В момента чета ... 90

• 47 766
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
Прочетох първата книга за суперинтендант Батъл - Тайната на имението (Агата Кристи) и започнах втората - Седемте циферблата.
Първата беше малко долнопробна (както казват американците - чийзи), но не съм сигурна дали не е преднамерено. Агата Кристи често и съвсем нарочно вкарва (понякога странен) хумор в книгите си и героите са конструирани като карикатури. От двата обрата в сюжета единият беше очевиден отначало, но вторият - не, което малко вдига нивото на сюжета.
Интересно, че на финала
Скрит текст:
един от главните герои става крал на измислена Източноевропейска държава, като се заканва, че ще вкара хората насила в западния модел, за тяхно добро (т.е. ще ги цивилизова ха-ха). В друга, много по-късна книга на Кристи - Котка сред гълъбите (това е книгата с девическото училище), един подобен крал (само че не на европейска, а на измислена арабска държава) - млад и симпатичен, със западно възпитание, е мразен и убит точно защото се е опитал да наложи на народа си западни нрави. Предполагам, че същото очаква и този главен герой, както и че Кристи е станала по-цинична с времето.
Колкото и да е лековата книгата, със сигурност е много по-добра от ужасната адаптация (с участието на мис Марпъл), в която убиецът е сменен и цялата история е тъпа, но без да е забавна.

Що се отнася до Седемте циферблата - още съм на около 30%, но започна по-интересно от първата. Вчера случайно разбрах, че Нетфликс ще я екранизират и в една от ролите е кастната Хелена Бонъм Картър.

Има нещо странно във връзка с възрастта на героите -
Скрит текст:
не само в случая, а изобщо в книгите на Кристи - не веднъж хора (и особено жени) на и малко над 40 са наричани стари, а в същото време хора между 25 и 35 години са представяни като младежи и се държат като 15 годишни (всички мъже се държат като Бърти Устър, а жените масово се кикотят и изчервяват без причина, когато ги заговори мъж).
Точно една такава групичка са главните герои в Седемте циферблата. Поне половината са хора със сериозни професии и обществено положение и въпреки това са невероятно инфантилни.
В една от книгите за Поаро - Хикъри Док, става дума за студентско общежитие и там студентите (които също се държат като гимназисти) също са на възраст между 23 и 33 години.
Във вече споменатата Котка сред гълъбите момичетата на по 15 години неведнъж са наречени деца и е подчертано, че изглеждат и се държат като деца и все още не са жени. В същото време, в други книги на Кристи  момичета на по 17-18 години (от различни социални класи - има и благороднички) вече са омъжени.

Няма последователност.

# 316
  • София
Прочетох "Ловецът на хвърчила". Предполагам повечето сте я чели. Хубава, тежка, силна книга - като всичките на автора. Ще дам 5/5, но "Хиляди сияйни слънца" ми хареса повече.

Продължавам с "Избрани истории" от Георги Господинов.

# 317
  • София
На мен също "Хиляда сияйни слънца" ми беше по-силна, макар че и двете са сърцераздирателни!

Да не казвам голяма дума (все пак има още време), но мисля , че в момента чета моята Книга № 1 за годината - "Да срежеш камъка" на Абрахам Вергезе.

# 318
  • Галифрей
Здравейте “ Клуб Мисъл” ❤

Днес дойде ей тази книжка биографията на Владо, че една от от котките ми реши да я прочете преди мен 😁❤
По книжарниците я има но реших да си я поръчам нова и опакована.

# 319
  • в сърцето на един мъж...
Дочетох "Гробът на сестра ми" и определено много ми хареса. Очаквах някаква изненада накрая, очаквах и да се развие по подобен начин, но стилът, надграждането, описанията, самото действие - определено много ми харесаха и нямам търпение да прочета и следващите две от поредицата.

# 320
Чета "Сърце" . След "Глина" бях решила да не чета друго на авторката, но се изкуших с мисълта, че този път стилът на писане може пък да е по-различен. Не ми харесва това оригиналничене и измисляне на нови думи.
Няколко цитата, които не поставям в скрит текст, защото нищо не разкриват от съдържанието.
Бялото в очите ѝ преля, те загубиха цвят и жизн./не е моя грешка при писането/
В упоената тишина се понесе медоточна песен.

