на някакъв особен източен тип магически реализъм. Харесах я още от "Калната река", но с тези брилянтно написани разкази, мнението ми окончателно се затвърди.
Брилятно и деликатно написани, разказите са десет на брой, а героите им - различни хора, всеки от тях носещ трагизма на своята събда. Хареса ми начина, по който авторката пресъздава драмата в живота на героите си - пестеливо, но достатъчно емоционално и живо.
Чудно трогателен е този сборник! Препоръчвам!"

Дала съм 5*

# 227
Просто чудесно 🤗! Благодаря, записвам автори и заглавия, все интересни предложения са!

В момента няма нищо конкретно като заглавие, което да искам да коментирам,  защото чета в друг жанр (едната книга е малко специфична за възприемане, друга - трябва да си специално фен на автора, за да стигнеш до нея…), но това не пречи да си обогатя списъка с цитираните горе.

# 228
И Мо Йен да не забравяме, когато става дума за китайски автори.

# 229
Аз пък още чета четвърти том на Съдията Бао и съм разочарована от смъртта на един от персонажите. Хем знаех отначало, че ще умре (пишеше го в предговора) и не ми е любимец. Просто е някак нагласено, все едно авторът изведнъж е решил да го махне от историята. Тъпо. А и илюстрациите (които доколкото разбирам, са от оригиналното издание) изведнъж се промениха - изглежда са от съвсем друг художник. Вече подозирам, че авторът се е сменил и че той, като Ван Хюлик сам си е рисувал илюстрациите. И съответно новият автор е направил същото и има съвсем различен стил :/
Мислех после да чета Крайречно царство, но сега се разколебах - да не би и тя да ме разочарова.
Успоредно продължавам с Агата Кристи.

Аз пък съм моралистка и по принцип хората, около мен не говорят вулгарно. Може да псуват от време на време и понякога да повишават тон (в определени ситуации), но речникът им не е такъв. Честно казано, ако някой се опита да общува по този начин с мен или пред мен, в работата ми или в дома ми, ще го изгоня и ще го игнорирам. Не бих губила време и енергия с такъв човек, независимо колко е неразбран и каква нежна душа има.

# 230
И не само тя, и Ина Иванова, и други културтрегери. А после ще се тръшкат по интервютата, че читателите не харесват качествената литература и не обичат да купуват книги без отстъпка.
Прочетох "калугертрегерки" Grinning Разсмяхте ме, момичета! Не я знам коя е културката, но за Блажев отдавна имах подозрения (по повод издавани от тях лековати романчета)

# 231
  • в сърцето на един мъж...
Ей, викам излезе някой нов сканди роман, тръгнахме по следите на някой убиец, че толкова мнения има, а то какво - главната редакторка на сиела е решила вятър да ни прави Simple Smile Много обичам такива трогателни дискусии, в които да ни обяснят кое е за улеснение и кое не и какво мнение трябва да имаме... Ама то комунизма отдавна свърши и директивата на партията не е най-важната...
Аз довърших "Последното послание" и толкова разтърсена останах. Книгата е пусната 2020, а у нас е издадена 2023. Има толкова много неща, които отговарят на съвремието и на това, което наистина се случва с младите хора, че започваш да се чудиш - дали е истина, дали има конспирация наистина или просто авторът не си пада по социалните мрежи. И колко от това, което е написано, може да е вярно. Има интересни теории и те кара да се замислиш сериозно.
Сега мисля с нещо леко да разпусна, че ми се събраха две тежки книги една след друга. Нещо лятно вероятно.

# 232
Аз чета ,, Сайбиевата невеста '' на Боян Боев и много ми хареса . Очаквам края с нетърпение .

# 233
Бях я оставила на пауза, но отново я започвам- Имало някога едно разбито сърце на Стефани Гарбър. Увлекателна е. След това продължавам със следващата от поредицата. ☀

# 234
Понеже известно време не бях чела темата и в края на предишната сте дискутирали по-стари и хубави книги. Бих искала да изкажа няколко мнения и да дам препоръка за няколко стари книги, които аз харесвам изключително много.
Първо за "Железният светилник". Чела съм само нея от четирилогията. Наскоро също я зачетох. Впечатлението ми въобще не се промени, а както спомена някой от Вас, се дообогати от сегашната ми позиция и знания.
Изключително много харесвам тази бг книга и я поставям на първо място за мен. За мен тя е шедьовър, откъдето и да я погледнеш, и именно заради образа на незабравимата Султана.
По отношение на Тютюн. Зачитала съм го и не ми направи нужното впечатление, затова го спрях, но заради вашите препоръки, ще го почна наново да видим дали просто тогава не съм била прекалено малка за тази голяма книга.
По отношение на Скарлет, което е продължение на "Отнесени от вихъра". Не съм чела книгата, но гледах мини сериала и съм абсолютно впечатлена от него и много го харесвам. Много харесвам, че авторката е направила такова страхотно продължение, не по-малко хубаво от оригинала. И за да не издавам нищо, само ще загатна, че героите в "Скарлет", напълно заслужават това, което им се случва. А по отношение на "Отнесени от вихъра" - за мен това е абсолютната икона на чуждестранните олд скул книги. Много харесвам и книгата (чела съм два пъти всичките й томове), и филмът - него също съм гледала два пъти.
А сега бих искала да дам своя препоръка. За любителите на шедьоври, в които главните герои са деца.
За мен "Ан от фермата Грийн Гейбълс" и нейните последващи продължения, е невероятна и до днес мога да я чета - особено точно "Ан от фермата Грийн Гейбълс". Честно казано, не помня колко пъти съм я препрочитала.
"Малки жени" и "Добри съпруги" също са ми голям фаворит. Гледала съм всички излезли на лента вариации за "Малки жени".
По отношение на "Птиците умират сами" - това е също невероятна книга. Изисква се обаче много търпение, за да я четеш, тъй като драмата там е много голяма. Както и много мъдрост... Тази също ми е много любима.
Иначе аз лично обожавам и поставям може би номер едно в класацията си: "Граф монте Кристо". Уникална книга и история. За мен този човек е титан. Ако някой реши да я чете - препоръчвам да се въоражи с търпение, тъй като една голяма част от първия том, е за престоя му на едно място... И не е никак лесно за четене.
"Без дом" - също с дете герой. Обожавах тази книга... Трудна и тъжна, но невероятна и незабравима.
Който реши да чете нещо от това, приятно четене!

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 09:41 от ladychar86

# 235
Започвам с удоволствие Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката.
Българското издание е похвално. С кеф да държиш книгата в ръце.

# 236
И без това Сиела е най-ниско качество като качество и превод, още по-лесно няма да им заглеждам и книгите.

Какво им става на тези хора? Какви са тези безпардонни коментари …

# 237
  • София
Аз Сиела отдавна съм ги зачеркнала като издателство. Е тук-таме имат някоя стойностна книга, повечето са.......

# 238
На мен не ми допада промотирането като прекрасни творби на последните издания с красиви иначе порезки в розовия фентъзи жанр. Добре, че ГР ми дадоха по-ясна представа за тези произведения, като отбелязвам тук изрично, че това е личната ми гледна точка.

# 239
ФБ нямам и не харесвам подобни клюкарски мрежи, но чета постоянно книжки, по препоръка от тази тема (както и сериалчета от друга тема). И аз не подхващам определени жанрове - видя ли фантастика, бягам надалеч.
За да не е спам: Пърл Бък ме чака след работа.

Общи условия

Активация на акаунт