Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема

• 17 544
  • 377
  •   1
Отговори
# 30
  • софия
RiSSS, аз лично не мога да бъда полезна с информация за самото училище, но пък като му разгледах сайта ми изглежда доста интересно.
Виждам, че миналия петък трябва да се е провел изпит по рисуване за кандидатстване в училището и днес трябва да обявят класиране.

Има и още една сесия през септември. Детето е много разочаровано, че не влезе в Изящното и сега търсим варианти.
Каква е оценката в изящното?

# 31
Значи и при вас се разделят на някакъв етап от обучението, както е в НУИИ-София? Това си е малко риск, но пък и стимул за старание през първите години, за да попаднеш там, където най-много искаш.
По принцип в гимнацията се изучават следните специалности:
-Сценичен костюм
-Театрален, кино и телевизионен декор
-Художествено осветление за театър, кино и телевизия
-Театрална кукла
-Компютърна анимация
-Театрален грим и перука

-Драматичен театър
-Куклен театър
-Пантомима

Всяка година се подбират и утвърждават прием само за 4 от тях. Тази година това са маркираните.
За първата група специалности, изпитът е по рисуване - рисуване на група от три обемни тела по натура.
За втората група специалности, изпитът е за проверка на артистичните, пластичните и музикални умения на кандидата.

При нас на сайта има обобщена информация, че в специалност изящни изкуства се обучават по  живопис, графика и скулптура, но за съжаление тя е неточна и подвеждаща.

Скрит текст:
Едва след като детето кандидатства, прието е и се  запише, на първата родителска среща ти обясняват че, всяка година няма  три а има две специалности  и те се менят на ротационен принцип ежегодно. За да има заетост за всички преподаватели явно. Една майка на дете от класа , завършила такова училище в друга точка на Бг каза че това е дискриминация. Правилото било да се прави проучване между всички деца за интерес и спрямо интереса трябвало да бъдат формирани специализациите, защото сега може да ви странно но един график , е логично графиката  да му е най-силна и интересна; има деца които не са добре в скулптурата, има деца на които им е силна живопистта и т.н. НО при нас няма избор. Класът е формиран така, че 8 деца още в началото са класиране по специалност рекламна графика и останалите 16 след 10 склас се разпределят (по успех И желание ) между две специалности, защото минимумът за група по специалност било 8 деца. Съответно част влизат по желание в избраната специалност , но другата част биват разпределяни защото не им стига успеха.
За голямо съжаление на моичкия точно неговата година няма графика. А той определено е с афинитет към графиката. За негов голям късмет, като мина през всички специалности 8,9,10 клас се оказа че всичко му се отдава, той е в състояние да оцелее в която и да е специалност. Ако трябва да избира между  живопис и скулптура предпочита скулптура. Иначе класирането в двете специалности става по успех. Очакваше се голям наплив към живописта, но се окажа че отличниците се ориентират именно към скулптурата и там се заформя едно добро ядро от инициативни съвестни  можещи деца. Последната част от групата е класирана за подпълване, но това са деца които така или иначе не са активни по нито един от специалните предмети и ще са там само за присъствие.

Класирането по втори западен език също стана по успех. Имаха възможност за избор по немски и италиански.

# 32
dvladova и zenata, честито на вашите деца! Сигурна съм, че ще се чувстват прекрасно в новото си училище.

ilik123, много полезна и интересна информация. Досега само за НАТФИЗ знаех, че имат ротация на специалности през годините, а то това се практикувало и на други места. А както се вижда, това е възприето и във варненската гимназия. В Пловдив колко от рано обявяват план-приема? Има ли някакво регламентирано редуване или всяка година може да има различна комбинация? Доста е неприятно деца да се надяват да учат нещо там, пък то да се окаже, че за техния набор то изобщо не се предлага.

_re_ge абсолютно съм съгласна, че се явява дискриминация. Особено некоректно е това да не е обявено предварително, а децата да го разбират чак след като са се записали да учат там. Толкова ли пък да не могат да отворят ресурс за още 8 деца, да направят два класа по 16 и да предлагат всичко перманентно. Хем ще си увеличат приема, който се вижда, че е недостатъчен, предвид броя на желаещите, хем ще може децата да знаят още от началото какво ще учат. То и в НУИИ практикуват този принцип, че разделението по специалности става след 10ти клас и само най-добрите ще сбъднат своите истински желания, но поне всяка година се предлагат всички специалности и децата предварително знаят за какво се борят. Всъщност любопитно ми е там дали има равномерно разслояване на желанията или има по-предпочитани специалности, към които дърпат повечето деца, тоест има голяма конкуренция след 10ти клас.

