въвеждане на ядки в храненето

• 2 386
  • 21
  •   1
Отговори
Здравейте, искам да попитам как  най-добре да предлагам ядки на  дъщеря ми. Тя е на 1 г и 6м и досега съм и давала само мъничко фъстъчено масло. Тя никак не го харесва и не мога да я накарам да го опита. Сега се притеснявам, че много се забавихме с въвеждането на различни видове ядки. Слад като е опитала минимално количество фъстъчено масло и няма реакция дали мога да считам, че не е алергична или трябва да консумира по-голямо количество, за да се разбере?

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 16:58 от Alekscheee

# 1
  • София
За какво са ѝ ядки на тази възраст?

# 2
Съгласно последните новости при захранването, всички алергени е хубаво да се въведат към 1г. Не си представяйте, че на бебето му се дават ядки да хрупа. По-скоро тахани в печива или на филийка.
Алексче от толкова минимално количество и то еднократно не бих приела, че е захранена и няма реакция. Трябва поне няколко пъти да предложиш като постепенно се увеличава количеството. Някъде бях чела до към 2 ч.л. на ядене, ако естествено бебето го хареса.

# 3
Ядките крият сериозен риск от задавяне, затова никакви ядки до поне 5 годишна възраст.
Това го знам от нашия педиатър.
Иначе за тахани и прочие бих дала на 2 г.

# 4
  • София
На тази възраст ядките не са проблем само по отношение на алергиите, а основно са опасни детето да не се задави, защото остават на твърди парченца при дъвчене, а малките деца нямат още здрави зъби, за да ги раздъвчат добре.
Пък специално фъстъченото масло далеч не е добро за хранене, независимо от възрастта.
Преди 6-7 години не съм давала ядки. Тахани - след 3-4.

# 5
За да не се задави детето, ядките се смилат на фина паста и се смесва по много малко в друга храна. Така постепенно се увеличва количеството като поне десетина дни трябва да я е приемало от въпросните ядки, за да се води захранено.
Последните изследвания и съответно течения в захранването, казват, че алергените е добре да бъдат въведени рано, което минимизира отключването на алергия. В по-късна възраст е по-голям шансът за алергична реакция.
След десет години може друго да се препоръчва, към момента е това. Вече всеки си преценява за детето.

# 6
Благодаря за отзивите, ами и аз четох, че алергените е добре да се въведат възможно най-рано. Ядките също под формата на тахани, в никакъв случай цели ядки. Ще гледам да увелича количеството на фъстъченото масло лека полека, благодаря за съвета.

Fever Ray, защо смятатате, че фъстъченото масло не е добро?

# 7
На моят син му смилам ядки на паста и ги слагам в друга храна - дипове, пюрета, банички, палачинки, кексове. Доста видове въведох преди да навърши годинката.

# 8
Моите разсъждения за храненето та такива: ако детето няма зъби и не може да яде ядки то значи по никакъв начин организмът не е готов да ги приема.
Месото може да го осмуква и дъвче с венци, плодовете - също. При ядките обаче няма шанс. Да меля ядки и да давам, щото …алергените е същото като да водя за ръчички да ходи дете, което още не може да стои само право (т.е. ни кости, ни мускули са готови).
Ядки започна да яде сама когато можеше да се справя сама с това нещо. Ако няма предпоставки за алергии не бих изобщо бързала.

# 9
Каква е разликата дали ще му свариш зеленчук или месо, или ще му смелиш ядки? Бебето нищо не може да си сготви само.

# 10
Захраних с кашу и бадеми около година и половина, а педиатъра в Германия ми се накара как може толкова късно и колко са полезни.
Смилах на чопър, но не фино и давах с мюсли.
Моето дете беше с дерматит при захранването и даже аз, като кърмеща, бях на диета, но от ядките не направи реакция и обича много и до днес.

Допълвам се: фастъчвно масло мажа на филия за закуска, има био качество, без захар и считам мазнините за полезни. Мога да препоръчам марките demeter и Rapunzel, виждала съм ги и в България из био магазините.

Последна редакция: вт, 09 юли 2024, 17:45 от Threemafan

# 11
  • София
Не знам какво е модерно сега, но за последния четвърт век отглеждам 5то бебе и всички педиатри са против ядките на ранна възраст като самостоятелна храна.
Логиката е като на Ди Солейл. На детето се дава това, което може да яде самостоятелно, без да има проблем с това.
Децата и без това получават досег до различни видове ядки, вложени в други храни.
Алексче, ниската калоричност е едното, което обаче е съчетано с бързо засищане, заради което детето може да не успее да се храни разнообразно и пълноценно. Максималната доза за дете е до 2 непълни кафеени лъжички. Предполагам, че ще даваш купешко, та не се знае какви консерванти, добавки и овкусители има. Ако е така, наистина по-добре му смилай ядки и то по-пълноценни от фъстъците.

# 12
  • София
Аз не виждам никаква логика с тези алергени. Тъй като малкия беше и все още е с Атопичен дерматит, между 1 и 5 годинки бях станала луда да нацеля от какво се обрива и от какво не. Имунната система не е зряла и може да реагира шантаво на всичко.
Правихме изследвания за алергии, но докторите - вкл.в Александровска, казаха, че тези резултати не са сигурни и изследвания има смисъл да се правят над 5 г възраст.
Така че просто не виждам логика да се въвеждат рано алергени.

# 13
То не е въпрос на това кой вижда логика и кой не. Последните години има мета изследвания по темата - тоест това е голяма база от данни по въпроса, не отделни случаи. В крайна сметка няма нищо задължително и всеки родител преценява индивидуално. И без това голяма част от педиатрите прилагат доста остаряла информация, да не говорим за народното творчество по въпроса.

# 14
Аз дадох орехи в печиво , много фино смлени , почти като брашно. Тогава малкия беше на 8-9м  , нямаше реакция. След това съм давала пак по същия начин 1-2 пъти ,пак нищо. Но на 1г и 5м когато дадох същия кекс пак с орехи на фин прах рязко започна да повръща на фонтан. Поду се целия , уста , корем , ръце. Много плака , дадох Фенистил и го закарах в спешното. Направиха му тест за алергии излезе и към фъстъци. Живеем в Германия , ако има значение. Не съм обсъждала с педиатъра дали да давам или не. Малкия е захранен по ЗВБ. Вече не смея да му давам нищо. Лекаря каза да чета етикети и ако пише че може да съдържа ядки , да не давам. Октомври ще му правят други тестове , ще видим там какво ще излезе.

Общи условия

Активация на акаунт