Кандидатстване с рисуване след 7 клас - 12 тема (удължена тема до края на месец ЮЛИ)

• 49 391
  • 1 075
  •   1
Отговори
# 870
  • София
И ние чакаме второ класиране в НПГПФ и НГПИ - въпросът ми е, ако първо ни поканят да се запишем във Фотографското и се запишем с всички необходими документи, това означава ли, че отпадаме от следващите класирания в Приложното, които са ни приоритет?
Доколкото разбирам, ако вече си се записал в класирано МОН-ско училище и те поканят от Приложното или Фотографското, можеш да си изтеглиш документите и окончателно да се запишеш в МК училище.

Не отпадате от класиранията в Приложното, всяко училище към МК си е отделно, нямат обща система.

# 871
Venelina, дъщеря ми е с 5,00 в НПГПФ. Стискам палци да стигнат и до Вас в позвъняванията следващата седмица.
Аз не разбрах съвсем какво ще се случва на второто класиране в НГПИ: на място ни казаха, че ще ни звъннат, на сайта пише, че ще излезе във вторник. И на какъв принцип преподреждат също не ми стана ясно (попаднахме на едно младо момиче, което не беше в този детайл и не успя да ми отговори).
Иначе у нас, след първоначалния рев и страдание, дъщеря ми се настрои, че ще върви да учи към МОН. Вчера, като ми звъннаха от НПГПФ и я питах финално какво иска, това ми каза: “Ако не стигнат до мен в рекламната графика, отивам на другото място.” Наясно сме и двете, че с 4,15 и надпланов прием там на първо класиране, шансовете са минимални, така че… но, както е казал класикът: каквото такова…

# 872
Препоръчвам Св. Лука - хубава локация, добри учители

# 873
Започнаха да звънят по телефона от НПГПФ да предлагат места за второ класиране! Дъщеря ми там е с 5.00. Предложиха й Графичен дизайн, първото желание. Отказахме.
Здравейте, на Вас ли звъннаха или на детето?

# 874
Вчера вечета, докато се опитвах да се отърся от темата с кандидатстването (безуспешно) с помощта на бира и компания, се замислих - защо все пак нямаме някакви примери на рисунки от всички училища към МК, за да се ориентираме към какво точно ниво се стремим. Не става дума да се публикуват всички работи на кандидатите през годините, но нима е излишно да има няколко примера, които от време на време да се подновяват? Въщност има няколко такива към сайта на Приложната само. Така и учителите ще знаят по-добре как да подготвят децата (всички учители-художници, не само тези към съответните гимназии)... Както и да е.
Аз също се интересувам дали звънят на родител или на детето за второ класиране във Фотографското.

# 875
Само на страницата на Тревненската школа съм виждала някакъв ориентир
https://artschooltryavna.com/%d0%ba%d0%b0%d0%bd%d0%b4%d0%b8%d0%b … b0%d0%bd%d0%b5-2/

# 876
Ако отидете в Деня на отворените врати на НГПИ или може би на някоя от изложбите/базарите им, ще видите колкото искате рисунки от изпити, заедно с оценките върху тях. Окачени са върху стените на училището.

# 877
В НУИИ не ни разрешиха да снимаме рисунката на дъщеря ми. Защо ли?Stuck Out Tongue Winking Eye

# 878
Ако отидете в Деня на отворените врати на НГПИ или може би на някоя от изложбите/базарите им, ще видите колкото искате рисунки от изпити, заедно с оценките върху тях. Окачени са върху стените на училището.

Така е сигурно. Но не мисля, че е достатъчно. Тази година отворените врати в Приложната бяха през декември и ги изпуснахме. Ходихме на отворени врати в НУИИ. След това успяхме да се вредим един ден за консултация там, която се оказа направо като курс (мислех, че консултация и курс са отделно). Консултациите бяха в много неудобно време, двете зали -претъпкани и си намираш място на късмет. И трябваше да искам извинителна бележка от ЛЛ, защото в училище не ни признаваха тази от НУИИ. Има наистина много желащи и можещи деца да се занимават с някакъв вид изкуство и разбирам, че трябва да се отсяват (което е трудна работа). Може би местата в училищата са малко, може би не. Но тъй като напоследък следя ситуациите и страстите в образованието, чудя се как от дете, очевадно склонно към изкуства, ще правим математик или човек на природните науки и то по безумни учебници? Или ще го пратим да учи за фризьорка, аниматор, продавач-консултант или на 10 км. откъщи само защото абе, не става бе - нула по математика, зле по български. Не се оплаквам, само си разсъждавам публично, че много ми се е събрало (като на всички тук) тази година и имам пориви да си споделям мислите от време на време... Разбира се, ако наистина имаш влечение към кое да е изкуство, не се отказваш лесно - и да учиш в такова училище, и да не учиш, продължаваш да се развиваш. Misc Art

# 879
Във Вн местата към МК са 26  ( само толкова са децата с прием за две направления - РГ и ИИ. В ИИ винаги са само две специалности. Никога не се покриват и трите - живопис графика и скулптура, на ротиращ принцип са) . Има само едно такова училище в града. И едно по МОН пак с една паралелка. И това е. В нашия град приемът е под  60 деца. Всичко друго като компютърна анимация, дизайн и т. Н. са с прием на деца, които нямат проверка на способностите. Което пък говори явно за рисуването, нивото му и какво се учи.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:08 от _re_ge

# 880
Венелина, може ли по-конкретно по въпроса какво точно ви притеснява, че такива общи размисли са по-скоро излишни в темата.

# 881
Започнаха да звънят по телефона от НПГПФ да предлагат места за второ класиране! Дъщеря ми там е с 5.00. Предложиха й Графичен дизайн, първото желание. Отказахме.
Защо отказахте, какво друго избрахте?
Ние сме с 4,75 .
А дали може ако се обадят за първо желание, да искам записване по второ посочено желание?

# 882
  • София
Здравейте, на Вас ли звъннаха или на детето?
Hedgehog, На мен звъннаха. По телефона, който сме посочили в онлайн заявлението. Възможно е не всички, на които се обаждат, да отговарят бързо, както направихме ние. Може би някои са казали, че ще помислят, ще видят и т.н. и затова човекът временно е спрял да се обажда по-нататък. Не се притеснявайте! Стискам ви палци!
dete2 На първо класиране е приета в НГПИ, Дърворезба, записахме я и подадохме за второ класиране, с надежда за Моден дизайн. Ако оттук нататък дойде още по-добро предложение, ще изтеглим и ще я запишем на друго място:) Когато човекът от НГПФ ви се обади по телефона, просто го питайте дали може по второ или друго желание, беше много любезен!

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 19:03 от Kenarova

# 883
Венелина, може ли по-конкретно по въпроса какво точно ви притеснява, че такива общи размисли са по-скоро излишни в темата.

Просто размисли са, беше ми интересно дали само аз имам подобни. Може би съм объркана. Няма да продължавам, то и нямам много за казване. Извинете ме.

# 884
Звъннаха ни от НПГПФ, предложиха ни място в Графичен дизайн (беше ни първо желание, не знам има ли значение това). Отказах и пращам късмета ни към Викинга и клетата му майчица.
Вие с каква оценка бяхте? Защо се отказвате, какво избрахте?
На мен ми казаха, че понеделник ще обяват колко свободни места има във всяка паралелка и започват да звънят.

Общи условия

Активация на акаунт