RiSSS твоето момче не се е явявало на изпит още там, така ли? До колкото разбирам, не се е явило и за другите софийски училища?

# 33
  • Пловдив
ilik123, много полезна и интересна информация. Досега само за НАТФИЗ знаех, че имат ротация на специалности през годините, а то това се практикувало и на други места. А както се вижда, това е възприето и във варненската гимназия. В Пловдив колко от рано обявяват план-приема? Има ли някакво регламентирано редуване или всяка година може да има различна комбинация? Доста е неприятно деца да се надяват да учат нещо там, пък то да се окаже, че за техния набор то изобщо не се предлага.
Dame, в началото на учебната година някъде, обявиха кои специалности е подало училището за одобрение към Министерството. Гледам Заповедта на Министъра за одобрен план-прием е от 07.03.2024г. Да, малко е кофти, помня, чакахме с нетърпение да видим сред какви специалности ще избираме Simple Smile И да, може да нямаш късмета да улучиш и учиш, това което искаш. Но нямам представа как ги въртят през годините.

# 34
RiSSS, при така очерталата се ситуация, може да направите следното:
Пробвайте на следващи класирания в Изящното, или ако другаде към МК се е явило детето - също.
Вероятно сте си наредили и МОН-ски желания, за които днес е крайният срок. Кандидатствайте, докъдето стигнете и се запишете.
След това, ако продължава да Ви гложди идеята, детето може да се яви на септемврийската сесия в Кунино. С това ще придобие преки впечатления за средата, преподавателите, други кандидати и т.н. И личните впечатления ще са най-важният щрих в общата картина, наред с другата получена информация. Ако Ви хареса - можете да си изтеглите документите и да се запишете там. Ако не Ви хареса - просто няма да се запишете, кандидатстването само по себе си не Ви ангажира с нищо.
А дотогава - попадна ми, че училището има и фейсбук страница. Може и там да поразгледате междувременно.

# 35
  • София
Здравейте! За първи път пиша в темата, но следях какво пишете покрай кандидатстването на моето дете тази година. Много ценно ми беше споделеното от пишещите тук.
Има ли някой, чието дете е прието в НГПИ? Дъщеря ми е приета в "Художествена обработка на метали". Ще се радвам ако в темата има майки с приети деца, за да обменяме впечатления.
Честито и на останалите деца, приети на първо класиране и успех на чакащите!

Ние, днес я записахме + участие в следващо класиране.

С каква специалност?

# 36
[...не могат да отворят ресурс за още 8 деца, да направят два класа по 16 и да предлагат всичко перманентно. Хем ще си увеличат приема, който се вижда, че е недостатъчен, предвид броя на желаещите, хем ще може децата да знаят още от началото какво ще учат.
...
Всъщност любопитно ми е там дали има равномерно разслояване на желанията или има по-предпочитани специалности, към които дърпат повечето деца, тоест има голяма конкуренция след 10ти клас.

Според мен увеличаването на бройката е невъзможно - и като база и като учебен капацитет.
Скрит текст:
Специалните предмети в програмите са наредени като броеница между двете групи ИИ . Въобще съставянето на учебна програма е явно дълъг и сложен процес на напасване между учители, свободни класни стаи и ателиета, защото тя почти не се променя от година на година. Примерно едната група  ( 8 човека) от ИИ е с два часа графика , паралелно другата  ( 8 човека) със скулптура. Следващите два учебни часа се сменят. Сега си представете  още една група/клас  , която създава нечетен брой групи по четен брой предмети и да заема в друго време преподаватели и ателиета.  Освен това целия клас ( 26 човека) учи да кажем перспектива, пластична анатомия  - разделен на две групи по 13 човека, пак в някакви часови зони. Става сложно и аз го виждам че е сложно. Освен това сградата на училището ни е паметник на културата, в която  учат от 1 до 12 клас. Дори самите класове са ограничени като бройки освен че са ограничени като брой паралелки в даден набор , защото в стаите просто няма място за повече чинове.

На родителската среща в 8 клас беше зададен въпроса какво става ако детето иска да продължи да специализира нещо, което не се специализира в неговата година и директорката каза, че ако детето има такова желание може да се намери възможност, но това беше много дипломатично отклонение. Представете си
а) кога в това натоварено учебно време с толкова предмети и заетост, към програмата която учи детето ще изкрои още да кажем 3-4 часа за допълнителен предмет?
б) дори да изкрои ще се наложи в 11 клас да ходи с  по-големите  от 12 клас ?  та те завършват , освен това вече са минали материала за 11 клас а детето не.

