Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 48 562
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 825
armyhousewife, ние отидохме да видим нашата в НГПИ. Аргументираха се, макар и не кой знае колко убедително 😆 В крайна сметка ни казаха: “Целите се високо, за там трябва да сте перфектни. Не са Ви фатални грешките, можело е и по-висока оценка да имате, ама е трябвало да се постараете повече.”
Сега, на всички ни е ясно, че винаги може повече, а колко да не са фатални, като в крайна сметка едва ли ще я приемат специалността, която иска, вече е друга тема.
Но оценките по рисуване са доста субективни и според мен зависят до голяма степен и от конкуренцията. И това си е част от “играта”. Т.к. моята дъщеря доста се разстрои вчера след тази среща, каза, че учителката, при която се готви (която е от същото училище) за изброените неща би ѝ поставила по-висока оценка, това се опитах да ѝ обясня: не толкова нейната работа е лоша, просто е имало много по-добри. И ако иска да се занимава с това, винаги ще е така и трябва да свиква. Не е точна наука това, да получи правилния отговор и всички, които са го направили да имат 6. Тука има “това ми е малко по-тъмно”, а онова трябва да е “половин пръст по нагоре” (чий пръст и колко е дебел тоя пръст 🤣). Такъв е животът в крайна сметка. И това също беше за нея полезен урок, макар че в момента ѝ е тежко.
Та преценете какви са ви очакванията от една такава среща и според това решете дали си струва да инвестирате време и енергия.

# 826
armyhousewife, според мен има смисъл. Винаги е полезно. Аз много се дразня, че не са публични рисунките от изпита и оценките. Има точни критерии, по които се оценява: композиция, пропорции, перспектива,  светлосенъчно изграждане, материалност.
Дори да имат грешки, децата трябва да си ги видят и да се стимулират да ги отработят.

# 827
m_lenski, честито и на вас! Подавайте за второ класиране, много от кандидатите в Свети Лука се издигат нагоре в желанията и преценете дали все пак да не „пазите” Метала, според шанса ви за МОН-ските училища и това, че все пак и той е доста интересна специалност. За жалост са много малко възможностите за моден дизайн и има закрити такива паралелки. Проучвах го, за
начално стартира с желание за моден дизайн, в НГПИ като най-добро в тази сфера, но в хода на подготовката накрая каза, че най-много иска рекламна или компютърна графика. Понеже в НГПИ беше с гранична оценка, даваща възможност само за Дърворезба или Силикатен дизайн на n-то класиране и никакъв шанс за Графиката, а по МОН се класира Компютърна графика, даде приоритет на специалността и заяви, че се записва окончателно в „Райнов”, и няма да чака повече никакви класирания никъде. От изминалите 3 години там мога да кажа, че при тях специалните предмети вървят в 2 групи – както ръчно рисуване, скулптура, живопис, анимация и т.н., така и компютърни за обработка на изображения, шрифтове, на страницата на училището гледам, че и филмчета правят, сега на практиката учат фотография. Рисува се доста, но дали е повече от Метала в НГПИ, не мога да кажа със сигурност (вероятно все пак в НГПИ е повече). А иначе моята през свободното си време сега го е ударила на творене в приложната сфера и колкото повече метал и вериги – по-добре. Сглобява бижута от разни части, отдавна прави дръжки за чанти от стари колани и т.н. Бюрото ѝ беше интересна гледка с 2 чифта клещи върху купчината учебници, и тези клещи не били на баща ѝ, лично нейни си били!
m_lenski, допълвам – още едно честито и за НУИИ. Вече имате избор, даже преди класирането в МОН Simple Smile

Благодаря за напътствията и подробната информация!!!  Прекрасна дъщеря имате!  Детенце окончателно избра изящни изкуства. Още на отворените врати тя хареса много училището, защото е малко . А атмосферата също защото е творческа. Хареса децата, които учеха там. Тя идва от много проблемен клас с лоша дисциплина.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 23:09 от m_lenski

# 828
Мислите ли, че има смисъл да отидем с детето в НУИИ, да си види рисунката и защо има ниска оценка?

За мен лично има смисъл, за да видим рисунката на детето и да получим някакво становище/мнение, поне до колкото разбирам от написаното тук, изказват мнението си в училището за рисунките на децата. Моето дете категорично отказва да отиде да я види, но аз и баща й държим да видим и да разберем защо има толкова ниска оценка. Той също рисува и има поглед (обективен) върху нещата, за разлика от мен. Моята дъщеря ходи на уроци при учител от НУИИ, който каза, че е учуден, че има толкова ниска оценка. Детето е много разочаровано, защото тя иска да учи само в това училище. В Приложните изкуства е приета на първо класиране, но не по първо желание, но не иска там и сега драмата е голяма. Предвид това, че снощи каза " не може да съм пак толкова зле", ми се иска да видя, дали наистина не се е представила добре или рисунката й е добра, но не е оценена достатъчно. Все пак има и субективни фактори, според предпочитанията на членовете на комисията, един харесва един щрих, друг друг и пр. Далеч съм от мисълта, че може нещо да се промени, но поне да видим какво е направила. Ако кажат, че работата й е добра, но това е оценката, поне детето да не мисли, че е толкова зле. Странното, е че тя смяташе, че тук се е представила много по-добре отколкото в приложните, но резултатите показват друго. При нас проблема е в това, че тя иска да учи графика или живопис, категорично не желае други специалности свързани с компютърен дизайн и като цяло с компютри, както е в 51-во или Н. Рейнов. А за там балът й е прекрасен и със сигурност ще влезе.

# 829
Обърнете внимание, че в Метал и Дърворезба имат 5 часа седмично Скулптура вместо Живопис. Това е отделно от часовете по рисуване. За дъщеря ми това се оказа плюс, много й харесва. Ако беше влязла в  Моден дизайн по първо желание нямаше да има тази възможност. Детето да си прецени.

# 830
Здравейте, имам важен въпрос: дали може детето да не присъства на записването в НГПИ? Налага се да замине и неможе да чака до 16 второто класиране....

# 831
Здравейте, имам важен въпрос: дали може детето да не присъства на записването в НГПИ? Налага се да замине и неможе да чака до 16 второто класиране....
Ако има навършени 14 години ви трябва нот. заверено пълномощно от детето Simple Smile , за да го запишете само вие. Ако няма - може и само родител.

# 832
При нас имаше смисъл от това да види рисунката и да разбере грешките си, които бяха очевидни, но получи и похвала, че има много добре изграден стил на рисуване и най-вероятно дълго време се е подготвяла за изпита (две години, но последната година и при нея пубертета надделя и се отпусна), получи похвала и за падналите сенки от предметите, че нейните са от малкото направени както трябва. Записахме я в НГПИ по третото желание, което междувременно и стана първо:) Запозна се по-задълбочено със специалностите и реши, че работата на компютър не я привлича толкова, колкото работата с ръце:)
Успех на всички деца и да бъдат по-смели и уверени в себе си!

# 833
Ако има навършени 14 години ви трябва нот. заверено пълномощно от детето Simple Smile , за да го запишете само вие. Ако няма - може и само родител.
Това правило дали важи и за фотографското училище? Мислех, че може да не присъства детето, както е в у-щата по мон

# 834
  • София
Това изискване на училището ли е? В друго училище записах даже племеницата, без тя да присъства. Дори не ме попитаха коя и каква съм.

# 835
Какво пълномощно от непълнолетен? На когото е законен представител на всичкото отгоре, кой ви каза подобна глупост?

В нгпи дори не ни питаха какви сме като записвахме детето

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 18:57 от zenata

# 836
  • Ланкър, планините Овнерог
"Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните (над 14-годишна възраст) – от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието, поради което е желателно присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.
При обективна невъзможност родителите да присъстват при записване на ученика в съответното училище, следва упълномощеното от тях лице да има пълномощно, като с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето силно препоръчително е пълномощното да е от двамата родители и да е нотариално заверено."

# 837
Така де, няма как детето да упълномощи представителите си, още повече че то самото е с ограничена дееспособност. Тук се говори за трети лица, които се упълномощават от родителите.  Това, че се иска подпис от детето е нещо съвсем друго. Пожелателните неща са си точно това - пожелателни.

# 838
Миналата година бях видяла на сайта на Художественото в Пловдив качени примерни работи от изпита (впоследствие бяха махнати от сайта, може би съм ги гледала през август или септември).

# 839
Моето дете ще се пробва на второ класиране в НГПИ. Подадох заявление и искрено се надявам да не се изгаврят както го направиха с чакане на входящите номера. Вчера подадох, до момента нямам имейл.
Трябва ли да очаквам имейл и трябва ли да се притеснявам, че нямам? Има ли тук хора, подали заявление за второ класиране?
Относно записването, бях питала още преди повече от месец, защото детето ми ще бъде на лагер, оттам ми отговориха, че присъствието на детето не е необходимо.
Е крайна сметка, това за нотариално завереното пълномощно вярно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт