въвеждане на ядки в храненето

• 2 637
  • 21
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Ето за това говоря. На година, година и половина, две, три няма нищо сигурно с алергичните реакции. Един път няма реакция, един път има. Струва ли си риска?

# 16
Дъщеря ми ядеше орехи от 2-годишна възраст без проблем и си мислех, че проблем с ядките няма, докато на 3 години не направи тежка алергична реакция като яде торта, в която имаше ядково мляко от бадеми, кашу и шам-фъстък. Дотогава не беше яла тези ядки и не знаехме, че е алергична. Подозирах, че може и да е, затова бяхме правили тест с надраскване, но не знам точно за какви ядки я бяха тествали, може би фъстъци. След като направи реакция и се наложи да тичаме до Спешното да й бият урбазон пуснахме кръвни изследвания за алергия. Така че много внимателно с ядките!

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 21:02 от Змей Горянски

# 17
  • София
Добре е да напомним, че конкретно фъстъците не са ядки, а бобови, но са едни от най-честите причинители сред всички храни на анафилактичен шок.
И не е задължително алергичните към дървесни ядки и алергичните към фъстъци да са едни и същи хора.
Алерголозите не са единодушни дали постепенното захранване с алергени улеснява привикването с тях (това не означава, че стават добри за човек, чийто организъм е нетолерантен към тях) е по-добро или изчакването, но са единодушни, че с възрастта алергиите се надрастват и организмът на детето все по-лесно ги усвоява. Единствено спорят дали яденето или неяденето им от рано подпомага процеса, забавя го или няма никакво отношение.
Има и още нещо съществено. Според теориите за храненето всеки организъм има нужда основно от храни, присъщи за мястото му на раждане, а точно фъстъците не са сред традиционните храни за България.

# 18
  • София/Севлиево
Големият ми син не яде ядки(с изключение ако са в шоколад),малкия почна да ги опитва около 1,6 г.като направо си вземаше по 1 брой от един буркан -лешник,орех,бадем,кашу,шам фъстък+ с лъжичка гребеше слънчоглед и тиквени семки,лен и сусам от миксът, който ползвам за хляб.В момента любимата му закуска е прясно мляко,овесени ядки със сушени червени боровинки,кафена лъжичка протеин на прах и толкова фибри хуск(това закусвам аз и той покрай мен ѝ стана голям фен). Мислех до 3-4 години да чакам с ядките,но той сам пожела да ги яде,а аз не го спрях,за да не стане като с батко му.

# 19
Аз доста четох за алергиите като стана ясно, че дъщерята има такава и за съжаление точно алергията към ядки не се израства. Към лактоза например или към яйца - да, в повечето случаи поне, но към ядки - не. Мисля си все пак след някоя и друга година живот и здраве да пуснем пак кръвни изследвания за алергия и да видим дали нещо се е променило.
Иначе при нея странното е, че не е алергична към фъстъци, които са бобови, но е алергична към грах и леща. Rolling Eyes

# 20
Аз бях решила, че няма излишно да си "пазя" детето от храни и хранителни групи. На около 6 месеца давах от всички видове глутенови каши, към 7-8 месеца в каши и десерти добавях ядкови тахани, като съм давала и от лъжичка по малко да опитва, с оглед това че са лепкави и специфични, на 10 месеца ядеше нарязани на парченца ягоди и така нататък. Въобще всякаква храна извън категория "вредни пакетирани боклуци" съм давала  в подходяща за консумиране форма.
Всяко дете е различно, разбира се, нито пък има гаранция че ранното въвеждане ще елиминира евентуални алергии в бъдеще.
Аз съм давала максимално разнообразно с идеята в главата ми, че опитването на различни вкусове ще предотврати бъдещи капризи и придирчивост към храната. Дали е така - няма как да знам. В момента е на 3 години и яде наистина всичко - няма плод или зеленчук, който да се е намръщила и да не иска да го яде, всякаква готвена храна яде с апетит, на пръсти се броят случаите, в които е казала че нещо не й харесва. А към пакетирани сладки, пръчки и подобни няма интерес, дори да има други ядящи деца наоколо. А е дребно и слабо дете.

# 21
  • София/Севлиево
Моят малкия е по същия начин -яде от всичко, аз давам и солети, бисквитки,но предпочита краставици и плодове.Обаче с алергените много внимавах, защото баткото бе с един куп такива,имаше АБКМ и непоносимост към глутен и много много внимателно ги въвеждах при дребния.

Общи условия

Активация на акаунт