Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема

• 17 544
  • 377
  •   1
Отговори
# 15
  • софия
Училището в Кунино е залязло по естествен начин назад във вреемто. По едно време никой нямаше нужда от изкуство, какво говорим за каменоделец. Навремето е било силно и тачено.

Знам, че последната година (даже наскоро беше представянето) му направиха много хубав ремонт, имат хубаво общежитие. Опитват се да му вдъхнат живот. Академията им гостува - правят там пленери със студентите и директпрката разбира се, се радва да посреща гости от София.
От това, което съм чувала, от студентите, оставам с впечатление, че се опитват да го раздвижат и използват наличието на общежитие за да привлекат ученици от близки райони, семейства, които може и да не могат да поемат голям град, но там биха се справили финнсово, както и такива, които буквално са от по-бедните групи и националнсоти. (потребителят преди мен добре е описал, това е идеална илюстрация)

Иначе познавам дете, което навремето преместиха от София, защото имаше "проблеми" с училището тук (пак с рисуване, силно при това). Родителите са умни и интелигентни хора и вместо да си тормозят детето тук, разгледаха и решиха този вариант. Но те са доста свободомислещи хора. Не мисля, че в масовия случай "другите" биха им одобрили, еле повторили решението.

Иначе идеята на училиещто като занаят и изгубващо се умение си е уникално нещо. В крайна сметка какво е бил Микеланджело?

П.С - няма причина да не е в списъците. Просто когато преди сто години темата е правена, потребителя е решил да не го слага, а аз после не съм проверявала и актуализирала навреме. Сега ше направя опит.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 18:10 от Амели

# 16
  • Върху лъчите на Слънцето.
На мен ми изглежда доста привлекателно!
Предполагам, че основен проблем е, че въпреки доброто общежитие, в днешно време малко хора биха пратили децата си на тази възраст в друго населено място, сами.

# 17
Амели, тъй като темата е за кандидатстване с рисуване, не знам до колко е оправдано в първия пост да има училища с прием само с БЕЛ и МАТ от НВО, въпреки че са дизайнерски паралелки.

От друга страна има още много други училища, които предлагат паралелки за графичен дизайн и подобни, които не фигурират в списъка и аз лично не разбирам принципа, на който са подбрани училищата в първия пост.

Отделно обръщам внимание, че 149  Средно училище ,,Иван Хаджийски" предлага профили "софтуерни и хардуерни науки", както и "електронна търговия" и съвсем няма място в този списък. А пък липсва 140 СУ "Иван Богоров", което е от малкото, които все пак ползват изпита за проверка на способностите по рисуване.

Аз бих разделила списъка с училища на две групи - тези към МК и тези към МОН, като от монските или бих оставила само тези, които приемат с изпит по рисуване, или и тях бих разделила на две групи - с изпит по рисуване и такива без, но да кажем взимащи оценката от рисуване от дипломата.

# 18
  • софия
Dame, писала си докато редактирах.
Надпреварвах се с времето, та не е най-прегледното, но каквото казваш съм го направила. И аз изхождах от идеята за рисуване.
Не махнах тези без изпит - отделих ги най-отдолу, за да не създавам излишни брожения, а така или иначе всяка година има по някой, който да пита за алтернативи, ако нещо не се получи с изпитите.
Ще пробвам да добавя 140-то, но не мисля, че ще ми позволи.
п.с - не, нямам вече бутон за редакция. Понеже не мисля, че има кой знае колко належащо промени, че да занимавам модератор, с другата тема, ще направя останалите редакции.

Махнала съм 149-то.
Списъкът е правен преди сто години от момичето, което навремето започна темата. Аз дълго време не го коригирах точно за да няма брожения, но днес отделих време и съкратих информацията - ненужно беше отделена в сектори по специалности и т.н
Едонствено не ми стигна времето да опиша хубаво специалнсотите на Пловдивското училище за екранни и сценични изкуства, но там изобщо трябва да отделя време да ги опозная по-добре.
Следващаъта тема ще с доста по-прегледна първа страница.
Амели, тъй като темата е за кандидатстване с рисуване, не знам до колко е оправдано в първия пост да има училища с прием само с БЕЛ и МАТ от НВО, въпреки че са дизайнерски паралелки.

От друга страна има още много други училища, които предлагат паралелки за графичен дизайн и подобни, които не фигурират в списъка и аз лично не разбирам принципа, на който са подбрани училищата в първия пост.

