Първокласници 2025/2026 - тема 1

• 10 014
  • 253
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Какви книжки дават за четене след първи клас. На моят му дадох Пипи - не,че не му е интересно, но не се впуска в четене с желание.

При нас най-отзад на читанката (на издателство Просвета) пише каква е литературата за лятото:
• „Български народни приказки”
• „Приказки на народите”
• „Пет приказки” – Валери Петров
• „Басни” – Езоп

Отделно май ще имат и, но не съм сигурна за тях:
• „Пипи Дългото чорапче” – Астрид Линдгрен
• „Писма на един дакел” – Станка Пенчева
• „Хитър Петър” – Сава Попов

Аааа, и госпожата им подари "Карлсон, който живее на покрива" за празника на буквите и им е казала, че е за лятото.

Доста ми се струват като цяло....

Изходните нива бяха тази седмица и едно миналата. Засега има оценки по 2 от тях, другите ги чакаме. Иначе девойката се справя много добре, но тя имаше много добра подготовка от градината. Малко са нещата, които я затрудняват. Но пък вчера за първи път са имали да направят разказ по картинки. Доста се е затруднила, но аз и не съм очаквала в края на годината на 1-ви клас точно да започнат да правят разкази...
Иначе в момента чете "Агата" и от братовчедка си "Приключенията на Мотовете". Много й били интересни и си ги носи в училище да чете като се чуди какв да прави докато другите деца си довършват домашните.

# 226
За съжаление Ку-чо и Лошите момчета ги започнаха на иврит и сега не искат да ги четат и на български.
Писмата на един дакел е много приятна книжка.
Вълшебство, мисля, че 13-етажната къща на дърво ще се хареса много на диването. Благодаря за идеята. Събирам книжки за 24-ти май и тази е вече в кошничката.

# 227
  • Beyond the stars
bubolecheseleche  Да, тя е първата от поредицата, комиксов тип, не е най-обогатяващата литературата, ама много я харесват.
Писмата на един дакел ми беше една от любимите детски книжки навремето.Heart

# 228
  • Варна
Добре, аз имам един въпрос -като се има предвид нивото и ниската сложност на текстовете в читанката  -знаете, елементарни текстчета са, не се ли затрудняват децата ви с големи дебели книги. Пипи, Пикокио -голям обем и много непознати думи. Аз мисля да опитам да пробутам и Емил от Льонеберя…видях,че има съкратен вариант.

# 229
  • София
Моето дете се научи в градината още да чете и много обича, но се съмнявам, че ще бъде привлечено от Пипи. Говорих с двама учители по БЕЛ и ми споделиха, че днешните деца изобщо не я харесват. С голямото дете мога да го потвърдя. Прочете само изучаваните откъси.

Off topic Скоро ми се наложи да прочета 'Под игото', чела съм го около 7-8 пъти като ученичка, защото ми харесваше, но сега ми стана лошо. За голяма част от думите не се сещах от първо прочитане. Та се замислих, че е хубаво да се чете "класика", но новите поколения са все по-далече от нея чисто като разстояние във времето.

Моето първокласниче чете Дръндьо, не спирам, но и не стимулирам. Ще предложа книгите от задължителната и ще видя как ще реагира.

# 230
Специално Пипи си е доста тегаво четиво.
Никога не съм я харесвала, а обичам да чета и препрочитам. На първокласника ми до миналата година не спирах да му чета всяка вечер. Изчитала съм му и по - дълги произведения като Лешникотрошачката, Пиникио 2-3 пъти, Карлсон, който живее на покрива, Патиланско царство поне 2 пъти,  Ян Бибиян, но когато започнах Пипи.......самата аз се отегчавах и спрях да я чета.
Сега гледам, че ще я има в списъка с книгите за лятото и се надявам да намеря някакъв съкратен вариант, колкото да добие представа за основните моменти.
Иначе детето чете добре, можеше да чете преди 1ви клас, но не гори от желание да чете книги. Дано да се появи този копнеж някой ден.

# 231
  • София
И аз мислех да потърся на Пипи съкратен вариант. Между другото началото на юни ще има панаир на книгата, ще има голям избор.

# 232
  • Beyond the stars
Nikolovva
За “Под игото” беше голяма обществена драма, когато Руси Чанев издаде адаптирана версия. Как можело да се променя езикът на Вазов, все едно Шекспир се учи някъде в първичен вид.
Изданието за мен е много добро, а в началото на всяка глава има QR код за актьорски прочит на главата. Сюжетът е изцяло запазен, просто неразбираемите думи към 21 век 2026 година са променени.

# 233
  • Варна/Благоевград
Здравейте , извинявам се ,че нахлувам в темата ви ,ще имам първокласничка септември и ще се радвам ,ако ми отговорите на 2 въпроса.
- децата ви как бяха с четенето? - мен ме притеснява,че срича, бавна е и й е трудно- няколко майки на площадката ,на които се бях оплаквала,че не може да чете я чуха да срича и ми казаха ,че си е на съвсем ок ниво за предучилищна . Та вашите деца сричаха трудно, сричаха лесно или успяхте да ги научите да четат гладко?
-вторият ми въпрос е някой помни ли горе долу колко тетрадки са изписани за годината ? Иска ми се да накупя някак, ако успея ,всичко наведнъж и през годината да не се налага да ходя за 1 тетрадка и 2 молива до книжарници .
Та чудя се по 20 тетрадки с големи квадрати и с редове  малко ли ще са или много?

