Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 34 577
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
Ако  се наложи да се правят разрези, както и шевове е доста по-лесно и практично за доктора. Естествено зависи от "прическата", но можете да си представите как се правят фини шевове на едно богато и тъмно окосмяване.
Има вероятно и някой да Ви оскубе без да иска, независимо дали с инструмент или с ръце.
Както знаете, персоналът работи с ръкавици (латекс или нитрил) и мога да Ви уверя, че космите залепват за латекса и скубе ужасно.

Момичета, аз да ви питам нещо от интерес и за сверяване на часовника Grin
На вас АГ казвали ли са ви дали трябва да сте изцяло избръснати преди раждане?

Имам приятелки, раждали в САЩ и Германия, те ми обясниха, че АГ им казали, че няма никаква нужда да се бръснат въобще, достътчно било да са направили тоалет преди това. Имате ли идея защо в България го изискват това? Реално окосмяването не би трябвало да е проблем, ако родилката поддържа добра хигиена.

# 541
AfterShock_2023, да, предположих, че е най-вече за удобство на израждащия. Просто ми е странно, защото в чужбина не изискват да си изцяло обезкосмена, а се съмнявам там никога да не им се налага да правят шевове. Както и да е, пожелавам на всички да не се стига до шевове въобще 😁

# 542
Школите са различни и затова лекарите имат различни изисквания.

# 543
Нашата школа е просто остаряла, както почти всяка наша школа в която и да е област на медицината. Още се намират АГ, които препоръчват редовна вагинална промивка, какво остава за другото...

Поразрових се и се оказа, че като цяло практиката за обезкосмяване е най-вече за удобство на лекарите, но не и на пациентите. Имало е някога препоръки родилките да се обезкосмяват и в чужбина, но това е отречено от доста време насам:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7076285/

Обезкосмяването скоро преди раждане даже увеличава опасността от кожна инфекция, което пък е неприятно по време на самото раждане. Както и да е, да бях си направила труда по-рано да видя тия неща, за да мисля къде да раждам 😁

# 544
Тук изобщо не коментираме дали обезкосмяването е удобство на лекарите. Съмнявам се на някоя жена по принцип да й е удобно да си ходи с космите. Дори майка ми и свекърва ми си махат космите там Simple Smile За мен е много по-нехигиенично да стоя с косми, отколкото да ги махна. Това е все едно да си ходиш с дълги косми на мишниците и да кажеш, че си с добра хигиена и грам не се изпотяваш с тях.

# 545
За мен е удобство и е хигиенично да няма косми. Като се наложи епизиотомия и шевове отдолу, друго си е да няма косми. При секциото също разреза е под бикини линията някъде.

# 546
Стига сте плашили жената, нищо и няма от едно суши.
Стресът от съвета да се следи за симптоми е много по-вреден за бебето от сушито

# 547
Няма нищо нехигиенично в космите и това си е личен избор. Бръсненето преди операция увеличава риска от инфекция. Изобщо не е необходимо и е вече отречено от съвременната медицина - точно защото увеличава риска от инфекции. На мен и на главата са ми правили разрези и дори там не бръснат вече, най-много да подреждат някой и друг косъм и това е.

# 548
Аз не знам кой се бръсне вече. Струва ми се адски неприятно точно там. Аз лично бях на кола маска седмица/две преди секциото.

# 549
Аз не се обръснах (нямах и такива насоки от АГ-то ми), но реално нямаше как като цяло, приеха ме по спешност и от регистратурата директно в операционната и там ме обръснаха след като ми сложиха спиналната упойка (бях секцио).

# 550
VaniaK, винаги съм имала страх да се бръсна в областта на срамните устни, затова винаги съм поддържала бръсната бикини линия, а в близост до входа на вагината съм ползвала тример. Е, установих, че повече ме е страх да ме избръсне на две, на три някоя забързана акушерка, докато съм неадекватна, та днес се престраших 🤣 Усещането за пълна голота е неприятно, не бих си го причинила иначе.

В подкрепа на това, което Zimk02 каза, окосмяването в областта на вулвата всъщност предпазва от навлизането на бактерии във вагината. Идеята, че да имаш някакво окосмяване долу, е нехигиенично, е комерсиално наложена и за жалост много залегнала в съзнанието на жените. Достатъчно е да се поддържа хигиена, но да, обезкосмяването е личен и най-вече естетически избор.

# 551
Бръсненето преди секцио може да раздразни кожата, а и от там инфектирането.  Ако трябва някакво обезкосмяване, малко преди операция се прави.

# 552
Да, и просто подрязване, не бръснене до кожа, е достатъчно

# 553
Здравейте
Имам питане
Относно заболекар през 7 месец от бременността
Миналата седмица бях на заболекар за почистване на кариес, като заболекаря каза че ако болката не отшуми най-вероятно ще се наложи да ми умартви зъба.
Като ме увери че има упойка която е специално за бременни и че няма да ми навреди по никакъв начин
Искам да питам някой бил ли е в подобно състояние, силно се притеснявам че вече съм в 7 месец а четпх че е възможно да се причини преждевременно раждане ако се ходи на заболекар през третия триместър
А като чели болката май няма да изчезне
За няколко дена спря болката, но днес усещам неприятно усещане като цяло изцяло в лявата страна на зъбите

# 554
Не отлагайте зъболекарската грижа по време на бременност. Особено уязвим период е за зъбите, а и щом и болка има - няма защо да се мъчите. Щом лекарят е казал, че няма проблем с упойката, повярвайте му.

Общи условия

Активация на акаунт