Отделно обръщам внимание, че 149  Средно училище ,,Иван Хаджийски" предлага профили "софтуерни и хардуерни науки", както и "електронна търговия" и съвсем няма място в този списък. А пък липсва 140 СУ "Иван Богоров", което е от малкото, които все пак ползват изпита за проверка на способностите по рисуване.

Аз бих разделила списъка с училища на две групи - тези към МК и тези към МОН, като от монските или бих оставила само тези, които приемат с изпит по рисуване, или и тях бих разделила на две групи - с изпит по рисуване и такива без, но да кажем взимащи оценката от рисуване от дипломата.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 19:58 от Амели

# 19
Dame, благодаря за хубавите думи! Two Hearts Аз ще продължавам да си пиша впечатления, информация и размисли. А пък щом има за кого да е приятно или полезно да ги чете, това може само да ме радва.
Относно списъка в първия пост – той се доусъвършенства от тема на тема. Училища могат да се включват в него по предложения на съфорумци и/или в резултат на промени в план-приема от година на година – някъде се откриват специалности, другаде се закриват. МОН-ските училища без изпит по рисуване май бяха включени точно в резултат на такива предложения, тъй като биха били полезни на някого, който е пропуснал някой изпит по рисуване или не е изкарал достатъчно хубав резултат, а търси варианти с подобна насоченост.
Амели, много добре се е получила последната редакция. Hands Clap Да, май остава само добавянето на 140-то, ама – следващия път. В пловдивското училище по сценични и екранни изкуства, което жителите на града наричат „Сценични кадри”, от наши приятели знам, че има „Компютърна анимация” – тяхното дете учи това. В предната тема една от майките с прието дете писа и за специалност „Кукли”. А май някъде съм срещала, че имат и специалности без рисуване – пантомима и/или други изкуства, които представляват по-скоро актьорска игра. Всичко това са ми някакви бегли впечатления "отгоре-отгоре", аз също досега не съм се задълбочавала за него, а е интересно, наистина.
_re_ge, честито на твоя младеж за приема в желаната от него специалност. Значи и при вас се разделят на някакъв етап от обучението, както е в НУИИ-София? Това си е малко риск, но пък и стимул за старание през първите години, за да попаднеш там, където най-много искаш.
А по въпроса за рисуването при всякакви условия, ще добавя само, че дъщеря ми има преподавател, който ги съветва да рисуват даже в градския транспорт, в движение. В случая става въпрос за скици. Аз по път за работа много често се засичам с деца от друго училище по изкуства и също често съм виждала някой да извади лист и молив и набързо да драсне някоя скица, докато се вози в превозното средство.
RiSSS, след това, което вече са споделили за училището в Кунино, малко имам да допълня. Доколкото ми е известно, има и деца на общежитие, и такива, които пътуват всеки ден от и до Враца или София с влака, училището е до гарата, програмата е съобразена. Построено е на това място, защото има находища с каменен материал за обработка. Социално толерантни са, в училището има деца от малцинствени или други уязвими групи. Не са ми преки впечатленията за всичко гореописано, а по друга линия имам тази информация. Професията е защитена, а май имаше нещо, че деца, учещи такива специалности, получават стипендии за това, че ги изучават. На база на какво сте с впечатления, че детето не се е представило много добре на изпита – субективна преценка на детето ли, или това, което е видяло от работите на другите деца около себе си на изпита? На изпита детето може би е добило някакви впечатления и за средата, и донякъде на нивото на тези около него. Пише, че резултатите излизат на 09.07, т.е. днес, но не успях да ги открия на сайта им. Ако стигнете до тази информация, ще можете съвсем точно да видите и резултата на детето Ви, и на другите. А за обявяване на списъците с класираните е посочена дата 11.07 – имате още малко чакане.
Радвам се, че няколко от симпатичните стари потребители се записаха и в тази тема Heart Eyes Това е обещаващо начало да продължаваме със споделянето както на успехи, така и на някой и друг препъни-камък, с намирането на решения, взаимопомощ, и, дай, Боже - споделени положителни емоции!

# 20
Истински се вълнувам четейки ви и се радвам, когато видя прието дете ❤️ Догодина и нас ни предстоят тези емоции... Успех на децата ❤️

# 21
  • софия
Чакайте малко - трябва да правите разлика в различни начини за рисуване и в провеждане на изпит.
Рисуването се случва навсякъде по всяко време, по пленерите даже са насядали и накацали по всякакви странни места. Това е неизбежно, част от работата, въпреки, че ако беше толкова комфортно да седиш на земята едва ли шяха да се продават всякакви преносими стативи и столчета.

Едно дете може да рисува на всичко, но това не означава че при добри условия няма да покаже по-добра работа.

Пък и честно казано за мен темата се изчерпва с основното - трябва да са при еднакви условия. Може да се рисува на земята ако щеш, но всички да са на земята.

# 22
О, да, нямам предвид провеждане на изпит. Имам предвид като умение и като адаптивност.
За изпит съм на твърдото мнение, че в максимална степен трябва да се търси уеднаквяване на условията.

# 23
Амели, много по-добре е станал първият пост. Така наистина е доста по-добре структурирана информацията. Аз също смятам, че дублирането на информацията, като веднъж са посочени специалностите и училищата които ги предлагат и след това има отделно списък само с училищата не беше най-добрият вариант.

# 24
  • софия
Благодаря, Даме!

Последно за днес - малко излизам от темата за рисуването, но попаднах на много интересна статия за Елисавета Вазова - патрон на едно от училищата с творчески специалности (без изпит по рисуване) в София, и реших, че не е лоша идея да знаем по нещо за "имената" на училищата, които разискваме.

https://www.dw.com/bg/edna-zabelezitelna-blgarka-elisaveta-konsu … ttAtB7Y2deA8cl_WQ

# 25
  • София
Здравейте! За първи път пиша в темата, но следях какво пишете покрай кандидатстването на моето дете тази година. Много ценно ми беше споделеното от пишещите тук.
Има ли някой, чието дете е прието в НГПИ? Дъщеря ми е приета в "Художествена обработка на метали". Ще се радвам ако в темата има майки с приети деца, за да обменяме впечатления.
Честито и на останалите деца, приети на първо класиране и успех на чакащите!

# 26
  • Пловдив
Здравейте!
Да дам малко яснота за Национална Гимназия за Сценични и Екранни Изкуства-Пловдив, т.н. Сценични кадри Simple Smile
По принцип в гимнацията се изучават следните специалности:
-Сценичен костюм
-Театрален, кино и телевизионен декор
-Художествено осветление за театър, кино и телевизия
-Театрална кукла
-Компютърна анимация
-Театрален грим и перука

-Драматичен театър
-Куклен театър
-Пантомима

Всяка година се подбират и утвърждават прием само за 4 от тях. Тази година това са маркираните.
За първата група специалности, изпитът е по рисуване - рисуване на група от три обемни тела по натура.
За втората група специалности, изпитът е за проверка на артистичните, пластичните и музикални умения на кандидата.

# 27
Здравейте! За първи път пиша в темата, но следях какво пишете покрай кандидатстването на моето дете тази година. Много ценно ми беше споделеното от пишещите тук.
Има ли някой, чието дете е прието в НГПИ? Дъщеря ми е приета в "Художествена обработка на метали". Ще се радвам ако в темата има майки с приети деца, за да обменяме впечатления.
Честито и на останалите деца, приети на първо класиране и успех на чакащите!

Ние, днес я записахме + участие в следващо класиране.

# 28
Здравейте,

следя ви вече втора тема. Изключително полезна и добре поднесена информация намирам тук, за което благодаря на всички ви! Особено на по-старите момичета, чиито деца миналата година  кандидатстваха!
Дъщеря ми тази година кандидатства и в трите училища към МК. За съжаление се представи на средно ниво, така че не знам какъв шанс има на второ класиране в приложното и във фотографското...Поради тази причина като бекъп вариант подадохме заявление към училищата към МОН, като на първо място съм писала в ПГО специалност Сценичен костюм. Дали някой има информация относно тази специалност през годините. Колко рисуват и изобщо всичко би ми било полезно.

# 29
RiSSS, аз лично не мога да бъда полезна с информация за самото училище, но пък като му разгледах сайта ми изглежда доста интересно.
Виждам, че миналия петък трябва да се е провел изпит по рисуване за кандидатстване в училището и днес трябва да обявят класиране.

Има и още една сесия през септември. Детето е много разочаровано, че не влезе в Изящното и сега търсим варианти.

@BlyaSSSachka за жалост не се е представило добре в Изящното и търсим варианти, за това се спряхме на Кунино. Иначе му видяхме работата и ояределено се е справило чудесно с ананаса, но чашата е сбъркана и той не се класира.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 17:53 от RiSSS

Общи условия

Активация на акаунт