# 234
  • Пловдив
Моят знаеше само отделни букви и напълно се научи да чете и да пише. Учат ги от основи, не се очаква да могат да четат след предучилищна.
За тетрадките не мога да отговоря. Като ми поискат, давам, отчетност не водя, но другите мами ще кажат. По 20 са премного дори. Ще хартисат, както се беше научила да казва дъщеря ми от баща си.

# 235
И аз следя темата с бъдещ първокласник. Харесахме някакви раници онлайн, марката е пробвана на място. Чудя се да поръчам ли сега, или през лятото пускат по-добри промоции? Също, доколкото знам, е нужна една основна раница, която остава в училище през седмицата, една друга раница/мешка за спортен екип и обувки за ежедневно носене и взимане, и (евентуално) една чанта за обяд. Нещо друго ще ме посъветвате ли?
Относно четенето, за голяма част от децата в групата не сина ми той ми е казвал, че не могат да четат изобщо или четат много малко.

Последна редакция: пн, 25 май 2026, 11:05 от Enter Sandman

# 236
Моят почна на 6 г. и 9 месеца,не можеше да срича дори.Гладко започна да чете чак втория срок.Тетрадки бях поръчала по 20 с големи квадратчета и 20 с тесни и широки редове,на габол заради десена.По спомен юли или август като дадоха списъците поръчах всичко от озон,той си избра десена.Останаха по 4-5 тетрадки послзва ги за упражнения и разни рисунки,не хартисаха при нас.Раници има три,една голяма оставаща в училище за учебниците,една с нормален размер е ежедневна и една тип чанта за лаптоп с детски десен беше му много по удобна защото първи клас носеше само буквар/читанка,дори и в петък беше с един лист двустранен домашно и една тетрадка.Колкото до храната,имаме над 5 чанти за храна,но той спря стола някъде след 2 месеца много мазно с олио и без сол готвят при нас и започна да си носи.Купихме няколко защото някой дни носи една кутия само,други дни три и да разнообразява общо взето.Кутиите и чантите за храна са от тему,има страхотно разнообразие и от почти всичко съм доволна.Раниците са на габол,някой ако иска ще кача линк,по десен ги избирахме и тях.
Най-добре е на родителската среща или на лятното училище да питате,повечето учители дават списъци със всичко нужно за септември.Нашето лятно помня беше юни месец за две седмици да се запознаят децата и учителите и в началото на септември имахме още една родителска среща.Успех на бъдещите първолаци,дано случат на хубави госпожи и нормален клас 🤗.

# 237
  • София
Първи клас е времето, в която децата ще се научат да четат. Всички деца започват с различни знания в началото на годината. За някои от тях е по-лесно, за други по-трудно да се адаптират. Нашата класна е много отговорна и всимки деца се чувстват прекрасно. В края на първи клас всички могат да четат и пишат. Не мисля, че трябва да се притеснявате предварително. За тетрадките стартирахме с бройката, която ни дадоха от училището, но се оказа крайно недостатъчна. Чантата за храна е много удобна за моето дете. Има и няколко шишета за вода и кутии за храна в зависимост дали ще се храни в стола или ще бъде изцяло с храна отвкъщи. Има деца, които губят моливи, шишета дори дрехи. Няма как да предводите всичко.

# 238
  • Beyond the stars
По списъка от началото на годината погледнах сега - 5бр. са ни искали от вид тетрадка и бяха напълно достатъчни.
Една раница си има, основно по десен и отзиви за марката избирах, от Ozone на някакво промо поръчах, още си е съвсем жива и здрава. През седмицата я разнася празна.
Торба за физическо, чанта за храна, сак за спорт - от първите две имаме по два броя, че понякога се забравят по трасето. Шишета за вода - неопределена бройка от началото на годината.Bowtie Химикали и моливи - дори не мога да посоча бройка - безчет.
Това, което ме изненада от списъка в началото на годината беше мушамата за рисуването Bowtie Та да кажа, че има много хубави подложки в Икеа.
Ozone като цяло препоръчвам като съотношение качество/цена/промоции.

# 239
Подложка за чин се води,от лидл бях взела няколко и от местна книжарница,и сега във втори клас си ги ползва,много са удобни и не само за боички,моят пише върху тях,те не се и пързалят,добре са го измислили признавам.За спорт нещата си ги носи в ежедневната раница,гуменките си седят там.Някой от класовете имат диспенсъри за вода,но там всички родители бяха съгласни,при нас не се постигна и всеки си носи ежедневно вода,моята жаба по две пие,над литър всеки ден.

Общи условия

Активация на акаунт