Как да опозная майка си?

• 2 575
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
Една позната ми беше разказала случка, която помня вече над двадесет години...една нощ се събудила и видяла майка си до леглото й разплакана. Попитала я какво става и майка й отвърнала, че защото никога не била чула от дъщеря си, че я обича.
Майката е много студен и строг човек, аз самата избягвах контакт с нея, но явно и тя е  имала чувства като всеки човек.
Оттогава осъзнах едно нещо - всеки човек има нужда от добра дума, мил жест, да бъде погален по козинката, образно казано.
Моят съвет е да покажеш на майка си благодарност за всичко, което е направила за теб, да я поканиш донякъде в своя свят, да споделиш някои, но не всички, лични неща с нея. Направи й комплимент, покани я на бар, научи любимата й рецепта, сготви й вечеря, подари й книга с хубаво посвещение,  заведи я на кино, театър, изложба - нещо според нейните интереси.
Имам дъщеря на 20. Тя прави това с мен и аз съм щастлива.

# 16
Може би да и кажеш точно това, което питаш нас? Мамо, искам да прекарваме време заедно и да общуваме повече, искаш ли заедно да си измислим какво да правим тази събота. Не е нужно да влизаш в някакъв тежък разговор, просто го подхвърли в удобен момент. Възможно е тя изобщо да не подозира, че имаш такива желания, доскоро си била детенце за нея, сега вече можете да си изградите нови отношения като две жени.

# 17
Тъжно е, че са се стекли така отношенията ви.
Виж, ако си отгледана от баба и дядо и тя наоколо е много вероятно да те приема по-като сестра, отколкото като дъщеря.
Тя е човекът, който трябва да търси път към теб. Ти какво да направиш - опознай я без да се натрапваш. Например какви хобита има ТЯ, какви филми гледа, как е грижи за себе си - фитнес, маникюр, какво мисли по дадени казуси - станало е нещо, някой е реагиал някак си и я питаш какво мисли. Сподели твои ситуации и я питай за мнението и - покажи, че ти е важно какво мисли. Да си близък с някого е точно това - да ти е близък начина му на мислене, да се чувстваш уютно с него.

Но виж, не е задължително да сте близки, както си го представяш - достатъчно е и да си помагате и да се грижите една за друга. Да ви пука за другата. Това пак е обич Simple Smile

# 18
  • София
Тя е човекът, който трябва да търси път към теб.
Абсолютно! Тъжно е, че майката не търси близост с дъщеря си.

Аз като родител давам обич, грижи и внимание, без да изисквам благодарност, както някой горе писа, че момичето трябва да показва благодарност. А и в случая за какво точно да изрази благодарност? За това, че една жена не може да покаже обичта към детето си ли? Айде, моля ви се.

# 19
Грешно е да тръгвате в тази посока.
Никой от нас не знае какво всъщност прави или неправи майката. Знаем само, че детето иска да я опознае. Точка.
Всичко останало са спекулации, фантазии и наслагвания от лични преживявания.
Вчера не разреших на дъщеря ми да си соли допълнително картофите, защото смятам, че прекалено солено яде. Много беше засегната, дори хлопна една врата.
Преди 2 седмици не ѝ позволих да пие колата на Редбул, защото има кофеин в нея и няма нужда от тази напитка. Скарахме се.
Картофите се оказаха действително ужасно безсолни, а тази напитка има малко повече кофеин от нормална кола, която иначе ѝ разрешавам да пие понякога.
Та дали съм контролираща и забраняваща майка или съм майка, която допуска понякога грешки? Ако дъщеря ми беше писала тук сред случката със солта сигурно  щях да съм демон.

# 20
Ние нищо не знаем за майката. Пълни фантазии са, че тя не търси близост с дъщеря си или че нещо друго куца в отношенията им. Момичето просто иска да зарадва майка си, да прояви инициатива и това е похвално.

# 21
  • София
Момичето иска съвети за сближаване с майката. Така поднесено, какво да си помисли човек? Може би, че са си много близки? Нека даде повече информация, ако има желание.

# 22
Авторката каза, че баба й и дядо й са я гледали докато майка й е работила. Каза също, че е неловко когато говорят за нещо повече от десет минути. Явно не съществува връзка между тях и за това е отговорна майката. А авторката иска да има отношения, каквито вижда, че имат други хора. Това просто няма как да стане. Защото отношенията им са функция и от отношението на майката. А то е дистанцирано и това е резултат и от неполагането на грижи някога си. Не знам какво е решението на тези отношения, но във всеки случай то няма да се реши като авторката се прави на по-голяма и кани и обгрижва и разбира майка си щом обратното от страна на майката го няма.

# 23
Никой не е казал, че майката не е полагала грижи, нито, че няма желание да общува с детето си. Почва вече донагласяване на историята.

Авторката просто попита какво би могло да представлява интерес за 40годишна жена, не е искала да оплюваме майка и, нито пък отношенията им налагат това.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 11:46 от Iris04

# 24
  • София
Авторката просто попита какво би могло да представлява интерес за 40годишна жена, не е искала да оплюваме майка и, нито пък отношенията им налагат това.
Този прост въпрос дава доста отговори, без да се налага да си фантазираме.

# 25
Тя е човекът, който трябва да търси път към теб.
Абсолютно! Тъжно е, че майката не търси близост с дъщеря си. Това от къде го разбра? Само защото детето казва “не си говорим така и не сме така близки както съм виждала? Ами може да имат разминавания по отношение на очакванията за близост. Не знаеш, не мажеш да твърдиш.

Аз като родител давам обич, грижи и внимание, без да изисквам благодарност, както някой горе писа, че момичето трябва да показва благодарност. А и в случая за какво точно да изрази благодарност? За това, че една жена не може да покаже обичта към детето си ли? А това от къде се подразбира? Как точно разбра, че майката не може да покаже обичта си?Айде, моля ви се.
Очевидно ровиш и вменяваш. Никому не е полезно. Най-много да я натъжиш. Тя е 17 годишно дете и зададе обикновен въпрос, който предполага обикновени отговори. Стига сте слагали сол в раната.

# 26
Постави директно върпоса, усилието трябва да е двупосочно, дори тя трябва да се постарае повече.
Тъжно е, че нямате изградена връзка, но за това е отговорна майка ти и ти с нищо не си виновна, хубаво е че искаш да поемеш нещата в свои ръце, но това е доста тежка задача и се подготви да си разочарована.

# 27
Баща има ли в картинката?

Общи условия

Активация на акаунт