Всъщност си мисля че скулптурата е тази която щеше да западне при свободен избор. Тя 'изглежда ' безинтересна, но не е безинтересна и затова не заслужава да бъде подценявана. Учителката е страхотен педагог и човек. И  си личи, щом е успяла с начина по който преподава и по който се държи към децата да спечели сърцата на силната част на класа. Защото никой не ги притиска в избора. Те са можели да изберат  другата специалност и щяха да бъдат класирани заради високия си успех, но са предпочели скулптурата. Аз много се радвам че синът ми предприе тази ориентация. това е много нетрадиционен избор и много развиващ и с прекрасната преподавателка, предполагам ще дръпне много напред.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 20:58 от _re_ge

# 37
  • Варна
Re_ge, всъщност аз миналата година преди кандидатстването и изпита много се рових в сайта им и в учебния план и попаднах на това разделение на изящните, че става по 2 от 3те специалности. Не го казват, но някъде го има по години и мисля, ако помня правилно, че сегашния бъдещ 9ти клас ще бъдат с живопис и графика. Трябва да се разровя къде беше, но аз така го разбрах случайно. На родителската среща преди изпитите не го обясниха определено това. После питах лично и ми потвърдиха.
За езика също не ми харесва разпределението. Надяваме се на италиански, ама май ще е немски. Повечето са писали немски доколкото разбрах.

# 38
Моренце, задължително има и двата езика. Просто децата се разпределят по успех и желание на две групи. При нас повечето искаха италиански. Това го разбрахме когато недоволни родители почнаха да се жалват че децата им са разпределени немски , като било писано на сайта, че втория език ще е по избор немски или италиански. Двусмислено звучи нали? Тогава им казаха че избора зависи от успеха. И това не беше известно до него момент. Но отново няколко силни ученици си искаха немски и са с'ъс немски, а останалата част от "немската" групата е подпълнена от принудително  разпределени.

Никога не съм попадала на информация за ротационния принцип на сайта на училището. Той поначало е много объркан. И да я има не  е обяснено така точно и ясно, както аз ви го обясних на вас. А трябва.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 00:31 от _re_ge

# 39
  • Варна
Аз пък някъде срещнах, че бъдещият осми клас ще се делят на живопис и графика. Но ако се редуват, това значи, че или аз или Море бъркаме.

# 40
  • София
https://www.hg-iliapetrov.com/bg/priemni-izpiti/630-popylvane-na … i-sled-sedmi-klas
Хайде да има похвалили се!
И отбелязвам още един позитив за НУИИ- за първи път пишат колко незаети места има. Дано все по-пълна информация качват по сайтовете си училищата. Полезно ще е, особено в контекста и на дискусията за НУИ Варна.

# 41
Бих искала да попитам за училището по каменоделство в Кунино https://stonemasonry.eu. Виждам, че не е в списъците Ви и може би има причина.

Дали има някой, които е изпратил детето си там или пък детео възнамерява да кандидатства там? Ние сме в дилема и бих искала да получа обратна връзка от вас и всякакви мнениея. Така, че необходими са ми наблюдения върху училището, средата, как се пътува(пък, ако има и друго дете от София с което да пътуват би било чудесно), какви са учителите и т.н.

Благодаря!

Ако гледаме резултатите от ДЗИ 2024, тази година е завършил всичко на всичко ЕДИН ученик, чийто показателни резултати са среден 2,66 по БЕЛ и добър 4,20 от държавния изпит за професионална квалификация. Вероятно децата от малки населени места са свикнали на смесено обучение между отделните випуски, но не знам как се отразява това на професионалните умения/обучение при по-малко и повече напреднали

Видях че са се явили 4 деца, а не едно.

# 42
Аз пък някъде срещнах, че бъдещият осми клас ще се делят на живопис и графика. Но ако се редуват, това значи, че или аз или Море бъркаме.
Според мен трябва да съответстват на специалностите на годината на моичкия, защото се е завъртяла ротацията. но ако е както си искат всяка година, тогава no comment.
Напълно е възможно по наше време да е нямало такава информация на сайта. Тогава нямаше информация и за точните критерии за оценките на творбите. Тя се появи по-късно. Явно на всяко действие от страна на недоволни кандидатстващи  - следва противодействие като инфо в сайта.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 14:14 от _re_ge

# 43
Тия пък от полиграфията не могат 10 дена да изкарат едно класиране....кофти за децата, при които има припокриване. За родителите им, де.

# 44
За Полиграфията е така, защото има и специалности с български, а там проверката на изпитните работи изисква повече време. А класирането е общо за всички специалности. Иначе, да, получава се неприятно с удълженото чакане.

Общи условия

Активация на акаунт