Засега упорито продължавам нататък. Рядко оставям книга недочетена.

# 321
Дочетох "Гробът на сестра ми" и определено много ми хареса. Очаквах някаква изненада накрая, очаквах и да се развие по подобен начин, но стилът, надграждането, описанията, самото действие - определено много ми харесаха и нямам търпение да прочета и следващите две от поредицата.

И на мен много ми хареса. В морето от трилъри се отличава с добре разказана история, която изглежда и правдива.
Другото ми добро трилър попадение от лятото е "Сделка за убийства" на Стив Кавана.
Тук всичко ми хареса - герои, стил на писане, туист. Може би на места не е много реалистично повествованието, но не разваля цялостното впечатление. Провокира ме да прочета и "Непознати във влака" скоро.

# 322
Чета "Сърце" . След "Глина" бях решила да не чета друго на авторката, но се изкуших с мисълта, че този път стилът на писане може пък да е по-различен. Не ми харесва това оригиналничене и измисляне на нови думи.
Няколко цитата, които не поставям в скрит текст, защото нищо не разкриват от съдържанието.
Бялото в очите ѝ преля, те загубиха цвят и жизн./не е моя грешка при писането/
В упоената тишина се понесе медоточна песен.

Засега упорито продължавам нататък. Рядко оставям книга недочетена.

W,
Така и така се мъчиш и жертваш, моля те - споделяй още цитати! 😂

# 323
Поизпуснах малко темата, но се завръщам😄🫡 успях да прочета какво сте писали, но лошото е, че аз не си спомням какво съм писала последно 😄
Та може и да се повторя, но в средата на месеца четох "За да живея" - 4,5* дадох на книгата - реалността, жестокостта и режима ме разтърсиха. Препоръчвам за любителите на книги от този род.
Вчера довърших една книга, която няма тираж отдавна, но се намира все още онлайн "На лов за дявола" -брутална история за сериен убиец, не е за всеки... Писана по действителни събития случили се в Русия около 70те и 80те. Тази книга буквално показва, че най- обикновено и невинно изглеждащ човек, може всъщност да е брутално чудовище! 4* дадох.
Днес чета"Кралска воля" на Амели Нотомб за разтоварване.

# 324
  • София
То май почти всички убийци се оказва, че са изглеждали тихи и кротки. 😃

# 325

И на мен много ми хареса. В морето от трилъри се отличава с добре разказана история, която изглежда и правдива.
Другото ми добро трилър попадение от лятото е "Сделка за убийства" на Стив Кавана.
Тук всичко ми хареса - герои, стил на писане, туист. Може би на места не е много реалистично повествованието, но не разваля цялостното впечатление. Провокира ме да прочета и "Непознати във влака" скоро.

Да да, много реална ми изглежда, има такива случаи. Изобщо хареса ми, радвам се, че са го издали и че продължават да го издават Simple Smile

Аня Smile Smile Smile Викаш един като се е жертвал, да не се жертваме всички Simple Smile

# 326
Сериозно ли искате цитати или ме вземате на подбив?

# 327
  • Пловдив
Чела съм "Глина" - но не ме впечатли особено и изобщо не се напъвах със "Сърце", а като чета и цитатите от него, май ще пропусна 🙂
Ще ми е интересно да видя и отзиви за "Нишка" - голям бум има за нея сега..
Последното, което прочетох е “Предсмъртна целувка” на Айра Левин. Случайно ми попадна заглавието в една група в клюкарника (facebook) и ми хареса, въпреки че е стара книга. Мисля да продължа със "Степфордски съпруги".

# 328
Сериозно ли искате цитати или ме вземате на подбив?
Аз лично не те вземам на подбив, предполагам и Аня не. Понеже четат тука разни хора, хубаво е да остане за другите, какво точно се публикува.

# 329
Заповядайте:
Невинната ѝ радост като мляко пои ненаситния смок на любовта ми.
Стига ви. Ако искате повече, вземете да я четете.Stuck Out Tongue Winking Eye

Общи условия

Активация на акаунт