Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 86

• 34 596
  • 766
  •   1
Отговори
# 525
Тук хемоглоб. е в g/L

# 526

Писах по-горе - най-добре с консултация при хематолог. Пусни си желязо, феритин, фолат, Б12. Някъде ще излезнат по-ниски стойности. Нормалните стойности на Б12 са поне 800, да не кажа 1000. Референтните са занижени.

# 527
С храна много трудно ще вдигнете желязо, когато то пада прогресивно заради бременност.
Моят хемоглобин се държеше първия триместър, започна да пада по-отчетливо от средата на втория. Билковата кръв при мен не даде никакъв резултат, както и Смартхит желязо. Пих Сорфибер, Малтофер и още едно забравих му името. И ми правеха вливания последните месеци, но аз така или иначе си полежах в болница три-четири пъти.
На мен най-големият ми проблем всъщност беше шийката, та нито за желязото ми беше притеснено, нито за кръвното - него буквално го вдигнах няколко седмици преди раждане.

# 528
Точно така. Само с храна не се надявайте да си вдигнете желязото. Малтофер на мен ми дразнеше стомаха. Със Сорбифер бях ок. Желязо далеч от кафе и от млечни. Не се пие заедно с магнезий.

# 529
Здравейте. Не знам дали е правилната тема тук, но другата,която е по темата е заключена вече от 2021г. насам.

Жена ми след няколко дни влиза в 20та г.с.
Тя е с "бета таласамия минор". Въпросът идва след кръвни изследвания, които показват нисък хемоглобин и хематологът препоръчва приемането на желязо - Сорбифер. Но пък АГто казва, че в момента не би искала да предписва желязо и иска да го избегне. Двама специалисти с различни мнения, случвало ли ви се е?
Утре ще се направят изследвания за желязо и феритин и ще видим как са техните стойности.

# 530
При таласемията, анемията не е желязодефицитна, в повечето случай. Най -удачно е да се търси мнението на хематолог, който работи често с бременни. Но и вие можете да прецените сами -ако желязо, феритин са ниски, а ТЖСК е висока, тогава има нужда от желязо.
Друго, което трябва да имате наум е дали вие имате таласемия. Защото ако носите гени за таласемия минор, потомството ви може да има таласемия майор.

# 531
Здравейте. Не знам дали е правилната тема тук, но другата,която е по темата е заключена вече от 2021г. насам.

Жена ми след няколко дни влиза в 20та г.с.
Тя е с "бета таласамия минор". Въпросът идва след кръвни изследвания, които показват нисък хемоглобин и хематологът препоръчва приемането на желязо - Сорбифер. Но пък АГто казва, че в момента не би искала да предписва желязо и иска да го избегне. Двама специалисти с различни мнения, случвало ли ви се е?
Утре ще се направят изследвания за желязо и феритин и ще видим как са техните стойности.

Отидете при друг специалист. Таласемията е генетично заболяване и прекалено многото желязо може да навреди. Но пък пак може да е необходимо желязо в някои случаи, само специалист може да каже. Не приемайте нищо на своя глава

# 532
Аз бих се доверила на хематолог, който работи с бременни. Какви са доводите на АГ, че не иска да включва железен препарат?

# 533
Аз бих се доверила на хематолога, но пък защо изписва желязо като не е видял нивата му? Защо АГ не иска да приема жена Ви желязо?

# 534
Здравейте! Предписвали ли са ви флебодия за намалени околоплодни води? Днес ми я изписаха, но фармацевтките от аптеката, от която я взех, силно се изненадаха от назначението и настояха да се обадим на лекарката, за да потвърди, че наистина е това лекарството. Като се разтърсих след това, почти няма информация да се ползва за това, за което ми е изписана. Ще съм благодарна да споделите опит, ако сте приемали.

# 535
  • София
Здравейте! Предписвали ли са ви флебодия за намалени околоплодни води? Днес ми я изписаха, но фармацевтките от аптеката, от която я взех, силно се изненадаха от назначението и настояха да се обадим на лекарката, за да потвърди, че наистина е това лекарството. Като се разтърсих след това, почти няма информация да се ползва за това, за което ми е изписана. Ще съм благодарна да споделите опит, ако сте приемали.

Аз пия флебодия заради влошен кръвоток към плацентата, не заради водите. Пия по 1 на гладно сутрин от почти месец.

# 536
Благодаря, 3vcheto! А случайно да приемаш кръворазреждащи като клексан или да имаш тромбофилия?

# 537
Здравейте, чисто нов потребител съм и леко неориентиран.😁
В началото на 5 месец съм, но вчера си позволих суши със сурова риба (в случая сьомга). Въпросът ми в дали еднократният прием може да навреди? В крайна сметка повърнах половин час след приема, но прочетох за евентуална зараза на рибата и опасност за бебето.

# 538
Възможно е, от еднократна употреба се получава хранителното отравяне. Сега дали сега ще се случи, не се знае. Но ако в следващите няколко дни няма симптоми на хранително отравяне - повръщане (повече от нормалното), диария, болки, температура - значи няма проблем.

При сушито не че всяко ядене води до зараза, просто като заразата се случи, е много сериозна. Но не е задължително нещо да стане, та успокойте се засега и се наблюдавайте. Ако ви няма нищо до седмица, нищо не му е станало на бебето. Ако се появят симптоми, веднага на лекар.

Последна редакция: чт, 08 авг 2024, 08:34 от Zimk02

# 539
Момичета, аз да ви питам нещо от интерес и за сверяване на часовника Grin
На вас АГ казвали ли са ви дали трябва да сте изцяло избръснати преди раждане?

Имам приятелки, раждали в САЩ и Германия, те ми обясниха, че АГ им казали, че няма никаква нужда да се бръснат въобще, достътчно било да са направили тоалет преди това. Имате ли идея защо в България го изискват това? Реално окосмяването не би трябвало да е проблем, ако родилката поддържа добра хигиена.

Общи условия

Активация на акаунт