Коя ви е мечтаната дестинация и защо?

• 11 271
  • 313
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Като живяла голяма част от детството си в Мароко, тийнейджърството в Южна Гърция, младостта в Дания и Финландия и последните 15 години между България и Италия, за мен идеално е Скандинавието. Даже това по-северното ми е още повече на сърце.

# 136
На мен жегата ми е най-мъчителната част от живота.

Сега се върнахме от Черна гора, бяхме там на море...ами измъчих се, последните дни нямах търпение да си тръгнем.

Сега съм се заела за следващото лято да търся подходящо море..като за моржове Simple Smile

Пс. Много благодаря за препоръките за книги , свързани с Норвегия.
С радост ще ги прочета.

А за Бутан..зная ,че вече може да се ходи, ала за съжаление, на този етап, сумите са доста над бюджета ни.

Но! Се сетих,че искам и в Дания да ида, в Копенхаген, за да се срещна със статуята на Малката русалка.

# 137
  • на брега на морето
По Северно-испанското крайбрежие въобще не е така - 24-25 градуса лятото.
Тук обичайните температури са около 28 градуса. Рядко надхвърля 30, да стигне до 35 се случва още по- рядко( в отделни дни). Има често ветрец. На мен не ми е горещо като вървя 10 минути по улицата, но всеки си има предпочитанията разбира се. И на плажа ми е ок. Аз съм като змия, мога да си лежа с кеф на слънцето и да се припичам.Grinning

# 138
На мен винаги ми е било студено на море, тоест като излезна от водата все настръхвах, а често и ноктите ми посиняваха, ако духа вятър и не се загърна и да си сменя банските веднага. Почувствах се човек най-после и наистина се насладих не само на морска гледка, но и на къпане в Малта, и то през юли. Всички казваха, че не се ходи тогава, а след октомври, дори от Airbnb то се учудиха... ей най-после наслада, излизах от водата и ми беше добре и топло! Отсреща гледам Близкия изток, абе рай за душата. Само че мъката настъпваше вечер, когато трябваше да се спи, а не се дишаше... и на климатик пък беше студ, ту ни се запушваха носовете от това че няма въздух от жегата, ту от студ... редувахме се да го пускаме и спираме тоя климатик. И гледахме на картата пише нещо 20 мин пеша, да ама не е като в България... освен че нямаше тротоари жегата беше толкова жестока, че направо усещаш болка от нея по самата кожа. Та не знам къде е златната среда. Искам пролет, но без дъждове.
В коя държава е вечна пролет?

Fever ray, как беше детството в Мароко, разкажи нещо?

# 139
Аз я изживях 12 години Joy, но като се пренесохме да живеем на Майорка след 12 години в Норвегия бе все едно, че попаднах в рая. Joy И още съм си там, в рая. Nature Sunny
А за книги бих препоръчала Norske tabuer на Sanna Sarromaa. Чела съм я на норвежки, не зная дали я има на английски.
Каква е най-голямата разлика между двете, заради което предпочитате Майорка?
Една бивша хазяйка, която живее от 84та в Швеция казваше, че цял живот искала като пенсионира да се прибере в България, но напоследък решила каква България като я има Испания 😁, където е рая.
Най-лесно ще ти е да прекараш по седмица на двете места и ще разбереш.
Още по-добре да е два пъти по 3-4 дни в различни месеци.

# 140
В коя държава е вечна пролет?

Като нарицателно казват за Тенерифе и Меделин в Колумбия, ама не съм бил там.

Е така е, но и смазваща жега поне в 1/3 от годината, предполага се. Като излезеш от къщи и вървиш 10 минути пеша, вече плуваш в собствен сос... мерси. Бих ходил там между октомври и март.

Става въпрос за Майорка, остров е и никога не е прекалено горещо.

# 141
Е, то и Крит е остров, ама бях на 45 градуса преди 2 лета, хаха. Денем Ханя е призрачен град, въздухът нажежен, всичко живо се е завряло някъде. По залез хората излизат навън Grinning
Ветровете не помагат много Wink

# 142
Харесва ми накъде отива темата и как всички мечти свързани с пътуване всъщност са много осъществими, съветите, впечатленията...

Разказвайте още, много моля Heart

# 143
  • София
Тенерифе наистина е вечна пролет. Почти еднакви градуси целогодишно с малък диапазон. Зеленина.
Малта ми е влажно и задушно, но май не уцелих момента, понеже сме почнали за острови.
Крит и Кипър ги харесвам само през май и октомври. На Кипър обаче харесвам планината Тродос и Лимасол, докато популярните курорти не ми харесват. Имат живописни винарни, които си заслужава да се посетят.

За Мароко - детските ми спомени не са много, защото са отпреди 40 г. Родителите ми работеха там и със сестра ми учехме първите години в руско училище там, а после ходехме през ваканциите. Не сме обикаляли много сами, но помня жегата, силните миризми и хората, които ни гледаха с интерес, понеже бяхме много бели и руси.
Преди няколко години ходихме със съпруга ми на организирана екскурзия. Бяхме в Казабланка, Маракеш, Фес, Рабат, Мекнес, Танжер и Шефшауен. Стори ми се променено, романтично, песъчливо, повече забрадени жени имаше като че ли. Синият град е невероятно красив. Ако намеря снимки на телефона, понеже сме си в летния дом, а не вкъщи, ще кача.

# 144
На Кипър обаче харесвам планината Тродос и Лимасол, докато популярните курорти не ми харесват.
Е... да, ако говориш за Кипърската гръцка част. Иначе в ККТС (Северен Кипър) има нелоши места: Гирне, Фамагуста.

В Мароко съм бил само в Рабат и Казабланка, харесаха ми. Трябва да ида да разгледам по-обстойно Фез, Маракеш, Шефшауен... А за Агадир ще се замисля.

От Крит съм бил само в Ханя (а сега има полети до Ираклио), хареса ми, но никога не бих живял там. Мразя жега и ме е страх от земетресения. Така че... голяма част от Южна Европа не е за мен, хахаха.

# 145
И Сафи с рибното пританище и разкошен голям рибен пазар .

# 146
  • София
В Северен Кипър не съм била.
В Република Кипър ходим често, защото работим по съвместен проект с Кипърския университет, а наш приятел дава ваканционен апартамент под наем в Аматус, затова и не сме стигали до турската част. Само до вътрешността и основно Никозия и селцата около Лимасол и Ларнака.

# 147
Аз в Република Кипър... само в Пафос. Нищо особено. Да не кажа "тотал щета", но като за веднъж става.

Искам да видя нидерландските Антили: Синт Мартен, Кюрасао, Аруба... Има директни полети от Амстердам.

Иначе мечта си ми остава Перу (ако трябва да отговоря на основния въпрос в тази тема). Но засега нямам възможност да отсъствам повече от седмица.

# 148
Исландия, фиордите на Норвегия (круиз), Куба, Мавриций, Великденски острови. Има и места, на които ме е страх да отида- например Кения, сафари+крайбрежие.

# 149
  • София
Нищо страшно няма в Кения. Абсолютно погрешна е нашенската представа за Африка. Има прекрасни зелени места, но не трябва да си особено гнуслив към буболечки и влечуги.

Ето 2 снимки от синия град:

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 13:37 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт